Солона форель у домашніх умовах – це одна з найбільш затребуваних та смачних закусок. Її можна приготувати без приводу і не соромно на святкове гуляння дорогим гостям подати. Ми розкриємо вам секрети приготування солоної форелі, кожен рецепт ви самі зможете реалізувати у себе на кухні. А вибирати є з чого і щоразу ви отримуватимете оригінальний ні на що не схожий смак червоної риби.
Як засолити форель шматочками в домашніх умовах
Як засолити форель шматочками в домашніх умовах швидко і щоб потім можна було варіативно її використовувати, описано в цьому рецепті. Після засолювання ви одразу можете використовувати солону рибку в приготуванні бутербродів або салатів, вона вже нарізана порційними шматочками.
Інгредієнти:
на – 5 порції
- Лавровий лист – 3 шт.
- Оцет яблучний 6% – 1 ст.л.
- Соль – 3 ст.л.
- Перець чорний горошок – 10 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Форель – 1 кг
- Олія – 3 ст.л.
- Вода – 500 мл.
Процес приготування:
Як швидко та смачно засолити форель у домашніх умовах? Тушку форелі обробіть, відокремте філе від кісток та шкіри.
Наріжте філе невеликими шматочками, полийте лимонним соком. Сік можна попередньо видавити з лимона або зробити це безпосередньо над шматочками риби.
Складайте філе форелі в ємність шарами, прокидаючи сіллю та прокладаючи його лавровим листом, горошинами перцю та кільцями цибулі. Змішайте воду, оцет, лимонний сік, що залишився. Отриманою сумішшю залийте рибу і встановіть зверху гніт.
Залишіть рибу за кімнатної температури на 2 години.
Ось так просто і швидко у вас на столі з’явиться смачна слабосолона форель. Смачного!
Слабосолона форель цілком у домашніх умовах
Слабосолона форель цілком у домашніх умовах вийде з першого разу. Це зовсім не складне завдання, а щоб рибне філе добре просолилося і не перетворилося на кашу, форель має бути свіжою та не перемороженою. Зберігати таку рибу можна не більше 2-3 днів у холодильнику.
Час приготування: 2 дні.
Час приготування: 40-50 хв.
порцій – 6.
Інгредієнти:
- Форель – 1,5 кг.
- Цукор-пісок – 2 ст.
- Перець запашний мелений – до смаку.
- Соль – 3 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Тушку форелі необхідно випатрати і відрізати голову. Ретельно вимийте рибку всередині та зовні.
Крок 2. Далі відріжте хвіст і виріжте хребет. У вас вийде два великі філе на шкірі.
Крок 3. Натріть рибу сіллю та цукром із внутрішньої сторони.
Крок 4. Також ретельно натріть сіллю та цукром рибу з верхнього боку.
Крок 5. Далі покладіть кожну половину на лист пергаменту, посипте форель меленим духмяним перцем.
Крок 6. Загорніть рибу в пергамент.
Крок 7. Упакуйте форель у пакети та залиште при кімнатній температурі на 8 годин. Після цього злийте сік, що утворився, перекладіть рибу у зручну ємність та залиште в холодильнику на 2 дні.
Крок 8. Після цього слабосолену форель можна їсти та використовувати у приготуванні інших страв. Смачного!
Як швидко та смачно засолити форель із сіллю та цукром
Як швидко і смачно засолити форель із сіллю та цукром спеціально для свята або просто, коли захотілося солонечко. Якщо у вас виникло таке питання, то ми можемо допомогти. Всього через пару днів ви зможете пригоститись смачною червоною рибою.
Час приготування: 2 дні.
Час приготування: 20 хв.
порцій – 4-6.
Інгредієнти:
- Форель – 1 шт.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Сіль велика – 200 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Ополосніть тушку форелі холодною водою, відріжте голову, плавці та хвіст. Розріжте рибу навпіл, видаліть хребет та кістки. Кожну частину розріжте навпіл ще раз.
Крок 2. У невеликій мисці змішайте сіль та цукор.
Крок 3. Кожен шматок філе форелі натріть сумішшю солі та цукру.
Крок 4. На лист пергаменту насипте трохи посолочної суміші, покладіть на нього шматок риби шкірою вниз. Зверху покладіть другий шматок філе до філе. Загорніть рибу в пергамент. Пакунок приберіть у контейнер і помістіть його в прохолодне місце на 2 дні. Так само зробите з іншою половиною форелі.
Крок 5. Через 48 годин дістаньте форель із контейнера та зніміть пробу.
Крок 6. Солона форель підходить для приготування закусок та різноманітних бутербродів. Смачного!
Слабосолона форель у розсолі
Слабосолона форель у розсолі – це досить популярний і простий рецепт для постійного застосування. Рибу краще вибирати охолоджену, яка не піддавалася сильному заморожуванню, інакше вона може вийти пересоленою. В іншому рецепт дуже простий і зрозумілий.
