Сочники з сиром з пісочного тіста – 6 рецептів приготування

«Розкачати в сочень» – цей вираз зараз рідко в ходу, зазвичай кажуть «розкачати дуже тонко», але саме цей спосіб розкочування тіста дав назву пиріжків з не защипнутыми краями. Раніше їх готували з різними начинками, до наших днів дійшли тільки, можливо, найбільш ласі – сочники з сиром з пісочного тіста. Про всі тонкощі і нюанси виготовлення цих апетитних пирогів піде мова далі.

Класичні сочники з сиром з пісочного тіста

За цією рецептурою основа пиріжка виходить дуже м’якою і по-пісочному розсипчастою, а його внутрішній зміст нагадує застиглий крем. Всього цього допомагає домогтися сметана, присутня і у складі тесту, і в начинці.

Пропорції продуктів для тіста:

  • 2 яйця;
  • 180 г цукру;
  • 150 г вершкового масла;
  • 100 мл сметани жирністю 20%;
  • 2 г ваніліну;
  • 14 г розпушувача;
  • 335-390 г борошна.

Щоб підготувати начинку для соковитою потрібно:

  • 400 г сиру;
  • 90 г цукру;
  • 40-60 мл сметани (20%);
  • 5 г ванільного цукру.

Додатково буде потрібно ще одне яйце, щоб змастити вироби перед тим, як поставити їх у духовку.

Випікаємо по кроках:

  • Кубики розм’якшеного масла, цукор, сметану, яйця, ванілін і розпушувач скласти в одну ємність належного літражу. Потім всі ці продукти старанно розмішати до однорідності віночком або електричним міксером.
  • Далі невеликими порціями, щоб не забити тісто, в рідку складову вводять борошно. Як тільки маса збереться у грудку, прийме однорідну текстуру, злегка вологу і жирноватую, її можна відставити в сторону.
  • Тепер час підготувати фарш із сиру, який наповнить сочні: всі продукти з’єднати і добре перетерти. Суміш не повинна бути занадто водянистою, тому потрібно стежити за кількістю сметани в ній.
  • Тісто прокатати качалкою, довівши товщину до 2-3 мм, вирізати з кружки діаметром 7-10 см, розподілити по них начинку, скласти заготовку навпіл, і виріб готовий.

У класичних соковитою краю хвилясті, зробити їх можна з допомогою спеціальної вирубки, а якщо її немає, можна застосувати металеві формочки для кексів з хвилястими стінками.

  • На підготовленому аркуші для випікання акуратно розкласти заготовки, залишаючи невеликі просвіти між ними. Потім змастити їх збитим яйцем і спекти при 180-185 градусах. Приблизний час випічки – від 20 до 25 хвилин.

Випічка по ГОСТу

Сирні сочні, приготовані за Гостом – це солодкі спогади про шкільні роки чудесні. Щоб згадати смак незабутньою сирною випічки з дитинства, знадобляться лише трохи вільного часу і наступний список продуктів для основи:

  • 420 г борошна;
  • 2 яйця;
  • 200 г вершкового масла або маргарину для випічки;
  • 100 г цукрової пудри;
  • 2,5 г дрібної солі;
  • 3,5 г амонію.
Дивіться також:  Пишні оладки на кефірі – 10 рецептів

До складу сирної начинки по ГОСТу входять:

  • 400 г сиру;
  • 80 г цукрової пудри;
  • 60 г борошна;
  • 40 г сметани;
  • 1 жовток.

Випікають на підприємствах громадського харчування сочні не змащувалися зверху нічим, але все, ж випічка буде більш ошатним і апетитною, якщо перед відправкою в духову змастити її сумішшю жовтка і теплого молока (води).

Послідовність кулінарних процесів:

  • М’яке масло збити до пишноти з цукровою пудрою. У цю суміш по одному додавати яйця. Борошно, протрушенную з амонієм і сіллю, невеликими порціями вмішати в тісто, яке легко повинно зібратися в кулю.

У тесті Гостівської випічки присутній амоній в якості розпушувача, але якщо його не вдалося купити, то цей інгредієнт легко замінимо звичним пекарським порошком. Важливо тільки не переборщити з розпушувачем, щоб сочні не потріскалися зверху.

  • Для начинки потрібно просто в одну посудину скласти всі її компоненти і старанно перемішати їх міксером або блендером. Перед використанням сирною масою слід дати трохи постояти.
  • Тісто розділити на шматочки вагою по 70 г, з кожної сформувати овальну корж, не товщі 5 мм По овалу з пісочного тіста розподілити начинку (по 45 г) та складіть його навпіл.
  • Сформовані заготовки розкласти на деко, змастити жовтком і випікати до готовності при 180-200 градусах. На випічку в середньому піде 20-25 хвилин.

Готуємо без сметани

Багато господинь шукають варіант розсипчастих пиріжків з сирним наповненням і без сметани в переліку інгредієнтів, тому не можна обійти стороною таку рецептуру.

Для випічки без сметани слід підготувати:

  • 2 яйця;
  • 100 г цукрової пудри, з них 80 г в тісто;
  • 160 г вершкового масла;
  • 350 г борошна (300 в тісто і 50 для начинки);
  • 200 г сиру.

