Солоні огірки готували ще в Стародавньому Римі. Однак час минав, історія змінювалася, і блюдо стало вважатися споконвічно російською. Сьогодні існує величезна кількість варіацій заготівлі таких соління на зиму. Пропонуємо найбільш вдалі і цікаві.
Солоні огірки на зиму – класичний рецепт
Відоме блюдо класичної кухні готується з:
- 10 кг овочів;
- 300 г кропу;
- 60 г листя хрону;
- 1 жмені ягід чорної смородини;
- 60 г солі на 1 л розсолу.
Спосіб створення:
- Для зимової заготівлі підбираються овочі однакового розміру і ретельно мити під проточною водою.
- Дно банок вистилається кропом і листям хрону, на які укладаються шари огірків.
- Овочеві шари чергуються з зеленню і ягодами.
- Ємності заливаються закипевшим розсолом і накриваються стерилізованими кришками.
- Близько тижня банки витримуються для бродіння, протягом якого чистою ложкою знімається образовывающаяся піна.
- По завершенні відведеного часу, банки укупориваются і зберігаються в погребі або коморі.
Тим, хто стежить за фігурою, буде цікаво дізнатися, скільки калорій в цьому традиційному російською блюді. На сотню грам таких огірків припадає всього… 11 калорій!
Як приготувати за Гостом?
Професійний рецепт, яким користуються інженери-технологи у заготовочних цехах, легко можна виконати і вдома, заздалегідь підготувавши:
- огірки;
- суцвіття кропу;
- гілочки вишні;
- гілочки чорної смородини;
- листя хрону;
- листя дуба;
- часник;
- перець чилі;
- сіль, цукор, оцет.
Щоб в результаті отримати огірки солоні по ГОСТу, дотримуємося такого алгоритму:
- Овочі замочуються в холодній воді.
- Через 2 години, розкладаються по стерилізованим банкам разом з травами, часником і шматками перцю. Плоди заливаються холодною водою, яка тут же зливається в каструлю. Ця процедура виконується для визначення точного обсягу необхідної для маринаду рідини.
- Розсіл готується з розрахунку 150 г цукру, стопку солі і оцту на 1 л води.
- Посуд з овочами залити киплячим складом і консервуються.
Солоні огірки з корою дуба
Для заготівлі річного овоча по цьому рецепту на 3-х літрову банку потрібно:
- 2 кг невеликих огірків;
- 60 г солі;
- 2 суцвіття кропу;
- за 3 вишневих і смородинового листа;
- 1 хріновий лист;
- шматочок перцю чилі;
- головка часнику;
- 3 г зерен гірчиці;
- 1 – 1,3 л води;
- 5 г сухої дубової кори;
- 1 лавровий лист;
- 5 горошин запашного перцю.
Схема підготовки:
- Дно стерилізованою банки вистилається вишневими, смородинными і хреновими листами, на які викладаються лаврове листя, запашний перець і кора дуба.
- У ємність відправляються попередньо замочені на кілька годин огірки, які одразу заливаються гарячою кип’яченою водою.
- Через добу бродіння, рідина зливається в каструлю і ставлять на вогонь.
- У банку доповідаються залишилися компоненти, включаючи сіль.
- Як тільки маринад закипить, їм заповнюється посуд, закупорюється і перевертається.
- Після охолодження продукт виносять в холодне місце на зберігання.
Гарячий спосіб засолювання
При використанні методу гарячого закуска до основних страв виходить ніжною, хрусткою і смачною.
На 3 банки по 1 л потрібні:
- 1,5 кг невеликих овочів;
- 40 г солі;
- літр води;
- 3 суцвіття кропу;
- за 3 вишневих і лаврових листа;
- 1 лист хрону;
- головка часнику;
- 6 горошин запашного перцю.
Спосіб приготування:
- Інгредієнти розкладаються по чистим банкам і заливаються киплячим сольовим розчином.
