Солянка – один з найбільш насичених за смаком і складом супів. Вона відмінно зігріває і втамовує голод. Навіть для зимового святкового столу в якості закуски цілком підійде правильно приготовлена солянка. Рецепт її можна вибрати з 14 представлених нижче варіантів.
Класичний рецепт солянки
Частування за класичним рецептом виходить максимально наваристим і ситним. Це ідеальний варіант обіду. Для його приготування використовується: 450 г будь-яких субпродуктів (краще всього вибрати свиняче серце), 350 г яловичих реберець, 450 г копченої ковбаси будь-якого сорту, по 2 шт. цибулі, маринованих огірків і моркви, сіль, 65 г томатної пасти, мелений перець, 130 г оливок, пара лаврових листочків, масло.
- Яловичі ребра і свиняче серце варяться в 3,5 літрах води з лаврушкой і сіллю. З моменту закипання рідини вони повинні знаходитися на плиті близько 1,5 ч.
- З овочів (крім огірків) на маслі готується піджарка. Коли вони стануть золотистими, до продуктів додається томатна паста, і разом складові тушкуються на повільному вогні ще 7-10 хвилин.
- М’ясо, вилучене з бульйону, нарізати невеликими шматочками і знову вирушає варитися. Таким же чином подрібнюється ковбаса і мариновані огірки.
- Залишилося всипати в бульйон всі підготовлені інгредієнти, додати приправи, сіль і цілі оливки.
Подається страва зі сметаною і тонкими скибочками лимона.
Рецепт приготування по-грузинськи
Такий суп завжди виходить дуже густим. Але, змінюючи кількість бульйону, можна регулювати цей параметр по своєму смаку. До складу супу не входять оливки. Для солянки по-грузинськи потрібно взяти: 800 г яловичини, 3 білих цибулини, 800 мл м’ясного бульйону, невелику чарку білого вина, 2 ст. л. пшеничного борошна, 4 часникового зубчики, по 1 ст. л. однорідної гірчиці та томатної пасти, 1 солоний огірок, сіль, приправи. Як готуватися солянка по-грузинськи, описано нижче.
- Яловичина нарізається тонкими смужками і обсмажується на добре розігрітій олії 3-4 хвилини. Сковорода повинна бути з високими бортиками.
- Далі м’ясо готується на сильному вогні ще пару хвилин разом з подрібненою цибулею.
- У сковороду додається борошно, а після перемішування інгредієнтів – біле вино.
- Тепер можна відправляти до інших продуктів сіль, спеції, гірчицю, томатну пасту.
- Залишилося влити в посуд бульйон і гасити всі складові на повільному вогні до повної готовності м’яса. В останню чергу в сковороду засипається нашатковану тонкими брусочками солоний огірок.
Подається солянка по-грузинськи і як перше блюдо, і як доповнення до гарніру.
З додаванням ковбаси
Класична солянка з ковбасою готується на основі яловичого бульйону. Краще брати м’ясо на кістці, щоб блюдо вийшло максимально наваристим. Крім яловичини (450 г), потрібно використовувати: 3 сосиски, 250 г копченої ковбаси, 2 білих цибулини, пару столових ложок томатної пасти, 2 солоних огірка, півбанки консервованих оливок, олія, сіль, спеції. Далі представлений покроковий рецепт супу.
- Бульйон з яловичини на кістці вариться не менше 1,5 години з додаванням солі, спецій і цілої цибулини. Коли він буде готовий, з рідини витягуються овочі і викидаються, з кісток зрізається м’ясо.
- Що залишився лук разом з огірками дрібно нарізається і пассеруется.
- Інгредієнти в сковороді змішуються з томатною пастою і невеликою кількістю м’ясного бульйону, після чого продукти тушкують 7-10 хвилин.
- Вміст сковороди перекладається до м’яса, а в маслі обсмажується ковбаса і сосиски. Далі вони також засипаються в бульйон.
- Залишилося додати сіль, спеції і цілі оливки.
Перед подаванням страву має настоятися близько 30 хвилин.
Грибна солянка: покроковий рецепт
Це пісний варіант солянки. У неї не додається м’ясо. Використовується: 350 г свіжих печериць, жменя тонко нашаткованої капусти, цибуля, солоний огірок, 2 картоплини, 2 ст. л. томатної пасти, 10 маслин, лимон, сіль, олію, спеції.
- Картоплю нарізати кубиками і вариться в 2-3 літрах води до м’якості.
- Подрібнену цибулю з грибами обсмажується до м’якості. Після цього до них додається капуста, і продукти тушкують 15-17 хвилин.
- Наприкінці до овочів викладається томатна паста, вони перемішуються і відправляються до картоплі.
- У суп додається нарізаний кубиками солоний огірок і цілі маслини.
Подається грибна солянка порційно з лимонними часточками.
