Скумбрія – частий гість у нашому раціоні. Правда, деякі стверджують, що така риба хороша тільки копченої або в розсолі. Насправді, є різні варіанти її приготування, але найбільш смачно виходить скумбрія, запечена в духовці з овочами.
Скумбрія, запечена в духовці з овочами на деку
Скумбрія – несе користь, жирний і володіє чудовими смаковими якостями морський мешканець.
Таку рибу готують по-різному, але саме запікання допоможе зберегти левову частку її корисних якостей.
Але справа в тому, що на прилавках магазинів зустріти свіжу скумбрію вдається рідко, та й ціна її влаштує далеко не всіх покупців. Звичайно ж після улову цю рибу відразу відправляють в заморозку або переробляють, так як її жирне м’ясо швидко окислюється.
Інгредієнти на пару великих тушок скумбрії:
- гриби (підійдуть печериці або будь-які лісові) – 270 г;
- цукіні;
- цибулина;
- м’ясистий солодкий перець;
- три томата;
- морквина;
- селера;
- часник – три зубки;
- вичавлений сік одного лимона;
- петрушка, олія олив.
Спосіб приготування:
- На підготовлених тушках риби робимо кілька неглибоких надрізів по діагоналі.
- Рясно натираємо їх сумішшю з масла, перцю, соку лимона і солі.
- Гриби нарізаємо довільно і разом з часником обсмажуємо до м’якості.
- Очищені від шкірки томати, а також перець і цукіні ріжемо кубиками, цибулю – півкільцями, скибочками – моркву і селеру.
- Овочі потрібно протушкувати. Спочатку готуємо моркву з цибулею, потім по черзі викладаємо цукіні, перець і селеру. Останніми йдуть томати.
- До овочів додаємо подрібнений часник і петрушку, спеції і гриби, все перемішуємо і викладаємо у форму для запікання.
- На овочеву «подушку» кладемо замариновані скумбрії і відправляємо запікатися на півгодини при температурі 180°С
Рецепт запікання у фользі
Скумбрія, фарширована овочами, виходить дуже смачною і ситною. Особливість рецепта полягає в тому, що рибу ми будемо запікати у фользі, а розрізати скумбрію для фарширування будемо уздовж спинки.
Для приготування страви нам знадобиться велика тушка риби, зубчик часнику, трохи масла, три ложки лимонного соку, а також морква, цибуля, сметана і спеції.
Спосіб приготування:
- Беремо тушку скумбрії і за допомогою гострого ножа робимо розріз від голови до хвоста. Виймаємо зябра і хребет разом з кістками, потім промиваємо рибу й обсушуємо.
- Подрібнений часник змішати з соком лимона і отриманою сумішшю добре натираємо рибу всередині і зовні.
- Поки заготівля маринується, ми візьмемо нашатковану цибулю, натерту моркву і обсмажимо їх протягом декількох хвилин.
- Деко застеляємо папером, викладаємо рибу, розкриваємо «кишеню» і закладаємо в нього овочеву начинку. Зверху просочуємо тушку сметаною, загортаємо її у фольгу і запікаємо в духовці при 190 градусах 30 хвилин.
З додаванням сиру
Незважаючи на те, що скумбрія не відноситься до дієтичних продуктів, її варто обов’язково включати в свій раціон. М’ясо риби легко засвоюється нашим організмом, тому її можна готувати навіть дітям. При цьому м’ясо у неї дуже ніжне, м’яке, практично не має кісток, тому багато кулінари вважають за краще готувати саме цю рибу з овочами і сиром.
Інгредієнти:
- два невеликих за розмірами скумбрії;
- гриби – 180 г;
- дві моркви;
- два цибулі;
- зубчик часнику;
- сметана – півсклянки;
- твердий сир – 180 г;
- спеції, олія.
Спосіб приготування:
- У скумбрій відрізаємо голови, робимо розріз уздовж живота і виймаємо серединку. Далі рибу потрібно промити, обсушити і присмачити сіллю, перцем і пряними травами.
- Цибулю шаткуємо півкільцями, моркву подрібнюємо на тертці, а гриби нарізаємо тонкими смужками. Обсмажуємо овочі та гриби, в кінці додавши нарубаний зубчик часнику.
- На деко вистилаємо фольгу викладаємо рибу черевцем вгору і розкриваємо її, немов метелика.
- Викладаємо на рибу овочеву начинку з грибами, змащуємо заготовки сметаною і посипаємо сирної стружкою. Ставимо в духовку на 25 хвилин.
Риба, фарширована овочами в духовці
Всім любителям рибних страв обов’язково сподобається наш рецепт запічній скумбрії з овочами. Для приготування страви вам знадобиться мінімум витрат сил і часу, а результат перевершить всі ваші очікування.
Скумбрія відмінно поєднується з різними овочами, грибами, пряними травами і маринадами.
Інгредієнти:
- велика тушка скумбрії;
- часник – три зубки;
- сир твердий – 100 г;
- морква;
- цибуля ріпчаста;
- м’ясистий солодкий перець;
- печериці – 200 г;
- олія соняшникова і оливкова;
- ложка жирної сметани;
- сіль, перець, майоран.
