Сливовий пиріг – 12 рецептів, як приготувати смачний пиріг

Сезонні сливи радують господинь різноманітністю смаків і ароматів. Куди тільки їх не додають – і перші, і в другі страви, і, обов’язково, десерти і випічку. Одних лише рецептів сливового пирога існує кілька сотень: традиційні, домашні, авторські.

Сливовий пиріг – класичний рецепт

Сливи потрібні добірні, міцні, з ніжною шкіркою, щоб фруктові скибочки в пирозі не розкисло.

В сезон врожаю знайти потрібний сорт не проблема.

На невеликий пиріг підготуйте заздалегідь:

  • 80 г вершкового масла;
  • 80 г борошна;
  • 100 г цукру;
  • два яйця;
  • 10 – 12 г пекарського порошку;
  • 5 г ваніліну;
  • 5 г солі;
  • 300 г фруктів.

З такої кількості продуктів вийде не дуже багато тіста, для розміщення якого ідеально підійде форма 22 см в діаметрі. Пиріг підніметься досить високо, щоб порціонні шматочки не розсипалися в руках.

Не варто забувати про солі навіть в солодкому тесті. Цей природний підсилювач смаку сильно вплине на враження від пирога.

  • Масло потрібно потримати в теплі не менш години. Воно має добре розм’якнути.
  • Сливи теж необхідно підготувати: промити, розрізати навпіл і видалити кісточки.
  • Духовку включають заздалегідь, щоб вона прогрілася до 190ºС.
  • Масло, яйця і цукор збивають разом.
  • Додають всі сухі інгредієнти тісто знову добре перемішують. Виходить густа м’яка маса, яку ложкою перекладають в промаслений форму.
  • Половинки слив розподіляють по поверхні шкіркою вниз. Не треба вдавлювати фрукти в тісто, воно підніметься і покриє їх «з верхом».
  • Випікати близько від півгодини до 40 хвилин.

З пісочного тіста

Самим вибагливим гурманам сподобається особливий, ніжний і розсипчастий пиріг з пісочного тіста по-бретонськи.

На півкілограма соковитих злив візьміть:

  • борошна – неповний стакан;
  • цукру – півсклянки;
  • масла – півпачки;
  • одне ціле яйце і три жовтка;
  • ваніліну – 5 м;
  • розпушувача – 5 м;
  • солі – 5 р.

Для пирога потрібно зробити «французьку сорочку», тобто промаслить форму і притрусити борошном, надлишки обов’язково струсити. Можна скористатися пергамент, але бретонське тісто вимагає особливого поводження.

  • Розм’якшене масло збивають з солодким піском, ваніліном і сіллю до повного розчинення крупинок.
  • В масляний крем по одному вбивають жовтки і ціле яйце. Білок є відмінним емульгатором, але чим його більше, тим швидше тісто черствіє. Жовтки зроблять випічку більш жирної і м’якою. Тому зазначене співвідношення яєчних продуктів важливо дотримуватися.
  • Борошно з’єднують з розпушувачем і потроху вводять в масляно-яєчну суміш.
  • Тісто перемішують до однорідності і перекладають у підготовлену форму.
  • Половинки слив треба покласти шкіркою до верху, тоді вони не потонуть у тесті повністю, навіть якщо їх трохи втиснути.
  • Важливий етап – охолодження заготовки. Форму з тістом і сливами повинна постояти від двох до шести годин в холодильнику.
  • Випікати потрібно 40 хвилин при 175ºС.

Дріжджова випічка

Пишна, не дуже солодка основа для пирога з дріжджового тіста краще всього поєднується зі свіжим чорносливом.

Для дріжджового тесту буде потрібно:

  • борошна — півтори склянки;
  • жовтків — пара штук;
  • масла вершкового — брусочок;
  • молока — півсклянки;
  • цукру — 50 г;
  • свіжих дріжджів — 20 г;
  • солі – 5 м;
  • ваніліну — 5 р.

Крім того, знадобиться півтора кілограма злив і бісквітна крихта для начинки.

