Простий набір інгредієнтів і швидкий процес приготування роблять сметанний пиріг одним з найпопулярніших десертів. При цьому випічка виходить дуже смачною і апетитною, пиріг можна приготувати з ягідної, фруктової, овочевий і навіть з м’ясною начинкою.
Класичний сметанний пиріг в духовці
Сметанне тісто для пирога часто готували в радянські роки, коли для десертів вибирали самі доступні інгредієнти. Але незважаючи на простий склад, пиріг вийшов дуже смачним і солодким. І сьогодні така випічка є частим гостем на святковому столі.
Інгредієнти:
- по склянці солодкого піску та борошна;
- півсклянки сметани;
- два яйця;
- пакетик порошку ванілі;
- джем абрикосовий;
- ложка сиропу.
Спосіб приготування:
- З допомогою міксера перемішайте яйця з підсолоджувачем і дрібкою солі до однорідності. Потім влийте жирну сметану, щоб тісто вийшло ніжним, і перемішайте.
- Після введіть борошно разом з ваніліном і гашеного в оцті содою. Тісто перекладіть у форму і поставте в духовку на півгодини (температура – 180°С).
- Теплий бісквіт просочіть сиропом, змішаним з ложкою води. Потім розріжте його навпіл і промажте один корж джемом.
- Накрийте другим коржем, також змастіть його солодким складом і посипте кокосовою стружкою.
Готуємо в мультиварці
Бісквіт, приготований на сметані, – це досить нудно, але якщо промазати його кремом, то вийде вже розкішний торт. Сметанний пиріг в мультиварці виходить таким же смачним, як і в духовці.
Інгредієнти:
- чверть кіло солодкого піску;
- таку ж кількість сметани;
- 380 г борошна;
- чотири яйця;
- півпачки масла вершкового;
- ложка пекарського порошку;
- ванілін.
Спосіб приготування:
- Міксером спіньте яйця з цукром в пухку масу, потім додати м’яке масло і кисломолочний продукт.
- Всипте борошно з пекарським і ванільним порошком і замішують тісто.
- У промаслений чашу електроприладу укладіть тісто і, вибравши опцію «Випічка», запікайте пиріг не менше години.
- Якщо хочете приготувати торт, то готовий бісквіт розділіть на три коржі і промажте їх кремом. Для просочення змішайте півкіло сиру з такою ж кількістю сметани і склянкою цукру. Додайте ванілін для аромату. Готового десерту дайте час просочитися в холоді.
З чорничної начинкою
Чорниця – дивовижна ягода, адже її використовують не тільки в кулінарії, але і в медицині, і навіть в косметології. Вона не викликає алергії, тому її без побоювання можна давати як дорослим, так і дітям.
І зараз ми розповімо, як приготувати чорничний пиріг.
Інгредієнти для основи:
- 245 г борошна;
- вдвічі менше цукру;
- яйце;
- полупаковки олії.
Інгредієнти для начинки:
- 380 г чорниці;
- чотири яйця;
- 20 г ванільного цукру;
- 280 мл сметани;
- 20 г солодкої пудри;
- 130 мл йогурту;
- 60 г печива.
Спосіб приготування:
- Форму для випічки покладіть в холод і приступайте до приготування основи для пирога. Для цього просто замісіть тісто з холодного масла, курячого яйця, підсолоджувача та борошна.
- З охолодженої формі розподіліть основу, зробіть бортики, проколіть її в кількох місцях і поверніть форму в холодильник, але вже з тестом.
- Печиво подрібніть, плоди промийте, а яйця розділити на складові.
- До щільної піни збийте білки з дрібкою солі, потім всипте підсолоджувач і ще раз добре все збийте.
- Жовтки також потрібно збити з ванільним цукром, потім в отриману масу ввести йогурт і сметану. Після з’єднайте дві маси і змішайте до однорідності.
- Дістаньте форму, дно основи присипте крихтами печива, потім розкладіть чорницю, залийте її сметанною масою і поставте в духовку на годину (температура 160°С).
