Смажена картопля з цибулею – 7 рецептів на сковороді і в мультиварці

Апетитна, злегка хрустка смажена рум’яна картопля з золотистою цибулею – це по-справжньому просте, але таке смачне блюдо. При вигляді нього встояти майже неможливо. Якщо ще й доповнити його свіжою зеленню або вишуканим соусом, то точно вийде смакота.

Смажена картопля з цибулею на сковороді

Інгредієнти:

  • 400 г картоплі середнього розміру;
  • 120 г цибулі;
  • 30 мл рослинного масла;
  • сіль, перець.

Покрокова інструкція приготування:

  • Помити картопляні бульби, почистити за допомогою ножа або овочерізки. Потім бульби потрібно обсушити паперовим рушником. Це потрібно, щоб картопля вийшла більш хрусткою.
  • Нарізати картоплю, як вам зручніше: кубиками, кружечками. Найчастіше нарізають брусочками.
  • Очистити цибулю, нарізати півкільцями або маленькими шматочками.
  • Нагріти олію на сковороді. Рекомендується використовувати чавунну сковороду з товстими стінками і дном, тому що в ній картоплю буде смажитися рівномірно.
  • Викласти картоплю. Перші 5 хвилин найкраще картоплю не перевертати, смажити на середньому вогні. Після цього зменшити вогонь, перевернути шматочки дерев’яною лопаткою. Готувати ще близько 10 хвилин.
  • Потім викласти в сковороду цибулю і смажити до готовності приблизно 8-10 хвилин. Спеції потрібно додавати в самому кінці. Готову страву можна доповнити цікавим соусом або ж свіжою зеленню.

Як посмажити в мультиварці?

Інгредієнти:

  • 6 картопляних бульб середнього розміру;
  • 1 невелика цибулина;
  • 60 мл рослинного масла;
  • сіль і спеції.

Покрокова інструкція приготування:

  • Підготувати інгредієнти. Картоплю нарізати великими кубиками, цибулю – невеликими шматочками.
  • Мультиварку включити в режим «смаження». Налити в чашу масло. Коли воно нагріється, викласти нарізану цибулю і обсмажити, поки він не стане прозорим.
  • Після цього додати туди картоплю. Смажити близько півгодини з відкритою кришкою. За весь час приготування потрібно перешкодити вміст приблизно 4-5 разів.
  • В самому кінці додати сіль і спеції за бажанням.
Дивіться також:  Печінка свиняча – 6 рецептів на сковороді і в мультиварці, секрети приготування м’якої і смачної свинячої печінки

Картопля з грибами та цибулею

Інгредієнти:

  • 6 картоплин;
  • 1 цибулина;
  • 10 печериць;
  • спеції і сіль.

Покрокова інструкція приготування:

  • Підготувати інгредієнти. Бульби нарізати тонкими брусками. Викласти картоплю на розпечене масло, підсмажити на великому або середньому вогні без кришки (7-10 хвилин).
  • Печериці промити і нарізати тонкими скибочками. Додати їх у каструлю і смажити ще хвилин 5.
  • Почистити цибулю, дрібно нарізати і викласти в сковороду.
  • Готувати страву ще 10 хвилин. В кінці додати сіль і спеції.

З салом

Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі;
  • 2 цибулини;
  • сало;
  • сіль і спеції.

Покрокова інструкція приготування:

  • Нарізати сало тоненькими скибочками. Підсмажити його на розпеченій сковороді, додавши трохи рослинного масла (готувати на середньому вогні).
  • У цей час почистити овочі. Картоплю нарізати брусочками, а цибулю – кубиками.
  • Коли з сала вийде достатньо жиру, викласти в сковороду цибулю, потім картоплю. Деякі прибирають шматочки сала, деякі залишають – це справа смаку.
  • Смажити з напіввідкритою кришкою, поки картопля не покриється золотистою скоринкою. Смажена картопля з салом виходить дуже ситною.

