Перший ранковий прийом їжі повинен стати самим ситним і поживним, щоб ми могли довго і продуктивно працювати, бути активними і енергійними. Добре справляються з цим завданням різні варіанти сніданків з яєць.
Омлет з яєць з помідорами на сніданок
Правильно приготований омлет – дуже смачне і ніжне блюдо. Воно зазвичай подобається і дорослим, і дітям. Особливо вдалі його варіації з овочами.
Інгредієнти:
- яйця – 2 шт.;
- томат – 1 великий;
- цибуля – 1 шт.;
- зелена цибуля – 3 пера;
- молоко – 60 мл;
- сіль.
Приготування:
- Овочі промити і при необхідності почистити. Томати повинні бути зрілими, але не переспевшими. Дуже соковиті овочі погано підходять для приготування омлету.
- Спочатку в сковорідці з будь-яким жиром засмажити шматочки цибулі. За своїм смаком можна зробити їх дрібними або середніми.
- Окремо злегка збити сирі яйця, змішати їх із сіллю і молоком.
- Вилити масу до овочів, тільки коли з ємності випарується основна частина соку від томатів.
- Зверху розсипати рубаний зелений лук.
- Готувати частування під кришкою 8 – 9 хвилин на помірному вогні.
Таке блюдо з яєць на сніданок завжди подається гарячим. Можна доповнити його соусами на основі томатної пасти.
Макарони з яйцем
Якщо всі домашні люблять макарони, їх цілком можна приготувати і в якості ситного сніданку.
Інгредієнти:
- будь-які макаронні вироби – 430 – 450 г;
- яйця – 4 великих;
- бекон і сир – за бажанням;
- сіль, зелень.
Приготування:
- Зварити макарони до готовності. Підійде будь-вид.
- Яйця ретельно збити окремо з сіллю. Можна всипати до них і улюблені спеції.
- Якщо використовується сир, його відразу потрібно потерти і змішати з яєчною масою.
- Макарони відкинути на друшляк, змішати з сирно-яєчної масою. Прогріти на плиті до тих пір, поки яйце не затвердіє, а сир не розплавиться.
Якщо планується доповнити такий смачний сніданок беконом, то останній потрібно окремо обсмажити тонкими смужками до рум’яності і легкого хрускоту, а потім змішати з основною стравою.
Яєчні млинці
Смачніше всього подавати такі млинці з різноманітними начинками – сирної, м’ясної, сирною, часниковою. У рецепті вказано кількість інгредієнтів на 1 млинець.
Інгредієнти:
- сире яйце – 1 велике;
- жирне молоко – 30 мл;
- сіль і масло.
Приготування:
- Збити яйце з дрібною сіллю за смаком. На цьому етапі можна додати до нього перець.
- Влити молоко. Повторити збивання.
- Обсмажити млинець стандартним чином на сковорідці з невеликою кількістю рослинного жиру.
- Зверху за бажанням викласти будь-яку начинку і згорнути корж рулетом.
Смачно подавати частування з начинками з порізаної шинки, тертого сиру і кубиків маринованих огірків.
Цікавий варіант наповнення для млинця – куряче м’ясо + майонез + кисле яблуко. Але можна придумати і інші цікаві комбінації смаку.
Простий сніданок з яєць і сосисок
Замість набридлої яєчні з сосисками, з того ж переліку продуктів вийде приготувати більш цікаве смачне блюдо. Головне, щоб під рукою у господині виявилися невеликі керамічні формочки.
Інгредієнти:
- сосиски (вершкові) – 5 шт.;
- кетчуп – 2 ст. л.;
- борошно – 2 ст. л.;
- яйця – 5 шт.;
- бульйон (будь-який) – повний стакан;
- цибуля – 2 шт.;
- спеції, олія, сіль.
Приготування:
- Розігріти невелику промазану олією сковорідку.
- Першим ділом висипати в неї цибулю, очищений і порубаний дрібними шматочками.
- Коли овоч зарум’яниться, додати до нього довільно нарізані сосиски. Обсмажити компоненти разом.
- Засипати суху борошно. Смажити, поки маса на сковорідці не почне пінитися.
- На цьому етапі влити бульйон, додати кетчуп, сіль, спеції.
