Страви з грибів дуже люблять всі цінителі здоровою і смачною їжі. Корисні дари лісу багаті на вітаміни, поживні і містять мало калорій.
Є багато варіантів приготування смажених грибів, які підійдуть для щоденного меню або допоможуть прикрасити стіл, накритий для урочистого випадку.
Простий рецепт смажених грибів з цибулею
Посмажити гриби з додаванням цибулі зовсім нескладно, процес не забере багато часу і не зажадає особливих кулінарних навичок. В якості основного компонента можна використовувати будь-які плоди, але краще віддати перевагу лисичкам, боровикам, печерицям або сыроежкам.
Необхідні інгредієнти:
- цибуля (великий) – 1 шт.;
- кріп з петрушкою – 70 грам;
- гриби – 0,7 кг;
- спеції на свій смак;
- рафінована олія — 37 грам;
- сіль – 5 грам.
Готуємо:
- Гриби очистити, потім промити і нарізати пластинами.
- Цибулю порізати на квадратики і підсмажити на сковорідці з гарячим маслом до світло-коричневого кольору.
- З’єднати цибулю з лісовими дарами і тушкувати їх разом, періодично розмішуючи, до повного випаровування вологи.
- Коли продукти почнуть покриватися рум’яною скоринкою, потрібно посолити їх, додати спеції і тушкувати ще п’ятнадцять хвилин.
- Готову страву прикрасити подрібненою зеленою масою, залишивши під кришкою хвилин на десять.
До смажених грибів з цибулею подається варену картоплю, коричневий рис або запечена птиця – просто смакота.
Гриби в сметанному соусі
Грибочки, виготовлені цим способом, стають ніжними, хрусткими, з приємним вершковим смаком. Апетитним страва вийде з рижиков, які необхідно спочатку відварити, а потім посмажити у відкритій сковороді зі сметанним соусом.
Необхідні інгредієнти:
- рижики -0,6 кг;
- дві невеликі цибулини;
- одна морквина;
- сметана – 70 грам;
- сіль – 3 г;
- приправа для овочів – 4 грами;
- пісне масло – для смаження.
Готуємо:
- Гриби ретельно вимити. Потім відварити в злегка солоній воді, близько дванадцяти хвилин.
- Після цього рідину злити, гриби остудити і порізати середніми шматочками.
- Почистити цибулю, сполоснути його водою і нашаткувати півкільцями. Моркву помити і нарізати соломкою.
- Помістити овочі в сковороду і обсмажити на олії 5-7 хвилин.
- Потім додати гриби і тушкувати, поки не зникне зайва рідина.
- Грибну суміш посолити і продовжувати готувати, регулярно помішуючи. Коли гриби з овочами почнуть присмажуватися, покласти сметану, відповідні приправу і розмішати.
- Тушкувати, не закриваючи кришкою, ще близько двох хвилин, потім вимкнути вогонь.
Смажені гриби зі сметаною можна вживати як самостійне блюдо з зерновим хлібом і шматочками свіжих помідорів.
З картоплею на сковороді
Картопля з грибами, приготована на вечерю – справжні ласощі для всієї родини. Чудове частування забезпечить гарний настрій і подарує заряд бадьорості після трудового дня.
Необхідні інгредієнти:
- гриби – 550 грам;
- картопля – 750 грам;
- велика цибулина;
- зелений кріп – 6-7 гілочок;
- сіль і часниковий перець – на свій розсуд.
Готуємо:
- З грибочків змити всі забруднення і порізати пластинами. Якщо використовуються плоди, зібрані в лісі, їх треба попередньо відварити в солоній воді.
- Картоплю почистити і нашаткувати круглими скибочками. Цибулю нарізати кубиками.
- Цибулю посмажити на розпеченій сковороді з маслом. Потім додати основний компонент і тушкувати ще чверть години.
- В іншому посуді підсмажити картоплю до утворення золотисто-коричневого відтінку. Після цього з’єднати її з грибною масою і трохи потомити.
- В кінці приготування страву заправити сіллю і перцем.
Гриби, тушковані з картоплею розкласти по тарілках і запропонувати до них овочевий салат, томатний кетчуп або гостру аджику.
Печериці, смажені з цибулею
Печериці — доступні гриби, які продаються в будь-якій торговельній точці. Готуються вони дуже просто, а завдяки вдало підібраним спецій, страва набуває пікантний і насичений смак.
