Коли звичайна ранкова яєчня набридає, на допомогу господині приходять оригінальні рецепти сніданків. Серед них різноманітні каші, бутерброди, омлети, трубочки з начинкою, салати і багато іншого. Вони допоможуть вгамувати голод і зарядитися енергією на весь день.
Корисна вівсяна каша з сухофруктами на сніданок
Інгредієнти: 40 г вівсяної крупи, повну склянку жирного молока, по 35 г кураги та родзинок, 40 г масла, 1,5 ст. л. цукрового піску, щіпка солі.
- У товстостінній посуді молоко доводять до кипіння.
- Паралельно готуються сухофрукти. Для цього вони ретельно промивається холодною водою, після чого подрібнюються гострим ножем.
- У кипляче молоко всипається крупа. Вогонь зменшується до мінімального.
- В майбутню кашу висипаються подрібнені сухофрукти.
- Додаються солодкий пісок і щіпка дрібної солі.
- Через 8 – 9 хвилин варіння в страву можна вводити масло. Його кількість регулюється за смаком.
Ще через пару хвилин можна знімати частування з плити, перемішувати і подавати кашу на сніданок.
Трубочки з лаваша з сирною начинкою
Інгредієнти: упаковка тонкого вірменського лавашу, 320 г ковбасного сиру, 2 сирих і 1 варене яйце, 3 пера зеленого цибулі, 1,5 ст. л. сметани та майонезу, 80 мл молока, сіль.
- Яйце вариться заздалегідь, остуджується і треться в миску.
- До нього додаються подрібнений таким же чином ковбасний сир, дрібно порізану зелену цибулю, сметана, майонез і сіль за смаком.
- Лаваш нарізати на однакові квадратні шматочки. Кожен з них змащується сирною начинкою і згорнути трубочкою.
- Залишилися сирі яйця подсаливаются і збиваються з молоком.
- У цю суміш умочують з усіх боків заготовки і обсмажуються на сковороді з розігрітим маслом.
Роздумуючи, що приготувати на сніданок, можна нескінченно експериментувати з такими трубочками. Наприклад, додаючи в начинку м’ясо і мариновані овочі.
Класичний континентальний сніданок
Інгредієнти: 2 великих яйця, 2 ст. л. дрібно порізаних черрі, 3 ст. л. ложки мініатюрних кубиків шинки або бекону, по 1 ст. л. подрібненого ріпчастої цибулі та болгарського перцю, сіль, суміш перців.
- Яйця розбиваються в миску і перемішуються. Їх складові повинні з’єднатися.
- Прямо в миску до сирим яйцям висипаються всі складові.
- Маса підсолювати і за смаком перчится. Можна взяти і будь-які улюблені приправи.
- Отриману суміш викласти на сковорідку з великою кількістю розігрітого масла. Приблизно через хвилину блюдо перевертається і готується ще стільки ж з іншого боку.
Вийшла яєчня-мікс – один з найпопулярніших варіантів континентального сніданку.
Молочна манна каша з домашнім варенням
Інгредієнти: 430 мл жирного молока, 1,5 ст. л. цукрового піску і манної крупи, сіль на кінчику ложки, півсклянки будь-якого домашнього варення.
- Ємність з товстим дном обполіскується крижаною водою. Цей секрет дозволяє захистити молоко від підгоряння.
- Рідина виливається в каструльку і відправляється підігріватися.
- В окремому посуді змішуються всі сипучі компоненти. Далі вони тонким струменем всипати в кипляче молоко.
- Маса вариться 5 – 6 хвилин при постійному помішуванні. Це допоможе запобігти появі грудочок.
- Далі каша знімається з вогню, накривається щільною кришкою і залишають настоюватися на 10 – 12 хвилин.
У вже готовий швидкий і корисний сніданок додається будь-яке домашнє варення. Дуже смачно використовувати полуничне або чорничне.
Ірландський сніданок у кращих традиціях
Інгредієнти: 2 великих яйця, 4 скибочки бекону, 2 пшеничних тосту, 80 г маринованих шампіньйонів, невелика ріпчаста цибулина, помідорів, 60 г квасолі в томатному соусі (консервованої), шматочок масла, сіль, пахучі трави. Як приготувати традиційний ірландський сніданок, розберемо докладніше.