- Довести суміш до закипання і зняти сковорідку з конфорки.
- Розкласти отриману обсмажену масу по невеликих формочках. На кожну буде досить по 2 – 3 ст. л.
- Зверху на порцію вилити по яйцю, намагаючись зберегти жовток цілим. Якщо під рукою виявилося вершкове масло, варто додати його в кожну формочку по невеликому шматочку.
- Поставити ємності на деко. Запікати 10 – 12 хвилин при 200 градусах.
Відразу ж подати страву до столу в гарячому вигляді.
Яйце, запечене в авокадо
Лише рідкісні господині наважуються спробувати поєднання яєць і авокадо. І дарма, адже воно дуже вдале.
Інгредієнти:
- авокадо – 1 шт.;
- яйця – 2 шт.;
- в’ялені томати – 2 ст. л.;
- хлібці, сіль, білий перець.
Приготування:
- Насамперед потрібно поставити духовку розігріватися до позначки 200 градусів.
- Яйця поділити на складові.
- Авокадо розрізати на 2 частини. Плід повинен бути стиглим і м’яким. Шкірку зрізати з нього не потрібно, а ось кісточку необхідно акуратно видалити.
- Ложкою обережно збільшити поглиблення посередині кожної половинки. Вилити всередину нього жовток. Для стійкості можна злегка зрізати у авокадо нижню частину.
- Перекласти половинки плода в жароміцну форму. Зверху залити жовток у поглибленні білком – скільки вміститься.
- Присолити і поперчити авокадо з начинкою.
- Довільно розсипати кубики в’ялених томатів.
- Запікати частування не більше чверті години.
Подати готовий сніданок з молоком і яйцем разом з хрусткими тостами.
Класичний «Крок-мадам»
Таку незвичну назву отримав популярний бутерброд, родом з Франції. Зверху його завжди прикрашає смажене яйце, нагадує про моду на витончені жіночі капелюшки.
Інгредієнти:
- тостовий хліб – 4 скибочки;
- вершкове масло – 60 г;
- твердий сир – 80 – 100 м;
- шинка – 80 – 100 м;
- салатні листя – 2 шт.;
- яйце – 2 шт.;
- сіль і зелень.
Приготування:
- Розм’якшити вершкове масло. Ретельно обмазати їм кожен хлібний шматочок з усіх боків.
- Підрум’янити основи для сніданку на сухій сковорідці до появи легкої рум’яної скоринки з одного боку.
- На два хлібних скибочки викласти пластинку сиру. Почекати, поки він трохи розплавиться.
- Додати слайсы шинки, рубану зелень і салатні листя. Накрити заготовки залишилися хлібними шматочками.
- Під кришкою прогріти бутерброди ще півхвилини.
- З яєць окремо приготувати 2 порції яєчні, посоливши їх в процесі. Варто скористатися формою, щоб глазуньи не вийшли за розміром більше, ніж скибочки хліба.
- Викласти готові яйця зверху тостів.
Подати смачний сніданок з ароматним чаєм/кавою.
Курячі рулети з перепелиними яйцями
Страва, приготовлена за таким рецептом, відмінно підходить для дитячого меню. Його можна подати навіть малюкам старше 1 року.
Інгредієнти:
- морква, картопля, цибуля, куряче яйце – 1 шт.;
- куряче філе – півкіло;
- перепелині яйця – 6 – 7 шт.;
- свіжа зелень – пучок;
- сіль.
Приготування:
- Перетворити курятину в однорідний ніжний фарш.
- Міні-яйця зварити до твердої серединки і почистити.
- Овочі прямо сирими подрібнити за допомогою середньої терки. Зелень дрібно порізати.
- Змішати вийшло «різноцвіття» з рештою курячим яйцем, сіллю, фаршем.
- Викласти масу на промаслений фольгу. Посередині одне за іншим «гусінню» розподілити перепелині варені яйця.
- Допомагаючи собі фольгою, сформувати рулет. Загорнути його в покриття. Запікати при 180 градусах 20 – 25 хвилин.
Щоб частування вийшло більш апетитним на вигляд і позбулося своєї аристократичної блідості, варто залишити його в духовці ще на 7 – 8 хвилин без покриття при 200 градусах.