Рецепт супу з копченостями
У збірному суп з копченостями використовується сало і два види ковбаси. Звичайно, не обійтися без солоних огірків (3 шт.), оливок (півбанки) і томатної пасти (2 ст. л.). Крім цих інгредієнтів потрібно взяти: 350 г салямі і будь-копченої ковбаси, сіль, 70 г копченого сала, цибулину, 4 картоплини, лимон, 6 горошин чорного перцю.
- Вода з перцем і дрібною сіллю доводиться до кипіння, після чого в неї відправляється два види ковбаси, нарізаної шматочками.
- Через 7-8 хвилин в бульйон викладається подрібнена картопля.
- Нарізану тонкими півкільцями цибулю і кубики солоних огірків обсмажуються разом з салом. Потім ці продукти готуються на мінімальному вогні 7-0 хвилин з томатною пастою і невеликим количествомсваренного бульйону.
- Вміст ємностей змішується, і суп нудиться до м’якості овочів.
Подається частування з лимоном, рубаною зеленню і сметаною.
Солянка з курячим м’ясом
Куряча солянка виходить бюджетної. Особливо, якщо для її основи взяти стегенця птиці (3 шт.). Також потрібно використовувати: по 1 шт. моркви і цибулі, 40 г кореня селери, 200 г квашених огірків і копченої ковбаси, баночку маслин без кісточок, 2 ст. л. каперсів, 150 г томатної пасти, сіль, цукор, олія, лимон.
- Із селери, м’яса, цибулі і моркви вариться бульйон. Коли він буде готовий, овочі і кістки від стегенець витягуються з каструлі. М’ясо, зняте з кістки, нарізати невеликими шматочками.
- В отриманий бульйон висипаються кубики огірків, томатна паста, спеції, сіль, щіпка цукру і подрібнена будь-яким чином ковбаса.
- За пару хвилин до готовності страви в каструлю додаються каперси і цілі маслини.
Подається солянка з лимоном і сметанно-часниковим соусом. Можна заправляти її і розсолом від каперсів.
По-старорусски
Цей рецепт помітно відрізняється від всіх інших. У нього входить червона свіжа риба (250 г) та рис (півсклянки). А також: 3 картоплини, 2 солоних огірки, 1 цибулина, сіль, жир.
- Риба відварюється з відповідними спеціями і сіллю, після чого нарізають на невеликі шматочки.
- У що залишився після червоної риби бульйоні готується рис.
- Коли крупа розм’якшиться, в каструлю додається нарізану брусками картоплю і цибульна зажарка.
- Частування вариться до готовності картопляних кубиків.
Рибний суп можна також поєднувати зі свіжим лимоном і маслинами/оливками.
Збірна м’ясна солянка в мультиварці
Особливо просто і зручно готувати солянку за допомогою мультиварки. За рецептом у неї входять наступні інгредієнти: 150 г сосисок, копченої ковбаси і шинки, 480 г м’якоті яловичини, 4 маринованих огірочка, по 2 шт. цибулі і моркви, 70 г маслин, пара столових ложок томатної пасти, сіль, олію, спеції.
- Бульйон з яловичої м’якоті вариться не менше 2 годин в каструлі. Наприкінці варіння м’ясо витягується з рідини і дрібно кришиться.
- З овочів у режимі «Випічка» на олії готується піджарка.
- Далі овочі 3-4 хвилини обсмажуються в цій же програмі вже з брусочками маринованих огірків і томатною пастою.
- Всі м’ясні складові дрібно нарізати, з’єднуються з бульйоном і переливаються в чашу пристрою.
- Після додавання солі, спецій і маслин частування готується 55 хвилин в режимі пристрою «Гасіння».
Якщо в запасі не виявилося лимона, потрібну кислоту супу вдасться надати з допомогою огіркового розсолу.
У горщиках в духовці
Приготувати солянку вдасться порційно в горщиках. Це особливо актуально, якщо супом планується пригощати гостей. У такому блюді використовуються такі продукти: 600 г різних м’ясних складових (карбонату, тонких ковбасок, салямі або вареної ковбаси), моркву і цибулю для піджарки, 2 картоплини, 80 г томатної пасти, 2,5 солоних огірочка, жменя оливок, сіль, спеції, олія.
- З пари цибулин і моркви готується зажарка на вершковому маслі.
- У сковороду з овочами додається нарізаний огірок, кубики картоплі, всі подрібнені м’ясні складові, трохи води, сіль спеції. Разом інгредієнти страждають близько 7 хвилин.
- Залишилося перекласти продукти з сковороди в горщики (на 1/3) і залити їх окропом.
- При 160 градусах частування готується в духовці 25 хвилин.
Подається страва до столу з оливками, сметаною і лимоном.
З капустою і сосисками
М’ясна солянка з сосисками зазвичай готується з додаванням капусти. Овоча потрібно взяти близько 800 грам. Також потрібно використовувати: 7 сосисок, цибулину, морквину, 2 ст. л. кетчупу, сіль, олія.
- На одній сковороді з великою кількістю масла обсмажується тонко нашаткована капуста, на іншій – подрібнені цибуля та морква.
