Канапе являють собою святковий варіант бутербродів. Їх можна робити овочевими, м’ясними, сирними і будь-якими іншими. Нижче зібрані кращі рецепти красивих і смачних канапе на святковий стіл, які зроблять ваше свято яскравим і незабутнім.
Сирно-овочеві канапе на святковий стіл
Інгредієнти:
- ½ Батона;
- 150 г сиру Фета;
- 3 помідори;
- 1 солодкий перець;
- 1 огірок;
- часник за смаком;
- жменя світлого кунжуту;
- класичний майонез;
- зелень.
Приготування:
- Хліб злегка підсушити на сковорідці без масла. Формочкою для печива вирізати з нього гуртки.
- Кожен змастити сумішшю майонезу з размятым часником і зеленню. Зверху викласти по скибочці томату і свіжого огірка.
- Далі розподілити суміш з розім’ятої сиру з невеликою кількістю майонезу.
- Закрити конструкцію скибочкою солодкого перцю, закріпивши його шпажкою.
- Присипати кунжутом.
Якщо готуються такі канапе для дітей, варто відмовитися від часнику, а майонез краще замінити сметаною.
Рецепт приготування з креветок
Інгредієнти:
- ½ Кіло креветок;
- 150 р «Російського» сиру;
- 8 шт. оливок;
- 1 огірок;
- ½ Ст. будь-якого соусу для креветок;
- житній хліб;
- зелень;
- улюблені спеції.
Приготування:
- Креветки відварити до готовності в солоному окропі. Очистити готові морепродукти від усього зайвого – зрізати голову і хвіст, видалити кишкові вінки.
- Свіжий житній хліб нарізати невеликими квадратами, кружечками і підсушити їх в духовці.
- Змастити хрусткі основи обраним креветочним соусом і зверху покласти по кружечку свіжого огірка.
- Розподілити по основам цілі креветки, присипати їх спеціями і також полити соусом.
- Накрити морепродукти кубиком сиру, половинкою оливки і зафіксувати зубочисткою.
Прикрасити отримані канапе подрібненою зеленню.
Формуючи канапе, не використовуйте занадто багато інгредієнтів. Закуска повинна цілком зручно міститися в рот, щоб смаки всіх компонентів можна було відразу оцінити в загальному ансамблі.
Кораблики з оселедця на шпажках
Інгредієнти:
- 150 г пряної солоної оселедця;
- 1 маринований огірок;
- 4 квадратних скибочки чорного хліба;
- 2 ч. л. негострої гірчиці;
- 50 г вершкового масла;
- 8 маслин без кісточок;
- 3 гілочки зелені кропу.
Приготування:
- Видалити з кірки хліба. Решту нарізати рівними, акуратними квадратами.
- Промазати основи дуже тонким шаром негострої гірчиці.
- Розм’якшити вершкове масло і змішати його з подрібненим кропом. За бажанням, присолити вийшов ароматний складу. Більш пряний відтінок йому можна надати за допомогою розтертого в ступці коріандру.
- Розподілити масу по хлібним скибочкам.
- Зверху покласти по шматочку оселедця і по половинці маслини.
- Маринований огірок нарізати якомога тонше і згорнути кожен слайс у вигляді вітрила. Встановити його на половинці маслини, закріпивши шпажкою або зубочисткою.
Прикрасити закуску маринованими овочами. Подати канапе на шпажках з оселедцем охолодженими.
З авокадо і червоною рибою
Інгредієнти:
- тонкий багет;
- 150 г слабосоленої сьомги;
- 1 шт. авокадо;
- 1 ч. л. лаймового соку;
- 1 пучок кропу;
- вершковий сир;
- свіжий огірок.
Приготування:
- Багет нарізати середніми шматочками і густо промазати їх вершковим сиром. За смаком можна замінити його розм’якшеним маслом з прянощами.
- Авокадо почистити, звільнити від кісточок, дрібно порізати і збризнути лаймовим соком. Викласти фруктові шматочки поверх сирної намазування і покрити їх тонкою пластинкою огірка.
- Сьомгу нарізати смужками, присипати зеленню і згорнути рулетиками.
- Встановити отриману рибну конструкцію на основу і закріпити шпажкою.
Такий рецепти канапе можна модифікувати на свій смак. Наприклад, змінювати вид риби, додавати інші овочі, замінювати зелень.
Фруктові канапе для дітей
Інгредієнти:
- 3 солодких яблука;
- 4 шт. ківі;
- 1 ст. кубиків консервованого ананаса;
- 1 ст. свіжої чорниці;
- по 150 г світлого винограду без кісточок і полуниці.
Отже, тепер канапе готуємо з фруктів:
- Яблука почистити і порізати кубиками.
- Таким же чином підготувати і порубати ківі.
- Всі ягоди позбавити від хвостиків, а виноградини зняти з гілки.
- На довгі шпажки нанизати фрукти в наступному порядку: виноград – лохина – ківі – ананас – яблуко.
- Завершити конструкцію полуницею. Ягода буде закривати гострий кінчик.
З фруктів канапе готувати особливо легко і швидко. Можна вибирати для них будь-які інші сезонні складові.
