Солоні огірки — 20 рецептів на зиму

Солоні огірки готували ще в Стародавньому Римі. Однак час минав, історія змінювалася, і блюдо стало вважатися споконвічно російською. Сьогодні існує величезна кількість варіацій заготівлі таких соління на зиму. Пропонуємо найбільш вдалі і цікаві.

Солоні огірки на зиму – класичний рецепт

Відоме блюдо класичної кухні готується з:

  • 10 кг овочів;
  • 300 г кропу;
  • 60 г листя хрону;
  • 1 жмені ягід чорної смородини;
  • 60 г солі на 1 л розсолу.

Спосіб створення:

  • Для зимової заготівлі підбираються овочі однакового розміру і ретельно мити під проточною водою.
  • Дно банок вистилається кропом і листям хрону, на які укладаються шари огірків.
  • Овочеві шари чергуються з зеленню і ягодами.
  • Ємності заливаються закипевшим розсолом і накриваються стерилізованими кришками.
  • Близько тижня банки витримуються для бродіння, протягом якого чистою ложкою знімається образовывающаяся піна.
  • По завершенні відведеного часу, банки укупориваются і зберігаються в погребі або коморі.

Тим, хто стежить за фігурою, буде цікаво дізнатися, скільки калорій в цьому традиційному російською блюді. На сотню грам таких огірків припадає всього… 11 калорій!

Як приготувати за Гостом?

Професійний рецепт, яким користуються інженери-технологи у заготовочних цехах, легко можна виконати і вдома, заздалегідь підготувавши:

  • огірки;
  • суцвіття кропу;
  • гілочки вишні;
  • гілочки чорної смородини;
  • листя хрону;
  • листя дуба;
  • часник;
  • перець чилі;
  • сіль, цукор, оцет.

Щоб в результаті отримати огірки солоні по ГОСТу, дотримуємося такого алгоритму:

  • Овочі замочуються в холодній воді.
  • Через 2 години, розкладаються по стерилізованим банкам разом з травами, часником і шматками перцю. Плоди заливаються холодною водою, яка тут же зливається в каструлю. Ця процедура виконується для визначення точного обсягу необхідної для маринаду рідини.
  • Розсіл готується з розрахунку 150 г цукру, стопку солі і оцту на 1 л води.
  • Посуд з овочами залити киплячим складом і консервуються.

Солоні огірки з корою дуба

Для заготівлі річного овоча по цьому рецепту на 3-х літрову банку потрібно:

  • 2 кг невеликих огірків;
  • 60 г солі;
  • 2 суцвіття кропу;
  • за 3 вишневих і смородинового листа;
  • 1 хріновий лист;
  • шматочок перцю чилі;
  • головка часнику;
  • 3 г зерен гірчиці;
  • 1 – 1,3 л води;
  • 5 г сухої дубової кори;
  • 1 лавровий лист;
  • 5 горошин запашного перцю.

Схема підготовки:

  • Дно стерилізованою банки вистилається вишневими, смородинными і хреновими листами, на які викладаються лаврове листя, запашний перець і кора дуба.
  • У ємність відправляються попередньо замочені на кілька годин огірки, які одразу заливаються гарячою кип’яченою водою.
  • Через добу бродіння, рідина зливається в каструлю і ставлять на вогонь.
  • У банку доповідаються залишилися компоненти, включаючи сіль.
  • Як тільки маринад закипить, їм заповнюється посуд, закупорюється і перевертається.
  • Після охолодження продукт виносять в холодне місце на зберігання.

Гарячий спосіб засолювання

При використанні методу гарячого закуска до основних страв виходить ніжною, хрусткою і смачною.

На 3 банки по 1 л потрібні:

  • 1,5 кг невеликих овочів;
  • 40 г солі;
  • літр води;
  • 3 суцвіття кропу;
  • за 3 вишневих і лаврових листа;
  • 1 лист хрону;
  • головка часнику;
  • 6 горошин запашного перцю.

