Торт сметанник класичний рецепт простий бере свій початок від звичайної випічки, яку готували із залишків кисломолочного продукту селянки. В ті давні часи коржі смажили на сковороді і перемазывали після медом. Зараз сметанник має кілька різних варіацій, з додаванням бананів, згущеного молока, шоколаду. Цей торт – улюблені ласощі багатьох і не спроста, адже він смачний, соковитий, просто готується і красиво виглядає.
Сметанник — класичний рецепт
Класичний сметанник має кілька етапів приготування – випічка коржів, готування крему, збір заготовок і прикраси пирога.
Для приготування смачної випічки варто запастися:
- борошном – 280 м;
- сметаною – 900 мл;
- цукровим піском – 360 г;
- яєчками – 4 шт.;
- порошком какао – 1,5 ст. л.;
- волоськими горішками – 70 г;
- темним шоколадом – 40 г;
- содою – чайна ложка;
- сіллю.
Спочатку вмикається для прогрівання духова шафа. Температура повинна бути 190-200 градусів, в залежності від потужності обладнання. У глибокій ємності збиваються білки з жовтками, цукровим піском і сіллю. Продовжуючи збивати, в суміш вводиться сметана борошно частинами. В кінці додається гашене сода.
Отримана заготовка для пирога ділиться на дві рівні частини. Одна залишається без змін, у другу вводиться коричневий порошок. Після білу і шоколадну частина тесту треба випекти в протягом 20 хвилин, трохи остудити при кімнатній температурі і акуратно розділити так, щоб вийшло чотири коржа в підсумку.
Поки коржі випікаються, можна приготувати крем. Для цього охолоджена сметана збивається з цукром до однорідності. Щоб цукор повністю розчинився, рекомендується спочатку збити його з невеликою кількістю кисломолочного продукту.
Готові коржі перемазуються кремом і укладаються один на одного. Зверху і з боків тортик перемазывается кремом і прикрашається меленими горіхами, тертим шоколадом. Готова випічка повинна просочитися перед подачею протягом 8-10 годин.
Десерт на сковороді
Готується пиріг на основі:
- борошна пшеничного – 650 г;
- сметани – 1 ст.;
- цукрового піску – 210 г;
- соди – чайна ложка без гірки.
Для приготування крему використовують сметану – 500 мл, цукровий пісок – 220 г, вальний порошок. Щоб приготувати тісто, змішують спочатку цукор зі сметаною і содою, після додається просеянная борошно. В результаті основа має бути достатньо пружною, але еластичною. Її слід поділити на 10 однакових частин, розкачати їх до розміру дна сковороди і обсмажити з обох боків протягом 3 хвилин.
Окремо готується крем, яким перемазуються всі спечені заготовки. Між коржами можна додати дрібну шоколадну стружку або подрібнені горішки. Підійдуть для прикраси випічки обсмажені і подрібнені обрізки тіста. Коли тортик просочиться, його подають до чаю або кави.
Сметанник в мультиварці – швидко і смачно
Щоб приготувати сметанник в мультиварці, знадобиться мінімум інгредієнтів і зусиль.
Для його стряпания слід запастися:
- цукровим піском – 220 г;
- борошном – 450 г;
- яйця – 3 шт.;
- сметаною – 210 мл;
- вершковим маслом – 0,5 упаковки;
- розпушувачем – чайна ложка.
Крем готується з сметани – 420 мл, сиру – 180 г, цукру – 210 г, ваніліну. Для приготування тіста жовтки збиваються з білками і цукром до появи піни. До них вводиться сметана, топлене масло. Все перемішується, з’єднується з сипучими компонентами.
Мультиварочная чаша змащується маслом, заповнюється підготовленої основою. Випікати пиріг слід в режимі «випічка» близько 70 хвилин. Після випікання великий корж ділиться на кілька маленьких, перемазывается кремом (поєднуються всі компоненти), посипається горішками. Наполігши протягом 8 годин, можна подавати до столу.
Татарський пиріг Сметанник
Стряпается блюдо на основі:
- молока – стакан;
- жиру рослинного – пару столових ложок;
- яйця;
- солі;
- цукру – 1,5 ст. л.;
- сухих дріжджів – 10 г;
- соди – щіпка;
- борошна – 380 р.
Для приготування начинки слід запастися сметаною – 0,5 л, яйця – 3 шт., цукровим піском – 7 ст. л. Всі компоненти просто збиваються до однорідності.
У теплому молоці розводять дріжджі. Коли вони трохи підійдуть, до них вводять інші компоненти і все добре перемішують міксером. Готове тісто ділиться на дві частини. Обидві розкочуються в круглі пласти. Перша викладається у форму так, щоб у неї були досить високі бортики, і заповнюється начинкою (половиною з усієї кількості). Зверху викладається друге коло і залишилася начинка. Випікати пиріг слід при 190 градусах протягом 50 хвилин. Якщо випічка буде нерівномірно пропікається, верхівку можна прикрити фольгою. Татарський пиріг не вимагає просочення, його можна подавати відразу після приготування.
Готуємо ванільне ласощі
Ароматний, соковитий торт можна приготувати з:
- жовтки;
- пшеничного борошна – 160 г;
- цукрового піску – 60 г;
- вершкового масла – 0,5 упаковки;
- розпушувача – 10 р.
Начинка готується на основі білка, цукру – 70 г, сметани – 390 мл, ванільного пудингу у вигляді порошку – 50 г, ванільного цукру і яєць – 2 шт. В кухонному комбайні вимішуються борошно, цукровий пісок, охолоджене масло і порошок. Останнім вводиться жовта частина яєчка і замішується тісто. Його необхідно розкачати, покласти у форму, сформувавши високі бортики і оформивши їх за допомогою будь-якого пристосування.