- Остиглий десерт присипте солодкої пудрою і прикрасьте свіжими ягодами чорниці.
Яблучний пиріг зі сметанною заливкою
Шалено смачним виходить яблучний пиріг з ніжною кремовою заливкою на основі сметани. Він складе конкуренцію відомої шарлотці.
Особливість приготування десерту полягає в тому, що не доведеться довго замішувати тісто, досить п’яти хвилин.
Інгредієнти для основи:
- 185м масла вершкового;
- півсклянки сметани;
- 290 г борошна;
- ч. л. порошку для тіста.
Інгредієнти для начинки:
- 650 г яблук;
- 215 мл сметани;
- півсклянки білого цукру;
- одне яйце;
- три ложки борошна;
- пакетик ваніліну.
Спосіб приготування:
- Насамперед потрібно підготувати основу для десерту. Для цього візьміть зазначені вище продукти і приготуйте пісочне тісто, додавши пару грам солі. Масло не повинно бути занадто м’яким, а перемішувати основу потрібно швидко, щоб воно не встиг розтанути.
- Клубок з тіста сховайте в пакет і покладіть в холод на годину.
- Тим часом яблука наріжте тонкими пластинами і зробіть сметанную заливку з яєць, цукру, ваніліну, сметани та борошна. Заливка повинна вийти рідкою, як тісто для млинців, тому сметану не використовуйте занадто жирну, а борошно вводите частинами.
- Дістаньте борошняний грудку і викладіть його в форму, розрівняйте і обов’язково зробіть бортики для начинки. При цьому вони повинні бути високими, не менше п’яти сантиметрів.
- Викладіть фрукти і вилийте кремову начинку – вона повинна повністю покрити їх, щоб в процесі запікання вони не підгоріли.
- Відправляємо форму з вмістом в духовку на годину (температура – 180°С). Перші півгодини в духовку не заглядати і ступінь готовності визначати по часу і по зарумяниванию верхівки. Перевіряти сірником марно, так як заливка буде створювати видимість, що сире тісто.
- Десерт краще подавати порційно, присипавши його солодкої пудрою.
Рецепт з брусницею
Брусниця – ягода не тільки унікально корисна, але і надзвичайно смачна. Її багатий склад допомагає укріпити захисні функції організму, що, погодьтеся, прекрасний бонус до відмінного смаку. Брусницю використовують для приготування різних страв, у тому числі і десертів. Вона відмінно поєднується зі сметанним кремом, тому пиріг виходить дуже смачним, красивим і апетитним.
Інгредієнти для тіста:
- полупаковки масла вершкового;
- 135 г цукру;
- дві ложки порошку ванільного;
- 320 г борошна;
- два яйця;
- ч. л. порошку для тіста.
Інгредієнти для начинки:
- 230 г брусниці;
- склянка сметани;
- півсклянки цукру.
Спосіб приготування:
- Для замішування тіста потрібно зовсім небагато часу. Просто візьміть ємність покладіть в неї шматочки масла, висипте два види цукру, вбийте два яйця і місіть тісто, порційно додаючи борошно. Пісочна основа повинна вийти м’якою, пружною, але не крутий.
- Тісто покладіть в пакет і потримайте його в холоді той період часу, поки будете готувати начинку.
- Змішайте міксером сметану з підсолоджувачем до легкості.
- Охолоджену основу укладіть у форму, розрівняйте рукою і розкладіть по ній ягоди. Поставте форму в духовку на 40 хвилин (температура – 180°С).
- Як тільки пиріг пропечеться, залийте його кремом і дайте час охолонути. Потім поставте в холод, щоб заливка просочила брусницю і застигла.
Бананова випічка
Сметанний пиріг можна приготувати з будь-якими ягодами і фруктами, навіть з такими екзотичними, як банани. Виходить дуже ситно, смачно, ароматно! Однак, і калорійно – такий десерт в рази «важче» виконаного з ягідною начинкою.
Інгредієнти для тіста:
- 230 борошна;
- одне яйце;
- ложка солодкого піску;
- ч. л. пекарського порошку;
- полупаковки олії.
