Скумбрія, запечена в духовці – 10 рецептів смачного приготування
Скумбрія найчастіше з’являється на нашому столі в солоному або копченому вигляді. Але смачно приготувати цю жирну рибку можна і іншими способами. Далі опубліковані кращі рецепти скумбрії, запеченої в духовці.
Скумбрія, запечена у фользі в духовці
Інгредієнти: тушка риби приблизно на півкіло, жменя помідор сорту черрі, м’який сир, сіль, перець.
Для початку рибка миється під проточною холодною водою, чиститься, позбавляється від голови, плавників і від нутрощів. Далі вона натирається сіллю і свіжомеленим перцем.
Щоб приготувати начинку, потрібно помити і нарізати тонкими полуколечками помідори черрі. Їх кількість в рецепті можна регулювати по своєму смаку.
Всередину підготовленої рибної тушки викладається м’який сир. Його також можна при необхідності підсолити. Прямо поверх сиру розподіляються кружечки помідорів.
Фарширована риба загортається в фольгу. Краще використовувати відразу 2 шари покриття.
Готується в добре розігрітій духовій шафі 40-45 хвилин. Смачно поєднувати отриману рибку з відварною картоплею або білим розсипчастим рисом.
Подрібнені овочі висипаються в рукав для запікання. На цибулю викладаються підготовлені рибні тушки. Обов’язково потрібно зробити на рукаві пару проколів зубочисткою для виходу пари.
Готується страва 35 хвилин в добре розігрітій духовці.
Щоб отримати рум’яну скоринку на рибці, рукав потрібно розрізати і розкрити приблизно за 10-15 хвилин до повної готовності частування.
Рецепт приготування з картоплею
Інгредієнти: 2-3 середні рибини, кіло швидко разваривающегося картоплі, 2 цибулинки, кам’яна сіль, суміш мелених кольорових перчиком.
Першим ділом потрібно обробити скумбрію. Для цього рибні тушки промиваються, з них зрізають плавники, видаляються голови і хвости. Залишається ретельно випатрати рибу, промити зсередини і злегка обсушити.
Поперек кожної тушки гострим ножем робляться глибокі вертикальні надрізи. Лінії розташовуються поруч – в 3-4 см один від одного. Після цього скумбрія натирається сіллю і перчиком.
Картопля чиститься, добре миється, після чого ріжеться шматочками. Можна подрібнювати її кружечками або іншим способом за своїм смаком.
Цибуля чиститься, миється і нарізане тонкими полуколечками. Частини овоча вставляються в отримані на рибок надрізи.
Деко змащують будь-яким жиром. На нього насамперед викладається присоленный картоплю з цибулею. Продукти також перчатся за смаком.
Риба для початку миється, чиститься, потрошится і позбавляється від голови. Далі її потрібно акуратно розрізати на порційні шматочки. Якщо скумбрію повністю розморозити, то вона може розвалюватися при нарізці. Особливо, якщо взяти не самий гострий ніж. Тому починати подрібнювати тушку треба ще до того, як вона до кінця розморозиться.
Картопля чиститься, миється і ріжеться дуже тонкими пластинками. Широкі шматочки будуть занадто довго пропікається. Щоб з картопляних скибочок пішов зайвий крохмаль, їх потрібно покласти в миску з крижаною водою на 10-12 хвилин, а потім відкинути на друшляк.
Очищена морквина також ріжуть кружальцями.
Спочатку шматочки риби натираються сіллю, ароматними травами і злегка обсмажують на будь-якому жирі до рум’яності.
Картопля 5-7 хвилин вариться в солоній воді.
На останньому в сковорідці жирі смажаться і помідори, нарізані невеликими шматочками, а також морква.
Залишається у форму шарами викласти шматочки рибки, всі овочі по черзі, рубану зелень і полити продукти сметаною. Якщо рідини в ємності мало, можна додати трохи гарячої води.
Готується скумбрія, запечена в духовці з овочами, близько півгодини при високій температурі.
З розмарином
Інгредієнти: 2 середні рибні тушки, лимон, 4-6 гілочок розмарину, 1 ч. ложка кухонної солі, дрібку чорного меленого перцю, 3 щіпки меленого мускатного горіха. Як правильно і скільки запікати скумбрію за таким рецептом, докладно розповідається далі.