Спосіб приготування:

  • Інгредієнти розкладаються по чистим банкам і заливаються киплячим сольовим розчином.
  • Розсіл витримується 3 хвилини, зливається, знову доводять до кипіння і розливається по банкам, які витримуються в такому стані вдвічі довше.
  • На третій раз, коли овочі заливаються розсолом, банки закочуються, перевертаються і після охолодження виносяться в підвал або комору.
Дивіться також:  Мариновані маслюки – 9 найсмачніших рецептів, як маринувати гриби маслюки

Засолені з гірчицею

Щоб закатати 2-х літрову банку таким способом, необхідні:

  • огірки – 1 кг;
  • стандартний набір зелені;
  • часник;
  • 5 г насіння гірчиці;
  • розсіл (40 г солі на 1 л води).

Гірчиця в цьому рецепті дозволяє припинити бродіння і запобігає утворенню нальоту на засолених плодах.

Заготівля робиться так:

  • В стерилізовану посуд з прянощами щільно укладаються попередньо замочені овочі.
  • Посуд заповнюється холодним розсолом і залишають для бродіння на 3 – 4 дні, протягом яких знімається з’являється піна.
  • По закінченні вказаного часу, маринад зливається, кип’ятиться і заливається знову.
  • Після додавання гірчиці ємності укупориваются.

Хрусткі солоні огірки на зиму

Немає нічого краще хрумких огірків, які з легкістю виходять з такого набору продуктів:

  • 5 парасольок кропу;
  • 20 порічкових аркушів;
  • за 8 лаврових і ніяких листів;
  • 2 головки часнику;
  • перець червоний і чорний;
  • сіль.

Кількість інгредієнтів не вказано на 5 кг огірків.

Етапи приготування:

  • У овочів обрізаються «попки», після чого плоди поміщаються разом з прянощами в каструлю для замочування, заливаються 4% сольовим розсолом і залишаються під гнітом.
  • Через дві доби розсіл проціджують, зелень видаляється, а овочі розподіляються по банкам зі спеціями і невеликою кількістю нової зелені.
  • Ємності заповнюються закипевшим маринадом і укупориваются.

Холодним способом

Щоб зробити бочкові огірки в банках, підготуйте заздалегідь 2 кг твердих дрібних плодів, а також:

  • 12 вишневих аркушів;
  • 3 шматочка хрону;
  • таку ж кількість зубків часнику і парасольок кропу;
  • 1,5 л розсолу з концентрацією солі 75 р.

Етапи підготовки:

  • По стерилізованим банкам розподіляються зелень, спеції і огірки.
  • Овочі заливаються розсолом з холодною очищеної води та запечатуються тугими пластиковими кришками.

Як посолити по-селянськи

Простий рецепт, для виконання якого достатньо підготувати:

  • огірки – 5 кг;
  • хрін – 200 г;
  • часник – 1 головка;
  • пекучий перець – 3 шт;
  • вишневі, смородинові і дубове листя;
  • парасольки кропу;
  • прянощі і сіль.

Для заготівлі:

  • Стерилізовані банки заповнюються прянощами, спеціями і огірками, які перекладаються листям.
  • Ємності заливаються холодною 5% розсолом.
  • Після помутніння розсіл зливається, овочі промиваються, а всі додаткові складові, крім шматочків хрону і стручків перцю, викидаються.
  • Посуд знову заповнюється огірками, які одразу заливаються свіжоприготованим холодним розсолом з меншою концентрацією солі (4%).
  • Бутлі закриваються пластиковими кришками і відправляються в холодне приміщення на зберігання.

Швидкі малосольні огірочки в банку

Якщо зимові заготовки підійшли до кінця, а дуже захотілося солки, то слід підготувати:

  • овочі для 3-х літрової банки;
  • зелень кропу;
  • часник;
  • сіль.

В процесі:

  • У чистий посуд укладається зелень з часником, вимиті огірки і всипається 75 г солі.
  • Овочі заливаються закипілої водою.
  • Після охолодження банку, закрита пластиковою кришкою, переміщається в холодильник.

Незвичайна засолювання з горілкою

Для закачування 3-х літрової банки необхідні:

  • огірки;
  • горілка – 50 мл;
  • сіль – 80 г на 1,5 л води;
  • зелень, часник, прянощі, листя – за смаком.

Спирт в цьому рецепті виступає консервантом, продовжуючи термін зберігання закуски, але ніяк не впливаючи на її смаку.

