Сезонні сливи радують господинь різноманітністю смаків і ароматів. Куди тільки їх не додають – і перші, і в другі страви, і, обов’язково, десерти і випічку. Одних лише рецептів сливового пирога існує кілька сотень: традиційні, домашні, авторські.
Сливовий пиріг – класичний рецепт
Сливи потрібні добірні, міцні, з ніжною шкіркою, щоб фруктові скибочки в пирозі не розкисло.
В сезон врожаю знайти потрібний сорт не проблема.
На невеликий пиріг підготуйте заздалегідь:
- 80 г вершкового масла;
- 80 г борошна;
- 100 г цукру;
- два яйця;
- 10 – 12 г пекарського порошку;
- 5 г ваніліну;
- 5 г солі;
- 300 г фруктів.
З такої кількості продуктів вийде не дуже багато тіста, для розміщення якого ідеально підійде форма 22 см в діаметрі. Пиріг підніметься досить високо, щоб порціонні шматочки не розсипалися в руках.
Не варто забувати про солі навіть в солодкому тесті. Цей природний підсилювач смаку сильно вплине на враження від пирога.
- Масло потрібно потримати в теплі не менш години. Воно має добре розм’якнути.
- Сливи теж необхідно підготувати: промити, розрізати навпіл і видалити кісточки.
- Духовку включають заздалегідь, щоб вона прогрілася до 190ºС.
- Масло, яйця і цукор збивають разом.
- Додають всі сухі інгредієнти тісто знову добре перемішують. Виходить густа м’яка маса, яку ложкою перекладають в промаслений форму.
- Половинки слив розподіляють по поверхні шкіркою вниз. Не треба вдавлювати фрукти в тісто, воно підніметься і покриє їх «з верхом».
- Випікати близько від півгодини до 40 хвилин.
З пісочного тіста
Самим вибагливим гурманам сподобається особливий, ніжний і розсипчастий пиріг з пісочного тіста по-бретонськи.
На півкілограма соковитих злив візьміть:
- борошна – неповний стакан;
- цукру – півсклянки;
- масла – півпачки;
- одне ціле яйце і три жовтка;
- ваніліну – 5 м;
- розпушувача – 5 м;
- солі – 5 р.
Для пирога потрібно зробити «французьку сорочку», тобто промаслить форму і притрусити борошном, надлишки обов’язково струсити. Можна скористатися пергамент, але бретонське тісто вимагає особливого поводження.
- Розм’якшене масло збивають з солодким піском, ваніліном і сіллю до повного розчинення крупинок.
- В масляний крем по одному вбивають жовтки і ціле яйце. Білок є відмінним емульгатором, але чим його більше, тим швидше тісто черствіє. Жовтки зроблять випічку більш жирної і м’якою. Тому зазначене співвідношення яєчних продуктів важливо дотримуватися.
- Борошно з’єднують з розпушувачем і потроху вводять в масляно-яєчну суміш.
- Тісто перемішують до однорідності і перекладають у підготовлену форму.
- Половинки слив треба покласти шкіркою до верху, тоді вони не потонуть у тесті повністю, навіть якщо їх трохи втиснути.
- Важливий етап – охолодження заготовки. Форму з тістом і сливами повинна постояти від двох до шести годин в холодильнику.
- Випікати потрібно 40 хвилин при 175ºС.
Дріжджова випічка
Пишна, не дуже солодка основа для пирога з дріжджового тіста краще всього поєднується зі свіжим чорносливом.
Для дріжджового тесту буде потрібно:
- борошна — півтори склянки;
- жовтків — пара штук;
- масла вершкового — брусочок;
- молока — півсклянки;
- цукру — 50 г;
- свіжих дріжджів — 20 г;
- солі – 5 м;
- ваніліну — 5 р.
Крім того, знадобиться півтора кілограма злив і бісквітна крихта для начинки.
- Дріжджі, по десертній ложці цукру і борошна розчиняють в теплому молоці. Опара повинна постояти в теплі і запениться.
- Борошно обов’язково просівають, щоб вона наситилася киснем, і тісто вийшло пишним.
- Додають цукор, сіль і ванілін. Вливають жовтки і опару.
- У процесі вимішування тіста в нього додають розм’якшене вершкове масло.
- Коли склад стане досить пружним і гладким, його відставляють убік і накривають мискою.