  • Дріжджі, по десертній ложці цукру і борошна розчиняють в теплому молоці. Опара повинна постояти в теплі і запениться.
  • Борошно обов’язково просівають, щоб вона наситилася киснем, і тісто вийшло пишним.
  • Додають цукор, сіль і ванілін. Вливають жовтки і опару.
  • У процесі вимішування тіста в нього додають розм’якшене вершкове масло.
  • Коли склад стане досить пружним і гладким, його відставляють убік і накривають мискою.
  • Тісто підходить хвилин сорок. За цей час можна підготувати сливи. Фрукти ділять на половинки або четвертинки. Зручно їх викладати, якщо розрізати фрукти не до кінця.
  • З тіста розкочується тонка коржик, яка викладається в промаслений форму. Формуються невисокі бортики.
  • Поверх тіста насипають шар бісквітної крихти. Її можна зробити, подрібнивши черствий бісквіт або печиво. Цей шар вбере в себе надлишки соку і не дозволить коржу відволожитися.
  • Порізані фрукти викладають щільним шаром шкіркою вниз. Зверху пиріг можна посипати корицею, цукром і залишками бісквітної крихти.
  • Випікати 30 – 40 хвилин при 175ºС.
Дивіться також:  Чізкейк в мультиварці – 8 смачних рецептів приготування

З додаванням яблук

В сезон врожаю на столі з’являються не тільки сливи, але і безліч інших ароматних фруктів. Традиційні супутники злив в більшості рецептів це яблука або груші.

Для сливово-яблучного пирога потрібно:

  • масла вершкового – 130 г;
  • цукру – 100 г;
  • борошна – 160 г;
  • два яйця;
  • розпушувача – 10 г;
  • жирних вершків – 30 г;
  • 1 кг фруктів: солодких слив і кислих яблук.

У тісто можна за смаком додати родзинки і подрібнені горіхи. Якщо родзинки попередньо замочити в парі ложок коньяку, що вийде ласощі.

  • Масло розтопити, розчинити в ньому цукор і збиті яйця.
  • У борошно додати розпушувач. Суміш можна просіяти прямо в тісто.
  • Влити жирні вершки і збити тісто, домагаючись однорідності.
  • Форму змастити маслом або застелити пергаментом.
  • Шматочки фруктів і горіхи висипати в суміш-основу і перемішати. Можна вчинити інакше: вилити тісто у форму, і тільки потім красиво викласти сливи і яблука, злегка притопивши їх ложкою.
  • Випікати 30 – 35 хвилин при 200 º с.
  • Остудити пиріг на решітці, щоб його дно не відвологло.

Сливовий пиріг з сиром

Легка фруктова кислинка відмінно гармонує з вершковими відтінками смаку. Приклад тому – знаменитий страсбурзький пиріг зі сливами і сиром. Він складається з піщаної основи, ніжною кремовою заливки і запечених злив.

Для тіста:

  • масло вершкове – 150 г;
  • борошно – 200 г;
  • цукор – 50 г;
  • розпушувач – 10 г;
  • сіль – 5 г;
  • яйце;
  • кориця за смаком.

Для сирної заливки:

  • 2 яйця;
  • 100 г борошна або крохмалю;
  • 250 мл фермерської сметани;
  • 200 г жирного сиру;
  • 150 г цукру;
  • кориця за смаком.

На отримане кількість тіста знадобиться півкілограма солодких слив.

  • Розм’якшене масло розтирають із цукровим піском до утворення однорідного білого крему і додають яйце.
  • Невеликими порціями просівають в тісто борошно, змішану з розпушувачем. Тісто повинне вийти жирним, м’яким, пластичним.
  • Його загортають у плівку і ненадовго прибирають в холодильник.
  • Приготування заливки: білки збити окремо жовтки розтерти з цукром, сир зі сметаною і загусником збити міксером. Влити в сир спочатку жовтки і збити, потім влити білки і швидко перемішати.
  • Форму для пирога можна не змащувати маслом, а просто присипати борошном.
  • Охолоджене тісто розминають, формуючи корж і досить високі бортики, не менше двох сантиметрів.
  • На тісто викладають сливу, яку покривають сирною заливкою. У процесі випікання фрукти спливуть наверх, а сир запечеться усередині конструкції.
  • Можна присипати сливу цукром і корицею.
  • Випікають страсбурзький пиріг при 180 º с близько 35 – 40 хвилин.

Зі сливовим варенням

Якщо пиріг готується не в сезон дозрівання слив, свіжі плоди легко замінити домашніми заготовками. Відкритий пиріг з пишною дріжджовий основою і густим кисло-солодким варенням або джемом із слив можна спекти практично моментально, так як не потрібно ставити опару і чекати, коли тісто підніметься.

Для основи:

  • борошно – 300 – 350 г;
  • вода – 250 мл;
  • масло рослинне – 60 мл;
  • цукор – 50 г;
  • сіль – 5 г;
  • швидко діючі дріжджі – 5 р.