Час приготування: 24 год.
Час приготування: 30 хв.
порцій – 2.
Інгредієнти:
- Лист лавровий – 3 шт.
- Вода – 500 мл.
- Філе форелі – 400 гр.
- Оцет 6% – 1 ч.л.
- Соль – 1,5 ст.л.
- Перець запашний горошком – 10 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Філе форелі розріжте на кілька великих шматків, щоб було зручно закладати їх у ємність. Відокремте філе від шкіри і видаліть великі кісточки.
Крок 2. У каструлю всипте сіль, перець горошком і покладіть лавровий лист. За бажанням можете додати інші спеції.
Крок 3. Влийте гарячу воду в каструлю, помістіть ємність на вогонь і доведіть маринад до кипіння. Вимкніть плиту, влийте в маринад оцет і залиште на 30-40 хвилин, щоб рідина охолола.
Крок 4. Складіть філе форелі в скляну банку або іншу ємність для харчових продуктів. Залийте рибу маринадом. Закрийте ємність кришкою та приберіть у холодильник на добу.
Крок 5. Через добу скуштуйте форель на смак. Якщо вона здалася вам не надто солоною, то можна ще трохи дати їй просолитись.
Крок 6. Засолену форель у маринаді можна подавати як нарізку або використовувати її для приготування різноманітних закусок. Смачного!
Слабосолона форель з лимоном
Слабосолона форель з лимоном виходить дуже смачною. Лимон дуже освіжає і гармонійно доповнює і так приємний рибний смак. Усього через добу ви отримаєте слабосолену форель, філе якої можна використовувати у приготуванні різноманітних домашніх закусок.
Час приготування: 24 год.
Час приготування: 10 хв.
порцій – 4-6.
Інгредієнти:
- Лимон – 0,5 шт.
- Перець горошком – 12 шт.
- Форель – 500 гр.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Сіль – 2 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Форель випатрайте, очистіть від луски і ретельно вимийте.
Крок 2. Ту частину, яку ви збираєтеся солити, розріжте вздовж навпіл і видаліть хребет з великими кістками, також зріжте плавці.
Крок 3. Покладіть форель у ємність для харчових продуктів шкірою донизу.
Крок 4. Посипте рибу сіллю.
Крок 5. Потім додайте потрібну кількість цукру.
Крок 6. Всипте в контейнер риби горошини перцю.
Крок 7. Половинку лимона наріжте тонкими кільцями і розкладіть зверху на форель.
Крок 8. Закрийте контейнер кришкою та заберіть у холодильник на добу.
Крок 9. Слабосолона форель з лимоном виходить дуже смачною, її можна просто так з хлібом їсти або салати додавати. Смачного!
Як засолити форель з коньяком
Як засолити форель з коньяком, ви дізнаєтеся з цього докладного рецепту. Коньяк тут виступає не лише підсилювачем смаку, а й додатковим антисептиком. Цей рецепт є універсальним і згодом ви легко можете застосувати отримані навички до інших видів риби.
Час приготування: 12 год.
Час приготування: 20 хв.
порцій – 8.
Інгредієнти:
- Бренді – 2 ч.л.
- Перець чорний мелений – 10 гр.
- Цукор-пісок – 20 гр.
- Форель – 1 кг.
- Сіль – 60 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Чим менше шматочки філе форелі, тим швидше вони засоляться. Філе відразу відокремте від шкіри і наріжте шматочками.
Крок 2. У мисці змішайте сіль, цукор, чорний перець та коньяк.
Крок 3. Натріть шматочки форелі отриманою сумішшю і складіть у контейнер.
Крок 4. Спочатку залиште рибу за кімнатної температури на 2-3 години. Потім приберіть у холодильник на 8-12 годин.
Крок 5. Якщо поставити рибу в холодильник увечері, то вже на сніданок ви можете подати круасани з вершковим сиром та слабосоленою фореллю. Смачного!
Домашня слабосолона форель з олією
Домашня слабосолона форель з олією – це чудова закуска для буднів та свят. Філе виходить не пересоленим та з натуральним рибним смаком. Вона добре зберігається в холодильнику і може бути використана в приготуванні салатів, брускетт і тарталеток.
Час приготування: 12 год.
Час приготування: 30 хв.
порцій – 15.
Інгредієнти:
- Форель – 1 кг.
- Цукор-пісок – 1 ст.
- Олія – за смаком.
- Соль – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Відокремте філе форелі від кісток та шкіри.
Крок 2. Наріжте тонкими смужками.
Крок 3. Сіль змішайте із цукром у невеликій ємності. Укладайте шарами шматочки форелі в контейнер, прокидайте їх сумішшю посолу і змащуйте рослинним маслом. Шматочки з черевця кладіть зверху і олією їх не промазуйте.
Крок 4. Залиште форель на годину при кімнатній температурі. Потім закрийте ємність кришкою та приберіть у холодильник.
