Сметанний соус – 8 рецептів приготування

Сметанний соус – заправка, яку можна використовувати до безлічі самих різноманітних страв, як овочевих, так і м’ясних. До того ж, якщо готувати з нежирного продукту, то він вийде ще й цілком дієтичним.

Сметанний соус – універсальний рецепт

Зробити сметанний соус простіше всього за класичним рецептом. Будьте впевнені, він стане ідеальним доповненням чи ні до всього, що ви традиційно подаєте на вечерю.

Необхідні інгредієнти:

• 200 г сметани;
• дві ложки борошна;
• спеції за смаком, сіль.

Процес приготування:

1. Зазначене кількість борошна покладіть на сковороду, прогріту на слабкому вогні, і трохи обсмажте, щоб колір став рум’яним.
2. Акуратно почніть додавати сметану, яку заздалегідь приправили спеціями, і постійно заважайте складу. Краще навіть збити його віночком, щоб не було грудок.
3. Поваріть суміш пару хвилин на слабкому вогні, поки вона не стане більш густий, зніміть і подавайте.

З додаванням часнику

Сметанний соус з часником готується так само швидко, як класичний варіант, але при цьому виходить більш пікантним. Він відмінно підходить до рибі, курці і різних закусок до пива.

Необхідні інгредієнти:

• свіжа зелень і будь-які приправи за своїм бажанням;
• часник – кілька зубчиків, виходьте зі своїх переваг;
• близько 200 грам сметани або скільки буде потрібно.

Процес приготування:

1. У глибоку ємність покладіть сметану.
2. Туди ж додайте перетертий або роздавлений часник і зелень. Останній, звичайно, попередньо дрібно наріжте.

У такий соус добре використовувати, наприклад, кріп і зелена цибуля.

3. Покладіть вибрані спеції, присолите і злегка збийте масу віночком або міксером. А ось блендер краще не використовувати, інакше зелень практично перестане відчуватися.
4. Готовий соус можна трохи охолодити і використовувати за призначенням.

Як приготувати для тефтелькою

Якщо хочете урізноманітнити звичне блюдо, то обов’язково приготуйте сметанний соус для тефтелькою.

Дивіться також:  Куряча грудка — 9 рецептів на сковороді

Необхідні інгредієнти:

• близько двох столових ложок борошна;
• сметана – упаковка вагою приблизно 0,2 кг;
• для посилення смаку використовувати будь-які приправи;
• 150 мілілітрів вершків.

Процес приготування:

1. Добре нагрійте сковороду, але тільки на слабкому вогні, покладіть туди борошно і трохи обсмажте її, поки не утвориться рум’яний колір.
2. З’єднайте вершки зі сметаною, додайте приправи і цю суміш влити на сковороду. Відразу ж заважайте, не перестаючи, до потрібної консистенції.
3. Поваріть склад ще пару хвилин, не збільшуючи вогонь, потім зніміть з плити і поливайте готові тефтелі.

Соус зі сметани для риби

Сметана дуже добре підходить майже до всіх морепродуктів, так чому б не зробити соус для риби? Така заправка додасть страві особливу ніжність і насичений вершковий смак.

Компоненти для соусу:

• будь-які приправи за своїм бажанням;
• 20 грам борошна;
• близько 400 гам сметани, краще всього не жирної;
• приблизно 30 грам вершкового масла.

Процес приготування:

1. Борошно засипаємо на сковороду, яку заздалегідь нагріли на слабкому вогні.
2. Постійно заважаючи, доводимо її до красивого золотистого кольору і вводимо масло, щоб вийшла маса з невеликими грудками.
3. Заливаємо сметану. Її краще брати не жирну, інакше соус вийде дуже густим.
4. Добре вимішуємо заправку до однорідності, можна навіть скористатися віночком, і заправляємо спеціями. Обов’язково кладемо сіль, чорний перець, а інше – за бажанням.
5. Тримаємо складу на плиті ще буквально хвилину, щоб він став густішим, і знімаємо з плити.

Для курки

Не менш смачним виходить соус для курки. Він підходить для подачі вже готового м’яса, для випікання і навіть для закусок, наприклад, нагетсів.

Необхідні інгредієнти:

• невеликий пучок свіжої зелені і приправи на свій смак;
• приблизно 200 мілілітрів молока і стільки ж сметани;
• 2 – 3 зубчики часнику.

