Салати легко можна перетворити в окраса святкового столу. Але для цього потрібно подбати про їх оригінальному оформленні. Є безліч рецептів смачних салатів на день народження, найвдаліші з яких ми зібрали нижче.
«Цезар» з курячим філе з класичним соусом
Інгредієнти:
- півкіло відвареного філе курки;
- 1 пачка пшеничних сухарів;
- 300 р «Голландського» сиру, 50 г Пармезану;
- 3 стиглих помідора;
- 1 пучок листового салату;
- сіль;
- 4 варених перепелиних яйця і 2 сирих курячих;
- ¾ Склянки олії оливи;
- 1 ст. л. гірчиці;
- ½ Часникових зубки;
- філе 4 анчоусів;
- 1 ст. л. соку лайма;
- 1,5 ст. л. соєвого соусу;
- 1 пучку цукру-піску.
Приготування:
- Для початку потрібно зайнятися соусом. Сирі жовтки приправити сіллю, цукром і збити.
- Потроху влити до них олія оливи, продовжуючи працювати міксером. Додати гірчицю, тертий Пармезан, нарізане невеликими шматочками рибне філе, часник, сік лайма і соєвий соус. Всі компоненти обробити заглибним блендером.
- Листовий салат крупно порвати руками і висипати на блюдо. Зверху розподілити часточки помідорів, перепелиних яєць і брусочки курячого філе.
- Всі компоненти залити злегка настоявшимся класичним соусом.
Присипати готовий салат тертим твердим сиром і сухариками.
Салат «Обжорка» з яловичиною на день народження
Інгредієнти:
- 350 г вареної яловичини;
- 2 великі морквини 1 цибулина;
- 150 г бочкових солених огірків;
- 2 зубці часнику;
- 1 ст. л. соняшникової олії;
- свіжа петрушка;
- сіль і мелений перець;
- класичний майонез.
Приготування:
- Варене м’ясо розділити на волокна прямо руками.
- Нашаткувати півкільцями очищений цибулю і дрібно потерти моркву. Обсмажити овочі на 1 ст. л. олії — вони повинні вийти м’якими з легким золотавим відтінком.
- Огірки нарізати тонкою довгою соломкою і віджати від зайвої рідини. Для цього салату важливо вибрати саме солоні огірки, а не мариновані.
- З’єднати в загальній мисці всі підготовлені і охолоджені продукти.
- Посолити і поперчити закуску.
Майонез змішати з розчавленим часником і рубаною петрушкою. Заправити цим соусом салат.
«Тіффані» з куркою і виноградом
Інгредієнти:
- 2 сирі курячі грудки;
- 1 гроно світлого винограду;
- 4 великих варених яйця;
- 200 г сиру;
- 1 ст. обсмажених горіхів мигдалю;
- майонез на перепелиних яйцях;
- сіль, каррі;
- рослинне масло.
Приготування:
- Філе птиці обмазати сіллю, карі і олією. Обсмажити до рум’яності і порізати кубиками.
- Так само подрібнити яйця. Крупно потерти відразу весь сир. Його кількість можна регулювати по своєму смаку.
- Виноград промити і розрізати кожну ягоду навпіл. Обсмажені горішки відправити в блендер або кавомолку.
- Першим шаром закуски висипати курятину і змастити її солоним майонезом. Присипати м’ясо сиром.
- Зверху розподілити кубики яєць з підсоленим соусом, поверх яких розташувати мигдаль.
- Промазати верх закуски великою кількістю заправки і прикрасити половинками винограду.
Дати салату добре просочитися і подати до святкового столу.
Закуска «Грибна поляна» на свято
Інгредієнти:
- 1 середня банку маринованих цілих печериць;
- 250 г вареного філе птиці;
- 150 г солоних огірків;
- 3 середніх варених картоплини;
- 1 варена морквина;
- 100 р «Російського» сиру;
- 3 варених яйця;
- свіжа петрушка;
- сіль, спеції, класичний майонез.
Приготування:
- Затягнути роз’ємну форму двома шарами харчової плівки. Викласти на дно гриби капелюшками вниз. Вони повинні повністю покрити ємність і розташуватися досить щільно один до одного.
- Залишилися між грибами проміжки заповнити крупно порізаної свіжої петрушкою.
- Заздалегідь зварені і охолоджені коренеплоди потерти великою теркою. Так само подрібнити яйця і сир. Курку і огірки порізати невеликими шматочками. Майонез змішати з сіллю і перцем.
- М’ясо висипати на гриби із зеленню, промазати соусом і прим’яти руками.
- Далі розташувати шарами – моркву, сир, яйця, огірки, картоплю. Всі пласти промащувати соусом і добре утрамбовувати руками.
- Дати закуски добре настоятися в прохолоді і перевернути її на плоску тарілку. Акуратно видалити харчову плівку.
Для такого салату використовуються тільки недорогі інгредієнти, але при цьому він виходить дуже смачним і святковим.
«Соняшник» з картопляними чіпсами
Інгредієнти:
- 350 копченого філе птиці і стільки ж маринованих шампіньйонів;
- 1 цибулина;
- 3 зварених яйця;
- рослинна олія;
- 100 р «Російського» сиру;
- класичний майонез;
- 17 – 20 шт. великих картопляних чіпсів;
- 1 банка маслин без кісточок;
- петрушка.
Приготування:
- «Російський» сир потерти ніс занадто дрібно. Цибуля довільно подрібнити гострим ножем. Копчене м’ясо порізати великими кубиками.