Картопля на сковороді з скоринкою

Інгредієнти:

  • 7 невеликих картоплин;
  • 1 цибулина;
  • сіль і спеції для картоплі;
  • рослинна олія для смаження.

Покрокова інструкція приготування:

  • Очищений картопля нарізати, як вам більше подобається, і викласти в миску з дуже холодною водою і промити в друшляку. Ця невелика хитрість, яка допоможе домогтися хрусткою і апетитною скоринки. У воді вийде велика кількість крохмалю, з-за якого складно добре підсмажити картоплю.
  • Прибрати через півгодини і підсушити звичайним або паперовим рушником.
  • Обсмажити овочі на середньому вогні. За 10 хвилин до готування покладіть подрібнену цибулю. Важливо правильно розрахувати час, щоб цибуля не пересмажився, а придбав красивий золотистий відтінок.
  • Перед подачею посолити і додати приправу.
Дивіться також:  Кукурудзяна каша на воді – 6 рецептів приготування

З додаванням часнику

Інгредієнти:

  • 6 картоплин;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 цибулина;
  • 3 столових ложки вершкового масла;
  • 25 г вершкового масла;
  • сіль.

Покрокова інструкція приготування:

  • Почистити і нарізати картоплю, подрібнити цибулю і часник.
  • На розігріту сковороду налити рослинне масло і розтопити шматочок вершкового, щоб зробити страву більш ситним.
  • Підсмажте картоплю на середньому вогні. Обсмажуйте 15 хвилин, періодично помішуючи. За 10 хвилин до кінця смаження викласти в картоплі цибулю і часник.
  • Посоліть, додайте майонез або соус за бажанням.

Смажена картопля з м’ясом і цибулею

Інгредієнти:

  • 300 г яловичини;
  • 500 г картоплі;
  • 2 столові ложки олії;
  • 70 г цибулі;
  • сіль.

Покрокова інструкція приготування:

  • Промити м’ясо, прибрати зайву вологу серветкою. Нарізати невеликими шматками.
  • На нагріту сковороду викласти м’ясо, злегка підсмажити. Коли виділиться сік, тушкувати в ньому м’ясо близько чверті години на маленькому вогні.
  • Очищену картоплю нарізати брусочками і покласти в сковороду. Перед цим випарити м’ясний сік, якщо він залишився. Смажити 10 хвилин.
  • Почистити цибулю, накришити і викласти до картоплі. Смажити ще 10 хвилин. Посолити і прикрасити петрушкою або кропом.

Хитрощі приготування:

  • Необхідно використовувати достатню кількість олії, щоб картопля не підгоріла, не прилипла і рівномірно присмажився.
  • Вибирати картоплю одного сорту і схожого розміру.
  • Обсмажувати невеликими порціями, щоб шматочки не ламалися, максимум 2 шари.
  • Не закривати кришкою, інакше картопля буде тушкуватися замість смаження.
  • Готовність можна перевірити наступним чином: розламати шматочок навпіл – якщо розламується легко – страва готова.
  • Якщо ви нарізати картоплю брусочками, то ідеальна ширина – близько 1 див. Більш дрібні шматки стануть сухуватими, а великі недожарятся.
  • Можна використовувати різні спеції, щоб надати буденного страви вишуканість. Підійде суміш перців, куркума, чебрець, базилік, паприка, часник сушений, сушена чи свіжа зелень.
  • Доповнити блюдо і зробити його більш ситним допоможуть соуси і додаткові інгредієнти. Наприклад, можна зробити сметанний, часниковий, грибний соус, соус-пюре з овочів, картоплю з грибами і цибулею і багато іншого.
Дивіться також:  Що приготувати на вечерю зі свинини?

Варіантів приготування смаженої картоплі з цибулею на сковороді дуже і дуже багато. Готувати її не так і складно, цьому можуть навчитися і новачки. Приготування не забирає багато часу і сил, а готову страву вражає своїм ароматом і апетитним виглядом.

Прокрутка до верху