- Скибочки пшеничного хліба підрум’янюються на сухій сковорідці. Найкраще взяти для цього спеціальний тостовий.
- Спочатку на розтопленому маслі злегка обсмажується бекон, порізану на невеликі шматочки. Далі він відкладається в сторону.
- На цій же сковороді готуються тонкі полуколечки цибулі і гриби. Продукти перекладаються на окрему тарілку.
- З двох яєць смажиться глазунья. У процесі сковорідку повертається м’ясо. Компоненти солятся, присипаються сухими ароматними травами.
Вийшла яєчня перекладається на широке плоске блюдо. Поруч розташовуються шматочки свіжого помідора, квасоля, тости і цибулю з грибами.
Дієтичний омлет на швидку руку
Інгредієнти: 5 столових яєць, склянка нежирного молока, сіль.
- Вміст сирих яєць солиться і добре збивається.
- Після вливання молока збивання повторюється.
- Отримана маса виливається в поліетиленовий пакет і щільно зав’язується.
- Заготівля відправляється в каструлю з киплячою водою. Вариться дієтичний омлет 12 – 16 хвилин.
Пакет на готовій страві акуратно розрізається, після чого воно викладається на тарілку і порційно нарізається.
Фруктовий салат на сніданок
Інгредієнти: великий солодкий апельсин, велика щільне яблуко, 80 г волоських горіхів, 90 г чорносливу, 1 ст. л. цукрового піску, 3 ст. л. жирної сметани.
- Промиті сухофрукти хвилин на 12 заливаються окропом. Далі відкидаються на друшляк, обсушиваются і нарізаються. У плодах не повинно бути кісточок.
- Яблука без шкірки і серцевини ріжуться середніми скибочками.
- Апельсинові часточки позбавляються від шкірки. Кожна нарізається на 2 – 3 частини.
- Горіхи дрібно рубаються ножем.
- Всі продукти змішуються.
Закуска заправляється сумішшю з сметани і солодкого піску.
У такому сніданку величезна кількість вітамінів, тому в дитячому меню він стане особливо актуальним.
Корисні бутерброди з яйцями і курячим філе
Інгредієнти: стиглий соковитий томат, батон, 2 варених яйця, половинка вареного курячого філе, 90 г сиру, 2 зуб. часнику, сіль, спеції.
- Помідор нарізати дрібними кубиками разом з шкіркою.
- Таким же чином ріжуться заздалегідь зварені охолоджені яйця.
- Варене філе довільно подрібнюється.
- Батон нарізати скибочками. Оптимальна товщина – 1,5 див.
- У мисці перемішати м’ясо, томат, крупно тертий сир, роздавлений часник і яйця. Начинка солиться, приправляється спеціями.
- Маса густо наноситься на скибочки батона. Заготовки викладають на деко, застелене пергаментом.
Такі бутерброди на сніданок запікаються до хрусткої скоринки в дуже гарячій духовій шафі.
Пісні бутерброди з паштетом фасолевым
Інгредієнти: житній хліб, 160 г білої сухої квасолі, щіпка мускатного горіха, цибулина, морквина, 120 г заморожених опеньків, зубок часнику, стебло селери, дрібка сушеної петрушки, сіль, 1 ст. л. бальзамічного оцту, по щіпці меленого запашного перцю і солодкої паприки.
- Суха біла квасоля заливається холодною водою на всю ніч. Потім продукт вариться 1,5 години після закипання. Солиться квасоля тільки в самому кінці варіння.
- Опеньки розморожуються.
- Часник, цибуля, селера і морквина подрібнюються. Ці продукти обсмажують на розігрітому маслі. До них додаються розморожені опеньки.
- В останню чергу в масу додається бальзамічний оцет. Він повинен повністю випаруватися з сковорідки.
- Обжарка та варена квасоля пюрируются блендером. Маса солиться, в неї додаються всі приправи.