Необхідні інгредієнти:
- печериці (невеликого розміру) – 0,8 кг;
- чотири зубчики часнику;
- шавлія (суха) – 15 грам;
- оцет (бальзамічний) – 5 мл;
- пекучий перець – 1 шт.;
- кріп, кінза – 100 грам.
Готуємо:
- Печериці помити і розрізати вздовж на три частини.
- У сковороду викласти гриби, заправити їх подрібненим часником, насипати шавлія, сіль і смажити, постійно помішуючи, хвилин десять.
- Коли грибочки просмажаться до апетитної скоринки, вимкнути плиту і перекласти їх у глибоку тарілку.
Готові печериці полити оцтом, засипати рубаною зеленню, ретельно перемішати і подати до столу з будь-яким гарніром.
Як смачно посмажити гливи
Існує багато чудових страв з глив, але особливо ароматними вони виходять смаженими з морквою і цибулею. Витративши на куховарство всього півгодини, можна отримати ситне частування, підходяще для повноцінного обіду чи швидкого перекусу.
Необхідні інгредієнти:
- одна морква;
- гливи – 0,4 кг;
- цибулина;
- два зубчики часнику;
- приправа для грибів і перець – по 4 грами;
- кріп свіжий – 7 гілочок.
Готуємо:
- Щоб смачно посмажити гливи, спочатку з сирих плодів потрібно видалити бруд, потім вимити їх і просушити.
- Цибулю нашаткувати кільцями, моркву – порізати брусочками, часник – попустити через прес.
- Викласти гриби на розігріту сковороду, посолити, присипати спеціями і обсмажити на олії три-чотири хвилини.
- Потім до тушкованим плодам додати нарізану цибулю, а через п’ять хвилин покласти моркву і насипати часник. Готувати ще чверть години.
- Запашні плоди посипати подрібненим кропом, прикрити посуд кришкою і залишити на 20 хвилин.
Смажені гриби гливи приготовані, рекомендується вживати їх з рибними або м’ясними закусками в поєднанні з улюбленим соусом.
Смажені білі гриби
Дуже смачне блюдо, яке вийде навіть у малодосвідченою господині. Перед тим як білі гриби посмажити на сковороді, їх слід півгодини витримати в солоній воді, щоб позбутися від шкідливих речовин.
Необхідні інгредієнти:
- боровики – 0,85 кг;
- сметана – 320 мл;
- подрібнена паприка – 3 грами;
- три цибулини;
- коріандр (або чабер) – 4 грами;
- сіль – 5 грам.
Готуємо:
- Білі гриби підготувати: очистити, добре вимити і залити солоною водою.
- З цибулин прибрати шкірку і нашаткувати маленькими кубиками.
- Боровики дістати з рідини і порізати пластинами.
- Неароматное масло налити в розпечену сковорідку, помістити в неї цибулю і обсмажити до світло-коричневого відтінку.
- Гриби додати до цибулі, насипати сіль і запашний перець. Потім викласти в сковороду сметану і розмішати.
- Готувати ще півгодини під закритою кришкою.
Боровики, смажені з цибулею рекомендується подавати у великій тарілці з тушкованою картоплею і квашеною капустою.
Готуємо з сушених грибів
Сухі гриби, приготовлені на сковороді правильно, за своїм смаком нічим не поступаються свіжим. Перед смаженням висушені плоди необхідно замочити у воді, щоб вони наситилися нею, збільшилися в розмірі і стали придатні для кулінарної обробки.
Необхідні інгредієнти:
- гриби сухі – 0,9 кг;
- одне яйце;
- рафінована олія – 43 мл;
- панірувальні сухарі – 50 грам;
- петрушка і зелений лук – 45 грам.
Готуємо:
- Плоди помістити в холодну, чисту воду і почекати 2,5 години. Потім дістати набряклі гриби і трохи просушити.
- Яйце збити виделкою, потім додати трохи щіпку солі і спецій. Панірувальні сухарі висипати в миску.
- Розігріти в сковороді олію, потім опустити кожен гриб в яєчну суміш, потім в сухарі і викласти на жарочную поверхню.
- Тушкувати у відкритій посуді 35 хвилин, періодично перевертаючи, щоб гриби просмажаться з усіх боків.