Спочатку риба добре миється і позбавляється від голови. Нутрощі її слід випатрати, а плавці акуратно зрізати ножицями.
Лимон розрізається навпіл, а потім подрібнюється тоненькими часточками.
Сіль і заявлені в рецепті спеції перемішуються. Ними тушки натираються і всередині, і зовні.
В животик скумбрії складаються часточки цитрусового. Туди ж відправляються заздалегідь добре промиті гілочки розмарину. Розбирати їх на голки не потрібно, можна використовувати цілком.
Риба перекладається на деко, застелений промасленим фольгою.
Запікається частування близько півгодини при 200-210 градусах в духовій шафі.
З каперсами і зеленню
Інгредієнти: 4 середніх рибних тушки, 4 стебла черешкової селери, 60 г каперсів разом з рідиною, пучок кропу, 4 ст. ложки оливкової олії, цедра і сік цілого лимона, суміш спецій за смаком, сіль.
Рибні тушки заздалегідь розморожуються, потім чистяться, промиваються і обсушиваются.
Для начинки змішуються дрібно нарізана зелень і черешкова селера, подрібнені каперси разом з рідиною, складові цитрусового, сіль, оливкова олія, приправи. Якщо каперсів під рукою не виявилося, можна замінювати їх звичайними маринованими огірочками. Правда, підсумковий смак страви від цього зміниться.
Кожна рибка з усіх боків промащується сумішшю. Більша її частина відправляється всередину тушок.
Далі скумбрії загортаються у фольгу і відправляються в духову шафу.
Запікається частування 20-25 хвилин.
З грибами і сиром
Інгредієнти: 2 скумбрії, 2 завчасно зварених яєчка, половина пучка свіжої зелені, сіль, 130 г твердого сиру, по 1 ст. ложці оливкової олії, лимонного соку, гілочка розмарину, 8-9 свіжих печериць, 1 ст. ложка сметани, ароматні трави.
Від кожної тушки відрізається голова, з них виймаються нутрощі.
Риба кладеться на животик і продавлюється долонею по хребту. Так перед господинею без особливої праці виявиться філе.
Скумбрія поливається лимонним соком. Далі тушки солятся, присипаються травками і змащуються маслом.
Готується в духовці при середній температурі 35-45 хвилин.
Скумбрія, фарширована овочами і запечена в духовці
Інгредієнти: 3 великих скумбрії, 1 солодкий болгарський перчик, цибулина, склянка розмороженої стручкової квасолі, суміш прянощів, сіль, морква, трохи лимонного соку.
Всі овочі довільно подрібнюються. Найкраще моркву терти на середній тертці, цибулю нарізати полуколечками, а перчик – тонкими брусочками.
Підготовлені інгредієнти висипаються на сковорідку, до них додається стручкова квасоля. На невеликій кількості олії компоненти обсмажуються 7-8 хвилин. Відразу додаються в ємність сіль і прянощі.
Поки готуються овочі, потрібно рибку випатрати, позбавити її від кісток, голови і хребта. Кожна тушка солиться і сбрызгивается соком лимона.
Рибні заготовки фаршируються овочевою сумішшю і закріплюються зубочистками. Зверху потрібно змастити скумбрію невеликою кількістю рослинного масла.
Тушки, щільно загорнуті у фольгу, будуть запікати в добре розігрітій духовці близько півгодини.
Шматочками в гірчичному соусі
Інгредієнти: 2 рибні тушки, цибулина, 3 ст. ложки майонезу і стільки ж соєвого соусу, 2 ст. ложки гірчиці, сіль.
Риба потрошится, миється і нарізане порційними шматками.
Цибуля подрібнюється тонкими півкільцями.
Для соусу змішуються всі із заявлених в рецепті інгредієнти. Важливо пам’ятати, що соєвий соус вже і без того солоний. Можливо, додаткова сіль суміші не потрібно.
Шматки скумбрії присипаються цибульними кільцями і заливаються готовим соусом.
Всі компоненти добре перемішуються і відправляються в форму для запікання. Ємність потрібно попередньо промазати невеликою кількістю масла.
Готується скумбрія в гірчичному соусі близько півгодини в духовці при 170 градусах. Подається вийшло частування зі свіжою зеленню. Воно чудово доповнить будь-який гарнір.