Першими використовувати в їжу каштани навчилися мешканці Балканського півострова. Пізніше культура вживання цих плодів поширилася на більшу частину Європи, Азії і навіть Північної Америки. Сьогодні смажені каштани – досить популярне блюдо. Правда, для одних це – данина старовинних традицій, а для інших – лише оригінальне страву.
Користь і шкода смажених каштанів
Тому, хто ніколи не пробував каштани, насамперед треба дізнатися про них якомога більше. Адже не всі продукти однаково впливають на організм людини. Для початку варто відзначити, що користь смажених каштанів доведена вже давно.
Вчені стверджують, що вони:
- Завдяки великій кількості в плодах фосфору і калію роблять благотворний вплив на кісткові і м’язові тканини, а також сприяють їх швидкому відновленню.
- Покращують стан судин. При регулярному вживанні каштанів можна запобігти розвитку варикозного розширення вен.
- За рахунок комплексу вітамінів групи В покращують загальний стан нервової системи.
- Нормалізують вміст холестерину в крові і запобігають розвитку тромбозів.
- Зміцнюють імунітет, підвищуючи захисну здатність організму.
- За рахунок вмісту у складі води і корисних харчових волокон покращують роботу всього травного тракту.
- Знімають втому і підвищують витривалість.
Але смажені каштани одночасно з користю можуть нанести шкоду.
Є певні групи людей, для яких ці продукти небезпечні:
- хворі на цукровий діабет;
- ті, у кого проблеми з травною системою;
- люди з поганою сворачиваемостью крові;
- вагітні та жінки, а також діти, у яких цей продукт може викликати небажані алергічні реакції;
- люди з хворобами нирок і печінки.
Перш ніж вживати в їжу каштани, вони повинні обов’язково порадитися з лікарем. Адже між користю та шкодою завжди існує дуже тонка грань.
Хімічний склад і калорійність
Враховуючи все вищесказане, не можна не відзначити, що смажені каштани – це дуже цінний харчовий продукт, в 100 грамах якого міститься:
- 52,96 грама вуглеводів;
- 40,48 грама води;
- 3,17 грама білка;
- 5,1 г харчових волокон;
- 2,2 грама жиру;
- 1,2 грама золи.
При цьому енергетична цінність його становить 245 кілокалорій. Це набагато більше, ніж у свіжих каштанів або приготованих на пару.
Крім того, в плодах міститься велика кількість:
- макроелементів (калій, натрій, магній, а також фосфор і кальцій);
- мікроелементів (мідь, залізо, селен, цинк, марганець);
- вітамінів (А, Е, С, РР, групи В, К, бета-каротин);
- і незамінних жирних кислот;
- легко засвоювані моно – і дисахара.
Все це говорить про істотну користь каштана. Але, як і з будь-яким іншим продуктом, з ним треба бути дуже обережним.
Які на смак смажені каштани
Для початку варто звернути увагу, що в природі існує багато різновидів каштанів. Але лише 30 з них дійсно можна вживати в їжу. Найпопулярніший – це каштан посівний.
Він є одним з підвидів букового сімейства. Дерево досягає у висоту 40 метрів, а його плоди – це горіхи, укладені в кулясту колючий оболонку. Які на смак смажені каштани? Про це найкраще можуть розповісти французи. Адже саме в цій країні такі плоди користуються особливою популярністю. Місцеві жителі вважають їх навіть своєю національною гордістю в області гастрономії.
За старовинною традицією, смажать каштани на вулиці. Їх неповторний аромат створює романтичний ареол і домашній затишок. За смаком нагадують каштани собою щось середнє між недосмажене трохи солодкуватою картоплею і горіхам. Найчастіше їх їдять просто, як насіння. Крім того, ароматні й хрусткі каштани використовують в якості оригінального доповнення до м’ясу, овочам і навіть готують з ними чудові салати, закуски або десерти.
Смажені каштани на сковороді
Любителі експериментів можуть спробувати приготувати ці незвичайні горіхи самостійно. В принципі, тут немає нічого складного. Як готувати смажені каштани в домашніх умовах? Зробити це можна по-різному.
Найпростіше смажити свіжі каштани на сковороді.
