Скумбрія, запечена в духовці з овочами, – 7 смачних рецептів

Скумбрія – частий гість у нашому раціоні. Правда, деякі стверджують, що така риба хороша тільки копченої або в розсолі. Насправді, є різні варіанти її приготування, але найбільш смачно виходить скумбрія, запечена в духовці з овочами.

Скумбрія, запечена в духовці з овочами на деку

Скумбрія – несе користь, жирний і володіє чудовими смаковими якостями морський мешканець.

Таку рибу готують по-різному, але саме запікання допоможе зберегти левову частку її корисних якостей.

Але справа в тому, що на прилавках магазинів зустріти свіжу скумбрію вдається рідко, та й ціна її влаштує далеко не всіх покупців. Звичайно ж після улову цю рибу відразу відправляють в заморозку або переробляють, так як її жирне м’ясо швидко окислюється.

Інгредієнти на пару великих тушок скумбрії:

  • гриби (підійдуть печериці або будь-які лісові) – 270 г;
  • цукіні;
  • цибулина;
  • м’ясистий солодкий перець;
  • три томата;
  • морквина;
  • селера;
  • часник – три зубки;
  • вичавлений сік одного лимона;
  • петрушка, олія олив.

Спосіб приготування:

  • На підготовлених тушках риби робимо кілька неглибоких надрізів по діагоналі.
  • Рясно натираємо їх сумішшю з масла, перцю, соку лимона і солі.
  • Гриби нарізаємо довільно і разом з часником обсмажуємо до м’якості.
  • Очищені від шкірки томати, а також перець і цукіні ріжемо кубиками, цибулю – півкільцями, скибочками – моркву і селеру.
  • Овочі потрібно протушкувати. Спочатку готуємо моркву з цибулею, потім по черзі викладаємо цукіні, перець і селеру. Останніми йдуть томати.
  • До овочів додаємо подрібнений часник і петрушку, спеції і гриби, все перемішуємо і викладаємо у форму для запікання.
  • На овочеву «подушку» кладемо замариновані скумбрії і відправляємо запікатися на півгодини при температурі 180°С

Рецепт запікання у фользі

Скумбрія, фарширована овочами, виходить дуже смачною і ситною. Особливість рецепта полягає в тому, що рибу ми будемо запікати у фользі, а розрізати скумбрію для фарширування будемо уздовж спинки.

Для приготування страви нам знадобиться велика тушка риби, зубчик часнику, трохи масла, три ложки лимонного соку, а також морква, цибуля, сметана і спеції.

Спосіб приготування:

  • Беремо тушку скумбрії і за допомогою гострого ножа робимо розріз від голови до хвоста. Виймаємо зябра і хребет разом з кістками, потім промиваємо рибу й обсушуємо.
  • Подрібнений часник змішати з соком лимона і отриманою сумішшю добре натираємо рибу всередині і зовні.
  • Поки заготівля маринується, ми візьмемо нашатковану цибулю, натерту моркву і обсмажимо їх протягом декількох хвилин.
  • Деко застеляємо папером, викладаємо рибу, розкриваємо «кишеню» і закладаємо в нього овочеву начинку. Зверху просочуємо тушку сметаною, загортаємо її у фольгу і запікаємо в духовці при 190 градусах 30 хвилин.
Дивіться також:  Домашній майонез: класичний рецепт – 8 способів приготування в домашніх умовах за допомогою блендера і міксера

З додаванням сиру

Незважаючи на те, що скумбрія не відноситься до дієтичних продуктів, її варто обов’язково включати в свій раціон. М’ясо риби легко засвоюється нашим організмом, тому її можна готувати навіть дітям. При цьому м’ясо у неї дуже ніжне, м’яке, практично не має кісток, тому багато кулінари вважають за краще готувати саме цю рибу з овочами і сиром.

Інгредієнти:

  • два невеликих за розмірами скумбрії;
  • гриби – 180 г;
  • дві моркви;
  • два цибулі;
  • зубчик часнику;
  • сметана – півсклянки;
  • твердий сир – 180 г;
  • спеції, олія.

Спосіб приготування:

  • У скумбрій відрізаємо голови, робимо розріз уздовж живота і виймаємо серединку. Далі рибу потрібно промити, обсушити і присмачити сіллю, перцем і пряними травами.
  • Цибулю шаткуємо півкільцями, моркву подрібнюємо на тертці, а гриби нарізаємо тонкими смужками. Обсмажуємо овочі та гриби, в кінці додавши нарубаний зубчик часнику.
  • На деко вистилаємо фольгу викладаємо рибу черевцем вгору і розкриваємо її, немов метелика.
  • Викладаємо на рибу овочеву начинку з грибами, змащуємо заготовки сметаною і посипаємо сирної стружкою. Ставимо в духовку на 25 хвилин.

Риба, фарширована овочами в духовці

Всім любителям рибних страв обов’язково сподобається наш рецепт запічній скумбрії з овочами. Для приготування страви вам знадобиться мінімум витрат сил і часу, а результат перевершить всі ваші очікування.

Скумбрія відмінно поєднується з різними овочами, грибами, пряними травами і маринадами.

Інгредієнти:

  • велика тушка скумбрії;
  • часник – три зубки;
  • сир твердий – 100 г;
  • морква;
  • цибуля ріпчаста;
  • м’ясистий солодкий перець;
  • печериці – 200 г;
  • олія соняшникова і оливкова;
  • ложка жирної сметани;
  • сіль, перець, майоран.

