Смажена картопля — просте, смачне, ситне і швидке блюдо на обід. Готується воно на швидку руку, і аромат апетитною хрусткою картопельки розноситься по всьому будинку.
Найпростіший рецепт смаженої картоплі
Якщо потрібно терміново щось зробити на обід, то цей рецепт для вас.
Вам знадобиться:
- шість середніх бульб картоплі;
- перець чорний — за смаком;
- масло рослинне — 30 мл;
- масло вершкове — 40 гр;
- часникові зубчики — 3 шт.;
- сіль — 15 гр;
- свіжий кріп.
Поетапне приготування:
Залити почищений і промитий картоплю холодною водою. Дайте постояти 10 хвилин. Це робиться для того, щоб крохмаль пішов у воду, і картопля вийшла хрусткою.
Після цього зливаємо рідину, а бульби рубаємо соломкою.
Нагріти на газу сковорідку, налити на її поверхню рослинного масла і кинути шматок вершкового масла, через хвилини воно розтопиться і можна кидати картоплю.
Перші 7 хвилин готувати без кришки, іноді перемішуючи вміст сковороди.
Далі зменшіть потужність вогню, і смажте, поки брусочки картоплі не розм’якшиться і не покриються золотистою скоринкою.
В кінці додайте перець і сіль, покришіть подрібнений часник і кріп.
Смачна ароматна картопля готова!
З цибулею на сковороді
Список продуктів:
- одна цибулина;
- сіль за смаком;
- три великих картоплини;
- олія для смаження.
Як готується смажена картопля з цибулею на сковороді:
Обробити картоплю, почистивши і помивши її.
Поріжте її на тонкі бруски.
Нагрійте посуд для смаження, влийте соняшникову олію і киньте шматочки картоплі.
Заважайте його рідко, так як ви поламаєте лише цілісні шматочки.
Позбавте цибулину від лушпиння і дрібно наріжте.
Додайте цибульну масу в сковороду.
Готуйте страву з відкритою кришкою.
Акуратно переверніть картоплю на іншу сторону дерев’яною лопаткою.
Через 10 хвилин насипте сіль і перемішайте страва в останній раз.
Як посмажити картоплю в мультиварці?
Може смажена картопля і шкідливий блюдо, але дуже смачне. А в мультиварці він виходить ще пахучіше і ситніше.
Вам знадобиться:
- три помідора;
- картопля — 1 кг;
- три солодких перцю;
- одна морквина;
- пучок свіжої зелені;
- соняшникова олія;
- одна цибулина;
- спеції та сіль;
- один баклажан.
Як готується смажена картопля в мультиварці:
Обробити всі овочі, знявши шкірку, зайві насіння.
Помідори облити окропом і очистити від тонкої шкірки.
Налийте в каструлю масло й увімкніть її.
Нарубаєте картопляні бульби у формі соломки.
Перекладіть їх у чашу мультиварки, готуйте її в режимі «смаження» 7 хвилин.
Поріжте овочі, цибулю — півкільцями, моркву — на тертці, баклажани і помідори – квадратиками. Зелень дрібно порубаєте.
Киньте баклажани, моркву і цибулю до картоплі, насипте сіль.
У меню кухонного приладу натисніть режим «Випічка».
Обсмажте до розм’якшення овочів.
Пересипати шматочки помідорів і готувати ще 5 хвилин.
Перед подачею залиште страву в мультиварці на кілька хвилин. Розкладіть картопельку по тарілках і посипте зеленню.
Рецепт по-одеськи
Основні інгредієнти:
- цибуля — 2 шт.;
- шматочок вершкового масла — 70 гр;
- десять картоплин;
- сіль — 12 гр;
- соняшникова олія — 100 мл
Алгоритм дій:
Картопляні бульби почистіть, промийте під краном, поріжте однаковими скибочками.
Ще раз промийте шматочки у воді. З них піде крохмаль, і страв не буде склеюватися.
Обробіть цибулю за стандартною процедурою і поріжте кільцями.
Включаємо сильний вогонь, ставимо на нього сковорідку.
Через хвилину ллємо олію і викладаємо картоплю рівним шаром.