Інгредієнти для начинки:
- 230 мл сметани;
- одне яйце;
- дві ложки борошна;
- півсклянки солодкого піску;
- два банана.
Спосіб приготування:
- Для тіста збовтайте міксером яйця з підсолоджувачем, покладіть м’яке масло, розпушувач і борошно. Готовий склад укладіть у форму і розподіліть по всій її поверхні і боків.
- Розкладіть кружечки бананів, залийте їх кремом з яйця, сметани, борошна і звичайного цукру.
- Поставте пиріг в духовку на 20 хвилин (температура – 180°С).
Сметанний пиріг з вишнею
Вишневий пиріг можна приготувати по-різному. Хтось готує дріжджове тісто, але краще взяти за основу пісочне і приготувати заливку на основі сметани. Виходить дуже апетитний солодкий пиріг зі злегка кислими ягодами і ніжним кремом.
Інгредієнти:
- 125 р олії;
- 225 г борошна;
- 2 яйця для крему плюс жовток в тісто;
- 140 г солодкої пудри (половина – в крем);
- 380 г вишні;
- дві ч. л. ванільного цукру (половина – в крем);
- ложка крохмалю.
Спосіб приготування:
- У глибоку миску висипте солодку пудру з ванільним порошком, збийте жовток і введіть тепле масло. Перемішайте всі інгредієнти звичайною виделкою, потім порційно вводите борошно і замішують тісто.
- Укладіть основу у форму, розрівняйте і наколіть виделкою. Потримайте заготовку в морозилці десять хвилин, а потім поставте в духовку на чверть години (температура – 190°С).
- Для крему розмішати сметану з яйцями, солодкої пудрою і ванільним цукром. Потім висипте крохмаль і перемішайте звичайним віночком або вилкою.
- Дістаньте з духовки основу, викладіть по ній вишні (без кісточок), вилийте на ягоди крем і продовжуйте випікати пиріг 40 хвилин, але вже при температурі 160°С.
- Готовий десерт повинен повністю охолонути і хоча б годину постояти на холоді. Після цього начинка добре ущільниться і не буде кришитися при нарізці пирога.
Шоколадне ласощі
На відміну від інших сметанников, шоколадний відрізняється своїм чудовим ароматом. Це справжня знахідка для сімейного або дружнього чаювання.
Інгредієнти:
- два яйця;
- по склянці борошна і сметани;
- дві ч. л. пекарського порошку;
- 65 мл молока;
- дві ложки какао.
Інгредієнти для крему:
- 280 мл сметани;
- півсклянки солодкої пудри;
- ложка какао.
Спосіб приготування:
- Віночком збийте яйця з гранулами цукру, вилийте молоко, сметану, висипте розпушувач, какао і борошно. Перемішуйте тісто до консистенції густої сметани.
- В промаслений форму викладіть тісто і відправте його в духовку на 40 хвилин (температура – 180°С).
- Для крему розмішайте жирну сметану з какао і пудрою.
- Остиглий бісквіт розрізати на дві частини, промажте кремом перший корж, накрийте другим. На поверхню і боки також нанесіть кремову масу і посипте десерт тертим шоколадом.
З консервованою рибою
Сметанний ситний пиріг можна зробити не тільки солодким. За аналогічним рецептом легко виконати і чудову рибну закуску.
Виходить дуже смачно, тому записуйте рецепт.
Інгредієнти для тіста:
- 225 г борошна;
- 130 г маргарину для випічки;
- три ложки сметани;
- ч. л. пекарського порошку.
Інгредієнти для заливки і начинки:
- банку будь рибної консерви;
- цибулина;
- зелень;
- 270 мл сметани;
- п’ять яєць;
- дві ложки борошна.
Спосіб приготування:
- Розтоплений маргарин змішайте зі сметаною, дрібкою солі, розпушувачем і борошном. Вимісити тісто, загорнути його плівкою і потримайте годину на холоді.
- Дістаньте вміст консервної банки, розімніть вилкою, перемішайте з нашаткованою цибулею, рубаною зеленню, перцем і сіллю.
