Колись, згідно з біблійним переказом, сочевичний суп вплинув на всю історію людства. Багато вчених любили цю страву і називали його «солодше делікатесів». Зараз суп з червоної, жовтої і зеленої сочевиці готують у багатьох країнах, а в деяких страва є традиційним. Цей суп містить джерело корисних речовин, наділяє організм силою та енергією.
Класичний сочевичний суп
Готується страва з:
- сочевиці жовтою або червоною – 300 г;
- моркви – 2-4 коренеплоду;
- цибулі – 1 шт.;
- часникових зубів – 5-6 штук невеликого розміру;
- коріандру в молотом вигляді – 0,5 ч. л.;
- сухих ароматних трав – за смаком;
- перцю;
- води або бульйону – 1 л;
- солі;
- олії оливи.
Цибулю нарізати дрібними кубиками і відправити підсмажуватися на олії. Моркву з часником очистити, подрібнити в блендері і додати до цибулі. Слідом відправити коріандр, сіль, тушкувати без кришки на слабкому вогні.
Сочевицю промити в 7-ми водах, додати до овочевої піджарки. Поперчити, присипати спеціями. Залити бульйоном і варити близько 20 хвилин. Подати зі свіжою зеленню.
По-турецьки
Сочевичний суп по-турецьки давно став улюбленою їжею в багатьох країнах. Готується він без використання яловичини або птиці, проте виходить дуже насиченим, поживним і смачним.
Для приготування страви слід запастися:
- червоною сочевицею – 200 г;
- картоплею – 2 шт.;
- морквиною;
- томатами черрі – 6 шт. (можна замінити томатною пастою);
- солодким перцем;
- гострим перчиком;
- цибулею ріпчастою;
- жиром пісним – 80 мл;
- овочевим бульйоном – 1,2 л;
- гвоздикою – кілька суцвіть;
- паприкою – 0,5 ч. л.;
- лимонною цедрою;
- часником – 3 зубки.
Морква і картопля миються, очищаються від шкірки, нарізати кубиками. Болгарський перець подрібнюється соломкою, гострий перчик – невеликими квадратами. Сочевиця промивається, помідор бланшируется і подрібнюється на тертці.
На маслі в глибокому сотейнику по черзі обсмажити цибулю з часником, моркву, картоплю, інші овочі, сочевицю. Додати томати, спеції, залити бульйоном і варити до повного приготування картоплі. Перебити наприкінці за допомогою блендера, прикрасити лимонною цедрою і подати до столу.
Суп-пюре з жовтою сочевиці
Для тих, хто спробував суп із сочевиці, вже неактуальний горох, вимагає тривалого замочування і варіння. Блюдо виходить насиченим, ситним, готується менше години.
Для його приготування слід запастися:
- сочевицею жовтого – 1 склянка;
- свинячим м’ясом – 400 г;
- водою – 2 л;
- цибулею ріпчастою;
- морквою;
- рослинною олією – для смаження;
- картоплею – 2 великих бульби;
- сіллю, чорним меленим перцем;
- кропом;
- часником – 4 зубки.
М’ясо відварюється, ділиться на порційні шматки і складається в проціджений бульйон. Жовта чечевиця промивається, картопля та інші овочі нарізаються кубиками. Цибулю з морквою обсмажуються на сковороді і покласти в бульйон разом з картоплею. Туди ж відправляється сочевиця. Сіль і перець додаються в кінці варіння разом з подрібненим часником і зеленню. Подати суп до столу злегка остигнув.
З куркою – покроково
Сочевичний суп з куркою не тільки смачний, але і дієтичний.
Готується він із:
- курячої грудки – 1 шт.;
- цибулі ріпчастої і зеленої;
- морквини;
- зеленої сочевиці – 200 г;
- води – 900 мл;
- оливкової олії – пару столових ложок;
- солі, спецій.
Коли всі інгредієнти будуть підготовлені, можна приступити до приготування смачного ароматного першого страви.
Покроково воно готується наступним чином:
- М’ясо промивається, кладуть в каструлю разом з цілим цибулею, заливають водою і варять до готовності.
- Разом з м’ясом відварити сочевицю, додати сіль.
- Вийняти відварену грудинку, прибрати кістки, м’ясо нарізати порційно. Обсмажити на сковороді разом з морквою і цибулею.
- Висипати піджарку в бульйон, готувати близько 12 хвилин, додати спеції.