Окремо збиваються продукти для начинки і викладаються на основу. Випікати пиріг слід при температурі 180 градусів до готовності, прикрасити за бажанням фігурками з мастики.
Шоколадно-сметанний торт
Для приготування бісквіта слід запастися:
- яйцями – пару штук;
- сметаною – 230 мл;
- цукровим піском – 130 г;
- борошном вищого сорту – 140 г;
- розпушувачем – 10 г;
- порошком какао – пару столових ложок.
Крем готується з сметани – 0,5 л і цукру – 110 р. Шоколадна глазур на основі вершкового масла – 90 г, какао, молока – 3,5 ст. л., цукрової пудри – 4 ст. л. Спочатку включається духовку на 190 градусів і прогрівається не менше 30 хвилин.
Для тіста з’єднуються сипучі компоненти, окремо сметана з яйцями і цукром. З’єднати обидві маси, добре вимішати, щоб не було грудочок. Випекти шоколадний бісквіт, остудити, поділити на кілька частин. Перемазати кремом (сметана збита з цукром), покрити шоколадною глазур’ю. Щоб глазур краще трималася, верхівку і боки торта необхідно змастити невеликою кількістю крему. Готується вона з компонентів заявлених на плиті в сотейнику протягом 3 хвилин, після трохи остуджується. Приготований торт настоюється і подається домочадцям.
Як зробити частування з желе
До Великодня або будь-якого іншого свята можна приготувати цікаве ласощі, яке не вимагає запікання.
Для його стряпания варто запастися:
- сметаною – 370 мл;
- цукром – 0,5 ст.;
- желатином – 12 м;
- водою – 120 мл;
- ванільним цукром – 1,5 ч. л.
Кип’яченою водою (постигла) заливається потрібну кількість желатину приблизно на 35 хвилин. Далі желатинова суміш прогрівається на маленькому вогні до повного розчинення компонента. Окремо підігрівається цукровий пісок з водою до загустіння, остуджується, змішується зі сметаною і пряним цукром. Туди ж вливається желатинова маса, все перемішується. Отримана заготовка виливається у форму і відправляється на холод. У результаті виходить легкий сметанник – ніжний і смачний.
Простий рецепт без яєць
Приготувати пиріг сметанник можна без використання яєць.
Щоб приготувати тісто, варто запастися:
- м’яким вершковим маслом – 90 г;
- цукровим піском – 110 г;
- сметаною високої жирності – 210 мл;
- содою – 0,5 ч. л.;
- борошном – 600 р.
Для крему використовується цукровий пісок – 80 г сметана – 470 мл Прикрашається торт за бажанням цукатами, горіхами, родзинками або шоколадною стружкою.
Сметана розтирається з маслом і цукровим піском. У суміш вводиться сода і поступово борошно. Замішується пружне тісто, поміщається під плівку і забирається на холод приблизно на 40 хвилин.
Розігрівається духовку до 210 градусів. Підготовлена основа ділиться на 5-7 рівних частин, кожна розкочується в пласт і випікається протягом 10 хвилин. Щоб тісто не прилипало до качалку, його рекомендується розрівнювати руками. Сметанний соус збити з цукром, ретельно перемазати кожен корж. Прикрасити за бажанням, настояти.
Рецепт приготування зі згущеним молоком
Тортик готується з:
- масла – 110 г;
- яєць – пару штук;
- згущеного молока – 400 мл;
- борошна – 300 г;
- порошку какао – 15 г;
- соди – 1 ч. л.;
- сметани – 750 мл;
- цукрового піску – 600 р.
В мікрохвильовій печі або на плиті розтоплюється масло, додається до збитим яєць і згущеному молоці. Розмішати міксером, ввести просіяне борошно. Додати гашену соду, перемішати. Далі тісто ділиться на 2 частини – перша відправляється в духову шафу, розігрітий до 170 градусів, на 14 хвилин, у другу вводиться какао, і вона теж випікається у формі до готовності.
Приготовлені бісквіти розрізаються, перемазуються сметанним кремом і складаються один на одного. Зверху пиріг посипається шоколадною крихтою, горішками.
Лінивий Сметанник з домашнім варенням
Для швидкого приготування пирога з доступних інгредієнтів слід запастися:
- варенням без кісточок – 200 мл;
- яйцями – пару штук;
- содою – чайна ложка;
- цукром – 230 г;
- сметаною – 220 мл;
- борошном – 450 р.
У миску вилити варення, додати соду. Окремо змішати залишилися компоненти, з’єднати всі продукти разом. Запекти в духовій шафі одним коржем, розділити його на декілька частин, за бажанням зволожити солодким сиропом, пересипати горішками або ягодами.
Другий варіант приготування ледачого сметанника полягає в тому, що звичайне печиво складають один біля одного в формі квадрата, перемазують сметанним кремом і варенням (чергуючи шари). Після настоювання протягом 10 годин швидкий торт буде готовий.
Варіант з пряників з бананами
Готується десерт на основі:
- пряників шоколадних – 700 г;
- сметани – 800 мл;
- цукрового піску – 190 г;
- бананів – пару штук;
- шоколаду – 120 р.
Спочатку шоколадні пряники ножем діляться на кілька частин, після вони опускаються в сметанний соус. Перемазані прянички викладаються у вигляді гірки шарами, кожен з яких чергується з банановими кружечками. Зверху отриманий тортик обмазується сметанним кремом і поливається розтопленим шоколадом.