Рецепт з беконом
Дуже смачною виходить яєчня по-американськи з копченим беконом.
Інгредієнти:
- яйця – 3 шт.;
- копчений бекон – 70 г;
- черрі – 2 – 4 шт.;
- сіль і свіжа зелень.
Приготування:
- Спочатку потрібно гарненько засмажити тонкі смужки бекону. Варто зробити їх рум’яними і хрусткими.
- Потім додати в сковорідку половинки чері. Потомити інгредієнти разом пару міну.
- Зверху вилити сирі яйця. Прямо в сковорідці продукти перемішати лопаткою.
- Посолити їх і щедро засипати подрібненою зеленню.
Подати яйця з беконом до сніданку з хрусткими тостами і свежесвареным кави. Таке блюдо відмінно доповнює гострий кетчуп або соус барбекю.
Готуємо незвичайну вівсянку
Коли звична вівсяна каша вже встигла порядком набриднути всій родині, можна поекспериментувати з більш цікавими рецептами на її основі. Наприклад, поєднувати пластівці з курячими яйцями.
Інгредієнти:
- вівсяні пластівці швидкого приготування – 60 – 70 г;
- куряче яйце – 1 велике;
- бджолиний мед – ½ ст. л.;
- фруктово-ягідне асорті – за бажанням.
Дуже важливо використовувати для приготування обговорюваного страви сковорідку з антипригарним покриттям. Масло для такого рецепту не знадобиться.
Приготування:
- На обрану суху сковорідку потрібно висипати відразу всі вівсяні пластівці.
- Обсмажити їх на малому вогні протягом 2,5 – 3 хвилин. При цьому дуже важливо постійно помішувати пластівці, ні в якому разі не даючи їм підгоріти.
- Продукт буде готовий до подальшої обробки, коли злегка зарум’яниться. Крім того, повинен з’явитися явний приємний горіховий аромат.
- Тільки потім до вівсянці можна виливати велике сире яйце.
- Відразу після його додавання в сковорідку до пластівців варто почати активну помішування інгредієнтів. Найзручніше працювати з ними за допомогою дерев’яної лопатки. Потрібно зробити так, щоб яйце рівномірно розподілилося по всій ємності і покрило всі пластівці.
- Закрити сковорідку кришкою і залишити на мінімальному вогні 1 хвилину. Після виключення не знімати ємність з усім вмістом з вогню ще стільки ж часу. Це потрібно, щоб вівсянка встигла стати більш м’якою.
- Перекласти вийшло блюдо на тарілку, заправити його медом і добре перемішати.
Частування відмінно доповнять шматочки різних фруктів і ягід. Підійдуть будь-які плоди по смаку господині і всіх домашніх.
Сніданок з яйцем-пашот
Варені яйця пашот виходять дуже незвичайними. Вони щільні зовні і ніжні, напіврідкі всередині. Для повноцінного сніданку залишається лише доповнити їх тостами.
Інгредієнти:
- багет – 70 г;
- яйця – 2 шт.;
- вершковий сир – 60 г;
- зелена спаржа – 3 стебла;
- шпинат – 30 г;
- сіль.
Приготування:
- Дрібно порізати промитий і обсушенный шпинат. Змішати його з м’яким вершковим сиром. За смаком присолити.
- Багет порізати шматочками і підсушити на сковорідці, в духовці або тостері.
- Намазати кожен теплий хлібний скибочку масою з першого кроку.
- Спаржу варити протягом 1 хвилини, потім злегка засмажити на будь-якому жирі.
- Зварити яйце пашот у воді з оцтом. Для цього, рухаючи виделкою по колу, зробити у воді вир, залити в неї яйце і варити до твердості жовтка, продовжуючи обертальні рухи.
Подати яйця разом з хрусткими тостами на сніданок. Поруч покласти готову спаржу.
Вирішуючи, що приготувати на сніданок, в першу чергу варто звернути свою увагу на страви з яєць. Вони смачні, бюджетні і зазвичай дуже прості у приготуванні. Залишиться лише вибрати сподобався рецепт, враховуючи наявність продуктів у холодильнику.