Смажені банани – це оригінальне блюдо для справжніх гурманів. Хоча в Африці, Індонезії та багатьох країнах Латинської Америки ці екзотичні плоди вже давно готують саме таким способом. Використовуючи різні інгредієнти і способи приготування, з них роблять чудові десерти, дивовижні ласощі або звичайні гарніри.
Банани, смажені в карамелі
Існує кілька рецептів, за допомогою яких можна приготувати банани, смажені в карамелі.
Для одного з них потрібні такі інгредієнти:
- 2 стиглих банана;
- 30 грам вершкового масла;
- 125 грам цукру;
- 60 грам води;
- 1 столова ложка насіння кунжуту.
Весь процес можна розділити на кілька етапів:
- Спочатку потрібно приготувати саму карамель. Для цього в каструлю, засипати цукор, залити його водою і покласти шматочок масла. Посуд бажано брати з товстим дном.
- Каструлю поставити на плиту і встановити під нею середній розмір полум’я. Варити вміст приблизно 6 хвилин.
- В цей час банани очистити від шкірки. М’якоть порізати ножем на шматочки невеликого розміру.
- Заготовки помістити в киплячу масу і варити не більше однієї хвилини. Під час обробки їх треба постійно перевертати, щоб шматочки були покриті карамеллю з усіх боків.
- Готові смажені банани викласти на тарілку і полити залишками карамелі, а потім злегка присипати кунжутом.
Виходить чудовий десерт, який обов’язково порадує всіх ласунів.
Готуємо в клярі
Не менш смачними виходять також і смажені банани в клярі. Саме так ці екзотичні плоди найчастіше готують в Індії. Спосіб не складний, але досить цікавий.
Для роботи необхідно мати:
- 3 банана;
- 75 грам цукру;
- 1 яйце;
- 60 грам пшеничного борошна;
- масло (бажано кокосове, але можна і рослинна);
- трохи ванілі, меленого бадьяна і кокосового молока (за смаком).
З посуду потрібно: глибока миска і сковорода.
Як правильно смажити банани в клярі:
- Першим ділом плоди треба очистити. Потім їх слід розрізати на дві частини спочатку поперек, а потім уздовж. З кожного банана виходить 4 заготовки.
- Для кляру яйця збити з цукром (50 грам). Потім, поступово вводячи борошно, довести масу до консистенції жирної сметани. Для аромату додати трохи бадьяна і ванілі.
- Сковороду поставити на вогонь. Розігріти в ній масло.
- Кожну заготовку першим ділом вмочити в кляр, а потім викласти на сковороду. Смажити з двох боків до появи золотистої скоринки.
Готові банани краще подавати до столу, поки вони ще теплі.
Незвичайний десерт з морозивом
Любителям нестандартних рішень повинен сподобатися варіант, коли гарячі банани після термічної обробки подають разом з морозивом. Цей рецепт цікавий своїми контрастами. З одного боку – це гарячі банани, обсмажені в кисло-солодкому соусі, а з іншого – солодке холодне морозиво.
Щоб зробити такий десерт, знадобиться:
- 1 лимон;
- 50 грам цукру;
- 2 банана;
- 50 мл коньяку;
- 100 грам морозива (бажано пломбіру);
- 30 грам тертого шоколаду (для прикраси).
Послідовність приготування:
- Розігріти сковороду на повільному вогні.
- Висипати на неї цукор, а потім залити його соком лимона і коньяком. Нагрівати протягом двох хвилин.
- За цей час підготувати банани (як у попередньому рецепті).
- Заготовки викласти на сковороду і смажити по 3 хвилини з кожного боку. Якщо маса почне швидко густіти, можна додати ще трохи лимонного соку і коньяку.
- Смажені банани перекласти на тарілку. Полити їх залишками соусу.
- Поруч покласти пару кульок морозива.
Десерт готується дуже швидко і може стати «паличкою-виручалочкою» для будь-якої господині на випадок, коли в будинок несподівано нагрянуть гості.
Смажені банани в шоколаді
Фантазії хорошого кулінара, як правило, немає межі.
Готові смажені банани перед подачею, наприклад, можна поливати шоколадом. Якщо з’їсти таку страву на сніданок, то гарний настрій і заряд енергії на весь майбутній день буде гарантований.
На 1 порцію десерту знадобиться всього чотири основних компоненти:
- 2 банана;
- олія рослинна;
- жменя панірувальних сухарів;
- шоколад (краще темний).
Як потрібно робити цей десерт:
- Очистити обидва банана.
- Обваляти їх у сухарях.
- Викласти на сковороду з киплячим маслом і смажити до утворення рум’яної скоринки.