- Для заливки спіньте яйця, потім змішайте їх зі сметанним продуктом і борошном.
- У форму викладіть тісто, розрівняйте його по поверхні і боків. Викладіть начинку і залийте її сметаною сумішшю.
- Запікайте рибний пиріг протягом години (температура – 200°С).
Пиріг з персиками і сметаною заливкою
Якщо сезон фруктів і ягід закінчився, а хочеться випічки з фруктовою начинкою, не варто засмучуватися, адже для сметанного пирога можна взяти і консервовані інгредієнти. Наприклад, персики.
Інгредієнти для тіста:
- 240 г борошна;
- пачка масла;
- стакан цукру;
- п’ять яєць;
- 65 мл молока;
- дві ч. л. ванільного цукру;
- одна ч. л. розпушувача для тіста.
Інгредієнти для начинки:
- 850 г персиків (консервованих);
- 260 мл сметани;
- 75 г цукру.
Спосіб приготування:
- Першим ділом потрібно розмішати маргарин з цукром звичайним і ванільним. Потім вбити яйця, влити молоко, присипати складу борошном з розпушувачем і вимісити тісто.
- Укладіть готовий склад у форму і розрівняйте, не забувши зробити бортики для утримання начинки.
- Розкладіть скибочки персиків і відправте майбутній десерт в духовку на півгодини (температура – 180°С).
- Для крему просто сметану з’єднайте з підсолоджувачем і залийте їм гарячий пиріг. Як тільки десерт добре просочиться, можна подавати його до столу.
Смачний манник
Рецепт лепешняку знає кожна господиня, яка дружить з випічкою. Тісто готується без дріжджів, з доступних інгредієнтів. Такий ласий десерт особливо сподобається самим маленьким гурманам.
Інгредієнти:
- по склянці манки і солодкого піску;
- 180 мл сметани;
- три яйця;
- 135 г масла;
- 290 г борошна;
- ч. л. соди.
Спосіб приготування:
- Манку змішайте зі сметаною і почекайте годину.
- В іншій чаші збовтайте яйця з підсолоджувачем, щоб цукрові крупинки повністю розчинилися.
- Потім змішайте міксером яєчну суміш з маслом, манкою, содою і борошном.
- Тепер тільки залишилося промаслить форму, заповнити її тістом і відправити майбутній пиріг запікати 40 хвилин (температура – 190°С).
- Посипте Десерт солодкої пудрою.
Домашній десерт з жимолостю
Жимолость не настільки популярна ягода, як, наприклад, вишня або смородина. За смаком і кольором вона нагадує чорницю, а в десертах відмінно поєднується з медом, сиром та іншими інгредієнтами.
З нею солодощі виходять смачними та оригінальними. Пирогом з таким наповнювачем ви точно зможете здивувати своїх гостей.
Інгредієнти для тіста:
- склянка борошна;
- три ложки білого цукру;
- пачка сиру;
- п’ять ложок олії соняшникової;
- півсклянки молока;
- дві ч. л. порошку для тіста.
Інгредієнти для начинки:
- 3 яйця;
- чотири ложі звичайного цукру;
- 380 мл сметани;
- 380 г ягід жимолості;
- пакетик ваніліну.
Спосіб приготування:
- Сирний продукт розмішайте з солодким піском, маслом, молоком, борошном і розпушувачем. Місіть тісто, а потім розкачайте його в пласт. Перемістіть основу у форму і сформуйте бортики.
- Для начинки розмішайте віночком кисломолочний продукт з яйцями, цукром і ароматним порошком.
- Вилийте начинку і зверху розподіліть по ній щільно ягоди. Запікайте десерт 40 хвилин (температура – 180°С).
Пиріг з м’ясом і картоплею на сметані
Якщо ваша мета не побалувати, а нагодувати домашніх, то варто вибрати варіанти м’ясної і ситної випічки. Приготуйте, наприклад, сметанний пиріг з м’ясом і картоплею.