- До останніх компонентів за пару хвилин до готовності додається кетчуп.
- Капуста змішується з яскравою піджаркою, солиться і перекладається в каструлю.
- У маслі обсмажують кружечки сосисок, які потрібно відправити до овочів.
Готову солянку можна залити м’ясним бульйоном і подавати суп, або є як другу страву без рідини.
Традиційний варіант солянки по-українськи
Обговорюваний суп по-українськи зазвичай готується на свинині. Крім м’ясної м’якоті (450 г) і сала (60 г), потрібно також використати: 250 г копченої ковбаси, 4 солоних огірки, 2 цибулини, 5 зубчиків часнику, 3 ст. л. кетчупу, сіль, масло, лимон.
- З свинини, нарізаної соломкою, вариться бульйон.
- Далі в нього надсилаються брусочки копченої ковбаси і солоних огірків.
- Подрібнені цибулю і часникові зубки обсмажуються з шматочками сала.
- Коли овочі підсмажаться, до них додається томатна маса, ковбаса і огірки. Продукти солятся і тушкують разом 7-8 хвилин.
- Отримана суміш викладається в бульйон з м’ясом.
- Суп доводиться до закипання і подається до обіду.
Кожна окрема невелика порція прикрашається шматочком лимона.
З додаванням яловичих нирок та мови
Суп-солянка може готуватися і на м’ясних субпродуктах. Краще всього для цього підготувати: 650 г яловичих нирок, 300 г язика, 3 л бульйону, 250 г копченої ковбаси і така ж кількість грудинки, 2 маринованих огірочка, 3 часникового зубчики, 120 г томатної пасти, сіль, олію, спеції, оливки, лимон.
- Нирки попередньо замочуються в холодній воді приблизно на 7 годин. При цьому кожну годину у них потрібно міняти воду. Тому залишити продукт на ніч не вийде.
- З нирок видаляються судини і зайвий жир, вони нарізаються на сектори і відварюють до готовності в трьох водах. Після закипання рідини вона щоразу змінюється на нову партію.
- Коли нирки будуть готові, вони нарізати брусочками, обсмажують на смальці або будь-якому маслі і додаються в ємність, у якій вариться мову. Останній в результаті також подрібнюється, наприклад, тонкими брусочками.
- Цибуля і морква пассеруются до рум’яного кольору, потім приправляються томатною пастою і нудяться 7-10 хвилин.
- Вміст сковорідки відправляється в бульйон, а на маслі обсмажують подрібнені грудинка і ковбаска, слайсы часнику, а також кубики солоного огірка.
- Ці продукти також перекладаються в каструлю.
- Солянка солиться і вариться ще 7 хвилин після закипання.
Порції прикрашають шматочками лимона, маслинами або оливками.
Секогитенгорь — рідка солянка по-корейськи з яловичиною
Східні гурмани теж цінують солянку. Правда, вони готують її особливим чином: з яловичиною (550 м), бамбуковими паростками (60 г), яйця (2 шт), меленим кунжутом (2 г), печерицями (70 г), часником (4 зубки), кунжутною олією (2 ст. л.), соєвим соусом (60 мл), білим і зеленим цибулею (1 шт. і невеликий пучок), свіжим щавлем (60 г), сіллю і цукром. Далі представлений покроковий рецепт такої страви.
- М’ясо нарізають тонкими смужками, змішується з дрібно рубаним зеленим луком, пропущеним через часникодавку часником, кунжутним маслом і соєвим соусом. Зверху на інгредієнти висипається щіпка цукру і мелене насіння кунжуту, після чого вони залишають маринуватися на півгодини.
- На кунжутній олії обсмажуються подрібнені печериці з паростками бамбука, нарізаними на смужки довжиною 5 див. В сковороду відправляються також скибочки цибулі і щавель.
- Через 5-6 хвилин обсмажування продуктів вливається невелику кількість підсоленої води.
- В окремому посуді смажиться мариноване м’ясо, після чого з’єднується з грибами та іншими компонентами. Разом компоненти тушкуються на самому маленькому вогні до готовності.
У гаряче блюдо забиваються сирі яйця.
Оригінальний рецепт з каперсами і грибами
Для приготування використовуються сушені гриби. Достатньо 60 г продукту. Крім грибів, потрібно взяти: 2 цибулини, 120 г томатного пюре, 1,5 великого солоного огірка, 60 г консервованих каперсів, масло, дрібна сіль, спеції, лимон, оливки з сирною начинкою або без кісточок.
- З грибів варять бульйон.
- Цибуля подрібнюється і обсмажується на жирі до рум’яного кольору. Потім овоч гаситься ще 5 хвилин з брусочками солоних огірків, томатним пюре і невеликою кількістю бульйону.
- Каперси відкидаються на друшляк.
- Всі інгредієнти по черзі відправляються в бульйон. А також – дрібно нарізані варені гриби, спеції, сіль, половинки оливок і часточки лимона.
Перед подачею кожну порцію супу можна посипати дрібно нарубаною зеленню.