Пиріг можна готувати в круглій формі або на деку, але обов’язково оформивши по краях бортики з тіста.

  • Рослинне масло нагріти, не доводячи до кипіння. Розчинити в ньому сіль і цукор. Трохи остудити і влити кип’ячену воду такої ж температури.
  • Додати дріжджі, просіяти в тісто борошно м замісити пружне тісто.
  • Форму ретельно змастити, розкласти на дні розкатане тісто і рівномірно розподілити варення.
  • Зробити прикраси з тіста: всілякі кіски, аплікації у вигляді квітів і листя, традиційні решітки або щось зовсім незвичайне.
  • Півгодини пиріг повинен щоб підійшло, після чого його слід випікати 30 хвилин при 180 º с.
Дивіться також:  Торт Прага – класичний рецепт в домашніх умовах і 8 варіантів

Пиріг вийде рум’яним, якщо прикраси і виступаючі бортики змастити жовтком.

З замороженими сливами

Пиріг з замороженими фруктами теж завжди вдається. При запіканні зливу не расквашивается, не втрачає форму і пружність.

Для кефіру тіста:

  • яйця – 3 шт.;
  • цукор – 200 г;
  • масло вершкове – 100 г;
  • кефір – 250 мл;
  • борошно – 350 г;
  • сода – 10 г;
  • ванільний цукор.

Плоди важливо попередньо розморозити і потримати в друшляку, щоб пиріг потрапило якомога менше рідини. Якщо сливу обваляти в крохмалі, тісто не забарвиться соком.

  • Масло розтопити, розчинити в ньому цукор і ваніль.
  • Яйця збити міксером. Кефір зігріти до кімнатної температури. Все з’єднати в глибокій мисці.
  • Борошно змішати з содою і потроху ввести в тісто. Сода загаситься молочною кислотою, тому оцет додавати не треба.
  • Вилити тісто у змащену форму, притопити в ньому розморожені фрукти і випікати бісквіт при 180 º с близько 30 – 40 хвилин.

В мультиварці

Розумна кухонна техніка підтримує стабільний температурний режим, необхідну вологість і суворо контролює час випікання. Тому в мультиварці без проблем можна приготувати саму примхливу випічку з ніжного шоколадного тіста.

Для пирога зі сливами і какао потрібно взяти:

  • борошно – 200 г;
  • цукор – 170 г;
  • молоко – 160 г;
  • рослинне масло – 80 мл;
  • два яйця;
  • какао – 50 г;
  • розпушувач – 10 г;
  • слива – 500 р.

Какао в рецепті не багато, але від його якості буде залежати успіх десерту. Слід вибрати самий темний порошок з насиченим ароматом, оптимально – взяти алкализованное какао.

  • Збити яйця і цукор. Влити трохи тепле молоко і додати масло.
  • Просіяти борошно, розпушувач і какао відразу в тісто. Потрібно стежити, щоб не утворилися грудочки.
  • Фрукти повинні трохи обсохнути на серветці, щоб пиріг не потрапила зайва рідина. Їх нарізають невеликими шматочками.
  • Чашу мультиварки змастити вершковим маслом. Вилити в неї тісто і викласти сливи шкіркою вниз.
  • Виставити режим «Випічка» на 1 годину.

Щоб пиріг легко вийнявся, він повинен трохи охолонути. Після цього його можна прикрасити цукровою пудрою.

Варіант для тих, хто постить

Рецепт підійде не тільки тим, хто підтримує пост, але і вегетаріанцям.

Тісто не містить тваринних жирів, молочних продуктів і яєць:

  • борошно – 100 г;
  • цукор – 100 г;
  • манка – 150 г;
  • масло рослинне – 120 г;
  • розпушувач для тіста – 10 г;
  • кілька твердих злив.

Можна урізноманітнити смак десерту, додавши в тісто ваніль або корицю.

  • Вилити масло в манку і добре вимішують, щоб не залишилося грудочок. Залишити настоюватися на 10 – 15 хвилин.
  • У цей час можна помити і нарізати сливи.
  • Змішати всі інші сухі інгредієнти. Борошно обов’язково просіяти.
  • Потроху всипати отриманий склад в манку і добре перемішувати. Можна використовувати для цього міксер.
  • Форму змастити маслом або застелити пергаментом, викласти частину тіста, на нього сливи і закрити всі залишилися тестом.
  • Випікати при 180 º с 30 – 40 хвилин.

