У величезному царстві живих організмів, якими є і гриби, люди багато століть з успіхом використовують їх в гастрономічних цілях. Серед усього різноманіття створених страви, смажені гриби з цибулею користуються незмінною популярністю. Прості і смачні рецепти приготування розкриють цілий спектр кулінарних можливостей цих дивовижних створінь.
Базовий рецепт смажених грибів з цибулею
Представлене страва стане фундаментальною основою, що дозволяє легко і швидко надати новим страв цікавий смак і яскраву виразність.
Склад інгредієнтів:
- масло пісне — 100 мл;
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- печериці (лисички, сироїжки, рижики, інші види) — 1 кг;
- спеції (сіль, перець) зелень.
Враховуючи величезну різноманітність світу грибів можна використовувати практично будь-які екземпляри, дотримуючись головна і неодмінна умова — вони повинні бути їстівними. Неодмінно переконайтеся в цьому!
Спосіб приготування:
- Обробці продукту приділяємо пильну увагу. Отсортировываем і видаляємо будь-гриб, що викликає сумнів в його якості. Ретельно промиваємо ніжки та шапки. Не забуваємо про те, що на поверхні круглого «ковпачка» можуть оселитися бактерії, що викликають ботулізм. Нещадно боремося з цими «ворожими» колоніями! Пластинчасті гриби попередньо замочуємо, щоб виманити можливих черв’ячків. Вони теж люблять поласувати поживною їжею.
- Промокаємо наше «рослинна м’ясо». Так, саме з цим продуктом можна зіставити гриби по їх білкової повноцінності. Далі нарізаємо капелюшки кубиками або не дуже великими скибочками, ніжки рубаємо кругляком.
- Звільняємо цибуля від лушпиння, шаткуємо півкільцями, пасеруємо на олії до прозорості.
- Приєднуємо грибний склад. Готуємо на середньому вогні, поки не випарується зайва рідина, потім обсмажуємо продукт до золотистого відтінку, приправляємо сіллю і перцем.
- Закриваємо сковороду, продовжуємо менш інтенсивне нагрівання ще 10 хвилин. Для кращого смаку можна додати 50 грамів вершкового масла. Гриби його просто обожнюють!
Подаємо смажені шампіньйони з цибулею у гарячому вигляді, неодмінно прикрашаємо блюдо нарубаною зеленню. Чудова вийшла лісова галявина!
Готуємо зі сметаною
Наповнення домашньої кулінарної скарбнички продовжимо рецептом смажених грибів з цибулею і улюбленим кисломолочним продуктом.
Необхідні компоненти:
- масло пісне;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- стружка тертого сиру — 600 г;
- свіжі гриби (можна заморожені) — 1 кг;
- домашня сметана — 500 г;
- зубки часнику — до 6 шт.;
- сіль, перець.
Процес приготування:
- Обробляємо вибрані для приготування страви гриби, дотримуючись наведених у попередньому рецепті вимоги. Нарізаємо їх тонкими слайсами.
- Очищаємо від лушпиння цибулю шаткуємо невеликими шматочками. Часникові зубки ділимо на половинки. Як сирного компонента використовуємо будь-який бажаний сорт.
- Вливаємо в сковороду ароматне масло, обсмажуємо в ньому частини часнику, потім видаляємо їх. На звільнене місце викладаємо цибулю, продовжуємо приготування, поки овоч не «позолотеет».
- Ось тепер прийшов час для приєднання грибів. Якщо вони знаходяться в замороженому вигляді, висипаємо «льодинки» в ємність. Через кілька хвилин, коли грибочки підтануть, смажимо складу до випаровування рідини і появи легкої рум’яності.
- Приправляємо страву сіллю і перцем, заливаємо свіжою сметаною. Добре все перемішуємо, густо посипаємо сирної стружкою, відправляємо на 10 хвилин в духовку, нагріту до 180 °C.
Подаємо смажені гриби з цибулею і сметаною в гарячому стані, прикрашаємо страву «конфетті» з нарубаної зелені.
З додаванням сиру
Продовжимо «смачну» тему грибів. Підсмажуємо їх з цибулею і кисломолочним продуктом. На порядку нашого меню — ніжний сир!
Необхідні інгредієнти:
- масло (вершкове і оливкове);
- цибуля ріпчаста — невелика головка;
- хлібний батон/багет (пшеничний, житній або білий);
- сир французький «Брі» (Brie) — 300 г;
- гриби — 600 г;
- салатні листя;
- спеції, зелень.
Процес приготування:
- Нарізаємо батон скибочками товщиною до 2 см, підсушуємо в тостері або духовці.
- Окремо готуємо салат з томатів черрі, свіжого огірка, зеленого перцю, оливок — словом, все, що знайдемо в холодильнику.
- Шаткуємо дисками заздалегідь оброблені гриби, обсмажуємо разом з подрібненою цибулею в суміші вершкового і оливкового жиру до ніжної золотавості.
- Тепер увага! Вимикаємо піч, сковороду з продуктами залишаємо на гарячої конфорці. Поділяємо «Брі» на тонкі пластини, акуратно викладаємо поверх грибного складу, закриваємо ємність. Даємо сиру час зігрітися і повністю розпуститися в ароматній масі.
