Пиріжки — кращий варіант для швидкого перекусу, вони смачні, поживні і швидко вгамовують голод. Приготувати це блюдо можна різними способами, взявши за основу дріжджове, або листкове бездріжджове тісто. А щоб смажені пиріжки з картоплею на сковороді вийшли ще смачніше, можна додати до основного інгредієнта начинки: ріпчасту цибулю, зелень, гриби, м’ясо або субпродукти.
Класичні смажені пиріжки з картоплею на сковороді
Пиріжки на сковороді можна приготувати по-різному, але в класичному варіанті їх роблять з таких інгредієнтів:
- 0,25 л молока;
- 2 яйця;
- 350 г борошна;
- 5 г солі;
- 10 г цукрового піску;
- 30 г пекарського розпушувача;
- 50-70 мл кулінарного рафінованої жиру;
- 6-7 великих бульб картоплі;
- цибулина;
- спеції.
Готувати випічку потрібно в такому порядку:
- Висипати розпушувач в тепле молоко, додати сіль, цукор і перемішати.
- Коли на поверхні опари з’являться бульбашки, додати яйця, рафінований жир і перемішати до однорідності.
- У рідкий склад ввести борошно невеликими порціями. Кількість, зазначений у списку інгредієнтів, вказано приблизно, цієї складової має бути стільки, скільки «візьме» тісто.
- Замісити некрутую основу для пиріжків і залишити підходити, прикривши її рушником.
- Поки підходить тісто, відварити картоплю, розім’яти його ступкою в пюре, додати підсмажену на олії ріпчаста цибулька, посипати сіллю і спеціями.
- Коли основа підійде, повторно вимісити її, розділити на невеликі шматочки, сформувати з них круглі коржики і зліпити пиріжки.
- Укласти заготовки в сковороду з розпеченим жиром швом вниз і обсмажити з обох сторін.
Рада. Після того як випічка буде готова, її варто помістити в один ряд на блюдо, застелене папером, щоб вбрався зайвий жир і пиріжки не були занадто маслянистими.
Швидкі пиріжки з начинкою з капусти і картоплі на сковороді
Якщо немає часу чекати, коли тісто підійде, можна приготувати пиріжки з капустою і картоплею на бездріжджовий основі.
Для цього знадобляться такі продукти:
- 0,35 л води;
- одне яйце;
- по 5 г солі і цукру;
- 10 г соди;
- 0,35-0,4 кг борошна;
- 50 мл рослинного жиру;
- 200 г картоплі;
- 200 г капусти;
- ріпчаста цибуля;
- зелень кропу.
Щоб приготувати швидкі пиріжки з картоплею і капустою на сковороді, діяти треба так:
- Спочатку зробити начинку. Картоплю відварити в підсоленій воді і пюрировать, а капусту і цибулю обсмажити на сковороді. Після цього компоненти потрібно перемішати і дати їм охолонути, а потім насипати до них рубаний кріп.
- Поки стигне наповнювач, потрібно зайнятися тестом. Збити віночком яйце, додати сіль, цукор, соду і залити суміш водою.
- Потроху підсипати в основу борошно, поки тісто не перестане липнути до рук.
- Обробити основу, зліпити пиріжки і обсмажуємо їх на рослинному жирі.
Щоб зробити начинку бездрожжевых пиріжків більш насиченою, можна додати терту моркву і дрібно нашатковану болгарський перець.
Пиріжки з картоплею з дріжджового тіста на сковороді
Можна приготувати пиріжки з картоплею на сковороді, використовуючи для тіста пресовані дріжджі.
В процесі приготування знадобиться:
- 2 яйця;
- 400 мл молока;
- 45 г пресованих дріжджів;
- 10 г цукру;
- 5 г солі;
- 50 г маргарину;
- 0,4-0,55 г борошна;
- картоплини середнього розміру;
- ріпчасту цибулю.
Для приготування страви потрібно дотримуватися такий порядок дій:
- З допомогою ножа настругати пресовані дріжджі дрібними шматочками і розчинити в половині молока.
- Яєчний жовток розтерти з цукром і сіллю, додати розтоплений маргарин і розвести її молоком.
- Отриману суміш з’єднати з опарою, підсипати борошно, замісити некруте тісто і залишити в теплому місці на 60-90 хвилин. Основа буде готова, коли збільшиться як мінімум в півтора рази.
- Поки підходить тісто, відварити картоплю, потовкти ступкою, додати сіль і пожаренный цибулю, після чого остудити.
- Вимісити підійшла основу, обробити на шматки, зліпити пиріжки і обсмажити на середньому вогні.
Важливо! Щоб дріжджове тісто підійшло, його слід помістити в ємність з щільно закривається кришкою, укутати рушником і поставити подалі від протягів.
Пиріжки з листкового тіста з картоплею і печінкою
В якості основи для пиріжків можна взяти листкове тісто, а зробити начинку з картоплі і печінки.
