Смажені пельмені — універсальне і смачне блюдо, яке можна приготувати за десять хвилин, якщо гості на порозі, або в холодильнику порожньо, або з ностальгією згадалася студентська пора, коли пельмені були щонайпершою їжею. Загалом, приводів приготувати це не дуже корисне (так як калорійне) і просте блюдо може бути маса. До речі, як і різноманітних способів його приготування.
Класичний спосіб смаження пельменів на сковороді
Класика жанру — відварені пельмені і обсмажені, а ще — справжні смажені, тобто заморожені напівфабрикати, смажені на маслі з скоринкою.
Перший спосіб смачний і більш делікатне. Щоб посмажити готові пельмені, зовсім не обов’язково відварювати свіжу порцію. Годяться залишилися вчорашні пельмені, єдина умова — якщо варили їх і залишили назавтра, не забудьте відразу вийняти з бульйону і дати воді стекти.
Проте з яскраво вираженим пельменним смаком виходять свежесваренные пельмені, обсмажені на вершковому маслі. Не шкодуйте при варінні лаврового листа і коріння, добре відцідіть воду і покладіть готовий продукт на сковороду з сильно гарячим маслом. Присипте улюбленими травками-приправками, дайте залишками рідини випаруватися. На виході отримаєте найніжнішу апетитну скоринку-піджарку, калорійну, але таку смачну!
Обжарювання на маслі і воді
Другий спосіб смаження — для сирих пельменів. Тут дуже важливо зробити все правильно, тому що помилка в смаженні пельменів може бути непоправною — вони моментально згорять, залишаючись всередині сирими, або злипнуться і перетворяться в незрозумілу масу.
Правильно смажити пельмені так:
Пельмені смажені в паніровці
Смажені пельмені на сковороді можна також приготувати в хрусткій панірувальної скоринці. Цей рецепт схожий на попередній. Різниця тільки в тому, що пельмені краще трохи потримати в теплі, щоб відтанули.
Тим часом робимо так:
Важливо: У цьому рецепті зазвичай додають спеції для поліпшення смаку виробів. Це можна зробити відразу при приготуванні льезона, додавши в молоко з яйцями адыгейскую сіль зі спеціями, перець, каррі або інші приправи. Можна посипати пельмені спеціями при перевертанні.
Як смажити пельмені з сиром?
Чи знаєте ви, як приготувати смажені пельмені з сиром? Можна просто смажені пельмені посипати натертим на тертці сиром і трохи потомити на відкритій сковороді. Дуже смачно виходить, якщо до панировочным сухарів додати трохи натертого на дрібній тертці пармезану або іншого твердого сиру (див. попередній рецепт). Після цього обмакнутые в яєчно-молочну суміш пельмені обваляти в сирній паніровці і посмажити звичайним способом.
Є ще один спосіб, при якому виходять дуже смачні, ситні пельмені з рум’яної сирної скоринкою.
Для цього знадобляться:
- пельмені — півкіло;
- цибуля-ріпка — 1 шт.;
- сир — 150 г;
- сметана і майонез — по склянці кожного;
- перець і сіль за смаком;
- масло рослинне для обсмажування пельменів;
- зелень.
Посмажені на сковороді пельмені потрібно залити соусом, приготованим таким чином:
Запекти таким чином можна і заморожені пельмені. У цьому випадку їх просто укладають на деко, заливають сметанно-майонезним соусом і збільшують час приготування до 40 хвилин.
Пельмені в мультиварці
Цей варіант хороший тим, що масло не буде розбризкуватися, так і самого масла буде потрібно набагато менше, ніж при звичайному смаженні на сковороді.
Все дуже просто: в змащену маслом чашу викласти пельмені. Виставити режим «Випічка». Час приготування — 40 хвилин. Перші 20 хвилин смажте одну сторону, після чого переверніть пельмені і досмажте до кінця.
Смажені пельмені в мультиварці будуть нежирними, тому їх цілком можна заправити жирним сметанним соусом.
Рецепт приготування з цибулею і часником
Смак смажених пельменів можна збагатити, якщо додати до них трохи часнику і цибулі. Зробити це можна двома способами: обсмажити на вершковому або рослинному маслі нарізану півкільцями велику цибулину, далі покласти у цибуля заморожені пельмені, швидко їх перемішати і залишити смажитися так, як описано вище. В кінці додати подрібнений зубчик часнику. У цьому випадку цибулю виходить більш м’яким, увареним.
Можна спочатку посмажити пельмені, а потім окремо нарізати трохи сала з прошарками м’яса або бекону і, вытопив жир, на ньому обсмажити нарізаний півкільцями ріпчасту цибулю. Цибулю і бекон, добре запашні, викласти на готові пельмені, розчавити в часникодавці зубчик часнику і додати до цибулі. Трохи все разом протомитися — щоб пельмені увібрали в себе аромат бекону, цибулі і часнику. Виходить дуже насичений смак, страва стає вкрай апетитним і калорійним.
Пельмені з овочами
Для цього смачного страви годяться будь-які овочі. Можна навіть використовувати готову заморожену суміш. Відмінний варіант — поєднання моркви, цибулі, болгарського перчика, капусти брюссельської та цвітної. Через брак складного складу овочів цілком можна обійтися звичайним поєднанням моркви, цибулі і томатної пасти.
Яким би не був набір, робиться все однаково:
Пропорції: на півкіло заморожених пельменів взяти 1 морква, 1 цибулину, пару перців, дві ст. ложки томатної пасти.
Які соуси більше підходять?
Так як пельмені — страва інтернаціональне, в будь-якій культурі є свої особливості їх вживання, свої приправи і соуси. Так, китайці не мислять своє блюдо без кисло-солодкого соусу, а сибіряки приготують пельмені з соусом на основі дрібно подрібнених солоних грибів. Ми ж розповімо про найбільш поширених соусах для пельменів.
Гострий з хріном: цей соус для класичних російських пельменів складається зі сметани, майонезу, натертого хрону, з додаванням чорного перцю, оцту столового і топленого масла.
Соус сметанний: півсклянки сметани додати видавлені два зубки часнику, трохи нарубаної зелені петрушки або кропу.
Гострий: його ще називають «вогник» за те, що до складу соусу, крім подрібнених в блендері помідорів, доданий тертий хрін і гострий перчик чилі, а також сіль і перець за смаком.
Мацоні: поширений кавказький соус, схожий зі сметанним варіантом. На Кавказі його готують на кислому молоці мацоні, через брак можна взяти звичайний кисляк, додати пару зубчиків потовченого часнику, ложку-дві подрібненої зелені (кінза, петрушка, базилік або будь-яка інша) і солі за смаком. Розбавити соус мінеральною водою з газом — газ додасть соусу необхідну гостроту.
Соус типу «Тартар»: половинку цибулини і один маринований огірок дрібно нарізати, додати півсклянки майонезу, посолити, поперчити, покласти ще трохи нарізаної зелені. Соус не повинен бути дуже густим, тому розведіть його до потрібної консистенції розсолом.