Слойки з листкового тіста — дуже смачний перекус до чаю. Слойки з солодкою і несолодкої начинкою можуть стати не тільки ситним перекусом в дорозі, на роботі чи навчанні, але і відмінним смачним сніданком або вечерею для всієї родини. Тісто для слойок може бути приготовлено заздалегідь за першим рецептом, і заморожено невеликими порціями в морозильній камері. Також можна використовувати готовий магазинний продукт.
Слойки з яблуками з листкового тіста
Слойки з яблуками з листкового тіста одні з найбільш популярних варіантів начинок.
- 200 гр маргарину;
- 2 яйця для тіста і 1 для змащування слойок;
- 3,5 скл. борошна;
- 1 скл. густий сметани;
- цукор;
- 1 ч. л. лимонного соку.
Спочатку розтоплюємо маргарин на паровій бані. Можна також перерубати за допомогою блендера разом з борошном.
Яйця збиваємо в блендері до світлої яєчної маси. Поступово до них борошно просіваємо, викладаємо сметану. Ретельно перемішуємо. Останнім вливаємо маргарин.
Вимішуємо тісто. Ріжемо на однакових 20 частин. Складаємо на тарілку і відправляємо в холодильну камеру на годину, або в морозилку на чверть години.
Яблука ріжемо кубиком — спочатку пластинками товщиною в 5 мм, після ріжемо брусочками і кубиками. Яблучна м’якоть деяких сортів швидко темніє при контакті з повітрям. Щоб це запобігти, нарізані шматочки яблук опустіть в ємність з лимонним соком, розведеним водою. Після просто відкиньте на друшляк.
Охолоджені шматочки тіста розкочуємо тонко, кладемо по 1,5 ложки яблучних шматочків і чайної ложечки цукру.
Слоечки викладаємо на покритий маслом деко, змащуємо їх яйцем і присипаємо цукром. Готувати можна за 200-ах град. протягом 20-ти хвилин.
На замітку. Яблука краще брати соковиті, кисло-солодких сортів.
З сиром
Плавлений сир у випічці подобається як дорослим, так і дітям. Слойки з сиром виходять дуже ніжними і поживними. Рекомендується подавати гарячими, плавлений тягнеться сир набагато смачніше остиглого.
- готове листкове тісто (домашнє або магазинне) — 300 гр;
- тв. сир — 150 гр;
- плавл. сир — 2 стіл. л.;
- яйце;
- молоко — 1 стіл. л.;
- кунжут — 1 стіл. л.
Для начинки перемішуємо тертий твердий і м’який плавлений сир. Пласт розкатаного тіста розкачати і нарізати квадратиками.
У кожен квадрат покласти по 1-2 ложки начинки, защипати краї, формуючи конвертики. Яйце збити з молоком і змастити ним слоечки. Присипати кунжутним насінням. Для випікання досить чверті години — як тільки тісто придбає апетитну золотавість, булочки можна вважати готовими.
З сиром
Слойки з сиром — це смачно і корисно. При бажанні начинка з сиром може стати як солодкої (як в рецепті нижче), так і несолодкої, якщо в неї замість цукру додати, наприклад, зелень і трохи солі.
- упаковка листкового тіста — 500 гр;
- сир зернистий — 300 гр;
- цукор — 2 стіл. л.;
- яйце для начинки і яйце для змащування.
Тісто заздалегідь розморозити. Коли воно стане злегка м’яким і почне трохи підходити — воно готове до використання. Розморожене тісто розкласти на столі.
Приготувати начинку: з’єднати яйце з сиром і сиром. За допомогою виделки протерти. При бажанні можна додати ванілін.
Тісто розкачати і розрізати на прямокутники. На одну половину шматочка тіста викласти по парі ложок начинки, інший накрити і защипати краї так, щоб начинка не витікала. Зверху змастити збитим яйцем. Випікати при температурі 190-200 град. протягом третини години.
На замітку. Якщо начинку збити блендером, консистенція буде більш однорідною і ніжною.
Хрусткі слойки без начинки
- листкове бездріжджове тісто — 500 гр;
- жменя борошна для розкачування тіста;
- цукрова пудра;
- яйце.
