Відомим стравою середньоазіатської кухні є смажений лагман. Особливо сподобається це ситна страва чоловікам, адже соковите м’ясо з золотистою скоринкою чудово поєднується з тушкованими овочами і локшиною.
Класичний рецепт
Перед тим як приготувати смажену лагман, необхідно придбати спеціальну локшину. Її також можна зробити самостійно, однак це займе більше часу.
Для традиційного рецепту знадобиться:
- 700 г локшини;
- 600 г м’яса;
- дві цибулини;
- дві моркви;
- 30 г томатної пасти;
- 300 г картоплі;
- рослинна олія;
- сіль, мелений перець;
- зелень.
Покрокове приготування:
- Цибулю шаткують квадратиками і пасерувати в казані з олією.
- М’ясо ріжуть кубиками і обсмажують з цибулею.
- Додають моркву, нашатковану соломкою.
- Потім кладуть томатну пасту.
- Заливають продукти 1 л води, солять, перчать і тушкують 15 хвилин під кришкою.
- Картоплю кришать кубиками, додають до підливі і варять до готовності.
- Кладуть дрібно січену зелень.
- Закривають казан кришкою і дають настоятися 15 хвилин.
- Окремо відварюють локшину.
- Локшину розкладають по тарілках і заливають підливою.
В якості м’яса підійдуть свинина, баранина і яловичина.
Готуємо по-узбецьки
Здивувати домочадців можна стравою узбецької кухні.
Готується воно з наступних інгредієнтів:
- 400 г баранини або яловичини;
- 500 г вареної локшини;
- ріпчасту цибулю (головка);
- 300 г картоплі;
- 200 г баклажана;
- 2-3 зубчики часнику;
- чотири томата;
- 2 солодких перцю;
- 2 моркви;
- 15 г куміна (зіри);
- кінза;
- сіль.
Спосіб приготування:
- Цибулю, моркву, баклажани, помідори і картоплю очищають і нарізають кубиками, перець – соломкою.
- Часник подрібнюють.
- Баранину подрібнюють кубиками і обсмажують на олії в сковороді з товстим дном. В кінці додають трохи води і тушкують у закритому казані.
- Додають цибулю, моркву і томати.
- Далі кладуть до продуктів картопля і баклажани.
- Пізніше додають перець, зіру.
- Локшину відварюють у підсоленій воді до готовності.
Формують лагман по узбецьки наступним чином: роздаткове блюдо викладають порцію локшини, поверх кладуть м’ясо з овочами і прикрашають кінзою.
Як приготувати з куркою
М’ясо курки дуже ніжне, що значно зменшує час приготування. Блюдо виходить соковитим і ситним.
Щоб його приготувати, беруть наступні продукти:
- 300 г курки;
- 150 г болгарського перцю;
- 100 г борошна;
- 30 г зелені;
- 100 г помідорів;
- 80 г моркви;
- головка ріпчастої цибулі;
- 100 г картоплі;
- три зубчики часнику;
- 30 г томатного соусу;
- 20 г соєвого соусу;
- сіль;
- 200 мл води;
- 250 г локшини.
Приготування поетапно:
- Курку нарізати середніми шматочками.
- Обсмажують їх до зарум’янювання на олії.
- Дрібно кришать цибулю, перець і часник.
- Відправляють овочі до м’яса і перемішують.
- Смажать під кришкою близько п’яти хвилин.
- Помідор дрібно нарізають і труть крупно моркву.
- Викладають томати і моркву до решти продуктів.
- Готують 3 хвилини.
- Картоплю чистять і нарізають кубиками. Додають у казан.
- Вливають у місткість томатний і соєвий соус, воду.
- Продукти підсолюють і перчать. Все добре перемішують.
- Всипають борошно і злегка розмішують.
- Томят інгредієнти 15 хвилин на тихому вогні.
- Локшину відварюють для лагмана в підсоленій рідини.
Подають локшину із підливою, посипавши зеленню.
Уйгурська лагман
Лагман, приготований за традиціями східно-турецького народу, передбачає використання певних спецій. Тонкість страви полягає в підготовці соусу сай. Сама ж локшина повинна бути приготована витягуванням.
