Скумбрія, запечена в духовці з картоплею – 7 рецептів

Скумбрія у багатьох асоціюється тільки з солінням і копченням. Але виключаючи з раціону запечену або смажену скумбрію, ви позбавляєте себе можливості спробувати дуже смачне і корисне блюдо. Далі представлені найцікавіші рецепти, включаючи спосіб приготування скумбрії, запеченої в духовці з картоплею.

Скумбрія, запечена в духовці з картоплею, – простий рецепт

Які інгредієнти необхідно взяти:

  • 3 скумбрії;
  • кілограм свіжого картоплі;
  • 2 головки цибулі;
  • сіль і по щіпці меленого червоного, чорного, білого перцю.

Щоб приготувати скумбрію з картоплею в духовці, виконуємо таку послідовність:

  • Підготуємо рибу: її треба промити, випатрати, видалити з тушки голову, плавники.
  • Після просушування скумбрії, робимо поперек тушки вертикальні надрізи. Відстань між ними – 3 – 4 див.
  • Натираємо рибу сіллю і сумішшю перців.
  • Половина від наявної кількості цибулі, шинкованої півкільцями, використовується для фарширування риби в місцях надрізів.
  • Картоплю, нарізану довільно, змішуємо з рештою цибулею і викладаємо на дно промасленим форми.
  • Зверху розподіляємо рибу.

Скумбрія, запечена в духовці з картоплею, повинна готуватися при 200°С до подрумянывания верхнього шару, а також готовності овочів і самої «винуватиці торжества».

З додаванням овочів

Для приготування скумбрії з картоплею і овочами візьмемо:

  • 1 велику скумбрію;
  • морква;
  • 4 бульби картоплі;
  • 2 великих помідора;
  • 200 г сметани жирністю 20 – 25%;
  • сіль, ароматні трави за смаком;
  • зелень цибулі.

Використовуючи морожену рибу, не розморожуйте її повністю. В іншому випадку при нарізці вона буде розпадатися.

Процес приготування:

  • Скумбрію ріжемо шматками, звичайно, не забувши її почистити і промити.
  • Перед запіканням рибні заготовки необхідно обсмажити в маслі до легкого рум’янцю.
  • Картоплю, щоб прискорити швидкість приготування, ріжемо тонкими кружальцями або слайсами, а потім злегка відварюємо в підсоленій воді 5 хвилин буде достатньо.
  • Спосіб нарізки моркви такий же, як і в картоплі. Її разом з помідорами (без шкірки) обсмажуємо в олії після риби.
  • У форму для запікання викладаємо шарами: скумбрію, картопля, морква з томатами і рубані пір’я цибулі. Зверху все рясно поливаємо сметаною.
  • Робимо імпровізовану кришку з фольги і відправляємо блюдо в духовку. Через 30 хвилин при високій температурі воно буде повністю готове.
Дивіться також:  Стейк зі свинини на сковороді – 8 рецептів приготування

Варто згадати, що такий спосіб підійде і для приготування в мультиварці.

Як зробити блюдо у фользі

Для скумбрії у фользі беремо:

  • рибу вагою близько 500 г;
  • 6 – 8 помідор черрі;
  • кількість сиру за смаком;
  • спеції для морепродуктів і сіль.

Покроковий рецепт:

  • Щоб приготувати скумбрію, як і завжди, спочатку її гарненько промиваємо, прочищаємо від кишок і чорної плівки. Вже підготовлену і обсушену від зайвої вологи рибу натираємо сіллю і перцем.
  • Робимо Начинку з нарізаних кружальцями помідор черрі і перетертого сиру.
  • Нею фаршируємо розрізану по хребту рибу.
  • Для додання більшої соковитості готовому блюду верх риби також викладаємо томатами.
  • Тушку загортаємо у фольгу і відправляємо в духовку.

Запікаючи при 180°С, доведеться чекати готовності 45 хвилин. Як гарнір відмінно підійде картопля або рис.

Скумбрія, фарширований картоплею в духовці

Ще одним ефектним і смачним способом запікання скумбрії в духовці є фарширование її картоплею.

Для приготування візьмемо:

  • 1 велику рибину;
  • 50 г сиру;
  • 2 картоплини;
  • 2 ст. л. майонезу.