- Розсіл витримується 3 хвилини, зливається, знову доводять до кипіння і розливається по банкам, які витримуються в такому стані вдвічі довше.
- На третій раз, коли овочі заливаються розсолом, банки закочуються, перевертаються і після охолодження виносяться в підвал або комору.
Засолені з гірчицею
Щоб закатати 2-х літрову банку таким способом, необхідні:
- огірки – 1 кг;
- стандартний набір зелені;
- часник;
- 5 г насіння гірчиці;
- розсіл (40 г солі на 1 л води).
Гірчиця в цьому рецепті дозволяє припинити бродіння і запобігає утворенню нальоту на засолених плодах.
Заготівля робиться так:
- В стерилізовану посуд з прянощами щільно укладаються попередньо замочені овочі.
- Посуд заповнюється холодним розсолом і залишають для бродіння на 3 – 4 дні, протягом яких знімається з’являється піна.
- По закінченні вказаного часу, маринад зливається, кип’ятиться і заливається знову.
- Після додавання гірчиці ємності укупориваются.
Хрусткі солоні огірки на зиму
Немає нічого краще хрумких огірків, які з легкістю виходять з такого набору продуктів:
- 5 парасольок кропу;
- 20 порічкових аркушів;
- за 8 лаврових і ніяких листів;
- 2 головки часнику;
- перець червоний і чорний;
- сіль.
Кількість інгредієнтів не вказано на 5 кг огірків.
Етапи приготування:
- У овочів обрізаються «попки», після чого плоди поміщаються разом з прянощами в каструлю для замочування, заливаються 4% сольовим розсолом і залишаються під гнітом.
- Через дві доби розсіл проціджують, зелень видаляється, а овочі розподіляються по банкам зі спеціями і невеликою кількістю нової зелені.
- Ємності заповнюються закипевшим маринадом і укупориваются.
Холодним способом
Щоб зробити бочкові огірки в банках, підготуйте заздалегідь 2 кг твердих дрібних плодів, а також:
- 12 вишневих аркушів;
- 3 шматочка хрону;
- таку ж кількість зубків часнику і парасольок кропу;
- 1,5 л розсолу з концентрацією солі 75 р.
Етапи підготовки:
- По стерилізованим банкам розподіляються зелень, спеції і огірки.
- Овочі заливаються розсолом з холодною очищеної води та запечатуються тугими пластиковими кришками.
Як посолити по-селянськи
Простий рецепт, для виконання якого достатньо підготувати:
- огірки – 5 кг;
- хрін – 200 г;
- часник – 1 головка;
- пекучий перець – 3 шт;
- вишневі, смородинові і дубове листя;
- парасольки кропу;
- прянощі і сіль.
Для заготівлі:
- Стерилізовані банки заповнюються прянощами, спеціями і огірками, які перекладаються листям.
- Ємності заливаються холодною 5% розсолом.
- Після помутніння розсіл зливається, овочі промиваються, а всі додаткові складові, крім шматочків хрону і стручків перцю, викидаються.
- Посуд знову заповнюється огірками, які одразу заливаються свіжоприготованим холодним розсолом з меншою концентрацією солі (4%).
- Бутлі закриваються пластиковими кришками і відправляються в холодне приміщення на зберігання.
Швидкі малосольні огірочки в банку
Якщо зимові заготовки підійшли до кінця, а дуже захотілося солки, то слід підготувати:
- овочі для 3-х літрової банки;
- зелень кропу;
- часник;
- сіль.
В процесі:
- У чистий посуд укладається зелень з часником, вимиті огірки і всипається 75 г солі.
- Овочі заливаються закипілої водою.
- Після охолодження банку, закрита пластиковою кришкою, переміщається в холодильник.
Незвичайна засолювання з горілкою
Для закачування 3-х літрової банки необхідні:
- огірки;
- горілка – 50 мл;
- сіль – 80 г на 1,5 л води;
- зелень, часник, прянощі, листя – за смаком.
Спирт в цьому рецепті виступає консервантом, продовжуючи термін зберігання закуски, але ніяк не впливаючи на її смаку.
