Вважається, що по-справжньому смачні котлети можна зробити тільки з комбінованого фаршу. Для цих цілей можна використовувати свинину, яловичину, баранину або птицю, поєднуючи складові в рівних пропорціях або з перевагою будь-якого виду м’яса. В цій статті наведені 5 рецептів соковитих котлет з мішаного фаршу, приготованих на сковороді або в духовій шафі, і корисні поради початківцям кулінарам.
Соковиті котлети з мішаного фаршу на сковороді
Самі підходящі види м’яса для котлет — це свинина, яловичина і птиця.
Щоб приготувати таку страву, знадобляться наступні компоненти:
- свинина, яловичина і курка в рівних пропорціях;
- велика цибулина;
- зубчики часнику;
- картоплина;
- скибочка білого хліба або батона;
- яйце;
- сіль і відповідні приправи;
- борошно або суміш для панірування.
Як готувати змішані котлети:
- Ділимо на кілька частин очищену цибулину, картоплю, знімаємо з лушпиння часнику, нарізаємо м’ясо.
- Замочуємо хліб або батон у воді, а потім ретельно віджимаємо.
- Робимо фарш з підготовлених компонентів, потім додаємо яйце, сіль і спеції, ретельно перемішуємо.
- Виліплює котлетки, обвалюємо в борошні або панірувальними суміші і смажимо на розжареному жирі.
На замітку. Деякі кулінари вважають, що яйця тільки псують котлети, роблячи їх менш соковитими, і виключають цей інгредієнт складу.
Як приготувати в духовці
Готувати котлети можна не тільки в сковороді, але і в духовій шафі, а щоб блюдо не здавалася сухим, його запікають з різними підливою.
Для приготування потрібно взяти такі продукти:
- яловичину;
- індичку або курку;
- цибулину;
- бульба картоплі;
- кілька часникових зубчиків;
- трохи білого хліба;
- яйце;
- жирні вершки;
- гірчицю по смаку;
- сіль і приправи.
Як приготувати в духовці котлети з яловичини і птиці з вершково-гірчичним соусом:
- Робимо фарш з м’яса, цибулі, картоплі і часнику, потім додаємо перемелений білий хліб.
- Солимо і приправляємо спеціями суміш, вбиваємо яйце і ретельно вимішуємо.
- Формуємо подовжені порції, розкладаємо їх у змащений тонким шаром жиру глибокої посуді і ставимо в духову шафу.
- Через чверть години вводимо соус з вершків і гірчиці, при необхідності трохи розбавивши його водою, і запікаємо страву до готовності.
Рада. Можна зробити котлети з яловичини та птиці в духовці і без соусу, а щоб блюдо не вийшло сухим, додати у фарш трохи свинячого сала.
Томлені в соусі на сковороді
Приголомшливо смачними виходять котлети з баранини, але вона занадто жирна, і краще комбінувати її з куркою або індичкою. А щоб блюдо було ніжним і соковитим, можна доповнити його густим томатним соусом.
Для приготування знадобляться такі продукти:
- баранина і птиця в рівних частках;
- 3-4 цибулини;
- картопля;
- трохи білого хліба;
- яйце;
- морква;
- болгарський перець;
- помідори або томатна паста;
- часник;
- сіль і гострі приправи.
Як готувати котлети з баранини і птиці в томатному соусі на сковороді:
- Готуємо фарш з м’яса, однієї цибулини, картоплі і білого хліба, вбиваємо яйце, солимо і перемішуємо.
- Обсмажуємо порції на рослинному жирі і складаємо в глибоку сковороду.
- У тому ж жирі, де готувалися котлети, припускаємо, що залишилися подрібнені цибулини, часник, терту моркву і порізану півкільцями болгарський перець.
- Додаємо в соус подрібнену м’якоть помідорів або томатну пасту, сіль і гострі приправи, доводимо до кипіння.
- Заливаємо цим соусом котлети, закриваємо кришкою ємність і недовго тушкуємо, щоб порції не розвалилися.
На замітку. Щоб не піклується про приготування гарніру, можна додати в котлетний фарш трохи вареної гречки, цільної пшениці або розпарених вівсяних пластівців.
Котлети з мішаного фаршу в панірувальних сухарях
Тим, хто любить котлетки з хрусткою скоринкою, краще готувати їх у панірувальних сухарях.
Для такої страви потрібні наступні інгредієнти:
- 0,7 кг свинини;
- 0,3 кг курячого філе;
- цибулина;
- картоплина;
- часник;
- білий хліб або батон;
- яйце;
- сіль і спеції;
- панировочная суміш.
Готуємо котлети з мішаного фаршу в паніровці:
- Перекручуємо на м’ясорубці м’ясо, птицю, цибуля, картопля, часник і попередньо розмочений хліб.
- Додаємо у фарш яйце, сіль і приправи, перемішуємо до однорідності.
- Формуємо порції, обвалюємо в панірувальної суміші і смажимо до утворення скоринки.
На замітку. В панірувальну суміш можна додати тертий сир, горіхи, подрібнені пластівці, зелень і різноманітні приправи.
Смачний рецепт з начинкою з грибів і цибулі
Для приготування котлет з начинкою краще брати свинину і яловичину. Таке м’ясо кілька щільніше птахи, і готові порції будуть краще тримати форму.
В процесі роботи знадобиться:
- рівну кількість свинини і яловичини;
- 2 цибулини;
- часник;
- картопля;
- яйце;
- білий хліб;
- гриби;
- борошно або суміш для панірування;
- сіль і спеції.
Як готувати котлети з комбінованого фаршу з грибною начинкою:
- Одну цибулину ріжемо і обсмажуємо з подрібненими грибами, посипавши сіллю і приправами.
- Готуємо фарш з м’яса, цибулі, часнику, картоплі та хліба.
- Додаємо яйце, сіль і спеції, вимішуємо.
- Формуємо котлетки, вкладаючи в кожну порцію грибну начинку, потім обвалюємо в борошні або паніровці і смажимо.
На замітку. В якості начинки можна використовувати подрібнені овочі, рубані яйця, сир та інші продукти, в залежності від власного смаку.
Секрети для початківців кулінарів
Початківцям кулінарам будуть корисні наступні поради по приготуванню смачних котлет:
- щоб фарш вийшов особливо ніжним, краще вимочувати хліб не у воді, а у свіжому або подкисшем молоці;
- страва не потребує великої кількості приправ, меленого перцю і який-небудь інший спеції буде достатньо;
- фарш для котлет потрібно не тільки перемішувати, але й відбивати, енергійно бив ребром долоні по поверхні;
- в котлетну масу можна не додавати яйця, якщо порції просто обсмажують, при томлінні в соусі цей компонент необхідний, інакше вони розваляться;
- викладати сформовані котлети можна тільки на розігріту сковороду, інакше вони прилипнуть до дна і втратять соковитість.
Керуючись наведеними правилами, можна не сумніватися в тому, що котлети виходять соковитими і смачними.