Щоб приготувати скумбрію, запечену в духовці з картоплею, чинимо так:

  • Робимо на скумбрії розріз по хребту, вилучаємо нутрощі, включаючи кістки. У нас повинна вийде «човник» з риби.
  • Картоплю, а потім і сир, перетираємо допомогою великої терки і, перемішавши зі спеціями, викладаємо отриману начинку в «човник».
  • Завершуємо процес приготування додатковим шаром з сиру.

Знову запікаємо при 180°С. Доведеться почекати десь півгодини перед тим, як скуштувати готову страву.

Рибна запіканка

Варіант з приготуванням запіканки стане ідеальним для сім’ї, в якій є діти. Він зобов’язує добре проробляти рибу на наявність кісток. Зараз ми готуємо в мультиварці, але допустимо запікання страви і в духовій шафі.

Дивіться також:  Тартар з яловичини – 2 рецепта, як правильно їсти тартар?

Інгредієнти:

  • чистий вага філе скумбрії – 600 г;
  • картопля – 1 кг;
  • сир – 150 г;
  • сметану і спеції беремо на смак.

Рецепт рибної запіканки з скумбрії передбачає виконання наступних кроків:

  • Ретельно очищену від нутрощів і кісток скумбрію нарізаємо на невеликі філе.
  • Картоплю, нарізану кружальцями, відварюємо після закипання води 5 хвилин.
  • Подрібнюємо сир теркою дрібніші.
  • В мультиварку першим шаром викладаємо 12 від наявного картоплі. Злегка присаливаем його, промазуємо сметаною (вона має перевагу, але можна замінити майонезом).
  • Зверху викладаємо рибне філе, знову присаливаем і промазуємо сметаною.
  • Поверх другого шару картоплі зі сметаною товстим шаром висипаємо сир.
  • Запікаємо в режимі «Випічка» 50 хвилин.

Мультиварка не дасть страви красивого золотого рум’янцю. Зате пропечет його рівномірно і подарує чудовий, ніжний смак. У разі приготування в духовці час складе 45 хвилин при 190°С.

Запікаємо під майонезним соусом

На дві великі риби беремо:

  • 1 головку цибулі;
  • 50 г майонезу;
  • 60 мл соєвого соусу;
  • ст. л. столової гірчиці.

Процес приготування полягає в наступному:

  • Змішуємо маринад: з’єднуємо майонез, соєвий соус і гірчицю.
  • Маринуємо цибулю: нашатковану півкільцями коренеплід відправляємо в соус.
  • Розбираємо рибини. Їх необхідно розпотрошити і нарізати порційними шматками в 3 см шириною. Рибні заготовки відправляємо в соус до цибулі. На маринування потрібно півгодини.
  • Скумбрію викладаємо на дно форми, слідом розподіляємо цибулю, поливаємо все залишками маринаду і ставимо страву в духовку.

При 180°С скумбрія під майонезом буде готуватися 30 хвилин.

З сирною скоринкою

Нижче запропоновано відмінний спосіб приготування вишуканого і одночасно бюджетного страви.

Для приготування візьмемо:

  • скумбрію;
  • сир твердих сортів – 60 г;
  • лимон;
  • зубки часнику – 3 шт.;
  • спеції (сіль, суміш перців, майоран, розмарин) за смаком;
  • масло рослинне – 75 мл
Дивіться також:  Що приготувати з курячого фаршу швидко і смачно?

Покроковий рецепт:

  • Заздалегідь випатрану і промиту рибу промазуємо сумішшю з соку половини лимона і спецій. Залишаємо маринуватися на 20 хвилин.
  • За цей час нам потрібно прогріти до 200°С духовку.
  • Перетираємо сир. Беремо Пармезан, Романо, Гран Падано або будь-який інший продукт твердих сортів.
  • Готуємо склад для сирної «шапки» з соком, що залишився лимона і спецій.
  • Скумбрія промаринувалася. Обсмажуємо її на сковороді 4 хвилини. Не забуваємо перед цим промокнути тушку від надлишків маринаду, щоб вона смажилася, а не тушкувалась.
  • Рибу викладаємо на лист пергаменту і добре присипаємо сирної шапкою.

Поставивши блюдо в духовку, чекаємо всього 15 хвилин і вилучаємо. Подаємо скумбрію під сирною «шубою» з улюбленим гарніром.

Якщо скумбрія все ще здається вам рибою «нудною», виправте це прикре непорозуміння і скористайтеся одним із запропонованих рецептів. Будьте впевнені, блюдо вийде – смакота!

Прокрутка до верху