Спосіб приготування:

  • В стерилізовану посуд шарами укладаються прянощі і попередньо замочені овочі, потім всипається сіль.
  • Ємність з овочами заповнюється холодною водою, накривається кришкою і отставляется.
  • Після утворення на поверхні плівки, яка не знімається, розсіл переливається в каструлю для закипання.
  • В бутель вливається стопка горілки та киплячий розсіл. Після цього банку закупорюється.
Дивіться також:  Як правильно солити капусту на зиму? 7 рецептів в банці, відрі, каструлі

Консервовані огірки з червоною смородиною

Цікавий спосіб консервації без оцту, для виконання якого слід підготувати:

  • огірки на 3-х літрову банку;
  • 200 г ягід;
  • часник, зелень, прянощі;
  • 50 г солі;
  • 20 г цукру;
  • 1,5 л води.

Щоб скуштувати смачних солінь, дотримуйтесь таким алгоритмом:

  • В стерилізовану банку закладаються всі інгредієнти, крім ягід, і заливається киплячий розсіл.
  • Через 10 хвилин маринад зливається.
  • У посуд засипається смородина.
  • Ємність з овочами і ягодами знову заповнюється киплячим розсолом, після чого закупорюється.

Як засолити з яблуками на зиму?

Урізноманітнити зимове меню дозволять соління з літрової банки, закатанной за особливим рецептом, для виконання якого потрібні:

  • 1 зелене яблуко;
  • 6 – 7 огірків;
  • гвоздика, перець горошком, парасолька кропу і часник;
  • 40 г солі;
  • 10 г цукру;
  • 15 мл оцту.

Спосіб приготування:

  • У стерильну банку закладаються спеції і часник, далі поміщаються часточки яблук без серцевини і огірки.
  • Посуд заповнюється окропом, який через 10 хвилин зливається і знову кип’ятять.
  • Перед третім залиттям в окріп додаються сіль і цукор.
  • Овочі з яблуками заливаються киплячим розсолом, після чого в ємність вливається оцет.
  • Закатана банку перевертається і знаходиться в такому стані до охолодження.

Огірки в гострому томатному соусі

Для приготування закуски з пікантною гостротою необхідні:

  • огірки – 4,5 кг;
  • часник – 180 г;
  • паста томатна – 150 г;
  • масло пісне – 250 мл;
  • цукор-пісок – 150 г;
  • сіль – 80 г;
  • оцет яблучний – 150 мл;
  • паприка гостра – 5 м;
  • перець мелений – 5 р.

Щоб взимку насолодитися смаком хрустких гострих плодів, виконайте наступні кроки:

  • Огірки замочуються на 2 години у воді, після чого діляться на 2 або 4 частини залежно від розміру.
  • У глибоку каструлю висипаються овочі, до яких додаються всі компоненти, за винятком оцту.
  • Тушкуються огірки 40 хвилин, після чого в каструлю, яка знімається з вогню, додається оцет.
  • Через 30 хвилин за допомогою шумівки плоди витягуються з каструлі і розкладають по банках, куди наливається томатний соус. Після цього ємності не туго закриваються.
  • Банки стерилізується у великій каструлі з водою на протязі 10 – 15 хвилин і щільно укупориваются.

Мариновані огірочки з аґрусом

Завдяки використанню аґрусу в цьому рецепті мінімізована кількість оцту, без втрати якості самих овочів.

Для виконання потрібні:

  • огірки – 4 кг;
  • аґрус – 500 г;
  • часник, спеції, листя – за смаком;
  • сіль – 150 г;
  • цукор – 200 г;
  • оцет – 80 мл

Етапи приготування полягають у наступному:

  • Зелень і часник подрібнюються і перемішуються.
  • У стерильні банки поміщається підготовлена пряна суміш, огірки і агрус.
  • Огірки заливаються окропом і витримуються таким чином 10 хвилин.
  • Процедура проводиться ще двічі.
  • При третьому кип’ятінні в розсіл додаються спеції і оцет.
  • Банки заливаються маринадом і закочуються.