Готове тісто заздалегідь залишити при кімнатній температурі, щоб воно розморозилося. Після тоненько розкачати його, присипавши перед цим робочу поверхню борошном. Нарізати тісто квадратиками і стрічками. Квадрати повернути так, щоб вийшли «бантики», перевернувши половинку по центру. Смужки переплести кісками. Все викласти на деко, і по класиці змастити збитим яйцем. Випікати протягом 15-ти хвилин.
З м’ясом
- дріжджове листкове тісто — 600 гр;
- фарш свинячий — 300 гр;
- цибуля — 1 один.;
- яйця — 2 один.;
- сіль, перець, хмелі-сунелі.
Тісто розкачати, нарізати квадратиками. Фарш змішати з одним яйцем, посолити і поперчити, додати трохи пряних трав, рубаний ріпчаста цибулька. Все гарненько перемішати, обсмажити хвилин десять на маслі, постійно помішуючи, щоб начинка вийшла розсипчастою.
У квадратики тіста розкласти начинку. Скласти так, щоб вийшли конверти, зверху зробити кілька отворів зубочисткою, щоб з випічки виходив пар. Пекти при 180 град. протягом півгодини.
З вишнею
- стакан вишневих ягід;
- 4 ложки крохмалю;
- ¾ Скл. цукру;
- яєчний жовток;
- лист готового листкового тіста.
Заздалегідь необхідно підготувати вишню: промити і витягти з неї кісточки.
Далі розкачати тісто, нарізати квадратами. У центр кожного квадрата покласти чайн. ложку крохмалю, який буде вбирати в себе сік ягід і не дасть слоечке розклеїтися під час випікання. Зверху покласти кілька ягід, присипати однієї (можна трохи більше) чайною ложечкою цукру. В залежності від того, якими ви хочете бачити слойки — відкриті або закриті — залежить спосіб склеювання шарувань. Якщо відкриті — злегка защипати між собою куточки тесту, щоб у центрі слойка залишилася відкритою. Якщо закриті будь — яким способом, описаним у наведених рецептах. Пекти при 180 град. протягом третини години.
Як приготувати з шоколадом?
Дуже простий спосіб швидких солодких слойок — з шоколадом. Цей рецепт підійде в тому випадку, якщо до вас вже поспішають гості, а ви не знаєте, що запропонувати до чаю.
- 500 гр листкового бездріжджового тіста;
- яйце;
- 2 плитки шоколаду.
У стандартній упаковці готового тіста зазвичай знаходяться два пласта тіста. І це дуже до речі, якщо хочеться порадувати гостей не простим десертом, а випічкою з різною начинкою. Один пласт пропонуємо перетворити в слойку з гірким шоколадом, а другу — з молочним, наповненим родзинками і горіхами. За бажанням можна замінити варіанти своїми улюбленими.
Отже, почати потрібно з розкатування тіста. Пласт в даному випадку не потрібно розрізати, надалі можна буде нарізати на шматочки готову слойку. Лист повинен зберегти кути і за розміром в два рази більше шоколадки. У центр кладемо плитку і ножем робимо за рештою виступаючим краях тесту паралельні косі надрізи. Далі більш короткими шматочками тіста накриваємо шоколад, а косі стрічки по черзі переплітаємо, повністю закриваючи його.
Повторюємо те ж саме з рештою тестом і другий шоколадкою.
Яйце гарненько збиваємо і змащуємо їм випічку. Стежимо за краями випічки, вони повинні бути добре защипаны, інакше шоколад може витекти. Випікаємо при 200-ах град. протягом 20-25 хвилин.
На замітку. З шоколадом добре поєднується банан. Його також можна нарізати смужками і покласти під шоколадку під час складання слойки.
Слойка з грибами з листкового тіста
- гриби — 400 гр;
- слоен. тісто — 500 гр;
- кріп — пучок;
- цибуля — 1 один.;
- картопля відварна — 3 один.;
- сир твердий. — 100 гр;
- яйця — 2 один.;
- сіль, олію, перець.
Спочатку приготуємо начинку: гриби миємо, ріжемо пластинками і обсмажуємо на олії, на сильному вогні. Тим часом ріжемо четвертинками кілець цибулю. Коли з грибів випарується рідина, викладаємо до них цибулька, при бажанні для надання ніжності і аромату можна додати ложечку злив. масла. Смажимо все разом, періодично помішуючи, солимо. Знімаємо з вогню після того, як лук і шампіньйони стануть апетитного жовтуватого відтінку.