- Готові вироби перекласти на тарілку.
- Шоколад розтопити на водяній бані, а потім рясно полити їм банани.
Діти від такого оригінального блюда будуть просто в захваті.
У тесті на сковороді
За аналогією з кляром смажені банани можна готувати в тесті. Правда в цьому випадку процес буде більш складним.
Але спочатку потрібно підготувати для роботи наступні продукти:
- банани;
- 250 мл молока;
- 4 грама дріжджів;
- 1 яйце + 3 жовтки;
- 0,5 склянки питної води;
- 15 грам цукру;
- по 10 грам вершкового і рослинного масла;
- 45 грам борошна;
- трохи ваніліну.
Готувати десерт потрібно поетапно:
- Першим необхідно зробити тісто. Для цього спочатку потрібно розвести дріжджі в молоці. Потім додати цукор, борошно, вершкове масло і перемішати. Після цього поставити тісто в тепле місце на 1 годину.
- Далі треба приготувати крем. Яйце розтерти з жовтками з цукром і змішати з борошном. Окремо закип’ятити молоко, додавши в нього ваніль і невеликий шматочок вершкового масла. З’єднати обидві суміші, а потім отриману масу прогріти протягом двох хвилин на малому вогні, не допускаючи закипання.
- З бананів зняти шкірку.
- Опустити кожен з них цілком спочатку в борошно, потім в крем, а потім в тісто.
- Смажити на сковороді в присутності невеликої кількості олії.
Десерт виходить не тільки смачним, але ще й досить ситним.
Як посмажити у фритюрі
Смажити банани на сковороді не завжди зручно. Якщо робити великі заготовки, то їх доведеться кілька разів перевертати, щоб золотава скоринка була з усіх сторін. Для цієї мети добре використовувати казан або фритюрницю. Правда знадобиться більше рослинної олії. Але результат того вартий.
Щоб посмажити такі плоди у фритюрі, потрібно:
- 5 бананів;
- щіпка дрібної солі;
- 175 мл кефіру;
- 1 часточка лимона;
- 12-15 грамів цукру;
- 0,5 склянки пшеничного борошна;
- 4 грами меленої кориці;
- питна сода (на кінчику ножа);
- олія рафінована рослинна;
- пудра цукрова.
Спосіб приготування у фритюрі:
- Щоб зробити легке тісто, кефір спочатку треба перемішати з цукром, корицею і сіллю. Потім додати поступово борошно і соду, погасивши її соком лимона.
- Очищені банани порізати на кружечки товщиною не більше 1,5 сантиметра.
- Кожну заготовку спочатку вмочити в тісто, а потім опустити її в ємність (фритюрницю) з киплячим маслом.
- Як тільки на поверхні виробів утворюється рівномірна коричнева кірочка, їх слід дістати шумівкою і перекласти на серветку (щоб прибрати зайвий жир).
Рум’яні кульки залишиться тільки перекласти на тарілку і посипати цукровою пудрою.
Смажені банани з медом
Дуже смачно смажити банани з медом.
Для такого рецепта потрібно взяти:
- 4 банана;
- 50 грам цукру;
- 25 грам меду;
- лимонний сік;
- 50 грам вершкового масла.
Готується страва дуже швидко:
- М’якоть бананів довільно порізати на шматочки товщиною приблизно 1-1,5 сантиметра.
- На сковороді спочатку розтопити масло, а потім додати цукор, закип’ятити суміш до його розчинення. Потім ввести мед і гарненько перемішати.
- Викласти на сковороду шматочки бананів і смажити, поки вони не покриються ніжною скоринкою.
В тарілці ще теплі шматочки можна посипати корицею. Цукровою пудрою і прикрасити листочками м’яти.
Простий рецепт з цукром
Найпростіше і набагато швидше смажити банани з цукром. Вся процедура займає не більше 10 хвилин.
Для роботи потрібно:
- 1 банан;
- 50 грам цукру;
- 40 г масла вершкового.
Як правильно готувати цей самий простий десерт:
- Очищені від шкірки банани довільно гострим ножем порізати на шматочки.
- Сковороду поставити на плиту і розтопити в ній масло.
- Засипати туди ж цукор, перемішати і почекати, поки він не розчиниться.
- Підготовлені шматочки перекласти в цукрово-масляну суміш і смажити не більше двох хвилин. Як тільки зі всіх сторін утворюється характерна скоринка, вогонь потрібно вимкнути.
Обсмажені шматочки бананів в тарілці можна полити будь-яким сиропом, медом або шоколадом, а також посипати горіхами, насінням кунжуту або цукровою пудрою.