Рецепт від Олени Чекаловой

Іноді найпростіші ідеї стають нез’ясовно популярними. Ведуча програми «Щастя є» запропонувала глядачам простий і оригінальний рецепт сливового пирога майже без цукру. Мабуть з цієї причини він припав до душі більшої частини аудиторії і передплатникам її блогу.

Дивіться також:  Шоколадний манник – 7 дуже смачних рецептів

На півкілограма добірних злив візьміть:

  • борошно – 250 г;
  • вершкове масло – 120 г;
  • яйце;
  • 40 мл води;
  • 10 г цукру;
  • 5 г солі.

Цей пиріг прикрасить меню тих, хто стежить за здоров’ям і об’ємом талії. А ще він просто смачний!

  • Борошно просіюють, додають сіль і розпушувач.
  • Холодне масло розтирають разом з борошном до стану дрібних грудочок. Це потребує неабияких зусиль, однак, це важливий етап у рецепті.
  • Яйця збивають окремо і вливають у молоко.
  • В отриману суміш додають ванілін і цукор.
  • На деку роблять «французьку сорочку» і переливають в нього тісто.
  • Зверху красиво розкладають часточки злив. Фрукти потрібно притрусити корицею і дрібкою коричневого цукру.
  • Випікати 30 хвилин при 200 º с.

Сливовий пиріг-перевертиш

Існує кумедна історія про те, як на початку минулого століття сестри Татен, тримали у Франції готель з відмінною кухнею, помилково приготували пиріг таким способом. Це принесло їм несподіваний успіх, а пироги з карамельною скоринкою з тих пір носять назву Тарт Татен.

Туристи з усього світу їдуть в Париж, щоб за 10 євро спробувати шматочок справжнього Татена, хоча його легко приготувати вдома з найпростіших продуктів. Багатьом господиням він відомий як пиріг перевертиш. Сливовий варіант нітрохи не поступається класичному яблучного тарту.

Список продуктів для тіста і карамельної скоринки:

  • 300 г борошна;
  • 5 г розпушувача;
  • 100 р меленого мигдалю;
  • 200 г вершкового масла;
  • два яйця;
  • 250 г цукру;
  • 80 мл молока;
  • листочки свіжого розмарину по можливості;
  • 1 кг ранніх злив.

Для прикраси можна використовувати трохи мигдалевих пелюсток.

  • Сливи ділять навпіл.
  • У формі для пирога топлять третину цукру. Коли він потемніє, зверху висипають листки розмарину.
  • На нього викладають сливи до верху шкіркою, розташовуючи їх щільно один до одного. Дно форми потрібно повністю закрити.
  • Масло розтирають з цукром до стану білого крему. В нього додають яйця, молоко і мигдаль.
  • Борошно з розпушувачем просіюють потроху в тісто, постійно перемішуючи його.
  • Сливи закривають тестом.
  • Пиріг випікається 40 хвилин при 180 º с.
  • Злегка остиглий тарт перевертають на сервірувальне блюдо і посипають мигдалевими пелюстками.

Американський сливовий пиріг з газети New York Times

Ще один знаменитий пиріг, рецепт якого кулінарний відділ NYT був змушений передруковувати з року в рік, за численними проханнями передплатників. Перший раз текст був опублікований в 1989 р. З тих пір в друк багаторазово виходив і оригінальний рецепт, і його версії з різними начинками. Сливовий пиріг перетворився в символ сезону, як нова шкільна зошит на початку навчального року.

Необхідні продукти:

  • 225 г цукру;
  • два яйця;
  • 12 злив;
  • 115 г вершкового масла;
  • 110 г борошна;
  • 5 г розпушувача;
  • 30 г лимонного соку;
  • 5 г кориці.

Поетапна інструкція:

  • Перш ніж змішувати інгредієнти для тіста, слід включити духовку, щоб вона нагрілася.
  • Форму для пирога теж змащують заздалегідь. Тісто буде готове за п’ять хвилин, і пиріг негайно відправиться в піч.
  • Масло розтирають з цукром. Збивають яйця і вводять їх в крем. Додають борошно і розпушувач. Тісто вимішують до однорідної консистенції.
  • У форму спочатку викладають тісто, а потім сливи зрізом вниз.
  • Фрукти потрібно збризнути лимонним соком і посипати корицею. Коли тісто підніметься, вони в ньому потонуть.
  • Випікають пиріг протягом години при 180 º с.

Пиріг зі сливами, приготований по будь-якому із запропонованих рецептів, незмінно виходить смачним, соковитим і ароматним. Експериментуйте і створюйте авторські рецепти, щоб дивувати своїх близьких.