Серед літніх овочевих страв особливою популярністю користуються кабачки смажені з часником і майонезом. Таке ласощі готують з овочів середнього розміру, так як крупні плоди мають більш жорстку шкірку і великі насіння.
Смажені кабачки з часником і майонезом на сковороді
Щоб посмажити кабачки на сім’ю з чотирьох осіб, знадобиться:
- 2-3 плода (750-850 г);
- 1 головка часнику;
- 1 склянку пшеничного борошна;
- рослинна олія;
- сіль;
- мелений перець;
- зелень;
- майонез (краще власного приготування).
Після підготовки всіх інгредієнтів, потрібно:
- Плоди вимити, витерти чистим рушником або серветкою, при необхідності – зрізати шкірку, нарізати кружечками шириною 10-15 мм. При більшій ширині овоч не прожариться і залишиться твердим.
- На розігріту сковороду налити олію так, щоб воно повністю покривало кружечки.
- Нарізку обваляти в борошні, занурити в олію.
- Прожарювати плоди до утворення золотистої скоринки (1-2 хвилини з кожної сторони).
- Підготувати соус із майонезу, зелені, перцю, дрібно нарізаного часнику (кількість підбирається за смаком) і солі. Сирі плоди не солять, щоб вони передчасно не пустили сік.
- Обсмажені, трохи охолоджені кружечки викладають на тарілку, обмазують часниково-майонезній заправкою і прикрасити зеленню.
Овоч, нарізану кубиками, обсмажують без борошна протягом 5-7 хвилин, часто помішуючи. В готову страву додають тертий сир і свіжу зелень.
Готуємо в мультиварці
Кабачки, смажені в мультиварці, нарізають більш тонкими кружечками і готують з нежирної сметаною.
Для їх приготування також знадобляться:
- курячі яйця – 2 шт.;
- борошно – 7 столових ложок;
- олія для смаження;
- часник – 3 очищених зубчика;
- сіль.
Основний інгредієнт нарізають тонкими скибочками або кружальцями.
Далі потрібно:
- Збити курячі яйця, додати борошно, сіль, перець.
- Мультиварку включити в режимі «Випічка», чашу змастити маслом.
- Кабачки вмочити в кляр, викласти на нагріту чашу.
- Через 10 хвилин перевернути нарізку на іншу сторону, запікати стільки ж.
- Обсмажену нарізку викласти на блюдо до охолодження.
- Подрібнити часник і зелень, змішати їх зі сметаною.
- Готової сметанно-часниковою сумішшю обмазати верхню кірочку.
Як посмажити з помідорами
Є кілька варіантів приготування кабачків з часником і помідорами, останній інгредієнт в рецептах може застосовуватися у вигляді нарізки або подрібненої в блендері на пюре. Найпростіший варіант – кожен обсмажений кабачок прикрасити кружечком помідора.
Безпосередньо для обжарювання кабачків з помідорами потрібно:
- Підготувати помідори (вимити, видалити вологу серветкою, очистити від шкірки, нарізати кубиками).
- Подрібнити нарізку у блендері до утворення однорідної кашки.
- Подрібнити часник, придавити зубчики так, щоб пішов сік. Обсмажити зі спеціями в розігрітому маслі. Дістати з сковороди.
- Акуратно вилити на сковороду кашку з помідорів, тушкувати 2-3 хвилини.
- Обсмажити в соусі основний овоч.
Також можна на готові кабачки викласти часточки помідорів і будь твердий і попередньо натертий сир. Масу викладають на деко і на 3 хвилини відправляють в розігріту духовку.
Готуємо в клярі
Щоб цей овоч приготувати в клярі «по-флотськи» потрібно:
- м’ясний фарш – 400 г;
- цибулина велика – 1 шт.;
- кабачки – 3 шт.;
- яйця – 2 шт.;
- часник – 1 зубчик;
- борошно;
- спеції.
Покрокова інструкція:
- Плоди миють, при необхідності видаляють шкірку, нарізують соломкою.
- Кабачкову нарізку змочують у збитих яйцях і борошні.
- Часник обсмажують в олії протягом 30-40 секунд.
- Засипають у сотейник нарізку в клярі, обсмажують до м’якості.
- Паралельно на другий сковороді обсмажують цибулю, нарізану дрібними кубиками. У процесі смаження він повинен стати світло-золотистим, але не коричневим.
- У цибулю додають фарш. Обсмажують 3-5 хвилин.
- Засмажки змішують. Готову страву прикрашають зеленню і майонезом.
Поради та рекомендації щодо приготування страви
Щоб блюдо вийшло смачним, потрібно враховувати деякі правила вибору і смаження такого продукту.
- Для приготування на сковороді підходять цукіні, куанд, зебра та інші доступні сорти цієї різновиди гарбуза.
- Великі плоди більше підходять для рагу і оладок, так як мають м’яку, м’ясисту серцевину. Щоб обсмажені шматочки вийшли цільними і не розпадалися, вибирають середній за розміром продукт вагою не більше 350-400 р.
- У маленьких і великих плодів шкірка тверда. Її знімають ножем або овочечисткою.
- Нарізані шматочки солять після приготування, щоб зберегти соковитість.
- Швидкість приготування залежить від сорту і зрілості овоча: молоді плоди обсмажують близько однієї хвилини з кожного боку, стиглі і перестиглі – 2-3 хвилини.
- Для рівномірної прожарювання шматочки викладають на сковороду в один шар. Аналогічно поступають в разі запікання плодів.