Соковиті котлети з мішаного фаршу — 5 рецептів приготування в духовці на сковороді

Вважається, що по-справжньому смачні котлети можна зробити тільки з комбінованого фаршу. Для цих цілей можна використовувати свинину, яловичину, баранину або птицю, поєднуючи складові в рівних пропорціях або з перевагою будь-якого виду м’яса. В цій статті наведені 5 рецептів соковитих котлет з мішаного фаршу, приготованих на сковороді або в духовій шафі, і корисні поради початківцям кулінарам.

Соковиті котлети з мішаного фаршу на сковороді

Самі підходящі види м’яса для котлет — це свинина, яловичина і птиця.

Щоб приготувати таку страву, знадобляться наступні компоненти:

  • свинина, яловичина і курка в рівних пропорціях;
  • велика цибулина;
  • зубчики часнику;
  • картоплина;
  • скибочка білого хліба або батона;
  • яйце;
  • сіль і відповідні приправи;
  • борошно або суміш для панірування.

Як готувати змішані котлети:

  • Ділимо на кілька частин очищену цибулину, картоплю, знімаємо з лушпиння часнику, нарізаємо м’ясо.
  • Замочуємо хліб або батон у воді, а потім ретельно віджимаємо.
  • Робимо фарш з підготовлених компонентів, потім додаємо яйце, сіль і спеції, ретельно перемішуємо.
  • Виліплює котлетки, обвалюємо в борошні або панірувальними суміші і смажимо на розжареному жирі.

На замітку. Деякі кулінари вважають, що яйця тільки псують котлети, роблячи їх менш соковитими, і виключають цей інгредієнт складу.

Як приготувати в духовці

Готувати котлети можна не тільки в сковороді, але і в духовій шафі, а щоб блюдо не здавалася сухим, його запікають з різними підливою.

Для приготування потрібно взяти такі продукти:

  • яловичину;
  • індичку або курку;
  • цибулину;
  • бульба картоплі;
  • кілька часникових зубчиків;
  • трохи білого хліба;
  • яйце;
  • жирні вершки;
  • гірчицю по смаку;
  • сіль і приправи.

Як приготувати в духовці котлети з яловичини і птиці з вершково-гірчичним соусом:

  • Робимо фарш з м’яса, цибулі, картоплі і часнику, потім додаємо перемелений білий хліб.
  • Солимо і приправляємо спеціями суміш, вбиваємо яйце і ретельно вимішуємо.
  • Формуємо подовжені порції, розкладаємо їх у змащений тонким шаром жиру глибокої посуді і ставимо в духову шафу.
  • Через чверть години вводимо соус з вершків і гірчиці, при необхідності трохи розбавивши його водою, і запікаємо страву до готовності.
Дивіться також:  Курка по-китайськи – 7 рецептів приготування

Рада. Можна зробити котлети з яловичини та птиці в духовці і без соусу, а щоб блюдо не вийшло сухим, додати у фарш трохи свинячого сала.

Томлені в соусі на сковороді

Приголомшливо смачними виходять котлети з баранини, але вона занадто жирна, і краще комбінувати її з куркою або індичкою. А щоб блюдо було ніжним і соковитим, можна доповнити його густим томатним соусом.

Для приготування знадобляться такі продукти:

  • баранина і птиця в рівних частках;
  • 3-4 цибулини;
  • картопля;
  • трохи білого хліба;
  • яйце;
  • морква;
  • болгарський перець;
  • помідори або томатна паста;
  • часник;
  • сіль і гострі приправи.

Як готувати котлети з баранини і птиці в томатному соусі на сковороді:

  • Готуємо фарш з м’яса, однієї цибулини, картоплі і білого хліба, вбиваємо яйце, солимо і перемішуємо.
  • Обсмажуємо порції на рослинному жирі і складаємо в глибоку сковороду.
  • У тому ж жирі, де готувалися котлети, припускаємо, що залишилися подрібнені цибулини, часник, терту моркву і порізану півкільцями болгарський перець.
  • Додаємо в соус подрібнену м’якоть помідорів або томатну пасту, сіль і гострі приправи, доводимо до кипіння.
  • Заливаємо цим соусом котлети, закриваємо кришкою ємність і недовго тушкуємо, щоб порції не розвалилися.

На замітку. Щоб не піклується про приготування гарніру, можна додати в котлетний фарш трохи вареної гречки, цільної пшениці або розпарених вівсяних пластівців.

Котлети з мішаного фаршу в панірувальних сухарях

Тим, хто любить котлетки з хрусткою скоринкою, краще готувати їх у панірувальних сухарях.

Для такої страви потрібні наступні інгредієнти:

  • 0,7 кг свинини;
  • 0,3 кг курячого філе;
  • цибулина;
  • картоплина;
  • часник;
  • білий хліб або батон;
  • яйце;
  • сіль і спеції;
  • панировочная суміш.

Готуємо котлети з мішаного фаршу в паніровці:

  • Перекручуємо на м’ясорубці м’ясо, птицю, цибуля, картопля, часник і попередньо розмочений хліб.
  • Додаємо у фарш яйце, сіль і приправи, перемішуємо до однорідності.
  • Формуємо порції, обвалюємо в панірувальної суміші і смажимо до утворення скоринки.
Дивіться також:  Тюфтелі в соусі – 15 рецептів приготування в духовці на сковороді і в мультиварці

На замітку. В панірувальну суміш можна додати тертий сир, горіхи, подрібнені пластівці, зелень і різноманітні приправи.

Смачний рецепт з начинкою з грибів і цибулі

Для приготування котлет з начинкою краще брати свинину і яловичину. Таке м’ясо кілька щільніше птахи, і готові порції будуть краще тримати форму.

В процесі роботи знадобиться:

  • рівну кількість свинини і яловичини;
  • 2 цибулини;
  • часник;
  • картопля;
  • яйце;
  • білий хліб;
  • гриби;
  • борошно або суміш для панірування;
  • сіль і спеції.

Як готувати котлети з комбінованого фаршу з грибною начинкою:

  • Одну цибулину ріжемо і обсмажуємо з подрібненими грибами, посипавши сіллю і приправами.
  • Готуємо фарш з м’яса, цибулі, часнику, картоплі та хліба.
  • Додаємо яйце, сіль і спеції, вимішуємо.
  • Формуємо котлетки, вкладаючи в кожну порцію грибну начинку, потім обвалюємо в борошні або паніровці і смажимо.

На замітку. В якості начинки можна використовувати подрібнені овочі, рубані яйця, сир та інші продукти, в залежності від власного смаку.

Секрети для початківців кулінарів

Початківцям кулінарам будуть корисні наступні поради по приготуванню смачних котлет:

  • щоб фарш вийшов особливо ніжним, краще вимочувати хліб не у воді, а у свіжому або подкисшем молоці;
  • страва не потребує великої кількості приправ, меленого перцю і який-небудь інший спеції буде достатньо;
  • фарш для котлет потрібно не тільки перемішувати, але й відбивати, енергійно бив ребром долоні по поверхні;
  • в котлетну масу можна не додавати яйця, якщо порції просто обсмажують, при томлінні в соусі цей компонент необхідний, інакше вони розваляться;
  • викладати сформовані котлети можна тільки на розігріту сковороду, інакше вони прилипнуть до дна і втратять соковитість.

Керуючись наведеними правилами, можна не сумніватися в тому, що котлети виходять соковитими і смачними.

Дивіться також:  Лінива вівсянка у банці – 8 простих рецептів смачного і корисного сніданку
Прокрутка до верху