Скумбрія у багатьох асоціюється тільки з солінням і копченням. Але виключаючи з раціону запечену або смажену скумбрію, ви позбавляєте себе можливості спробувати дуже смачне і корисне блюдо. Далі представлені найцікавіші рецепти, включаючи спосіб приготування скумбрії, запеченої в духовці з картоплею.
Скумбрія, запечена в духовці з картоплею, – простий рецепт
Які інгредієнти необхідно взяти:
- 3 скумбрії;
- кілограм свіжого картоплі;
- 2 головки цибулі;
- сіль і по щіпці меленого червоного, чорного, білого перцю.
Щоб приготувати скумбрію з картоплею в духовці, виконуємо таку послідовність:
- Підготуємо рибу: її треба промити, випатрати, видалити з тушки голову, плавники.
- Після просушування скумбрії, робимо поперек тушки вертикальні надрізи. Відстань між ними – 3 – 4 див.
- Натираємо рибу сіллю і сумішшю перців.
- Половина від наявної кількості цибулі, шинкованої півкільцями, використовується для фарширування риби в місцях надрізів.
- Картоплю, нарізану довільно, змішуємо з рештою цибулею і викладаємо на дно промасленим форми.
- Зверху розподіляємо рибу.
Скумбрія, запечена в духовці з картоплею, повинна готуватися при 200°С до подрумянывания верхнього шару, а також готовності овочів і самої «винуватиці торжества».
З додаванням овочів
Для приготування скумбрії з картоплею і овочами візьмемо:
- 1 велику скумбрію;
- морква;
- 4 бульби картоплі;
- 2 великих помідора;
- 200 г сметани жирністю 20 – 25%;
- сіль, ароматні трави за смаком;
- зелень цибулі.
Використовуючи морожену рибу, не розморожуйте її повністю. В іншому випадку при нарізці вона буде розпадатися.
Процес приготування:
- Скумбрію ріжемо шматками, звичайно, не забувши її почистити і промити.
- Перед запіканням рибні заготовки необхідно обсмажити в маслі до легкого рум’янцю.
- Картоплю, щоб прискорити швидкість приготування, ріжемо тонкими кружальцями або слайсами, а потім злегка відварюємо в підсоленій воді 5 хвилин буде достатньо.
- Спосіб нарізки моркви такий же, як і в картоплі. Її разом з помідорами (без шкірки) обсмажуємо в олії після риби.
- У форму для запікання викладаємо шарами: скумбрію, картопля, морква з томатами і рубані пір’я цибулі. Зверху все рясно поливаємо сметаною.
- Робимо імпровізовану кришку з фольги і відправляємо блюдо в духовку. Через 30 хвилин при високій температурі воно буде повністю готове.
Варто згадати, що такий спосіб підійде і для приготування в мультиварці.
Як зробити блюдо у фользі
Для скумбрії у фользі беремо:
- рибу вагою близько 500 г;
- 6 – 8 помідор черрі;
- кількість сиру за смаком;
- спеції для морепродуктів і сіль.
Покроковий рецепт:
- Щоб приготувати скумбрію, як і завжди, спочатку її гарненько промиваємо, прочищаємо від кишок і чорної плівки. Вже підготовлену і обсушену від зайвої вологи рибу натираємо сіллю і перцем.
- Робимо Начинку з нарізаних кружальцями помідор черрі і перетертого сиру.
- Нею фаршируємо розрізану по хребту рибу.
- Для додання більшої соковитості готовому блюду верх риби також викладаємо томатами.
- Тушку загортаємо у фольгу і відправляємо в духовку.
Запікаючи при 180°С, доведеться чекати готовності 45 хвилин. Як гарнір відмінно підійде картопля або рис.
Скумбрія, фарширований картоплею в духовці
Ще одним ефектним і смачним способом запікання скумбрії в духовці є фарширование її картоплею.
Для приготування візьмемо:
- 1 велику рибину;
- 50 г сиру;
- 2 картоплини;
- 2 ст. л. майонезу.
Щоб приготувати скумбрію, запечену в духовці з картоплею, чинимо так:
- Робимо на скумбрії розріз по хребту, вилучаємо нутрощі, включаючи кістки. У нас повинна вийде «човник» з риби.