Готове частування прикрасити гілочками зелені і подати на стіл зі сметаною або майонезом.
Маслюки, смажені з горіхами
Оригінальний варіант приготування маслюків, який обов’язково сподобається всім мешканцям і гостям, запрошеним на сімейний обід. Рецепт не передбачає попередньої варіння плодів, тому для страви потрібно вибрати самі маленькі грибочки.
Необхідні інгредієнти:
- маслюки – 550 грам;
- волоські горіхи – 200 грам;
- вершкове масло – 40 грам;
- цибуля – 2 шт.;
- оцет яблучний – 18 мл;
- свіжа кінза – 50 грам;
- гранатові зерна – 30 грам.
Готуємо:
- Маслюки перебрати і звільнити від плівки. Потім плоди вимити і просушити на кухонній серветці.
- У сковорідку покласти вершковий жир і посмажити на ньому гриби протягом 18 хвилин.
- З лука зняти шкірку і порізати його на брусочки.
- Горіхи висипати в чашку і подрібнити ступкою.
- Додати до маслятам цибулю з горіхами і гасити всі продукти десять хвилин.
- Потім у сковороду налити оцет, розмішати і варити під закритою кришкою ще 3-4 хвилини.
- Приготовлені маслюки викласти в тарілки, засипати гранатовими зернами і рубаною кінзою.
Шикарну закуску можна вживати гарячою і холодною, як окрему страву, або в поєднанні з картопляним гарніром.
Популярні варіанти салатів зі смаженими грибами
Перевагу смажених грибів – це їх універсальність. Соковиті і запашні лісові дари застосовуються як компоненти для приготування інших страв – жульєнів, соусів, запіканок, супів, пирогів і, звичайно, салатів.
Смачний салат з шинкою і смаженими печерицями
Корисне частування наситить під час обідньої перерви, або прекрасно доповнить основну страву до вечері.
Використовувані продукти:
- шинка – 330 грам;
- три малосольних огірків;
- печериці – 330 грам;
- цибулина;
- сир (голландський) – 280 грам;
- майонез – 30 грам.
Технологія:
- Гриби почистити і нашаткувати брусочками. Потім посмажити разом з цибулею.
- Огірки порізати дрібними брусочками, шинку – соломкою, цибулю — кільцями.
- Всі продукти з’єднати, додати майонез і ретельно перемішати.
Готову страву викласти в об’ємне блюдо і засипати шаром тертого сиру.
З грибами, сухариками і куркою
Легкий салатик, який ідеально підійде для дитячого столу і сподобається жінкам, що стежать за своєю фігурою.
Використовувані продукти:
- куряче філе (варене) – 0,3 кг;
- гливи – 320 грам;
- цибулина;
- сухарі – 250 грам;
- 2 зубчики часнику;
- соус на основі майонезу – 30 мл;
- твердий сир – 200 грам.
Технологія:
- Гриби посмажити разом з цибулею до появи коричневої скоринки.
- Курку розділити на довгі шматочки, сир подрібнити на тертці з великими отворами, часник порізати на маленькі кубики.
- Всі інгредієнти з’єднати, після чого змішати з майонезним соусом і посолити.
Сухарики слід додати перед подачею (щоб вони не розмокли), за бажанням можна прикрасити блюдо листям салату.
Святковий салат з кальмарами і смаженими грибами
Оригінальне блюдо, не вимагає складного приготування. Така закуска чудово доповнить сервірування банкетного столу і здивує всіх гостей своїм неймовірним смаком.
Використовувані продукти:
- банку консервованих кальмарів;
- три яйця;
- гриби (будь-які) – 4 шт.;
- подрібнені горіхи (фундук) -30 грам;
- майонез оливковий – 20 грам;
- сир – 85 грам;
- зелень – 60 грам.
Технологія:
- Гриби і цибулю посмажити на сковороді, яйця зварити круто.
- Кальмарів вийняти з банки і нарізати на середні шматочки.
- Яйця очистити від шкаралупи і порізати кубиками.
- Сир подрібнити на тертці.
- В глибоке блюдо покласти шар з морепродуктів, зверху насипати сир, яйця і смажені гриби.
- Тепер заправити салат майонезом і акуратно перемішати.
Святкове частування перекласти в красиву тарілку, зверху обсипати горіхами і подрібненою зеленню.