Засолювання огірків в банках – самий простий і смачний рецепт

Для виконання найбільш простого, але не менш смачного рецепта, необхідні:

  • огірки;
  • вода – 1 л;
  • сіль – 50 р;
  • прянощі – за смаком.
Дивіться також:  Бальзамічний оцет: що це таке, застосування і рецепти

Щоб засолити овочі:

  • У банки укладаються чисті огірки, які пересипаються прянощами і заливаються холодним розсолом.
  • Посуд закривається капроновими кришками і витримується при кімнатній температурі.
  • Через 7 днів доливають розсіл, а банки закочуються і відправляються в комору.

Солоне асорті з огірків і помідорів

Щоб скоротити час на підготовку солінь окремо, можна виконати асорті з:

  • огірків;
  • помідорів;
  • прянощів та зелені;
  • розсолу (з розрахунку 25 г солі, 50 г цукру і 15 мл лимонного соку на 1 л води).

Спосіб заготівлі:

  • В стерилізовану посуд укладаються помиті овочі, прянощі і зелень.
  • На плиті доводиться до кипіння вода з додаванням солі, цукру і лимонного соку (в кінці).
  • Асорті заливають розсолом і закочується.

Рецепт «Пальчики оближеш» на зиму

Щоб закатати 3 півторалітрові банки неперевершеною закуски, слід взяти:

  • 4 кг корнішонів;
  • перець горошком, парасольки кропу і часник;
  • 250 мл олії соняшникової;
  • аналогічний обсяг оцту;
  • 240 г цукру;
  • 60 г солі.

Етапи приготування:

  • Огірки укладаються в глибоку каструлю, куди вливається масло, оцет, всипати цукор і сіль. Після цього ємність поміщається в холод на 3 години.
  • Після закінчення цього часу в підготовлений посуд відправляються прянощі, а зверху — овочі і невелика кількість маринаду.
  • Стерилізація здійснюється протягом 20 хвилин, після чого банки укупориваются.

Як посолити огірки на зиму без оцту?

Щоб отримати якісні соління, які будуть зберігатися всю зиму, готуються:

  • огірки на 2 півторалітрові банки;
  • зелень;
  • вода – 1,5 л;
  • сіль – 50 р;
  • стручок гіркого перцю.

Готуються соління без оцту в два етапи:

  • У каструлю поміщаються овочі із зеленню, які одразу заливаються холодним розсолом і залишаються в приміщенні з температурою 25°C на 3 доби.
  • По закінченні цього часу, розсіл зливається в каструлю і кип’ятити, овочі промиваються і розподіляються по стерилізованим банкам, зелень викидається.
  • Банки заливаються киплячим розсолом і закочуються.

Солодкі мариновані огірочки

Огірки з солодкуватим смаком вийдуть, якщо залити їх маринадом з:

  • стопки солі;
  • такої ж кількості оцту;
  • 2,5 стопок цукру;
  • зелені і прянощів за смаком.

Кількість інгредієнтів вказана на 1 кг огірків.

Спосіб приготування:

  • Овочі з зеленню розподіляються по стерильним бутлях, які заповнюються окропом два рази.
  • Кожен раз огірки настоюють 10 хвилин.
  • При третьому кип’ятінні в розсіл додаються сіль, цукор і оцет.
  • Огірки заливаються маринадом і ємності укупориваются.

По-корейськи

Такі соління відрізняються особливою ароматностью і пікантністю.

Для втілення рецепта в життя знадобиться:

  • морква – 200 г;
  • огірки – 2 кг;
  • масло пісне – 180 мл;
  • оцет – 150 мл;
  • приправа по-корейськи – 20 г;
  • сіль – 25 г;
  • цукор – 50 г;
  • часник – 2 голівки.

Для отримання закуски з цікавим східним смаком алгоритм дій наступний:

  • У глибокій мисці змішуються розділені на 4 частини, огірки, натерта морква, подрібнений часник, олію, оцет, приправа, цукор і сіль.
  • Суміш розкладається по чистим банкам.
  • Через добу, банки встановлюються у велику каструлю з водою для стерилізації, після чого відразу закочуються.

Отже, завдяки великій кількості рецептів, зібравши урожай огірків з грядок, господиня зможе заготовити масу різноманітних варіацій страви.