- Картоплю, а потім і сир, перетираємо допомогою великої терки і, перемішавши зі спеціями, викладаємо отриману начинку в «човник».
- Завершуємо процес приготування додатковим шаром з сиру.
Знову запікаємо при 180°С. Доведеться почекати десь півгодини перед тим, як скуштувати готову страву.
Рибна запіканка
Варіант з приготуванням запіканки стане ідеальним для сім’ї, в якій є діти. Він зобов’язує добре проробляти рибу на наявність кісток. Зараз ми готуємо в мультиварці, але допустимо запікання страви і в духовій шафі.
Інгредієнти:
- чистий вага філе скумбрії – 600 г;
- картопля – 1 кг;
- сир – 150 г;
- сметану і спеції беремо на смак.
Рецепт рибної запіканки з скумбрії передбачає виконання наступних кроків:
- Ретельно очищену від нутрощів і кісток скумбрію нарізаємо на невеликі філе.
- Картоплю, нарізану кружальцями, відварюємо після закипання води 5 хвилин.
- Подрібнюємо сир теркою дрібніші.
- В мультиварку першим шаром викладаємо 12 від наявного картоплі. Злегка присаливаем його, промазуємо сметаною (вона має перевагу, але можна замінити майонезом).
- Зверху викладаємо рибне філе, знову присаливаем і промазуємо сметаною.
- Поверх другого шару картоплі зі сметаною товстим шаром висипаємо сир.
- Запікаємо в режимі «Випічка» 50 хвилин.
Мультиварка не дасть страви красивого золотого рум’янцю. Зате пропечет його рівномірно і подарує чудовий, ніжний смак. У разі приготування в духовці час складе 45 хвилин при 190°С.
Запікаємо під майонезним соусом
На дві великі риби беремо:
- 1 головку цибулі;
- 50 г майонезу;
- 60 мл соєвого соусу;
- ст. л. столової гірчиці.
Процес приготування полягає в наступному:
- Змішуємо маринад: з’єднуємо майонез, соєвий соус і гірчицю.
- Маринуємо цибулю: нашатковану півкільцями коренеплід відправляємо в соус.
- Розбираємо рибини. Їх необхідно розпотрошити і нарізати порційними шматками в 3 см шириною. Рибні заготовки відправляємо в соус до цибулі. На маринування потрібно півгодини.
- Скумбрію викладаємо на дно форми, слідом розподіляємо цибулю, поливаємо все залишками маринаду і ставимо страву в духовку.
При 180°С скумбрія під майонезом буде готуватися 30 хвилин.
З сирною скоринкою
Нижче запропоновано відмінний спосіб приготування вишуканого і одночасно бюджетного страви.
Для приготування візьмемо:
- скумбрію;
- сир твердих сортів – 60 г;
- лимон;
- зубки часнику – 3 шт.;
- спеції (сіль, суміш перців, майоран, розмарин) за смаком;
- масло рослинне – 75 мл
Покроковий рецепт:
- Заздалегідь випатрану і промиту рибу промазуємо сумішшю з соку половини лимона і спецій. Залишаємо маринуватися на 20 хвилин.
- За цей час нам потрібно прогріти до 200°С духовку.
- Перетираємо сир. Беремо Пармезан, Романо, Гран Падано або будь-який інший продукт твердих сортів.
- Готуємо склад для сирної «шапки» з соком, що залишився лимона і спецій.
- Скумбрія промаринувалася. Обсмажуємо її на сковороді 4 хвилини. Не забуваємо перед цим промокнути тушку від надлишків маринаду, щоб вона смажилася, а не тушкувалась.
- Рибу викладаємо на лист пергаменту і добре присипаємо сирної шапкою.
Поставивши блюдо в духовку, чекаємо всього 15 хвилин і вилучаємо. Подаємо скумбрію під сирною «шубою» з улюбленим гарніром.
Якщо скумбрія все ще здається вам рибою «нудною», виправте це прикре непорозуміння і скористайтеся одним із запропонованих рецептів. Будьте впевнені, блюдо вийде – смакота!