Необхідні для нього компоненти:
- склянка борошна;
- 300 г вирізки яловичини або баранини;
- дві цибулини;
- половина редьки дайкон;
- 300 г баклажанів;
- 200 г зеленої стручкової квасолі;
- два болгарських перцю (червоних);
- стебло селери;
- два томата;
- половина головки часнику;
- кінза;
- гострий перець;
- сіль;
- коріандр;
- 500 г локшини для лагмана.
Рецепт:
- Часник подрібнюють, змішують його з кінзою, коріандром, меленим перцем, сіллю.
- Додають пару ложок гарячої олії соняшникової. Приправа лазу-чанг готова.
- Тепер готують підливу сай. Для цього м’ясо ріжуть на кубики товщиною два див.
- Овочі ріжуть соломкою, квасоля ріжуть навпіл.
- У казані на розпеченому соняшниковій олії обсмажують м’ясо до золотистої скоринки.
- По черзі закидають у казан цибулю, перець, селера. Продукти солять, перчать.
- Потім в посуд відправляють редьку, шинковану соломкою, квасоля і баклажани.
- Разом з соком кладуть помідори і приправи лазу-чанг.
- Додають 150 мл води.
- Тушкують 15 хвилин під кришкою.
- Локшину відварюють до готовності.
Подають лагман по-уйгурски в піалах або супових тарілках.
Смажений лагман «Цомян»
Тепер приготуємо ускладнений рецепт уйгурського лагмана під назвою Цомян.
Для нього знадобляться продукти:
- 300 г м’яса;
- 800 г локшини;
- середня цибулина;
- два болгарських перцю;
- 120 г пекінської капусти;
- 70 г стручкового селери;
- 100 г пучок зелені;
- 100 г квасолі в стручках;
- дві великі ложки соєвого соусу;
- 40 г томатної пасти;
- половинка гострого перцю;
- чотири зубчики часнику;
- половину маленької ложки Хаджо;
- сіль;
- перець;
- масло.
Для м’ясного маринаду беруть наступні компоненти:
- щіпка солі;
- перець чорний;
- столова ложка крохмалю;
- яйце;
- 30 мл соєвого соусу;
- 50 мл води.
Покрокове приготування:
- Локшину відварюють і нарізують на середні кубики по 10 див.
- М’ясо ріжуть великими, але тонкими шматками. Солять, перчать.
- Додають до нього половину сирого яйця, крохмаль, соєвий соус 50 мл рідини. Залишають маринуватися на годину.
- Цибулю шаткуємо півкільцями, червоний перець і капусту – квадратами, селера і квасоля – кільцями.
- Дрібно кришать часник і гострий перець.
- У глибокій сковороді розігрівають рослинне мало і відправляють туди м’ясо.
- Обсмажують до появи скоринки.
- Закладають в сковороду цибулю, селеру.
- Присмачують продукти сіллю, перцем, приправою Хаджо.
- Викладають пасту з томатів. Пасерувати інгредієнти три хвилини, помішуючи.
- Потім додають капусту, квасолю і болгарський перець. Обсмажують ще дві хвилини.
- Кидають гострий перець і часникові зубчики.
- Через пару хвилин кладуть зелень.
- Додають до м’яса і овочів локшину, перемішують і тримають на вогні дві хвилини.
Смажена локшина з м’ясом і овочами Цомян готова.
Поради з приготування страви
Незмінними компонентами лагмана є лапша і підлива з бараниною, яловичиною та овочами. Сучасна інтерпретація страви допускає використання в приготування курки, свинини. Деякі господині додають у лагман печериці.
Є й інші секрети у цієї страви:
- Важливо не переварити локшину. Інакше вона буде нагадувати кашу. Її не можна перемішувати в процесі варіння. Час приготування – 5-6 хвилин. Готову локшину промивають прохолодною водою і збризкують соняшниковою олією.
- Для смаженого лагмана не підходять каструлі і сковорідки з тонкими стінками.
- Якщо ні казана або ємності з товстими стінками, можна приготувати страву в мультиварці. Для цього підійдуть режими «Смаження» і «Гасіння».
- Якщо замість локшини використовувати рис, то вийде різновид лагмана під назвою Ган-фан.
Для додання страві пікантності використовують різні прянощі і експериментують з продуктами.