Як тільки на ньому з’явиться рум’яна кірочка — додаємо цибулю, насипаємо сіль і кладемо вершкове масло.
Час від часу перемішуємо всю масу лопаткою.
Через 8 хвилин блюдо буде готово.
Якщо ви не любите багато масла в картоплі — відкидаємо його на друшляк. Так зайве жирне масло витече.
З м’ясом
Чоловіки обожнюють це блюдо. М’ясо +картопля +масло = жирне, смачне і ситне страву.
Склад рецепта:
- свинина — 150 гр;
- масло рослинне — 50 мл;
- свіжа зелень — 15 гр;
- картопля — 0,6 кг;
- дві щіпки солі;
- чорний перець — 8 гр.
Як приготувати картоплю з м’ясом:
Промиту свинину порізати на скибочки.
Накаливаем сковороду з олією, викладаємо на неї шматочки м’яса.
Поки м’ясо готується, очищені бульби рубаємо кубиками.
М’ясо перевертаємо на інший бік. Коли воно зарум’яниться, викладаємо картопляну масу.
З цього моменту смажимо страва ще 10 хвилин, солимо і перчимо.
Продовжуємо готування з закритою кришкою, зрідка обережно перемішуючи блюдо.
Ніжну димлячу картоплю з скоринкою посипаємо свіжою зеленню і подаємо на стіл.
З додаванням грибів
Гриби урізноманітнюють картоплю і внесуть нову гаму смаків.
Основні інгредієнти:
- шість картопляних бульб;
- гриби -0,3 кг;
- одна цибулина;
- масло вершкове — 30 гр;
- сіль — 10 гр.
Як готується смажена картопля з грибами:
Обробити гриби, помивши, очистивши від шкірки. Довільно порізати.
Цибулину дрібно нашаткувати.
Бульби картоплі позбавити від шкірки і порізати брусочками.
В прогріту сковороду кинути шматочок масла. Скоро воно розтопиться.
Додати потужність вогню і додати шматочки грибів.
Як тільки рідини на сковороді додасться від грибів — випаруйте її і покладіть обсмажуватися цибулю.
Через 5 хвилин додайте брусочки картоплі і готуйте 20 хвилин, зрідка перемішуючи всю масу.
Якщо масло швидко випарується, додайте рослинне масло.
Як тільки картопля приготується, посоліть її.
При необхідності страву посипте петрушкою.
По-селянськи
Дуже незвичайна варіація класичної смаженої картоплі. Картопля готується прямо в шкірці на великій кількості олії. Для тих, хто любить смачно і ситно поїсти.
Склад рецепта:
- паприка — 5 гр;
- картопля — 0,5 кг;
- сіль — 12 гр;
- мелений перець червоний або чорний — 5 гр;
- олія соняшникова 200 мл;
- інші приправи за смаком.
Покрокове дію:
Картопляні бульби ретельно промити під краном, не очищаючи їх. Використовуйте для цього жорсткі губки для миття посуду.
Кожен бульба розрізати на чотири частини.
Готуємо маринад — 30 мл олії від загальної кількості перелити в окремий посуд, кидаємо туди прянощі перець, насипаємо сіль і розчиняємо сипучі інгредієнти в маслі.
Полити маринадом тільки половину картоплі і готувати його на розпеченій посуді для смаження 10 хвилин.
Додати і посмажити іншу частину картоплі.
Викладаємо сочиться масло блюдо в миску і подаємо разом з кетчупом або сметаною. Приємного апетиту!
Рецепт з сиром
Дуже апетитне блюдо, ніжне всередині, і з хрусткою скоринкою зовні.
Базові продукти:
- оливкова масло — 30 гр;
- великий картопля — 4 шт.;
- сушена зелень;
- сир — 200 гр.
Покрокове приготування:
Очищені бульби нарізати кубиками.
Варити в солоній воді 10 хвилин.
Шматочки сиру провести через тертку.
Наполовину зварену картоплю викласти на розпечену сковороду, залити оливковою олією
Тушкувати під закритою кришкою протягом 7 хвилин.
Після цього посипати страву сиром.
Готову страву посипати сушеної зеленню і подавати до столу. Приємного апетиту!