Спосіб приготування:
- Беремо скумбрію і уздовж спини робимо розріз глибиною не більше одного сантиметра. Виймаємо хребет, реберні кістки і всі нутрощі. Натираємо тушку сіллю, перцем і скроплюємо лимонним соком. Потім натираємо подрібненим часником разом з оливковою олією.
- Морква пропускаємо через крупну тертку, цибулю і перець ріжемо кубиками, гриби – невеликими шматочками.
- По черзі пасеруємо продукти. Спочатку цибулю і моркву, потім кладемо перець і через кілька хвилин викладаємо гриби і сметану. Тушкуємо отриману суміш пару хвилин, потім додаємо сіль, перець і майоран, вимикаємо вогонь і остуджуємо.
- На застелений фольгою деко викладаємо рибу, фаршируємо, посипаємо сиром і відправляємо в духовку на 20 хвилин при температурі 190°С. Для того, щоб сир не пересох, нанесіть на нього сіточку з майонезу.
Готуємо в рукаві для запікання
Скумбрію можна приготувати по-різному – загасити або засмажити, але краще запекти її в рукаві. Так м’ясо виходить соковитим, завдяки тому, що сік не випаровується, а залишається в рукаві. Додайте до риби пряні трави, і у вас вийде апетитна запечена скумбрія з картоплею і овочами.
Інгредієнти:
- велика тушка скумбрії;
- дві головки ріпчастої цибулі;
- дві морквини;
- сіль, перець, італійські трави;
- три бульби картоплі;
- зелень кропу і петрушки.
Спосіб приготування:
- Скумбрію першим ділом маринуємо в спеціях, присмачую сіллю, перцем і ароматними італійськими травами.
- Цибулю можна нарізати півкільцями, моркву і картоплю – кубиками. Овочі перемішуємо разом з пряними травами, сіллю і маслом.
- Беремо рукав, закладаємо в нього рибу разом з овочами і ставимо в розігріту до 200 градусів духовку на 30 – 35 хвилин.
- Запечену рибу посипаємо рубаним кропом і петрушкою.
Як смачно запекти скумбрію з овочами шматочками
Така риба, як скумбрія, поєднується практично з усіма овочами, але ми хочемо запропонувати оригінальний рецепт – запечена у фользі скумбрія по-французьки. Її готують з трьома видами цибулі і подають у найкращих ресторанах Франції.
Для приготування «французької» риби вам знадобляться дві тушки скумбрії, стебло цибулі порею, ріпчасту цибулю і цибулю-шалот. А також пару ложок вершкового масла і півсклянки не кислої сметани.
Спосіб приготування:
- Першим ділом ми підготуємо рибу, нам потрібно її філейна частина. Для цього розріжемо тушки докір і звільняємо їх від хребта і кісток. Філе посипаємо сіллю і відкладаємо в сторону.
- Ріпчасту цибулю і цибулю-шалот дрібно шаткуємо, а цибулю ріжемо кільцями.
- На сковороді розтоплюємо вершкове масло, в якому обсмажуємо протягом чотирьох хвилин ріпчасту цибулю і цибулю-шалот.
- Застеляємо деко фольгою, викладаємо філе скумбрії, зверху розподіляємо обсмажені цибулю-шалот і ріпчасту, а зверху посипаємо кільцями цибулі-порею. Солимо заготовки і змащуємо сметаною.
- Загортаємо тушки і запікаємо в духовці спочатку 30 хвилин, а потім рибу звільняємо від фольги і готуємо ще хвилин 10.
Під овочевим маринадом
Якщо ви не знаєте, яким блюдом можна здивувати своїх близьких або гостей, то візьміть скумбрію і рецепт від відомого кулінара Джеймі Олівера. Його спосіб приготування привабливий тим, що риби спочатку маринується в пряних травах, а потім обсмажується і запікається під маринадом.
Інгредієнти:
- скумбрія;
- два зубки часнику;
- ложка паприки;
- щіпка кайенского перцю;
- вісім ложок олії оливи;
- ложка соєвого соусу;
- ч. л. гірчиці;
- лимонний сік, зелень.
Спосіб приготування:
- Тушку риби розрізаємо на дві частини, видаляємо хребет, кістки і очищаємо її від чорної плівки, яка надає смак гіркоти.
- Переходимо до приготування маринаду. Для нього беремо чотири ложки олії оливи, додаємо подрібнені зубки часнику, сік лимона, соєвий соус і всі інші приправи, які вказані в списку інгредієнтів. Ще включаємо рубаний кріп.
- В отриманий ароматний маринад кладемо філе скумбрії, щільно закриваємо і залишаємо на 40 хвилин.
- Замариновану рибу обсушуємо і обсмажуємо з двох боків до рум’яності.
- На застелений фольгою деко перекладаємо тушку, поливаємо її маринадом і запікаємо 15 хвилин.
Застава смачного, соковитого і корисного страви – це правильне розморожування скумбрії.
Спочатку потрібно на кілька годин поставити рибу в холодильник, поклавши її на саму верхню полицю, а потім вже завершити процес при кімнатній температурі. Якщо вас відлякує специфічний запах скумбрії, то перед приготуванням потримайте її в маринаді з прянощів і лимона.