Смажений короп — це страва, знайоме нам з дитинства. Щоб посмажити коропа на сковороді, не потрібно багато часу і зусиль, достатньо лише дотримуватися технологію приготування, послідовно виконуючи прості дії.
Короп, смажена на сковороді цілком
Для приготування смаженого коропа на сковороді цілком вам знадобиться:
- 1 живою свіжий короп (1,5-2 кг);
- суміш спецій для риби;
- борошно або подрібнені сухарі для панірування;
- пісне масло;
- сіль і спеції для маринаду.
Покрокова інструкція:
- Моєму рибу в холодній воді.
- Очищаємо тулуб від луски і зрізаємо плавці.
- Знімаємо залишки чорної плівки зі спини карпа.
- Робимо акуратний розріз уздовж черевця (не більше 2-х см в глибину, щоб не зачепити жовчний міхур).
- Повністю видаляємо нутрощі і ще раз промиваємо рибу.
- Натираємо тушку спеціями і поставити маринуватися на 20 хвилин у холодильник.
- Якщо залишився неприємний запах, кладемо в черевце натертий зубчик часнику.
- Обвалюємо рибу в борошні або паніровці.
- Смажимо коропа на сковорідці з додаванням невеликої кількості рослинного масла по 5-7 хвилин з одного і з іншого боку до появи рум’яної скоринки.
- Викладаємо на блюдо до гарніру і за бажанням прикрашаємо зеленню.
Готуємо шматочками
Щоб посмажити карпа шматочками, вам потрібно:
- 700-800 г свіжого коропа;
- 3 цибулини середнього розміру;
- 1/2 лимона;
- будь олію;
- борошно чи готові сухарі для панірування;
- сіль і спеції для маринаду.
Покрокова інструкція:
- Моєму карпа, очищаємо від луски і нутрощів, відокремлюємо голову.
- Розрізаємо на стейки завширшки 4-6 див.
- Злегка скроплюємо лимонним соком.
- Натираємо спеціями для риби і ставимо в холодильник маринуватися на 20 хвилин.
- Поки риба маринується, нарізаємо цибулю кільцями і смажимо на слабкому вогні до появи рум’яності.
- Далі обвалюємо шматочки риби в паніровці або борошні.
- Кладемо стейки на сковороду, попередньо розігрівши її з рослинним маслом. Смажимо до готовності по 5-6 хвилин з одного і з іншого боку.
- Подаємо до столу на блюді з улюбленим гарніром та ловлення цибулею.
Як посмажити в сметані
Смажений короп в сметанному соусі володіє ніжним вершковим смаком, що дозволяє використовувати рибу як доповнення до будь-якого гарніру або в якості самостійного блюда. Так само, як і в попередньому рецепті, страва з печеного коропа можна доповнити ловлення цибулею і морквою, приправити свіжою зеленню.
Основні інгредієнти:
- 700-800 г свіжого коропа;
- 4 ст. л. сметани (не менше 15% жирності);
- 2 великі цибулини;
- борошно або панірувальні сухарі на вибір;
- будь олію;
- сіль і спеції для маринаду.
Інструкція по приготуванню:
- Очищаємо коропа від луски, виймаємо нутрощі, ретельно миємо і відокремлюємо філе від хребта, нарізаємо на порційні шматочки.
- Готуємо сметанний соус: змішуємо 250 р сметани і 2 ст. л. води, додаємо сіль і перець за смаком.
- Далі натираємо філе коропа спеціями для риби і залишаємо маринуватися на 10 хвилин.
- Поки риба маринується, підсмажуємо нарізану ріпчасту цибулю на сковороді до золотистого кольору.
- Перед обсмаженням обвалюємо в борошні або паніровці.
- Готуємо на слабкому вогні по 2-3 хвилини з одного і з іншого боку до появи рум’яної скоринки.
- Зливаємо залишки рослинного масла зі сковороди, зверху на філе викладаємо підсмажену цибулю і заливаємо сметанним соусом.
- Залишаємо рибу смажитися в сметані на слабкому вогні 5-10 хвилин, після чого даємо настоятися під закритою кришкою ще 15 хвилин до повної готовності.
Технологія приготування в клярі
Основні інгредієнти:
- 800 г свіжої риби коропа;
- 2-3 столові ложки борошна;
- 3 яйця;
- 3 ст. л. жирного майонезу;
- будь олію;
- сіль, перець, спеції для кляра і маринаду.
Покрокова інструкція:
- Промиваємо рибу в холодній воді.
- Очищаємо від луски, зрізаємо плавники, відокремлюємо голову.
- Повністю видаляємо нутрощі і ще раз промиваємо, розрізаємо тушку на шматочки.
- Готуємо кляр для смаження: змішуємо яйця, спеції майонез, поступово всипаємо борошно і збиваємо до однорідної консистенції.
- Занурюємо стейки в кляр і кладемо на попередньо розігріту сковороду з рослинним маслом.
- Готуємо рибу на слабкому вогні. Смажимо не більше 5 хвилин з одного і з іншого боку, щоб кляр не підгорів.
- Подаємо страву з улюбленим гарніром і зеленню.
У борошні з хрусткою скоринкою
Для приготування смаженого коропа вам знадобиться:
- 700-800 г свіжої риби коропа;
- 2 великих яйця;
- 4-5 ст. л. борошна;
- 2 ст. л. готових панірувальних сухарів;
- будь олію для обсмажування;
- сіль і спеції для маринаду.
Покрокова інструкція приготування:
- Рибу очищаємо від луски, зрізаємо плавники, виймаємо нутрощі, миємо й розрізаємо на порційні шматочки.
- Готуємо панірування: змішуємо сіль, перець, борошно і сухарі для панірування. Окремо збиваємо яйця до однорідної консистенції.
- Трохи змочуємо стейки водою, обвалюємо в борошні і сухий готової паніровці.
- Опускаємо шматочки в яйце і кладемо на попередньо розігріту сковороду з рослинним маслом.
- Обсмажуємо з одного і з іншого боку до появи рум’яної скоринки.
- Для видалення зайвого жиру викладаємо рибу на папір або серветки, чекаємо 5 хвилин і страву можна подавати до столу. Приємного апетиту!