- Тісто підходить хвилин сорок. За цей час можна підготувати сливи. Фрукти ділять на половинки або четвертинки. Зручно їх викладати, якщо розрізати фрукти не до кінця.
- З тіста розкочується тонка коржик, яка викладається в промаслений форму. Формуються невисокі бортики.
- Поверх тіста насипають шар бісквітної крихти. Її можна зробити, подрібнивши черствий бісквіт або печиво. Цей шар вбере в себе надлишки соку і не дозволить коржу відволожитися.
- Порізані фрукти викладають щільним шаром шкіркою вниз. Зверху пиріг можна посипати корицею, цукром і залишками бісквітної крихти.
- Випікати 30 – 40 хвилин при 175ºС.
З додаванням яблук
В сезон врожаю на столі з’являються не тільки сливи, але і безліч інших ароматних фруктів. Традиційні супутники злив в більшості рецептів це яблука або груші.
Для сливово-яблучного пирога потрібно:
- масла вершкового – 130 г;
- цукру – 100 г;
- борошна – 160 г;
- два яйця;
- розпушувача – 10 г;
- жирних вершків – 30 г;
- 1 кг фруктів: солодких слив і кислих яблук.
У тісто можна за смаком додати родзинки і подрібнені горіхи. Якщо родзинки попередньо замочити в парі ложок коньяку, що вийде ласощі.
- Масло розтопити, розчинити в ньому цукор і збиті яйця.
- У борошно додати розпушувач. Суміш можна просіяти прямо в тісто.
- Влити жирні вершки і збити тісто, домагаючись однорідності.
- Форму змастити маслом або застелити пергаментом.
- Шматочки фруктів і горіхи висипати в суміш-основу і перемішати. Можна вчинити інакше: вилити тісто у форму, і тільки потім красиво викласти сливи і яблука, злегка притопивши їх ложкою.
- Випікати 30 – 35 хвилин при 200 º с.
- Остудити пиріг на решітці, щоб його дно не відвологло.
Сливовий пиріг з сиром
Легка фруктова кислинка відмінно гармонує з вершковими відтінками смаку. Приклад тому – знаменитий страсбурзький пиріг зі сливами і сиром. Він складається з піщаної основи, ніжною кремовою заливки і запечених злив.
Для тіста:
- масло вершкове – 150 г;
- борошно – 200 г;
- цукор – 50 г;
- розпушувач – 10 г;
- сіль – 5 г;
- яйце;
- кориця за смаком.
Для сирної заливки:
- 2 яйця;
- 100 г борошна або крохмалю;
- 250 мл фермерської сметани;
- 200 г жирного сиру;
- 150 г цукру;
- кориця за смаком.
На отримане кількість тіста знадобиться півкілограма солодких слив.
- Розм’якшене масло розтирають із цукровим піском до утворення однорідного білого крему і додають яйце.
- Невеликими порціями просівають в тісто борошно, змішану з розпушувачем. Тісто повинне вийти жирним, м’яким, пластичним.
- Його загортають у плівку і ненадовго прибирають в холодильник.
- Приготування заливки: білки збити окремо жовтки розтерти з цукром, сир зі сметаною і загусником збити міксером. Влити в сир спочатку жовтки і збити, потім влити білки і швидко перемішати.
- Форму для пирога можна не змащувати маслом, а просто присипати борошном.
- Охолоджене тісто розминають, формуючи корж і досить високі бортики, не менше двох сантиметрів.
- На тісто викладають сливу, яку покривають сирною заливкою. У процесі випікання фрукти спливуть наверх, а сир запечеться усередині конструкції.
- Можна присипати сливу цукром і корицею.
- Випікають страсбурзький пиріг при 180 º с близько 35 – 40 хвилин.
Зі сливовим варенням
Якщо пиріг готується не в сезон дозрівання слив, свіжі плоди легко замінити домашніми заготовками. Відкритий пиріг з пишною дріжджовий основою і густим кисло-солодким варенням або джемом із слив можна спекти практично моментально, так як не потрібно ставити опару і чекати, коли тісто підніметься.
Для основи:
- борошно – 300 – 350 г;
- вода – 250 мл;
- масло рослинне – 60 мл;
- цукор – 50 г;
- сіль – 5 г;
- швидко діючі дріжджі – 5 р.
