Скумбрія або макрель = невелика морська рибка, містить масу вітамінів і мінеральних речовин, володіє відмінним смаком і легка в приготуванні і обробці.
Скумбрію можна вживати у відвареному (рибний суп), маринованому, копченому, смаженому і печеному вигляді. При грамотному приготуванні з неї виходять страви високого рівня. Запечену скумбрію можна приготувати в духовці з овочами у фользі або в фаршированому вигляді.
Невеликого розміру рибка не потребує чищення, так як має гладку шкіру. Риба, практично, не містить кісток., крім хребта. Якщо у вас заморожена риба, то розморожувати її краще на кухні, при кімнатній температурі.
Рецепт скумбрії, запеченої в духовці з картоплею
Інгредієнти для скумбрії, запечена з картоплею:
Макрель – 400 гр.,
вино біле сухе – 200 мл,
борошно – 25 гр.,
картопля – 500 гр.,
майонез – 150 гр.,
спецію
Приготування запеченої з картоплею скумбрії.
Скумбрію, досить велику, правильно розморозити, відрізати голову, хвостову частину і розділити на 2 філе. Філе посолити, поперчити, покласти в миску і залити вином. Залишити в холодильнику маринуватися близько години. Потім риба дістати з маринаду, витерти насухо і обваляти в борошні.
Картоплю очистити, промити і порізати соломкою.
На велику сковороду, змащену маслом, викласти філе рыы, обкласти навколо картопляної соломкою, обмазати рибу і гарнір майонезом, налити трохи води і запікати в прогрітій духовці близько півгодини.
Готову рибку з рум’яною картоплею розкласти сервірувати по тарілках. Окремо подати салат зі свіжих овочів.
Рецепт скумбрії, запеченої у фользі в духовці
Рецепт дуже простий, не вимагає особливої технології.
Інгредієнти для скумбрії, запеченої у фользі в духовці:
Приготування скумбрії, запеченої у фользі в духовці.
Відрізати у рибок голови, хвости, плавники, вийняти нутрощі. Промити рибу дуже ретельно, особливо всередині черевця, прибравши чорну плівку. Вона може надати готовому виробу гіркуватий смак.
Цибулю очистити, промити і тонко нашаткувати.
Зелень петрушки промити і подрібнити. Додати до цибулі, посолити і перемішати.
У черевце рибки покласти цибулю з петрушкою і скріпити зубочистками.
Відріжте 2 шматка фольги і 2 смужки по довжині риби пергаментного паперу. Покласти смужку паперу на шматок фольги, а зверху викласти рибу і скропити її лимонним соком. Кожну рибку загорнути, покласти на деко або велику сковороду й запікати в жаркому духовому шафі. За 10 хвилин до готовності можна розгорнути фольгу, тоді риба буде мати золотистий колір.
Це порційне блюдо. Кожну рибу вийняти з фольги, покласти на тарілку і прикрасити скибочками свіжих помідорів і пластинками огірків.
Скумбрія, запечена в духовці під грибним соусом
Інгредієнти для скумбрії, запеченої в духовці під грибним соусом
Картоплю і моркву очистити, промити і порізати кружальцями.
Підготовлений цибулю порізати півкільцями.
Приготувати соус. Для цього змішати варені печериці з маслом, томатною пастою часником. Подрібнити всі складові в блендері або пропустити через м’ясорубку. Соус посолити, поперчити і добре розмішати.
На змащений лист викласти шматочки риби на них кружечки картоплі і моркви, обмазати грибним соусом, можна налити трохи рибного бульйону або води і запікати 30 хвилин.
Сервірувати страву в порційних тарілочках , прикрасивши гілочками зелені або листям зеленого салату.
Інгредієнти для фаршированої скумбрії, запеченої в духовці:
скумбрія – 800 гр.,
морква – 500 гр.,
яйця – 3 шт.,
кріп – 1 пучок,
часник – 2 зубчики,
масло – 60 гр.,
спеції.
Приготування фаршированої скумбрії, запеченої в духовці.
Рибу можна сміливо поставити на святковий стіл, де вона буде користуватися популярністю.
Взяти дві рибки по 400 грам. Обробити рибку за способом, описаним вище.
Моркву очистити, промити і натерти на крупній тертці. Далі моркву обсмажити на рослинному маслі, влити трохи води і згасити. Під час гасіння моркву посолити, додати трохи червоного пекучого перцю. В кінці приготування покласти розтертий часник.
Круто зварені яйця порізати маленькими кубиками і додати до остиглої тушкованої моркви
Кріп промити, подрібнити і викласти начинку.
Начинку гарненько перемішати.
Тушки риби начинити морквяної начинкою, зашити білою ниткою, викласти на деко, скропити лимонним соком і запекти до готовності в прогрітій духовці.
На овальному блюді сервірувати фаршировану скумбрію, порізати її невеликими стейками, прикрасити листям зеленого салату й гілочками зелені.
Дивіться також рецепт скумбрії, запечена з цибулею і морквою.