Дивіться також:  Овочеве рагу – 7 рецептів з картоплею і кабачками

Процес приготування:

1. В будь-яку ємність перекладаємо сметану, додаємо до неї зелень, яку потрібно попередньо дуже дрібно порізати. Найкраще підходить для соусу, петрушка, кріп і кінза.
2. Все добре перемішуємо, кладемо часник, пропущений через прес або просто натертий на тертці.
3. Присипаємо заправку спеціями. Обов’язково додаємо сіль і мелений перець. Знову перемішуємо масу до однорідності.
4. Якщо будете подавати закуску або вже готову курку, то соус можна залишити в такому вигляді.
5. У разі випікання, смаження або тушкування в отриману суміш влийте тепле молоко і додайте соус до страви.

З грибами

Необхідні інгредієнти:

• одна невелика цибулина;
• близько 250 грам шампіньйонів або інших грибів;
• склянка сметани;
• різні приправи і зелень за смаком.

Процес приготування:

1. Вибрані гриби наріжте на невеликі шматочки. Подрібніть цибулю дрібними кубиками і викладіть продукти на сковороду.
2. Тушкуйте інгредієнти на середньому вогні, поки з грибів не піде вся волога яка утворилася, і вони не стануть рум’яними.
3. Обсмажені гриби з цибулею змішуємо зі сметаною, кладемо до них дрібно нарізану зелень і спеції, сіль і мікс перців.
4. Спочатку все добре перемішуємо, а потім трохи збиваємо в блендері, щоб маса стала однорідною і в ній не траплялися великі шматки грибів.

Томатно-сметанний соус

Необхідні інгредієнти:

• дві ложки вершкового масла і стільки ж борошна;
• одна цибулина невеликого розміру;
• спеції кладіть за своїм бажанням;
• упаковка сметани вагою в 400 грам;
• 30 грам томатної пасти або пюре з помідорів.

Процес приготування:

1. Викладаємо борошно на нагріту сковороду, рівень вогню повинен бути трохи нижче середнього.
2. Злегка обсмажуємо, поки вона не стане рум’яною, потім додаємо масло. Добре вимішуємо, заливаємо сметану і постійно заважаємо соус ще протягом 6 – 8 хвилин, щоб не утворилися неприємні грудки.
3. Заправляємо суміш приправами, можна також додати трохи роздавленого часнику.
4. На іншу сковороду кладемо цибулю, подрібнений на кубики. Смажимо до золотистого кольору, додаємо томатну пасту або пюре і тримаємо продукти ще деякий час на вогні.
5. Сметанную масу перемішуємо з томатною і продовжуємо готувати ще близько п’яти хвилин. Тепер соус готовий!

Дивіться також:  Картопляні часточки в духовці – 5 смачних рецептів приготування

Готуємо з гірчицею

Ще один дуже легкий і ніжний варіант приготування сметанного соусу.

Він чудово підходить для заправки овочевих салатів і для закусок з яєць.

Необхідні продукти:

• одна столова ложка не пекучої гірчиці;
• приправи за своїм смаком;
• 1 ч. л. оцту;
• дві ложки рослинної або оливкової олії;
• близько 250 грам сметани.

Процес приготування:

1. У посуд поміщаємо вказану кількість вибраного олії, до нього ж кладемо трохи гірчиці і добре перемішуємо, щоб компоненти рівномірно розподілилися і утворили однорідну суміш.
2. Акуратно вводимо в неї сметану. Постійно перемішуємо соус, доводячи до потрібного стану.
3. Заливаємо трохи оцту, кладемо спеції, притрушиваем сіллю і сумішшю перців. З останніми не переборщіть, оскільки гірчиця вже дає деяку гостроту. Також можна покласти в соус щіпку цукру.
4. Вимішуємо отриману заправку і використовуємо її для подачі обраної страви.
Як видно із запропонованих рецептів, соус на основі сметани готується дуже просто. Для нього використовуються тільки самі прості і недорогі продукти, поєднання яких дає цікавий і насичений смак. Не бійтеся експериментувати, додавайте і інші компоненти для поліпшення результату. Нехай ваш сметанний соус «розкидається» зі столу першим!

Прокрутка до верху