- Густота паштету регулюється відваром бобових.
Такий пісний сніданок подається на підсушених шматочки житнього хліба. Можна прикрашати бутерброди зеленню і половинками черрі.
Поживні батончики з сухофруктами
Інгредієнти: 160 г чорносливу, 120 г горіхового асорті, 160 г кураги.
- Сухофрукти потрібно взяти без кісточок. Вони добре промиваються і заливаються окропом хвилин на 8 – 9. Потім продукти нарізати невеликими шматочками і переміщуються в блендер.
- Пристрій перетворить їх в кашку.
- Горіхи також обробляються блендером до стану дрібної крихти. Краще взяти асорті з фундука, арахісу і волоських горішків.
- Подрібнені продукти змішуються.
- Вийшло «тісто» ділиться на 8 – 9 частин, кожна з яких формується в батончик.
- Вітамінні заготівки сушаться 90 хвилин в духовій шафі при температурі 60 – 70 градусів.
Таке корисне ласощі стане відмінним доповненням до ситного сніданку, наприклад, до яєчні з беконом.
Смузі на сніданок — користь і смак
Інгредієнти: половина склянки м’якого тофу, 1 склянку ванільного соєвого молока, стиглий, але не почорнілий банан, половина склянки арахісового масла.
- Банан очищається від шкірки і разом з тофу нарізати невеликими шматочками.
- Продукти з першого кроку збиваються з соєвим молоком і арахісовим маслом.
- Вийшло частування відразу можна пити.
Такий ситний поживний напій сподобається і вегетаріанцям. Адже в ньому немає продуктів тваринного походження. При цьому частування насичений рослинними білками та різними корисними речовинами.
Яєчне суфле зі шпинатом і сиром
Інгредієнти: півкіло молодих листя шпинату, 2 зуб. часнику, склянка нежирного молока, 220 г м’якого козячого сиру, 4 яйця, 40 г борошна, 2 ст. л. Пармезану, масло оливи, сіль, перець.
- Добре промиті молоді листочки шпинату відправляються в сотейник без масла. До них додається сіль, перець. Зелень залишається на вогні, поки не зів’яне.
- Далі шпинат віджимається через марлю від зайвої рідини, дрібно ріжеться. Можна подрібнити його блендером.
- На розігрітому оливковому маслі обсмажується часник. До нього додається борошно. Приготування триває 2 – 3 хвилини.
- Додається молоко. Коли суміш загусне, вона перекладається на велику миску для остигання.
- До вмісту сковорідки додається два види сиру, яєчні жовтки, сіль.
- В окремому посуді білки збиваються до стійкої піни.
- Шпинат з’єднується з усіма іншими продуктами. Білки втручаються до нього дуже обережно, щоб не осіли.
- Маса розкладається по промасленим керамічним формочках і запікається 13 – 15 хвилин. Оптимальна температура – 200 градусів.
Такий білковий сніданок можна подавати і гарячим, і холодним.
Цветаевский яблучний пиріг
Інгредієнти: 90 г масла, 290 г жирної сметани, склянка з гіркою борошна, 1 мал. ложка розпушувача, 170 г цукрового піску, 1 ст. л. крохмалю, ваніль, 3 яблука.
- 20 г цукру з’єднуються з пекарським порошком. Відразу додається борошно (крім 1 ст. л.) і все розм’якшене масло.
- У тісто переміщається і 90 г сметани. Замішується м’яка липковатая маса, яка завертається в пакет і забирається на півгодини в прохолоду.
- Далі тісто розкочується в корж. Він розрівнюється по формі. Ліпляться середні бортики.
- Яблука чистяться, нарізати тонкими пластинками. Шматочки викладаються в «кошик» з тіста.
- Для заливки з’єднується інша сметана, 1 ст. л. борошна, крохмаль, цукор, що залишився і ваніль за смаком. Інгредієнти перемішуються. Заливка виливається на пиріг.
Пиріг випікається в гарячій духовці 55 хвилин. Оптимальна температура – 180 градусів. Бажано витримати готовий десерт кілька годин у холодильнику і тільки потім нарізати.
