Навіть у найбільш «дрімучі» часи люди прекрасно знали про те, як готувати сочевицю і чому її неодмінно слід включати в свій раціон. Сьогодні ми шукаємо екологічно чисту їжу, проте, непростимо обходимо увагою «скромні» пакети з натуральним продуктом, ганяючись за яскравими упаковками і модними трендами. Подивіться, як можна отримати прості, смачні, корисні страви з бобових культур!
Як готувати сочевицю на гарнір
Нічого складного в технології приготування відмінного гарніру для основної страви немає. Просто необхідно враховувати певні правила та корисні рекомендації.
Особливості приготування гарніру з сочевиці:
- Оболонка бобів коричневих, жовтих або чорних більш щільна, тому такі зерна необхідно попередньо замочувати. Червона сочевиця в подібній процедурі практично не потребує.
- Залишаючи зерна розбухати, не додаємо жодних спецій і приправ. Ці компоненти приєднуємо тільки в процесі теплової обробки продукту, та й то в обмежених кількостях.
- Відварюємо зерно в такі строки: зелена або бура готуємо 40 хвилин; коричнева — 30; червоне (помаранчевий) — від 15 до 20 хвилин.
Для отримання смачного гарніру потрібно:
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- подрібнені горіхи — 60 г;
- чечевичное зерно — 150 г;
- свіжа гірчиця — 15 г;
- часникові зубки — 2 шт.;
- оцет (винний або яблучний) — 20 мл;
- сіль, зелень, перо цибулі, лаврове листя, перець.
Процес приготування:
- Залишаємо сочевицю на ніч в очищеної рідини. Вранці ретельно промиваємо зерна, поміщаємо в каструлю, вливаємо 300 мл питної води. Додаємо лаврушку, цибулину, бутон гвоздики і кип’ятимо складу. Потім варимо 35 хвилин на слабкому вогні.
- Дрібно кришимо другу цибулину, рубаємо петрушку і перо цибулі. З’єднуємо в піалі оцет, гірчицю, подрібнений часник, сіль і перець.
- Витягуємо з відвареною сочевиці додані для смаку компоненти, з’єднуємо бобові з приготовленим соусом, подрібненими горіхами і цибульним складом. Акуратно перемішуємо їжу.
Тепер, коли ми знаємо, як приготувати сочевицю на гарнір, приступаємо до освоєння інший простий і смачної їжі з бобів.
Ситна каша з овочами
Особливістю включення в їжу зернових культур є їх чудовий горіховий смаковий відтінок. Аромат сочевиці делікатно підкреслює смак м’ясного або овочевого страви, свіжого салату.
Склад інгредієнтів:
- масло вершкове — 30 г;
- цибулина і моркву;
- чечевичное зерно — 200 г;
- лист лавра, сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Отже, добре промиваємо боби, заливаємо 200 мл очищеної води. Співвідношення сочевиці і рідини повинно бути строго визначеним — 1:2, інакше ризикуємо кашу не доварити або отримати субстанцію у вигляді пюре.
- Додаємо лист лавра або зубок часнику, що надасть страві більш ароматний і пікантний відтінок. Варити сочевицю слід 25 хвилин на тихому вогні, а поки готуємо смачну заправку. Приправляємо їжу сіллю тільки в кінці приготування.
- Очищаємо всі овочі, цибулю шаткуємо кубиками, моркву ріжемо соломкою, обсмажуємо продукти в маслі до золотавих відтінків. Зливаємо з готових бобів надлишки рідини, поміщаємо до них овочевий склад, приправляємо його сіллю, акуратно розмішуємо страву.
Ситна каша з сочевиці — відмінна самостійна їжа, яку при необхідності використовуємо в якості гарніру.
Смачне перше блюдо
Турецький булгур, чечевичная чорба, супи і супи-пюре, вегетаріанські та пісні страви — очі розбігаються від достатку перших страв. І кожне з них буде самим смачним, ароматним і корисним!
Список продуктів:
- масло пісне;
- картопля — 6 шт.;
- свинячі ребра копчені — 500 г;
- боби сочевичні — 200 г;
- сіль, зелень;
- солодка морква, цибулина.
Порядок приготування:
- Добре промиваємо свинину на кісточках, викладаємо в каструлю, заливаємо фільтрованою водою, відварюємо до готового стану. Дістаємо реберця, відокремлюємо смачне м’ясо, ріжемо його на порції.
- Очищаємо і обполіскуємо овочі, шаткуємо півкільцями цибулю, дрібно натираємо моркву. Обсмажуємо продукти в ароматній олії.
- Викладаємо в бульйон нарізані брусочки картоплі, додаємо заздалегідь замочену і промиту сочевицю. Відварюємо продукти практично до готовності, потім приправляємо сіллю, приєднуємо овочевий склад і лист лавра. Через 5 хвилин нагрівання вимикаємо вогонь.
Подаємо запашний суп із сочевиці в гарячому стані, «озеленяем» тарілки з їжею нарізаними листочками запашних рослин.