Спосіб приготування:

  • Беремо скумбрію і уздовж спини робимо розріз глибиною не більше одного сантиметра. Виймаємо хребет, реберні кістки і всі нутрощі. Натираємо тушку сіллю, перцем і скроплюємо лимонним соком. Потім натираємо подрібненим часником разом з оливковою олією.
  • Морква пропускаємо через крупну тертку, цибулю і перець ріжемо кубиками, гриби – невеликими шматочками.
  • По черзі пасеруємо продукти. Спочатку цибулю і моркву, потім кладемо перець і через кілька хвилин викладаємо гриби і сметану. Тушкуємо отриману суміш пару хвилин, потім додаємо сіль, перець і майоран, вимикаємо вогонь і остуджуємо.
  • На застелений фольгою деко викладаємо рибу, фаршируємо, посипаємо сиром і відправляємо в духовку на 20 хвилин при температурі 190°С. Для того, щоб сир не пересох, нанесіть на нього сіточку з майонезу.
Дивіться також:  Хамон – 5 рецептів приготування в домашніх умовах

Готуємо в рукаві для запікання

Скумбрію можна приготувати по-різному – загасити або засмажити, але краще запекти її в рукаві. Так м’ясо виходить соковитим, завдяки тому, що сік не випаровується, а залишається в рукаві. Додайте до риби пряні трави, і у вас вийде апетитна запечена скумбрія з картоплею і овочами.

Інгредієнти:

  • велика тушка скумбрії;
  • дві головки ріпчастої цибулі;
  • дві морквини;
  • сіль, перець, італійські трави;
  • три бульби картоплі;
  • зелень кропу і петрушки.

Спосіб приготування:

  • Скумбрію першим ділом маринуємо в спеціях, присмачую сіллю, перцем і ароматними італійськими травами.
  • Цибулю можна нарізати півкільцями, моркву і картоплю – кубиками. Овочі перемішуємо разом з пряними травами, сіллю і маслом.
  • Беремо рукав, закладаємо в нього рибу разом з овочами і ставимо в розігріту до 200 градусів духовку на 30 – 35 хвилин.
  • Запечену рибу посипаємо рубаним кропом і петрушкою.

Як смачно запекти скумбрію з овочами шматочками

Така риба, як скумбрія, поєднується практично з усіма овочами, але ми хочемо запропонувати оригінальний рецепт – запечена у фользі скумбрія по-французьки. Її готують з трьома видами цибулі і подають у найкращих ресторанах Франції.

Для приготування «французької» риби вам знадобляться дві тушки скумбрії, стебло цибулі порею, ріпчасту цибулю і цибулю-шалот. А також пару ложок вершкового масла і півсклянки не кислої сметани.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом ми підготуємо рибу, нам потрібно її філейна частина. Для цього розріжемо тушки докір і звільняємо їх від хребта і кісток. Філе посипаємо сіллю і відкладаємо в сторону.
  • Ріпчасту цибулю і цибулю-шалот дрібно шаткуємо, а цибулю ріжемо кільцями.
  • На сковороді розтоплюємо вершкове масло, в якому обсмажуємо протягом чотирьох хвилин ріпчасту цибулю і цибулю-шалот.
  • Застеляємо деко фольгою, викладаємо філе скумбрії, зверху розподіляємо обсмажені цибулю-шалот і ріпчасту, а зверху посипаємо кільцями цибулі-порею. Солимо заготовки і змащуємо сметаною.
  • Загортаємо тушки і запікаємо в духовці спочатку 30 хвилин, а потім рибу звільняємо від фольги і готуємо ще хвилин 10.
Дивіться також:  Картопляні галушки – 8 смачних рецептів приготування

Під овочевим маринадом

Якщо ви не знаєте, яким блюдом можна здивувати своїх близьких або гостей, то візьміть скумбрію і рецепт від відомого кулінара Джеймі Олівера. Його спосіб приготування привабливий тим, що риби спочатку маринується в пряних травах, а потім обсмажується і запікається під маринадом.

Інгредієнти:

  • скумбрія;
  • два зубки часнику;
  • ложка паприки;
  • щіпка кайенского перцю;
  • вісім ложок олії оливи;
  • ложка соєвого соусу;
  • ч. л. гірчиці;
  • лимонний сік, зелень.

Спосіб приготування:

  • Тушку риби розрізаємо на дві частини, видаляємо хребет, кістки і очищаємо її від чорної плівки, яка надає смак гіркоти.
  • Переходимо до приготування маринаду. Для нього беремо чотири ложки олії оливи, додаємо подрібнені зубки часнику, сік лимона, соєвий соус і всі інші приправи, які вказані в списку інгредієнтів. Ще включаємо рубаний кріп.
  • В отриманий ароматний маринад кладемо філе скумбрії, щільно закриваємо і залишаємо на 40 хвилин.
  • Замариновану рибу обсушуємо і обсмажуємо з двох боків до рум’яності.
  • На застелений фольгою деко перекладаємо тушку, поливаємо її маринадом і запікаємо 15 хвилин.

Застава смачного, соковитого і корисного страви – це правильне розморожування скумбрії.

Спочатку потрібно на кілька годин поставити рибу в холодильник, поклавши її на саму верхню полицю, а потім вже завершити процес при кімнатній температурі. Якщо вас відлякує специфічний запах скумбрії, то перед приготуванням потримайте її в маринаді з прянощів і лимона.

Прокрутка до верху