Пиріг можна готувати в круглій формі або на деку, але обов’язково оформивши по краях бортики з тіста.
- Рослинне масло нагріти, не доводячи до кипіння. Розчинити в ньому сіль і цукор. Трохи остудити і влити кип’ячену воду такої ж температури.
- Додати дріжджі, просіяти в тісто борошно м замісити пружне тісто.
- Форму ретельно змастити, розкласти на дні розкатане тісто і рівномірно розподілити варення.
- Зробити прикраси з тіста: всілякі кіски, аплікації у вигляді квітів і листя, традиційні решітки або щось зовсім незвичайне.
- Півгодини пиріг повинен щоб підійшло, після чого його слід випікати 30 хвилин при 180 º с.
Пиріг вийде рум’яним, якщо прикраси і виступаючі бортики змастити жовтком.
З замороженими сливами
Пиріг з замороженими фруктами теж завжди вдається. При запіканні зливу не расквашивается, не втрачає форму і пружність.
Для кефіру тіста:
- яйця – 3 шт.;
- цукор – 200 г;
- масло вершкове – 100 г;
- кефір – 250 мл;
- борошно – 350 г;
- сода – 10 г;
- ванільний цукор.
Плоди важливо попередньо розморозити і потримати в друшляку, щоб пиріг потрапило якомога менше рідини. Якщо сливу обваляти в крохмалі, тісто не забарвиться соком.
- Масло розтопити, розчинити в ньому цукор і ваніль.
- Яйця збити міксером. Кефір зігріти до кімнатної температури. Все з’єднати в глибокій мисці.
- Борошно змішати з содою і потроху ввести в тісто. Сода загаситься молочною кислотою, тому оцет додавати не треба.
- Вилити тісто у змащену форму, притопити в ньому розморожені фрукти і випікати бісквіт при 180 º с близько 30 – 40 хвилин.
В мультиварці
Розумна кухонна техніка підтримує стабільний температурний режим, необхідну вологість і суворо контролює час випікання. Тому в мультиварці без проблем можна приготувати саму примхливу випічку з ніжного шоколадного тіста.
Для пирога зі сливами і какао потрібно взяти:
- борошно – 200 г;
- цукор – 170 г;
- молоко – 160 г;
- рослинне масло – 80 мл;
- два яйця;
- какао – 50 г;
- розпушувач – 10 г;
- слива – 500 р.
Какао в рецепті не багато, але від його якості буде залежати успіх десерту. Слід вибрати самий темний порошок з насиченим ароматом, оптимально – взяти алкализованное какао.
- Збити яйця і цукор. Влити трохи тепле молоко і додати масло.
- Просіяти борошно, розпушувач і какао відразу в тісто. Потрібно стежити, щоб не утворилися грудочки.
- Фрукти повинні трохи обсохнути на серветці, щоб пиріг не потрапила зайва рідина. Їх нарізають невеликими шматочками.
- Чашу мультиварки змастити вершковим маслом. Вилити в неї тісто і викласти сливи шкіркою вниз.
- Виставити режим «Випічка» на 1 годину.
Щоб пиріг легко вийнявся, він повинен трохи охолонути. Після цього його можна прикрасити цукровою пудрою.
Варіант для тих, хто постить
Рецепт підійде не тільки тим, хто підтримує пост, але і вегетаріанцям.
Тісто не містить тваринних жирів, молочних продуктів і яєць:
- борошно – 100 г;
- цукор – 100 г;
- манка – 150 г;
- масло рослинне – 120 г;
- розпушувач для тіста – 10 г;
- кілька твердих злив.
Можна урізноманітнити смак десерту, додавши в тісто ваніль або корицю.
- Вилити масло в манку і добре вимішують, щоб не залишилося грудочок. Залишити настоюватися на 10 – 15 хвилин.
- У цей час можна помити і нарізати сливи.
- Змішати всі інші сухі інгредієнти. Борошно обов’язково просіяти.
- Потроху всипати отриманий склад в манку і добре перемішувати. Можна використовувати для цього міксер.
- Форму змастити маслом або застелити пергаментом, викласти частину тіста, на нього сливи і закрити всі залишилися тестом.
- Випікати при 180 º с 30 – 40 хвилин.