Додавши до фруктів по шматочку сиру, можна виконати чудові канапе вже для дорослих, які чудово підуть під вино.
Готуємо з сиром та оливками
Інгредієнти:
- 150 г свіжого бородінського хліба;
- 80 г м’якого вершкового сиру і 100 г твердого;
- ½ Пучка свіжої зелені, лимон;
- 12 шт. оливки без кісточок;
- 2 десертні ложки класичного майонезу.
Приготування:
- Позбавити хліб від кірочок. Нарізати його невеликими рівними і акуратними квадратами.
- Змішати два види сиру. Твердий слід попередньо потерти (50 г).
- Всипати в сирну масу подрібнену зелень і отриманою пастою намазати основи для канапе з бородінського хліба.
- Що залишився сир нарізати тонкими прямокутними пластинками. Встановити їх на хліб у вигляді вітрил. Посередині розташувати по цілій оливці. Закріпити конструкцію шпажкою.
Прикрасити частування рубаною зеленню і лимонними часточками.
З фореллю та перепелиними яйцями
Інгредієнти:
- 8 перепелиних яєць;
- 80 – 100 г слабосоленої форелі;
- ½ Ст. сирного сиру «Альметте» (можна з будь-якими добавками);
- 4 скибки житнього хліба;
- свіжий кріп.
Приготування:
- Яйця опустити у велику кількість киплячої води на 6 – 7 хвилин. Потім охолодити і почистити від шкаралупи. Потрібно уважно стежити за тим, щоб не порушилася цілісність білка, інакше готові канапе будуть виглядати неакуратно.
- Сирний сир змішати з подрібненим кропом. Якщо молочний продукт купується вже з зеленню, то від такого додаткового інгредієнта можна відмовитися.
- Форель нарізати квадратами за кількістю основ. На кожен хлібний скибочку укласти з рибної заготівлі.
- За допомогою кулінарного шприца або звичайної ложки зверху викласти сир із зеленню.
- Встановити на інші компоненти перепелине яйце вертикально і закріпити конструкцію шпажками.
Викласти канапе на красиву тарілку, застелене листям салату.
«Сонечка» з ікрою
Інгредієнти:
- ½ Булки білого хліба;
- вершкове масло;
- помідори черрі;
- кілька маслин без кісточок;
- 70 г червоної ікри;
- свіжа «кучерява» петрушка.
Приготування:
- Білий хліб позбавити від скоринки і вирізати з нього нетовсті круглі основи для канапе.
- Кожну заготовку густо змастити розм’якшеним вершковим маслом.
- Розподілити по хлібу червону ікру. Чим рівномірніше і густіше вийде її шар, тим смачніше буде готова закуска, тому використовуване кількість ікри можна збільшувати.
- Черрі розрізати навпіл. У кожної половинки з одного боку вирізати невеликий трикутник, щоб заготовка імітувала тільце комахи з крильцями.
- Розташувати черрі на ікрі. З половинки маслини зробити «голову» божої корівки. З решти вирізати цятки комахи.
Прикрасити канапе петрушкою. За бажанням, на закуску можна розкласти шматочки вареного курячого білка і зерна солодкої консервованої кукурудзи у вигляді апетитних ромашок, а також придумати інші способи її прикраси.
Варіант з ковбасою салямі і огірками
Інгредієнти:
- 250 г якісної ковбаси салямі;
- 150 – 200 м «Голландського» або будь-якого іншого твердого/напівтвердого сиру;
- 1 свіжий огірок;
- мариновані печериці (дрібні);
- зелень петрушки;
- білий хліб.
Приготування:
- Білий хліб і копчену ковбасу нарізати однаковими прямокутними шматочками. Відразу укласти ці інгредієнти один на одного. За смаком можна попередньо злегка підсушити хліб в духовій шафі і остудити.
- Брусочки сиру зробити за розміром менше, ніж хліб і ковбаса. Укласти зверху на всю конструкцію.
- Парус зробити з тонкого слайсу свіжого огірка і закріпити його на канапе зубочисткою. На верхівку «щогли» насадити маринований гриб.
Викласти канапе на тарілку з петрушкою.
З анчоусами і помідорами
Інгредієнти:
- 60 г анчоусів;
- 100 г білого пшеничного хліба;
- соняшникова олія;
- 2 стиглих персика;
- 2 ст. л. винного оцту;
- зелений салат;
- свіжий кріп;
- 2 помідори черрі.
Приготування:
- Хлібні скибочки обсмажити до рум’яності на соняшниковій олії.
- Персики очистити від шкірки і пюрировать.
- Анчоуси залити сумішшю винного оцту і води (в пропорціях 1 до 2). Залишити рибу в такому вигляді в прохолоді на півгодини.
- Черрі розрізати на половинки. Кріп розібрати на гілочки. Листя салату порвати руками.
- На обсмажений хліб викласти фруктове пюре і розподілити салат. Додати мариновані анчоуси і кріп.
Прикрасити канапе половинками черрі і закріпити шпажкою.
Щоб канапе виглядали цікавіше, варто відмовитися від використання звичайних зубочисток. Краще взяти оригінальні фігурні шпажки. Дуже великий вибір таких аксесуарів представлений в магазинах з товарами для організації свят.