Сочевичні котлети
Простий і смачний рецепт апетитних виробів дозволить отримати страву, дуже нагадує м’ясне блюдо.
Перелік компонентів:
- зубки часнику — 2 шт.;
- яйце;
- масло пісне;
- цибуля ріпчаста;
- сочевиця зелена — стакан;
- пластівці вівсяні — 40 г;
- сухарі панірувальні — 150 г;
- щіпка солі, перець;
- коріандр, зіра — по 1 ч. л.
Процес приготування:
- Для отримання смачного і якісного страви сочевицю обов’язково перебираємо, видаляємо всі сторонні включення. Добре промиваємо боби і на півгодини замочуємо. Поміщаємо набряклий продукт в 2 л киплячої питної води, 30 хвилин варимо до готового стану.
- Приправляємо гарячі зерна спеціями і сіллю, потім подрібнюємо за допомогою блендера. Додаємо роздавлений пресом часник, подрібнену цибулю, пластівці вівсянки, яйце. Ретельно вимішуємо складу руками.
- Нагріваємо сковороду з олією, відбираємо порцію ложкою приготованого фаршу, паніруємо сухарями. Викладаємо виріб в гарячий жир, злегка придавлюємо, створюючи круглу або довгасту форму. Додаємо ще кілька чечевичных котлеток, швидко обсмажуємо з усіх боків до красивої рум’яності.
Подаємо гарячу страву з домашньою сметаною або соусом.
Дієтичний салат з сочевицею
Представлене страва добре стимулює обмінні процеси, що відбуваються в організмі. А це значить, що наша буде тонка талія, а тіло — красиве і привабливе.
Набір продуктів:
- масло пісне;
- сир «Фета» — 250 м;
- гарбуз свіжа — 350 г;
- заздалегідь відварена сочевиця — 250 г;
- спеції (прованські трави (1,5 ч. л.).
Особливості приготування:
- Зрізаємо з гарбуза грубу шкірку, добре промиваємо, просушуємо серветками, ложкою видаляємо насіння і волокна. Нарізаємо овоч невеликими кубиками, які відразу обсмажуємо в пісному маслі разом з прованськими травами.
- Викладаємо заздалегідь відварені боби в сервірувальний посуд, додаємо шматочки гарбуза, приєднуємо бажані спеції. Акуратно розмішуємо їжу, потім поливаємо свіжим маслом.
Залишилося викласти на дієтичний салат з сочевицею розкришений сир Фета і з задоволенням з’їсти порцію смачного і корисного страви.
Томатний суп із бобовими
Для любителів перших страв з додаванням помідорів ми підготували рецепт розкішного супу з цінною зерновою культурою. Зміцнюємо імунітет, відновлюємо душевну рівновагу!
Необхідні компоненти:
- готовий м’ясний бульйон — до 2 л;
- томат, морква, картопля — по 1 шт.;
- сочевиця — 200 г;
- щіпка солі;
- горошини перцю;
- лаврове листя — 3 шт.
Технологія приготування:
- Наливаємо в каструлю м’ясний бульйон, після початку кипіння опускаємо в нього попередньо оброблену сочевицю. Якщо в нашому розпорядженні зелені боби, відправляємо їх першими в суп. Кидаємо листи лавра, кілька горошин перцю і відварюємо продукти до 25 хвилин.
- Далі викладаємо картоплю, нарізану брусочками, і нарізану соломкою моркву. Продовжуємо готувати ще 10 хвилин, поки шматочки коренеплодів не стануть м’якими.
- Тепер прийшла черга помідора. Кладемо в суп шматочки томату, приєднуємо нарубану зелень, приправляємо страва перцем і сіллю. Через 7 хвилин додаткового нагрівання вимикаємо вогонь.
Подаємо першу страву в гарячому вигляді.
Варіант приготування з грибами
Простий рецепт смачного страви зайвий раз підтверджує, наскільки великий потенціал харчової сочевиці.
Склад продуктів:
- масло пісне;
- морква — 2 шт.;
- свіжі печериці — 500 г;
- зерна сочевичні — 200 г;
- часникові зубки — 2 шт.;
- цибулини — 2 шт.
Спосіб приготування:
- Добре промиваємо боби, поміщаємо в просторий посуд, заливаємо фільтровану воду (400 мл) і нагріваємо до кипіння. Знімаємо піну, зменшуємо вогонь до мінімуму. Варимо сочевицю 40 хвилин, потім відкидаємо на друшляк, щоб стекла вся зайва волога.
- Готуємо гриби чверть години в киплячій підсоленій воді, потім зливаємо рідину.
- Очищаємо овочі і промиваємо. Зубки часнику пропускаємо через прес, цибулю нарізаємо кубиками, моркву шаткуємо соломкою або крупно натираємо. Пасеруємо нарізку 5 хвилин, потім додаємо печериці.
- Обсмажуємо продукти до приємних золотистих відтінків, приєднуємо сочевицю і нарубану зелень. Перемішуємо компоненти страви, нагріваємо ще 3 хвилини в закритому стані, вимикаємо вогонь.