Спосіб приготування:
- В стерилізовану посуд шарами укладаються прянощі і попередньо замочені овочі, потім всипається сіль.
- Ємність з овочами заповнюється холодною водою, накривається кришкою і отставляется.
- Після утворення на поверхні плівки, яка не знімається, розсіл переливається в каструлю для закипання.
- В бутель вливається стопка горілки та киплячий розсіл. Після цього банку закупорюється.
Консервовані огірки з червоною смородиною
Цікавий спосіб консервації без оцту, для виконання якого слід підготувати:
- огірки на 3-х літрову банку;
- 200 г ягід;
- часник, зелень, прянощі;
- 50 г солі;
- 20 г цукру;
- 1,5 л води.
Щоб скуштувати смачних солінь, дотримуйтесь таким алгоритмом:
- В стерилізовану банку закладаються всі інгредієнти, крім ягід, і заливається киплячий розсіл.
- Через 10 хвилин маринад зливається.
- У посуд засипається смородина.
- Ємність з овочами і ягодами знову заповнюється киплячим розсолом, після чого закупорюється.
Як засолити з яблуками на зиму?
Урізноманітнити зимове меню дозволять соління з літрової банки, закатанной за особливим рецептом, для виконання якого потрібні:
- 1 зелене яблуко;
- 6 – 7 огірків;
- гвоздика, перець горошком, парасолька кропу і часник;
- 40 г солі;
- 10 г цукру;
- 15 мл оцту.
Спосіб приготування:
- У стерильну банку закладаються спеції і часник, далі поміщаються часточки яблук без серцевини і огірки.
- Посуд заповнюється окропом, який через 10 хвилин зливається і знову кип’ятять.
- Перед третім залиттям в окріп додаються сіль і цукор.
- Овочі з яблуками заливаються киплячим розсолом, після чого в ємність вливається оцет.
- Закатана банку перевертається і знаходиться в такому стані до охолодження.
Огірки в гострому томатному соусі
Для приготування закуски з пікантною гостротою необхідні:
- огірки – 4,5 кг;
- часник – 180 г;
- паста томатна – 150 г;
- масло пісне – 250 мл;
- цукор-пісок – 150 г;
- сіль – 80 г;
- оцет яблучний – 150 мл;
- паприка гостра – 5 м;
- перець мелений – 5 р.
Щоб взимку насолодитися смаком хрустких гострих плодів, виконайте наступні кроки:
- Огірки замочуються на 2 години у воді, після чого діляться на 2 або 4 частини залежно від розміру.
- У глибоку каструлю висипаються овочі, до яких додаються всі компоненти, за винятком оцту.
- Тушкуються огірки 40 хвилин, після чого в каструлю, яка знімається з вогню, додається оцет.
- Через 30 хвилин за допомогою шумівки плоди витягуються з каструлі і розкладають по банках, куди наливається томатний соус. Після цього ємності не туго закриваються.
- Банки стерилізується у великій каструлі з водою на протязі 10 – 15 хвилин і щільно укупориваются.
Мариновані огірочки з аґрусом
Завдяки використанню аґрусу в цьому рецепті мінімізована кількість оцту, без втрати якості самих овочів.
Для виконання потрібні:
- огірки – 4 кг;
- аґрус – 500 г;
- часник, спеції, листя – за смаком;
- сіль – 150 г;
- цукор – 200 г;
- оцет – 80 мл
Етапи приготування полягають у наступному:
- Зелень і часник подрібнюються і перемішуються.
- У стерильні банки поміщається підготовлена пряна суміш, огірки і агрус.
- Огірки заливаються окропом і витримуються таким чином 10 хвилин.
- Процедура проводиться ще двічі.
- При третьому кип’ятінні в розсіл додаються спеції і оцет.
- Банки заливаються маринадом і закочуються.