Гарячий супчик розливається по тарілках відразу після приготування. Можна подати з грінками і улюбленим соусом.
Вегетаріанський крем-суп з сочевицею
Вегетаріанський крем-суп просто незамінний для людей, які обмежують себе у вживанні білкової їжі. Добре готувати страву в пост – воно легке, поживне, допоможе урізноманітнити убогий раціон в цей період.
Готується страва з:
- сочевиці – 280 м;
- консервованих томатів – 350 г;
- цибулі ріпчастої;
- часнику – 5-7 зубчиків;
- моркви;
- олії оливкової – 40 мл;
- солі, меленого перцю;
- шафрану;
- розмарину, базиліка (за бажанням).
Спочатку сочевиця відварюється протягом 25 хвилин до готовності. Для супу по цьому рецепту добре використовувати два види сочевиці – так і колір, і смак страви вийде яскравіше. Часник з цибулею нарізати і обсмажити на олії. Слідом додати моркву, томати, сіль і спеції. Тушковані овочі ввести в бульйон до сочевиці, варити близько 8 хвилин. Подати до столу з лимонним соком і м’ятою, попередньо подрібнивши.
З копченостями
Легкий аромат копченостей, насичений смак гармонійно поєднаних продуктів – цей суп стане номер 1 в меню кожної сім’ї.
Для його приготування слід запастися:
- подкопченными свинячими реберцями – 0,5 кг;
- картопля – 4 бульби;
- сочевицею – 400 г;
- морквою, цибулею;
- рослинним жиром для смаження;
- зеленню петрушки;
- сіллю, перцем за смаком;
- лаврушкой.
Воду закип’ятити, покласти м’ясо і варити до тих пір, поки м’ясо буде легко відокремлюватися від кісток. Після приготування реберця дістати, трохи остудити, відокремити філе від кісточок, нарізати.
Картопля очищається, нарізається і відправляється в бульйон. Цибулю з морквою порізати і обсмажити до рум’яності. Сочевицю промити, залити водою і дати постояти кілька хвилин.
До готової картоплі додати сочевицю, піджарку і м’ясо. Варити протягом 10 хвилин, додати спеції, сіль. Приправивши свіжою зеленню, суп можна подавати домочадцям.
З червоної сочевиці
Простий і ситний супчик без праці можна приготувати з червоної сочевиці.
Заснований він на таких продуктах, як:
- червона сочевиця – 220 г;
- картопля – 2-4 шт.;
- морква;
- цибулю білий;
- рослинний жир – пару столових ложок;
- чиста рідина – 2,7 л;
- сіль, перець;
- маслини;
- лимон;
- зелень.
У сковороді на олії обсмажити цибулю, моркву, картоплю і сочевицю. Залити все окропом, додати спеції. Готувати протягом 35 хвилин, поки не буде готовий картопля. В кінці додати сіль і спеції, маслини нарізати кільцями і лимон. Подати до столу, прикрасивши зеленню.
В мультиварці
В мультиварці приготувати сочевичний суп вийде легко і швидко.
Для його приготування варто запастися:
- сочевицею, краще червоної – 230 г;
- картоплею – пару бульб;
- морквою;
- цибулею;
- вершковим маслом – 30 г;
- водою – 1,8 л;
- зеленню кропу – пару гілочок;
- сіллю.
Овочі нарізати невеликими скибочками, моркву натерти. Обсмажити цибулю з морквою на олії в режимі «Смаження» протягом 7 хвилин, потім додати картоплю. Слідом всипати промиту сочевицю, додати рідину, сіль і включити режим «Суп». Готувати протягом 12 хвилин, перемішати і продовжити варити до готовності картоплі. В кінці додати зелень і улюблені спеції. Скориставшись блендером, можна зробити із цієї страви сочевичний суп-пюре.
Перше страву із зеленої сочевиці
На вечерю добре приготувати легкий суп з:
- зеленої сочевиці – 1 склянка;
- цибулі ріпчастої;
- картоплі – 3 шт.;
- моркви;
- оливкової олії – 50 мл;
- курячих гомілок– 2 шт.;
- мускатного горіха – щіпка;
- солі.
Курячі гомілки або будь-яке інше м’ясо відварити, відокремити від кісток. У бульйон опустити промиту сочевицю, відварити, потім картоплю і овочеву піджарку. Після готовності продуктів додати сіль, спеції, порізане м’ясо. Подати до столу зі сметаною і зеленню.