Рецепт від Олени Чекаловой
Іноді найпростіші ідеї стають нез’ясовно популярними. Ведуча програми «Щастя є» запропонувала глядачам простий і оригінальний рецепт сливового пирога майже без цукру. Мабуть з цієї причини він припав до душі більшої частини аудиторії і передплатникам її блогу.
На півкілограма добірних злив візьміть:
- борошно – 250 г;
- вершкове масло – 120 г;
- яйце;
- 40 мл води;
- 10 г цукру;
- 5 г солі.
Цей пиріг прикрасить меню тих, хто стежить за здоров’ям і об’ємом талії. А ще він просто смачний!
- Борошно просіюють, додають сіль і розпушувач.
- Холодне масло розтирають разом з борошном до стану дрібних грудочок. Це потребує неабияких зусиль, однак, це важливий етап у рецепті.
- Яйця збивають окремо і вливають у молоко.
- В отриману суміш додають ванілін і цукор.
- На деку роблять «французьку сорочку» і переливають в нього тісто.
- Зверху красиво розкладають часточки злив. Фрукти потрібно притрусити корицею і дрібкою коричневого цукру.
- Випікати 30 хвилин при 200 º с.
Сливовий пиріг-перевертиш
Існує кумедна історія про те, як на початку минулого століття сестри Татен, тримали у Франції готель з відмінною кухнею, помилково приготували пиріг таким способом. Це принесло їм несподіваний успіх, а пироги з карамельною скоринкою з тих пір носять назву Тарт Татен.
Туристи з усього світу їдуть в Париж, щоб за 10 євро спробувати шматочок справжнього Татена, хоча його легко приготувати вдома з найпростіших продуктів. Багатьом господиням він відомий як пиріг перевертиш. Сливовий варіант нітрохи не поступається класичному яблучного тарту.
Список продуктів для тіста і карамельної скоринки:
- 300 г борошна;
- 5 г розпушувача;
- 100 р меленого мигдалю;
- 200 г вершкового масла;
- два яйця;
- 250 г цукру;
- 80 мл молока;
- листочки свіжого розмарину по можливості;
- 1 кг ранніх злив.
Для прикраси можна використовувати трохи мигдалевих пелюсток.
- Сливи ділять навпіл.
- У формі для пирога топлять третину цукру. Коли він потемніє, зверху висипають листки розмарину.
- На нього викладають сливи до верху шкіркою, розташовуючи їх щільно один до одного. Дно форми потрібно повністю закрити.
- Масло розтирають з цукром до стану білого крему. В нього додають яйця, молоко і мигдаль.
- Борошно з розпушувачем просіюють потроху в тісто, постійно перемішуючи його.
- Сливи закривають тестом.
- Пиріг випікається 40 хвилин при 180 º с.
- Злегка остиглий тарт перевертають на сервірувальне блюдо і посипають мигдалевими пелюстками.
Американський сливовий пиріг з газети New York Times
Ще один знаменитий пиріг, рецепт якого кулінарний відділ NYT був змушений передруковувати з року в рік, за численними проханнями передплатників. Перший раз текст був опублікований в 1989 р. З тих пір в друк багаторазово виходив і оригінальний рецепт, і його версії з різними начинками. Сливовий пиріг перетворився в символ сезону, як нова шкільна зошит на початку навчального року.
Необхідні продукти:
- 225 г цукру;
- два яйця;
- 12 злив;
- 115 г вершкового масла;
- 110 г борошна;
- 5 г розпушувача;
- 30 г лимонного соку;
- 5 г кориці.
Поетапна інструкція:
- Перш ніж змішувати інгредієнти для тіста, слід включити духовку, щоб вона нагрілася.
- Форму для пирога теж змащують заздалегідь. Тісто буде готове за п’ять хвилин, і пиріг негайно відправиться в піч.
- Масло розтирають з цукром. Збивають яйця і вводять їх в крем. Додають борошно і розпушувач. Тісто вимішують до однорідної консистенції.
- У форму спочатку викладають тісто, а потім сливи зрізом вниз.
- Фрукти потрібно збризнути лимонним соком і посипати корицею. Коли тісто підніметься, вони в ньому потонуть.
- Випікають пиріг протягом години при 180 º с.
Пиріг зі сливами, приготований по будь-якому із запропонованих рецептів, незмінно виходить смачним, соковитим і ароматним. Експериментуйте і створюйте авторські рецепти, щоб дивувати своїх близьких.