Засолювання огірків в банках – самий простий і смачний рецепт
Для виконання найбільш простого, але не менш смачного рецепта, необхідні:
- огірки;
- вода – 1 л;
- сіль – 50 р;
- прянощі – за смаком.
Щоб засолити овочі:
- У банки укладаються чисті огірки, які пересипаються прянощами і заливаються холодним розсолом.
- Посуд закривається капроновими кришками і витримується при кімнатній температурі.
- Через 7 днів доливають розсіл, а банки закочуються і відправляються в комору.
Солоне асорті з огірків і помідорів
Щоб скоротити час на підготовку солінь окремо, можна виконати асорті з:
- огірків;
- помідорів;
- прянощів та зелені;
- розсолу (з розрахунку 25 г солі, 50 г цукру і 15 мл лимонного соку на 1 л води).
Спосіб заготівлі:
- В стерилізовану посуд укладаються помиті овочі, прянощі і зелень.
- На плиті доводиться до кипіння вода з додаванням солі, цукру і лимонного соку (в кінці).
- Асорті заливають розсолом і закочується.
Рецепт «Пальчики оближеш» на зиму
Щоб закатати 3 півторалітрові банки неперевершеною закуски, слід взяти:
- 4 кг корнішонів;
- перець горошком, парасольки кропу і часник;
- 250 мл олії соняшникової;
- аналогічний обсяг оцту;
- 240 г цукру;
- 60 г солі.
Етапи приготування:
- Огірки укладаються в глибоку каструлю, куди вливається масло, оцет, всипати цукор і сіль. Після цього ємність поміщається в холод на 3 години.
- Після закінчення цього часу в підготовлений посуд відправляються прянощі, а зверху — овочі і невелика кількість маринаду.
- Стерилізація здійснюється протягом 20 хвилин, після чого банки укупориваются.
Як посолити огірки на зиму без оцту?
Щоб отримати якісні соління, які будуть зберігатися всю зиму, готуються:
- огірки на 2 півторалітрові банки;
- зелень;
- вода – 1,5 л;
- сіль – 50 р;
- стручок гіркого перцю.
Готуються соління без оцту в два етапи:
- У каструлю поміщаються овочі із зеленню, які одразу заливаються холодним розсолом і залишаються в приміщенні з температурою 25°C на 3 доби.
- По закінченні цього часу, розсіл зливається в каструлю і кип’ятити, овочі промиваються і розподіляються по стерилізованим банкам, зелень викидається.
- Банки заливаються киплячим розсолом і закочуються.
Солодкі мариновані огірочки
Огірки з солодкуватим смаком вийдуть, якщо залити їх маринадом з:
- стопки солі;
- такої ж кількості оцту;
- 2,5 стопок цукру;
- зелені і прянощів за смаком.
Кількість інгредієнтів вказана на 1 кг огірків.
Спосіб приготування:
- Овочі з зеленню розподіляються по стерильним бутлях, які заповнюються окропом два рази.
- Кожен раз огірки настоюють 10 хвилин.
- При третьому кип’ятінні в розсіл додаються сіль, цукор і оцет.
- Огірки заливаються маринадом і ємності укупориваются.
По-корейськи
Такі соління відрізняються особливою ароматностью і пікантністю.
Для втілення рецепта в життя знадобиться:
- морква – 200 г;
- огірки – 2 кг;
- масло пісне – 180 мл;
- оцет – 150 мл;
- приправа по-корейськи – 20 г;
- сіль – 25 г;
- цукор – 50 г;
- часник – 2 голівки.
Для отримання закуски з цікавим східним смаком алгоритм дій наступний:
- У глибокій мисці змішуються розділені на 4 частини, огірки, натерта морква, подрібнений часник, олію, оцет, приправа, цукор і сіль.
- Суміш розкладається по чистим банкам.
- Через добу, банки встановлюються у велику каструлю з водою для стерилізації, після чого відразу закочуються.
Отже, завдяки великій кількості рецептів, зібравши урожай огірків з грядок, господиня зможе заготовити масу різноманітних варіацій страви.