Пшоняна каша з яйцем пашот
Інгредієнти: півсклянки пшона, 2 ст. очищеної води, щіпка солі, 30 масла, куряче яйце, 60 г бринзи, трохи чорного меленого перцю, сушена петрушка.
- Добре промита крупа солиться, заливається водою і вариться при частому помішуванні 15 – 17 хвилин.
- За пару хвилин до готовності страву додаються масло і перець за смаком. Каша упаривается в щільно закритій каструлі.
- Окремо у великій ємності нагрівається вода. Коли рідина стане гарячою (90 градусів), вона солиться. Віночком в центрі робиться воронка, в яку вбивається яйце і вариться 2 хвилини.
- Гаряча каша викладається в тарілку, посипається кубиками бринзу і сушеної петрушкою.
Яйце акуратно виловлюється шумівкою і укладається поверх порції пшінки.
Оладки зі шпинатом і сиром
Інгредієнти: 270 г шпинату і м’якого сиру, 2 яйця, по 2 ст. л. пшеничного та кукурудзяного борошна, стільки ж олії, сіль.
- У сковороду без масла викладається шпинат і прогрівається до м’якості. За цей час зелень повинна зменшитися в розмірі.
- Яйця збиваються окремо, солятся і перемішуються вже зі злегка остигнув шпинатом.
- У масу додається два види борошно, сир. Можна додати ще трохи солі. Суміш залишають хвилин на 15.
- У сковорідці розігрівається масло. Вийшло в минулому кроці тісто викладається в неї ложкою.
- Оладки обсмажують з двох сторін до готовності.
Такий сніданок з сиру і шпинату подається зі свіжою сметаною.
Закусочні солодкі грінки до сніданку
Інгредієнти: цілий батон, 2 яйця, цукровий пісок за смаком, 1/3 ст. молока.
- Білий хліб нарізати акуратними однаковими шматочками.
- Яйця розтираються з цукром-піском. Достатньо буде 2 – 3 ст. л.
- В яєчну суміш виливається молоко. Компоненти добре перемішуються.
- В солодку рідину з яйцями занурюються шматочки батона.
Грінки обсмажують на розігрітому олії до рум’яності.
Вівсяна каша Геркулес в мультиварці
Інгредієнти: 1 ст. вівсяних пластівців, 2 ст. молока, рідкий мед за смаком, яблуко.
- Сухі пластівці відразу висипаються в чашу приладу, змащену будь-яким жиром. Краще всього, звичайно, використовувати масло.
- Слідом виливається нехолодну молоко. За бажанням його можна замінити звичайною водою.
- Залишилося додати мед, закрити кришку і активувати пристрій на 20 хвилин у відповідному режимі (зазвичай це «Каша»).
Готова каша подається до столу з шматочками свіжого яблука.
Французькі тости з бананами і сиром
Інгредієнти: 8 шматочків білого тостового хліба, великий стиглий банан, 1 ст. л. рідкого меду, 5 яєць, 60 г твердого сиру, 6 ст. л. молока, цукрова пудра, вершкове масло.
- З хліба зрізують всі скоринки. При цьому шматочки потрібно по два укладати один на одного, щоб їх краї поєдналися.
- Яйця злегка збиваються з молоком.
- Сир крупно треться.
- Банани розминаються. Але можна залишити і дрібні шматочки фрукта.
- Тертий сир змішується з розім’ятим фруктами і рідким медом.
- Вийшла начинка викладається на середину кожного шматочка хлібної. Зверху конструкція накривається другим скибочкою.
- Заготовки з усіх боків умочують в молочно-яєчної суміші.
- Тости обсмажуються на сковороді в розігрітому вершковому маслі з обох сторін. Вони повинні вийти апетитного карамельного кольору. Зазвичай на це йде 3 – 4 хвилини (на одну сторону).
До столу готовий сніданок подається гарячим.
Сніданок — найважливіший прийом їжі за весь день. Він повинен бути поживним, корисним і, звичайно ж, смачним. Адже це не тільки прості калорії і вітаміни, але і заряд позитивної енергії для продуктивного робочого дня!