Розкладаємо духмяне страву по тарілках, подаємо до столу гарячим.
Чечевиця з куркою і болгарським перцем
Страви з м’яса птахи — найбільш улюблені страви, однак, якщо разом з куркою і овочами приготувати сочевицю, наші почуття зростуть багаторазово.
Список інгредієнтів;
- перець солодкий;
- зубки часнику — 2 шт.;
- філе куряче — 400 г;
- сочевиця зелена — 300 г;
- цибуля-ріпка — 1 шт.;
- масло оливи — 20 мл;
- сіль, сухі спеції.
Етапи приготування:
- Промиті боби поміщаємо в посуд, вливаємо 600 мл окропу і відварюємо 35 хвилин методом томління. В кінці процесу приправляємо їжу сіллю.
- Очищені овочі шаткуємо невеликими шматочками, зубки часнику дрібно кришимо, обсмажуємо нарізку в пісному маслі, після чого додаємо розділений на невеликі частини куряче філе. Посипаємо продукти спеціями, солимо і перчимо. Готуємо їжу ще 10 хвилин, намагаючись не пересушити м’ясо птиці.
- Змішуємо відварену сочевицю з приготованим в овочах курячим філе і прикрашаємо нарубаною зеленню.
Подаємо страву з томатною пастою або соусом, що володіє делікатним смаком і тонким ароматом.
Індійський дав – покроковий рецепт
Досить поглянути на компоненти рецепту популярного в Індії вегетаріанського супу, щоб зрозуміти причину особливої до нього любові з боку корінного населення.
Набір продуктів:
- цибуля ріпчаста;
- масло (пісне і топлене) — по 1 ст. л.;
- кінза свіжа, гарам масала (індійська приправа) — 1 ч. л.;
- висушені стручки чилі — 2 шт.;
- сіль — 20 г;
- томати — 3 шт.;
- сік лимона — 10 мл;
- сочевиця червона — 250 г;
- асафетида, куркума, коріандр, імбир (тертий), кориця, тмин, гвоздика (3 бутона), каррі, паприка, зіра — по 1 ч. л.;
- гірчиця (насіння) — ½ ч. л.;
- цукор — 25 р.
Процес приготування:
- Очищаємо овочі. Часник дрібно натираємо, томати нарізаємо кубиками, подрібнюємо цибулю.
- У сотейнику розтоплюємо масло, додаємо кмин, корицю, насіння гірчиці, гвоздику і стручки чилі. Все обсмажуємо до хвилини. Далі додаємо інші спеції і приправи. Готуємо ще півхвилини, після чого викладаємо до іншим продуктам цибулю і томати. Злегка обсмажуємо компоненти супу, потім всипаємо підготовлену сочевицю.
- Солимо і перчимо склад, вливаємо очищену воду (700 мл) і тушкуємо продукти чверть години в закритому стані. На останньому етапі приєднуємо сік лимона і гарам масалу.
Подаємо індійський дав у гарячому вигляді, при якому особливо проявляється насичений букет незбагненно запашних ароматів і пекучих прянощів.
Користь і шкода сочевиці
Коли дієтологи стверджують, що боби мають, крім користі, ще й шкоду, це не зовсім коректний висновок.
Правильніше було б сказати про індивідуальному «щодо» організму до цієї культури, можливих негативних проявах, що виникають при певних умовах.
Яку здатна принести користь сочевиця:
- зерна не тільки зміцнюють (підтримують) імунітет, але і ефективно застосовуються в боротьбі з ожирінням;
- боби благотворно впливають на діяльність кишечника (виводять токсини), сприяють профілактиці розвитку (виникнення) новоутворень, що забезпечує міститься в бобах фолієва кислота;
- обволікаючі властивості зерен надають благочинну допомогу людям, які мали нещастя «придбати» гастрит чи виразкову хворобу;
- сочевиця здатна «навести» певний порядок в сечостатевій системі;
- вживання бобів показано при наявності проблем з зачаттям, а також для підтримки фізичної і розумової діяльності.
- продукт допоможе зберегти красу і здоров’я волосся, шкіри та нігтів (бобові беруть участь у виробленні колагену);
- нарешті, істотний зміст у сочевиці триптофану, який виробляє відомий гормон щастя (серотоніну), допомагає при депресивних станах, покращує настрій, підвищує життєвий тонус.
Шкідливі прояви сочевиці:
- оскільки різнокольорові зерна багаті калієм, надмірне вживання бобів може проявитися онімінням кінцівок, розвитком сечокам’яної хвороби;
- можливі такі побічні явища, як посилення газообразований і спазми (здуття живота), тому людям, страждаючим захворюваннями кишечника (ШКТ), дисбактеріозом, показано вживання сочевичного зерна в обмежених кількостях.
Дозуємо порції і не переїдаємо страви з бобів, навіть коли вони «непристойно» апетитні, адже індивідуальну непереносимість ще ніхто не відміняв!
Готуйте прості і смачні страви з сочевиці, а ми забезпечимо вас кращими рецептами, які приносять виключно позитивні від отриманих страв емоції.