Крок 5. Через 12 годин слабко солена форель буде готова, можна сміливо використовувати її в домашній кулінарії. Смачного!
Як смачно засолити форель із апельсином
Як смачно засолити форель із апельсином, щоб пригостити гостей оригінальною закускою під час святкового застілля, ми розповіли у рецепті. Цей рецепт по-новому розкриє вам смак давно знайомих продуктів. Крім апельсинів вам знадобляться деякі спеції.
Час приготування: 2 дні.
Час приготування: 20-30 хв.
порцій – 14.
Інгредієнти:
- Перець чорний горошком – 2 ч. л.
- Апельсини – 3 шт.
- Перець рожевий горошком – 1 ч. л.
- Філе форелі – 800 гр.
- Цукор-пісок – 6 ст.л.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Сіль морська – 3 ст.
Процес приготування:
Крок 1. З філе форелі видаліть усі кісточки.
Крок 2. Апельсини помийте гарячою водою і наріжте кухлями.
Крок 3. Перець горошком перетріть у ступці. Лавровий лист розімніть руками. У мисці змішайте сіль, цукор та спеції.
Крок 4. Викладіть філе форелі у контейнер або в іншу скляну ємність. Натріть філе з усіх боків сумішшю спецій.
Крок 5. Розкладіть на філе кружки апельсина.
Крок 6. Закрийте контейнер кришкою або затягніть плівкою. Заберіть ємність із фореллю на 48 годин у холодильник.
Крок 7. Перед тим, як подати слабосолену форель на стіл, наріжте її тонкими скибочками. Смачного!
Слабосолона форель з горілкою
Слабосолона форель з горілкою виходить не тільки смачною, але й чудово зберігає свій яскравий природний колір. До речі, замість горілки в рецепті може бути використаний розведений з водою до 40% спирт етиловий. І не варто боятися, ні грама алкоголю разом із рибою у ваш організм не потрапить.
Час приготування: 12 год.
Час приготування: 20 хв.
порцій – 4.
Інгредієнти:
- Горілка – 1 ст.
- Апельсин/лимон – 1 шт.
- Укроп – 1 пучок
- Соль – 1 ст.л.
- Форель – 500 гр.
- Цукор-пісок – 0,5 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Кріп помийте і дрібно порубайте ножем. З добре вимитий апельсин або лимон дрібною теркою зніміть цедру. Змішайте в мисці кріп, цедру, сіль, цукор та горілку.
Крок 2. Обмийте та промокніть філе форелі паперовими рушниками.
Крок 3. На дно ємності, де солитися форель, рівним шаром всипте половину пряної суміші. Покладіть шматок філе шкірою вниз. Суміш, що залишилася, для засолювання розподіліть по філе.
Крок 4. Накрийте форель харчовою плівкою та встановіть зверху вантаж. Заберіть рибу в холодильник на 12 годин.
Крок 5. Через 12 годин промийте форель холодною водою та просушіть паперовими рушниками.
Крок 6. Їсти слабосолену форель можна відразу ж, наприклад із хлібом та овочами. Смачного!
Посол форелі сухим способом у домашніх умовах
Посол форелі сухим способом у домашніх умовах користується у господарок особливою популярністю. Вам потрібно взяти свіжу форель, вимити і висушити її, потім натерти спеціями і дати час для придбання легкого солоного смаку. Для яскравішого смаку до риби можна додати пару гілочок кропу або лимонну цедру.
Час приготування: 24 год.
Час приготування: 10-15 хв.
порцій – 4.
Інгредієнти:
- Цукор-пісок – 1 ст.
- Лимон – 1 шт.
- Філе форелі – 1 кг.
- Соль – 2 ст.л.
- Кріп – 4-5 гілок.
Процес приготування:
Крок 1. Якщо у вас тушка форелі, то обробіть її та відокремте філе від хребта. Розріжте філе поперек навпіл.
Крок 2. Вимийте лимон гарячою водою і зніміть цедру з нього дрібною терткою. У мисці змішайте цедру із цукром та сіллю.
Крок 3. На дно форми, в якій ви будете солити форель, покладіть третину суміші посолу і пару гілочок кропу.
Крок 4. Одну частину філе покладіть шкірою донизу.
Крок 5. На філе розподіліть ще одну третину суміші лимона, солі та цукру, покладіть кілька гілочок кропу. Зверху покладіть другу частину частини філе вниз. Зверху розподіліть суміш і кріп, що залишилася. Місткість затягніть харчовою плівкою і приберіть у холодильник на добу. За цей час один раз переверніть рибу.
Крок 6. Після засолювання злийте з ємності сік, що утворився, і приберіть кріп. Форель промокніть паперовими рушниками.
Крок 7. Слабосолона форель можна відразу вживати в їжу, а також зберігати в холодильнику протягом 3-4 днів. Смачного!