Тріска – промислова морська риба, користується популярністю в багатьох кухнях світу. Особливо шанують її на півночі Росії, страви з тріски – традиційні страви поморської кухні, кухні студених морів. Як і вся морська риба, тріска багата вітаміном Омега – 3, потужним антиоксидантом і іншими корисними мікроелементами такими як фосфор, кальцій, хлор.
Смажена тріска, рецепти з фото
З тріски готують масу чудових страв, рецепти яких розглянемо в цій статті.
Рецепт смаженої тріски. Філе
Інгредієнти для смаженого філе тріски:
філе – 800 гр.,
вершки – 1 склянка,
борошно – 120 гр.,
яйця – 2 шт.,
масло рослинне – 100гр.,
сіль.
перець.
Приготування смаженого філе тріски.
Філе промити і порізати порційними шматочками. Потім рибу посолити і поперчити.
Звичайно, можна обваляти рибу в борошні зі спеціями і підсмажити. Але, це надто просто. Приготувати рибу в клярі. Для цього змішати борошно, збиті яйця і вершки. Суміш добре перемішати, щоб не було грудочок.
Вмочити кожен шматок тріски, насаджений на вилку в клярі.
Обсмажують шматочки філе з обох сторін на розпеченій сковороді з маслом, під закритою кришкою.
Подавати рибу з картоплею у всіх видах або розсипчастим рисом. Окремо подати салат зі свіжих овочів або вінегрет.
Тріска, смажена з цибулею
Як правило, тріску і цибулю смажать окремо.
Інгредієнти для тріски, смажене з цибулею:
тріска – 600 гр.,
панірувальні сухарі – 30 гр.,
цибуля – 100 гр.,
масло – 110 гр.,
кріп – 20 гр.,
спеції.
Як посмажити тріску на сковороді?
Приготування тріски, смажене з цибулею.
Тріску, краще всього філе, порізати на шматочки, промити, обваляти в сухарях і підсмажити на рослинній олії. Обсмажену рибу скласти одним шаром на плоскому блюді.
Цибулю промити і нашаткувати тонкими півкільцями. Потім цибулька підсмажити на олії до золотистого кольору.
Кріп промити і дрібно порубати.
На блюдо з обсмаженої тріскою покласти рівним шаром цибулю і посипати кропом.
Рецепт смаженої тески. Стейки з соусом з білого вина
Інгредієнти для тріски, смаженої стейками:
стейки – 4 шт.,
борошно – 40 гр.,
масло – 80 гр.,
лук зелений – 1 пучок,
спеції.
Для соусу:
борошно – 1 ст. л.,
масло вершкове – 25 гр.,
сметана – 50 гр.,
вино біле столове – 60 мл,
сіль.
Приготування смаженої тріски стейками.
Рибу обробити, видалити залишки нутрощів, промити і обтерти серветкою.
Стейки, посолити, поперчити, обваляти в борошні і обсмажити на олії до рум’яної скоринки. Потім поставити сковороду з рибою в духовку і довести до повного приготування.
Зелену цибулю промити і дрібно порізати.
Соуси є складовою частиною рибних страв. При виборі соусу слід враховувати вид риби. Тріска – рибка дієтична, худа. Для неї підходять соуси з вмістом вершків, сметани та вершкового масла. Для приготування білого соусу з вином треба підсмажити борошно на вершковому маслі до коричневого відтінку, потім влити 2 склянки теплої води і варити близько 10 хвилин, щоб не було грудочок. Після цього додати сметану і вино. Соус ретельно перемішати і процідити через сито.
Смажену тріску сервірувати на порційних тарілках, полити соусом і посипати подрібненим зеленим луком. На гарнір можна подати відварну картоплю і салат з пекінської капусти.