Поетапний рецепт сочников:

  • З масла, розм’якшеного до кремової консистенції, пудри, одного яйця і борошна замісити гладке тісто, поділити на 12 рівних за вагою кульок.
  • Сир протерти через сито, додати до нього залишки пудри, борошна і білок, розім’яти толкушкой для картоплі в кашку.
  • Кульку тесту розплющити качалкою в овал, при бажанні фігурним ножем пройтися по краях, зробивши їх хвилястими. На одну сторону заготовки викласти дві столові ложки начинки і прикрити іншою стороною.
  • Помазані збитим жовтком пиріжки випікати при 200°С не менше півгодини. Перед подачею їх можна трохи припорошити пудрою з меленого цукру.
Дивіться також:  Швидке тісто для пиріжків з сухими дріжджами

Сирні сочні з пісочного тіста

Не менш ніжними, ніж класичні або ГОСТовские, виходять сочні на кефірі, для яких знадобляться:

  • 1 яйце;
  • 100 г цукру;
  • 100 г вершкового масла;
  • 150 мл кефіру;
  • 500 г борошна;
  • 4 г соди;
  • 2,5 г солі.

Для апетитною сирної начинки потрібно взяти:

  • 300 г незернистого сиру;
  • 1 яйце;
  • 40-60 г цукру;
  • 40 г манної крупи;
  • 30 р сметани;
  • 3 г солі.

Випічка:

  • У кефір кинути соду і перемішати. Окремо яйце збовтати з кристалічними продуктами (сіллю і цукром) просто до розчинення всіх твердих часток. У борошно натерти на крупну тертку холодне масло і швидко перетерти руками в дуже дрібну крихту.
  • Всі складові тіста з’єднати разом, сформувати з отриманої маси гладкий клубок, який прикривши серветкою прибрати в холодильник.
  • Яйце розділити на жовток і білок. Перший залишити для змащування соковитою, а другий з’єднати з іншими інгредієнтами начинки і старанно розтерти виделкою до однорідності.
  • З охолодженого тіста і підготовленої начинки сформувати сочні, які потім змастити сумішшю з жовтка і ложки води і спекти до готовності при 180-200 градусах.

З додаванням в начинку вишні

Ягоди вишні – це один із способів зробити сочень з сиром ще смачніше. Для цієї мети підійде як свіжа вишня, так і заморожена, але обов’язково без кісточок. Як ягідних варіантів в сирну начинку можна також додати смородину, чорницю або агрус, а для варіанту з вишнею слід підготувати:

  • 320 г борошна;
  • 100 г вершкового масла;
  • 100 г сметани;
  • 3,5 г розпушувача;
  • 2 яйця;
  • 200 г сиру;
  • 60 г ягід вишні без кісточок;
  • цукор, ванілін і сіль за смаком.

Хід роботи:

  • З борошна, сметани, солі, натертого на тертці масла, розпушувача і яйця замісити еластичне пісочне тісто, яке стабілізуємо чверть години на холоді.
  • Сир з білком, цукром і ваніліном перетворити в гомогенну пасту з допомогою блендера.
  • Тісто розкачати до 5 мм аркуша, вирізати з нього гуртки, які змастити сирною пастою, зверху покласти кілька вишеньок і скласти навпіл. Краї пиріжка можна трохи защипнути, придавивши ручкою ложки або зубцями виделки, але середина повинна бути відкритою.
  • Сформовані вироби обробити сумішшю жовтка і води, а далі готувати в духовці аналогічно попереднім рецептами.
Дивіться також:  Сметанний торт – 9 рецептів приготування в домашніх умовах

Як спекти сочники з сиром з дитинства?

Ті дорослі, у яких бабуся жила далеко за межею міста, пам’ятають сочні величезними духмяними пиріжками, приготованими на олії з сільських вершків і з начинкою з домашнього сиру. Для дорослих розмір соковитою можна залишити великим, а от для діток краще приготувати маленькі акуратні пиріжки, які буде зручно їсти. В начинку можна додати родзинки або цукати.

Пропорції продуктів для відкритих пиріжків за рецептом бабусі наступні:

  • 300 г борошна;
  • 125 г вершкового масла;
  • 1 в тісто яйце і жовток в начинку;
  • 60 р цукру в тісто і 40 м в сирний фарш;
  • 1,5 г солі;
  • 3-4 г розпушувача;
  • 50 г сметани;
  • 300 г сиру;
  • 30 г крохмалю;
  • родзинки і цукати за смаком і бажанням.

Як приготувати сочники з пісочного тіста:

  • Борошно протрусити з розпушувачем і сіллю. Окремо масло розтерти з цукром, яйцем і сметаною. З’єднати рідкісну та сипучу складові, старанно вимішати і прибрати на 60 хвилин на холод.
  • Сир продавити через дрібне сито, додати жовток, крохмаль і підсолодити. Старанно перемішати і вже в однорідний фарш можна викласти цукати та/або родзинки.
  • Після цього залишається тільки виліпити і спекти сочні. Великих пиріжків вийде 9 штук, ну а маленьких значно більше. Температура термічної обробки 180-200 градусів, а час буде залежати від розміру заготовок.

Калорійність готової випічки

Людям, які стежать за кількістю споживаних калорій, але обожнює сирні сочні, стане в нагоді інформація про калорійність 100 г готової випічки по кожному із запропонованих рецептів:

Назва страви Калорійність, ккал/100 г
Класичні сочні 317,5
Випічка по ГОСТу 337,6
Рецепт без сметани 350,9
Сирні сочні з пісочного тіста 292,0
З додаванням в начинку вишні 297,9
Сочники з сиром з дитинства 325,9
Прокрутка до верху