Інгредієнти для тіста
- 230 мл сметани;
- півсклянки майонезу;
- 3 яйця;
- 290 г борошна;
- пакетик будь-якого обраного розпушувача.
Інгредієнти для начинки:
- 220 г відвареного м’яса;
- дві цибулини;
- п’ять бульб картоплі;
- олія для смаження.
Спосіб приготування:
- Тісто для пирога замішується швидко, тому почніть краще з приготування начинки. Для цього візьміть будь відварне або запечене м’ясо і разом з цибулею пропустіть через м’ясорубку. Фарш приправте сіллю і перцем.
- На маслі обсмажте кубики картоплі до напівготовності. А потім з’єднати м’ясо і картоплю.
- Тепер можна переходити до основи – тут все просто. Збовтайте віночком яйця, змішайте масу зі сметаною, майонезом, розпушувачем і борошном.
- У форму викладаємо половину основи, потім розподіляємо начинку, заливаємо її рештою тестом і запікаємо 40 хвилин (температура – 180°С).
З баклажанами і курячою грудкою
Баклажани мають пряний нейтральний смак, ніжну текстуру і тому відмінно поєднуються з будь-яким м’ясом та іншими видами овочів.
Їх часто використовують для приготування гарячих м’ясних страв, але також з ними можна приготувати смачну випічку. Наприклад, сметанний пиріг.
Інгредієнти:
- ½ Кг вареної курки;
- два баклажана;
- три цибулини;
- два яйця;
- чотири ложки сметани;
- півпачки масла;
- 380 г борошна;
- 110 г сиру;
- ч. л. пекарського порошку;
- 1,5 ложки цукру.
Спосіб приготування:
- Борошно змішайте з сіллю, цукром і розпушувачем. Потім додати м’яке масло, три ложки сметани і одне яйце.
- Замісіть тісто, скачайте його в клубок, оберніть плівкою і поставте в холод на півгодини.
- Для начинки наріжте курку, цибулю нашаткуйте і поріжте кубиками баклажани.
- На підігрітому маслі обсмажте цибулю до рум’яного кольору, потім додайте до нього «сині», приправте все спеціями і тушкуйте 20 хвилин.
- Потім змішайте баклажани з курячим м’ясом, при необхідності додайте ще трохи приправ.
- В чаші збовтайте яйце з залишилася сметаною і вилийте суміш в начинку, акуратно перемішайте.
- Охолоджене тісто розкачайте, перекладіть отриманий пласт у форму і сформуйте бортики. Наколіть основу виделкою, викладіть начинку і посипати її тертим сиром.
- Запікайте пиріг півгодини (температура – 200°С).
Пиріг «Зебра»
Сьогодні є різні варіанти приготування простого, але дуже смачного пирога «Зебра». Він є аналогом сметанника, просто в тісто додається какао, яке надає випічці особливий смак, аромат, але, головне, – вид! Смугастий пиріг дивовижно симпатичний!
Інгредієнти:
· п’ять яєць;
· склянка солодкого піску;
· півсклянки жирної сметани;
· півпачки масла;
· розпушувач;
· 180 г борошна;
· 50 г какао.
Спосіб приготування:
1. Змішайте міксером яйця з цукром (вони повинні бути охолодженими).
2. Потім додайте сметану, розтоплене масло та сухі інгредієнти (крім какао), перемішайте тісто, щоб не було грудочок.
3. Розділіть тісто на дві рівні частини, в одну висипте коричневий порошок.
4. В середину промасленим форми викладіть ложку білого тіста, а в його середину – ложку темного. Робіть так по черзі, поки не сформується високий корж.
5. Запікайте пиріг протягом години (температура – 180°С). При бажанні готовий десерт полити шоколадною глазур’ю або просочити будь-яким цитрусовим сиропом.
Тісто на основі сметани чудово підходить для приготування десертів з грушами, яблуками, сливами і різними ягодами, а ось соковиті плоди, наприклад, ананаси, краще не використовувати. Основа для пирога повинна бути не дуже густий, але якщо ви переборщили з борошном, додайте молоко або звичайну воду.