Для цього потрібні:
- куряче яйце;
- пачка маргарину;
- по 5 г солі і соди;
- 10 мл оцту;
- 250 мл води;
- 700 р борошна;
- 3-4 картоплини;
- 450 г печінки;
- ріпчаста цибуля;
- спеції.
Щоб приготувати таку страву, потрібно зробити наступне:
- Збити яйце віночком, додати до нього воду, сіль і гашену оцтом соду, після чого ретельно перемішати.
- Маргарин натерти на тертці і змішати з борошном, після чого додати до сухих компонентів отриману рідину.
- Вимісити круте тісто, сформувати з нього грудку і відправити в холодильник.
- Печінка відварити картоплю, субпродукти перекрутити на м’ясорубці, а плоди розчавити ступкою, після чого перемішати складові і додати до них смажену цибулю, сіль і спеції.
- Розкачати листкове тісто тонким шаром, вирізати квадратики, наповнити їх начинкою і сформувати трикутні пиріжки. Обсмажити їх на рослинному жирі.
На замітку. Існує й інший варіант приготування цієї страви. Сформовані «трикутники» мажуть яєчним жовтком, посипають кунжутним насінням і запікають у духовці.
Пишні пиріжки з сирного тіста, приготовані на сковороді
Щоб приготувати ніжні і пишні пиріжки з картоплею, в якості основи для тіста краще використовувати сир з жирністю не менше 9%.
Для приготування знадобиться:
- 2 яйця;
- пачка сиру;
- 5 г соди;
- 300 г борошна;
- 5-6 бульб картоплі;
- пучок зелені;
- приправи.
Готувати пишні пиріжки з сирного тіста потрібно так:
- Пропустити сир через м’ясорубку, додати яйця і соду, перемішати до однорідності.
- Потроху додаючи борошно, замісити пухке тісто, а потім залишити його підходити, накривши рушником.
- Відварити картоплю в підсоленій воді, пюрировать, остудити, а потім додати рубану зелень і ретельно перемішати.
- Обробити сирне тісто, сформувати пиріжки невеликого розміру і обсмажити на повільному вогні.
Увага! В якості начинки для пиріжків з сирного тесту можна використовувати тільки «не текучі» компоненти, наприклад, картоплю або м’ясо, інакше заготовки будуть розвалюватися, а витікаючий сік пригорить під час смаження.
«Ліниві» пиріжки з рідкого тіста грибами і картоплею
Не кожна господиня може дозволити собі проводити багато часу біля плити, а хтось не вміє поводитися з тістом. У цьому випадку кращим варіантом стане приготування «ледачих» пиріжки з грибами і картоплею на рідкій основі.
Для приготування знадобиться:
- 300 мл кислого молока або кефіру;
- 2 яйця;
- 200 г борошна;
- сіль і сода (по щіпці);
- 3-4 великих картоплин;
- 250 г грибів будь-якого виду.
Готувати «ліниві» пиріжки з картоплею і грибами потрібно в такій послідовності:
- Обсмажити порізані гриби на сковороді, посипати сіллю і спеціями, а потім викласти на друшляк, щоб стекла зайва рідина.
- Очистити картопляні бульби і натерти їх на крупній тертці.
- Збити яйця, влити кисле молоко або кефір, додати сіль, соду, терту картоплю і остиглі гриби, а потім перемішати до однорідності.
- Насипати в масу стільки борошна, щоб вона нагадувала тісто для оладок, і ретельно розмішати.
- Столовою ложкою викласти порції на сковорідку з розігрітим жиром і посмажити на середньому вогні.
Якщо слідувати цим рецептом, можна впоратися з приготуванням дуже швидко, а отримані пиріжки не поступляться по смаку тим, що зроблені традиційним способом.
Пиріжки з картоплею та м’ясом, смажені на сковороді
Кажучи «пиріжки з картоплею», багато хто розуміє, що цей компонент буде присутній в начинці. Але існує варіант приготування страви, коли коренеплоди додаються в тісто, а наповнювач робиться з м’яса.
У процесі приготування будуть потрібні:
- 2 яйця;
- 5 картоплин;
- невеликий шматочок масла вершкового;
- 200 г борошна;
- 300 г м’яса;
- ріпчаста цибуля;
- сіль і спеції.
Готувати страву треба в такій послідовності:
- Відварити картоплю, посолити, покласти вершкове масло, пюрировать і остудити.
- Прокрутити в м’ясорубці варене м’ясо, посипати приправами і присмачити посмажені цибулькою.
- Додати до картоплі яйця і борошно, вимісити круте тісто.
- Обробити основу, наповнити начинкою і обсмажити на розігрітій сковороді.
При бажанні можна покласти у картопляне тісто або начинку зелень, а подавати пиріжки зі сметаною або майонезом.
Взявши за основу наведені способи приготування, можна внести до них свої корективи і створити безліч власних рецептів випічки.