Викладаємо на приготовані тости гаряче страву з цибулею і сиром, додаємо порції свіжого салату, подаємо закуску до столу.
Смажені гриби з морквою та цибулею
Досить додати до складу страви солодкий коренеплід, щоб назавжди закохатися в таку дивовижно смачне блюдо, як смажені гриби з морквою і цибулею.
Перелік продуктів:
- олія соняшникова;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- опеньки — 300 г;
- морква — 2 шт.;
- сметана — 100 г;
- спеції.
Порядок приготування:
- Обробляємо свіжі гриби відварюємо в підсоленій питній воді. Відкидаємо їх на друшляк і ретельно промиваємо продукт. Обсмажуємо його в ароматній олії до випаровування зайвої вологи й появи світло-коричневого відтінку.
- Очищаємо овочі, дрібно нарізаємо цибулю, крупно натираємо солодку моркву. Додаємо компоненти страви до золотистого грибного складу і обсмажуємо до рум’яності.
- Викладаємо в сковороду свіжу сметану, нагріваємо до кипіння. Закінчуємо приготування через 5 хвилин повільного томління.
Подаємо апетитну страву в якості гарніру або самостійного блюда.
Як смачно посмажити гливи
Ошатні гриби сімейства Плевротовых не тільки прикрашають стовбури дерев, але й радують нас своїм приємним смаком.
Використовувані продукти:
- гливи — 500 г;
- олія соняшникова;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- часникові зубки — 4 шт.;
- сіль, перець, зелень.
Поетапне приготування:
- Дрібно шаткуємо очищений від лушпиння цибулі, підсмажуємо до рум’яності.
- Зрізаємо грибницю, видаляємо великі ніжки, дрібні зберігаємо в незмінному вигляді. Поділяємо на частини великі капелюшки, маленькі залишаємо цілими.
- Промиваємо підготовлений продукт. Не залишаємо гриби надовго у воді, оскільки вони надзвичайно швидко вбирають вологу, що негативно позначається на смаку будь-якого підготовлюваного блюда.
- Відправляємо гливи до подрумянившимся овочів. Через 10 хвилин активного нагрівання приєднуємо очищені зубки часнику. Приправляємо страву сіллю і перцем, посипаємо нарубаною зеленню. Добре все перемішуємо, тушкуємо на слабкому вогні не більше 3 хвилин.
Опис рецепта не може передати всю красу приготованого блюда. Підсмажені печериці з цибулею перетворилися в соковите і дуже ніжне страва.
Рецепт з білих грибів
Зацвіла липа — значить, прийшла пора збирати такі чудові гриби, як боровики. Ці міцні, щільні організми, що привертають увагу розфарбованими капелюшками з різноманітними відтінками, сьогодні постануть у вигляді смачного делікатесного страви.
Такого делікатесу ми завжди влаштовуємо воістину «царський» кулінарний прийом. А як інакше реагувати на цього неперевершеного «красеня»!
Склад інгредієнтів:
- цибуля ріпчаста — 3 шт.;
- боровики (гриби білі) — 1 кг;
- масло пісне;
- спеції (сіль, перець).
Опис рецепту:
- Висипаємо вміст кошика на стіл, прибираємо сміття. Ретельно промиваємо кожен гриб, також добре просушуємо паперовими серветками.
- Нагріваємо сковороду (без масла) і викладаємо в неї наш розкішний лісовий «урожай». Солимо, щоб боровки віддали свій сік.
- Коли вся зайва волога випарується, вливаємо ароматне масло (соняшникова чи оливкова), смажимо до складу яскравою рум’яності.
- Зменшуємо інтенсивність нагрівання, приєднуємо очищений і нашатковану півкільцями цибулю.
- Продовжуємо приготування вже на середньому полум’я конфорки, постійно перемішуючи апетитну масу. Ні в якому разі не допускаємо появи подгорелых елементів — такий «благородний» продукт цього не переносить!
Подаємо блюдо з будь-яким картопляним гарніром. Однак смачніше всього поласувати чудесним страв вприкуску з хрусткою окрайцем свіжого хліба.
Печериці, смажені з цибулею
Ну і, нарешті, класика російської кухні, яка подарувала нам запаморочливо смачне блюдо з печериць. І це, звичайно, смажені гриби з цибулею і сметаною.
Список продуктів:
- масло оливи;
- цибуля-ріпка — 300 г;
- свіжі гриби — 1 кг;
- якісний майонез без добавок;
- спеції.
Приготування страви:
- Обробляємо печериці в звичайному порядку, нарізаємо невеликими частинами, викладаємо в нагріту сковороду. Поки створюємо наше кулінарне творіння в сухий ємності, додавши кілька ложок питної води.
- Коли волога звернеться в пар, додаємо ароматне масло (можна використовувати суміш з вершкового і рослинного жиру) і нарізаний цибулю.
- Обсмажуємо складу до рум’яності, поливаємо майонезним соусом, приправляємо невеликою кількістю солі і перцю, добре все перемішуємо.
Чудова страва буде готова в найближчі п’ять хвилин.
Смачно приготовані смажені гриби з цибулею гарні в будь-якому оформленні. Не відмовляємо собі в задоволенні скуштувати таке воістину королівське страва!