Зелень промиємо, промокнем паперовим рушником, дрібно нарубим. Заздалегідь відварену картоплю ріжемо кубиками.
Сир тремо на крупну тертку. Все, що підготовлено, з’єднуємо в одній мисці.
Яйце збиваємо і заливаємо всю начинку. Все перемішуємо.
Тісто розгортаємо і ріжемо квадратиками приблизно за 10-12 див. Друге яйце збиваємо і покриваємо їм краї квадратів — щоб вони склеювалися. У кожен квадрат викладаємо по діагоналі приблизно по ложці начинки. Загортаємо кульочками. Викладаємо на деко і покриваємо залишками збитого яйця. При 180 град. кульочки печуть близько 20-ти хвилин.
З куркою
- 500-600 гр домашнього або купованого листкового тіста;
- 2 половинки курячої грудки без кісток і шкіри;
- 2 середні картоплини;
- 1 маленька цибулинка.
Цибуля і картопля очищаємо, ріжемо маленькими кубиками.
Грудку обполіскуємо і ріжемо дрібними кубиками, з розміром схожими з шматочками овочів.
Тісто розгортаємо і ріжемо прямокутниками приблизно по 10 см завдовжки та 20 см завширшки. Начинку викладаємо на одну половину, залишаючи вільними краю. Защипуємо. Верх проколюємо в декількох місцях виделкою, щоб виходила пара, і випічка не вийшла вологим всередині. Випікаємо протягом 30-35 хвилин при 200-ах град.
З шинкою і сиром
- яйце;
- 300 гр шинки;
- 200 гр твердий. сиру;
- 500 гр тесту.
Шинку нарізаємо соломкою, сир тремо на тертку. Тісто розгортаємо і ріжемо прямокутниками. На одну половинку кладемо шинку, присипаємо сиром. На другій половинці робимо в центрі невеликі поздовжні надрізи. Накриваємо другою половиною тіста начинку і защипуємо краю. Змащуємо збитим яйцем випічку.
Така начинка не вимагає тривалого часу для готовності, тому досить запікати протягом 20-25 хвилин.
Несолодкі слойки зі щавлем і сиром
- листкове тісто — 350-450 гр;
- сир — 200 гр;
- яйця — 2 один.;
- сир твердий тертий — 150 гр;
- сіль, перець;
- часниковий зубок;
- щавель — 50-70 гр.
Щавель обполіскуємо, дрібно нарізаємо, перемішуємо з тертим сиром і сиром. Додаємо перець і сіль за смаком, видавлюємо часник, вбиваємо яйце і гарненько перемішуємо.
Тісто розкачуємо, ріжемо прямокутниками. Далі все відбувається, як і в попередніх рецептах — розкладаємо начинку по шматочках тіста, защипуємо, змащуємо яйцем і випікаємо. Для цієї начинки досить випікатися протягом третини години при 180 град.
З бананами
- банан — 1 один.;
- слоен. тісто — 1 пласт;
- шоколадна паста — 100-150 гр;
- волоські горіхи — 2 стіл. л. подрібнених ядер.
Тісто розкачуємо, ділимо на 9 рівних квадратів. На кожен кладемо по чайній ложці з гіркою шоколадної пасти. Зверху посипаємо подрібненими горішками і кладемо по скибочці банана. У центрі з’єднуємо кінці тесту. Випікаємо при 180 град. Готовність визначаємо за станом тесту, так як начинка не вимагає тривалої обробки жаром. Коли слойки придбають золотавість, їх можна витягувати з духовий печі.
З цукром
Цукрові слойки ще називають листкові язички.
- 500 гр слоен. тесту;
- 50 гр цукру;
- 50 мл міцно завареного чорного чаю (можна замінити жовтками).
Приготування дуже просте: тісто злегка розморожується, розкочується до товщини приблизно 7 мм Ріжеться смужками приблизно по 4-5 см в ширину. Викладаються на деко, змащуються чаєм і посипаються цукром. Цукровий язычкам досить випікатися всього 15 хвилин при 180 градусах.