- Гриби почистити і дрібно нашаткувати. Яйця поділити на складові. Білки крупно потерти, а жовтки просто розім’яти виделкою.
- Обсмажити цибулю з грибами до готовності. Посолити і охолодити.
- На круглу тарілку викласти м’ясо з підсоленим майонезом і зверху висипати остиглу обжарку.
- Розподілити білок яєць з тонким прошарком соусу і далі висипати сирну стружку з майонезом.
Прикрасити салат раскрошенными яєчними жовтками, половинками маслин і чіпсами. Усі ці компоненти допоможуть створити на тарілці апетитний соняшник з «насінням»-маслинами і «пелюстками»-чіпсами. Доповнити композицію можна свіжою петрушкою.
З сиром Фета, кавуном і оливковою олією
Інгредієнти:
- 150 – 200 р сиру Фета;
- 250 р свіжої кавунової м’якоті;
- 2 свіжих великих міцних огірка;
- суміш перців;
- 1 невеликий пучок різної свіжої зелені;
- 2 ст. л. олії оливи;
- 1 ч. л. бальзамічного оцту.
Приготування:
- Всі продукти слід заздалегідь охолодити.
- Кавунову м’якоть звільнити від кісточок і нарізати рівними, акуратними кубиками середнього розміру.
- Таким же чином подрібнити сир і огірки без шкірки. Розмір шматочків всіх компонентів повинен бути однаковим. Це важливо, оскільки закуска буде формуватися особливим чином.
- Викласти на тарілку квадратом 9 різних смачних кубиків. Зверху розташувати наступний шар компонентів. На кожній тарілці створити апетитний «кубик Рубика». Всього у порції буде 3 шари з 9 різних шматочків.
Збризнути закуску сумішшю олії та оцту. Присипати міксом мелених перців і прикрасити свіжою зеленню.
Салат «День Народження» з майонезній заправкою
Інгредієнти:
- 250 р копченого філе курки;
- 3 – 4 стебла селери;
- 2 зварених до готовності яйця;
- 1 ст. л. борошна;
- 1 ч. л. соняшникової олії;
- 2 ст. л. класичного майонезу;
- перець і сіль;
- свіжий часник.
Приготування:
- Яйця посолити, поперчити, збити до піни і змішати з борошном. Зробити суміш максимально однорідною.
- З отриманої маси посмажити тоненькі млинці на мінімальній кількості соняшникової олії. Вийде 3 – 4 «омлету». Їх слід остудити і порізати соломкою.
- Нарізати м’ясо довгими тонкими брусочками. Селеру порізати невеликими скибочками. Майонез посолити і змішати з розчавленим часником.
- Всі підготовлені інгредієнти змішати, залишивши кілька шматочків млинчика для прикраси.
Заправити закуску соусом з часником, а зверху розкласти згорнуті рулетиками смужки омлету.
«Королівська» закуска з крабовими паличками
Інгредієнти:
- 6 варених курячих яєць;
- 1 середня упаковка крабових паличок;
- 2 стиглих апельсина;
- 1 ст. зерен солодкої консервованої кукурудзи;
- 2 часникових зубки;
- 1 ст. класичного майонезу;
- дрібна сіль.
Приготування:
- Крабові палички нарізати кубиками. Варто брати не заморожений, а охолоджений продукт, так як він завжди соковитіше.
- Таким же чином подрібнити охолоджені варені яйця.
- Апельсини почистити від шкірки, розділити на часточки, кожну позбавити від плівки і порізати на 3 – 4 частини.
- Змішати продукти в загальній тарілці, всипати кукурудзяні зерна без рідини і посолити.
Заправити закуску соусом з майонезу з часником і ретельно перемішати. Можна розкласти готовий салат по порційним пісочним тарталеткам.
Хрусткий рецепт з ананасами і куркою
Інгредієнти:
- 350 р філе курятини;
- 200 г консервованих ананасів;
- 250 р «Російського» сиру;
- 150 г батона;
- ½ Ст. класичного майонезу;
- 30 мл. рослинного масла;
- поварена сіль.
Приготування:
- Обсмажити шматочки курятини на розігрітій олії до рум’яної хрусткої скоринки. Залишити остигати.
- На що залишився після курки жирі злегка обсмажити шматочки батона без скоринки.
- Змішати м’ясо з сухариками в загальній мисці, додати кубики консервованих фруктів без сиропу і подрібнений так само кубиками сир.
Салат посолити і заправити майонезом.
Салат «Венеція» на день народження
Інгредієнти:
- півкіло філе курки;
- 2 відварних яйця;
- 2 відварені картоплини;
- 150 г сиру «Гауда»;
- 150 г чорносливу;
- 200 г маринованих шампіньйонів;
- 2 свіжих огірка;
- сіль;
- несолодкий йогурт і майонез.
Приготування:
- Варену картоплю нарізати дуже дрібними кубиками і висипати в сервірувальну кільце.
- Зверху розподілити дрібно нарізаний чорнослив.
- Далі розкласти шматочки відвареного курячого філе, яєць, маринованих грибів і свіжого огірка.
- Все засипати тертим сиром.
Шари за смаком слід промащувати соусом, приготованим з присоленного майонезу і несолодкого йогурту. Можна додати до його складу будь-які приправи.
З представленого вище топ 10 салатів і соусів до них кожна господиня зможе вибрати для себе кілька найбільш підходящих за всіма параметрами закусок. Будь-який варіант вийде особливо смачною, якщо перед зняттям проби дати йому настоятися гарненько. Спочатку 40 хвилин при кімнатній температурі, а потім ще півгодини в холодильнику.