Для цього треба:
- Плоди перебрати, відклавши в сторону зіпсовані та пошкоджені. Але часом зорової оцінки буває недостатньо. Для більшої впевненості каштани можна занурити в ємність з водою. Для подальшої роботи краще використовувати ті плоди, які опиняться на дні.
- Гарненько вимити їх щіткою і обсушити рушником.
- Зробити на бічній частині шкаралупи гострим ножем хрестоподібні надрізи. Це потрібно для того, щоб плоди не вибухали при смаженні.
- Висипати каштани на сковороду і відразу поставити її на вогонь. Плоди прикрити вологою серветкою. Бажано, щоб у сковороди було товсте дно. В іншому випадку плоди прогорять.
- Готувати на середньому вогні під кришкою хвилин 20. Продукти потрібно періодично струшувати, щоб вони добре просмажаться з усіх боків.
- Як тільки шкірка плодів потемніє, серветку потрібно прибрати і прогріти їх трохи на пару.
Готові смажені каштани висипати на тарілку і їсти гарячими.
Як посмажити в мікрохвильовці
Сучасні господині можуть приготувати європейські делікатеси навіть в мікрохвильовій печі. Зробити це буде зовсім не складно.
Для такої процедури необхідно:
- Уважно перебрати каштани.
- Гарненько вимити їх, видаляючи залишки гірких прожилок, і просушити.
- Підготовлені продукти висипати в неглибоку ємність, спеціально призначену для використання в СВЧ.
- Злегка присипати їх сіллю і додати трохи гарячої води.
- Ємність прикрити харчовою плівкою і поставити в камеру на 7 – 8 хвилин. Готувати смажені каштани на максимальній потужності. Для кожної мікрохвильовки вона буде своя.
Під час такої обробки каштани не тільки смажаться, але ще і трохи пропарюють. У результаті плоди бувають більш м’якими і ніжними.
Готуємо в духовці
Деякі господині вважають, що набагато простіше робити смажені каштани в духовій шафі. Частково це твердження вірне.
В даному випадку потрібно буде:
- Відібрати для роботи цілі та якісні плоди.
- Добре промити і ретельно обсушити.
- На кожному каштані попередньо зробити акуратний надріз. Для цього знадобиться гострий ніж.
- Плоди висипати на деко і укласти їх надрізом вгору.
- Духовку заздалегідь розігріти, як мінімум, до 220 градусів.
- Відправити в неї деко з каштанами і запікати приблизно 25 – 30 хвилин.
- Готові плоди висипати на рушник, загорнути і гарненько стиснути. Це потрібно для того, щоб шкірка згодом краще відставала. Залишити їх у такому положенні, як мінімум, на 5 хвилин.
Після цього каштани можна відразу їсти, насолоджуючись їх ніжним смаком і приємним ароматом.
Каштани, смажені на вугіллі
Якщо згадати трохи історію, то спочатку люди смажили плоди їстівних каштанів на вугіллі. У багатьох регіонах Франції ця традиція збереглася й донині. Повторити старовинну методику можна навіть у домашніх умовах. Для цього треба буде розвести у дворі багаття або використовувати для роботи звичайний камін. Технологія такого виду смаження мало відрізняється від описаних раніше варіантів.
Для цього знадобиться:
- Плоди перебрати, відкладаючи у бік ті, які викликають сумніви.
- Вимити їх і обсушити серветкою.
- Зробити невеликий надріз на поверхні ножем або просто проколоти їх виделкою.
- Одночасно можна розвести багаття. Дочекатися, поки дрова добре прогорять.
- Зробити у вугіллі невелике поглиблення.
- Перекласти в нього каштани і прикрити зверху вугіллям.
- Почекати приблизно 10 – 15 хвилин. Готові плоди почнуть «вибухати». Ці удари будуть сигналом закінчення процесу.
- Дістати смажені каштани з ямки, перекласти їх на широке блюдо і укутати рушником. Під такою своєрідною «шубою» плоди досягають повної готовності. Для цього знадобиться деякий час
Після, їх можна сміливо чистити і пробувати. Краще всього їсти каштани, поки вони ще гарячі. Охолоджені плоди, як правило, втрачають свій неповторний аромат.