Солянка – це всіма улюблена перша страва, яка вражає своїм насиченим смаком та яскравим ароматом. Страва не дарма називається збірною, тому що до її складу може входити різна м’ясна продукція, включаючи такі різносоли, як каперси, оливки або маслини, кислі огірки і розсіл з-під них. Подавши таку страву до обіду, ви можете бути впевнені в тому, що члени вашої родини не попросять другої страви, оскільки порція супу надовго позбавляє голоду, заряджає енергією і зігріває зсередини.
Класична збірна м’ясна солянка
Класична збірна м’ясна солянка – це одна з найулюбленіших перших страв чоловічої половини людства, адже до його складу входить ціле асорті м’ясних компонентів та таких різносолів, як каперси, оливки та солоні огірочки. А ще важливо не забути про спеції!
Інгредієнти:
на – 6 порції
- Вода – 3 л.
- Яловичина на кістки – 700 гр. (або свинина на кістки)
- Ребра свинячі копчені – 300 гр.
- Шинка – 200 гр.
- Копчена ковбаса – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Огірок солоний – 2 шт.
- Оливки – 100 гр.
- Каперси – 70 гр.
- Томатний соус – 2 ст.л.
- Кетчуп – 2 ст.л.
- Олія соняшникова – 2 ст.л.
- Олія вершкове – 1 ст.л.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Перець запашний горошком – 5 шт.
- Петрушка – 1 пучок
- Лимон – за смаком
- Сметана – за смаком
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Процес приготування:
Збірна м’ясна солянка за класичним рецептом готується дуже просто. М’ясо на кісточці, реберця і очищену цілу цибулину поміщаємо в каструлю і заливаємо вказаною кількістю води, доводимо до кипіння.
Нагрівання зменшуємо та проварюємо компоненти протягом двох годин, постійно прибираючи пінку з поверхні.
Через 1 годину та 45 хвилин бульйон солимо і приправляємо лавровим листом та горошинами перцю. Готовий відвар проціджуємо, а м’ясо перекладаємо на тарілку, цибулину можна викинути.
Охолоджене м’ясо знімаємо з кісток і ріжемо брусочками.
Аналогічним способом подрібнюємо решту м’ясних складових.
Нарізаємо тонкою соломкою солоні огірки.
Огірки та трохи бульйону відправляємо у сковороду та готуємо на середньому вогні 5-7 хвилин. Висипаємо в бульйон.
На тій же сковороді розігріваємо суміш із рослинної та вершкового масел, пасеруємо цибулю до рум’яності при частому помішуванні. Присмачуємо сіллю та чорним перцем.
Додаємо томатний соус або кетчуп та перемішуємо.
Зажарку перекладаємо в каструлю.
Також у бульйон висипаємо м’ясні інгредієнти та оливки, перемішуємо та проварюємо 10-15 хвилин. За бажанням вливаємо трохи розсолу з-під оливок.
Додаємо трохи каперсів.
Солимо і перчимо, орієнтуючись на свої смакові уподобання.
Витримуємо готовий суп під кришкою 15 хвилин, потім розливаємо по супницях і в кожну порцію закидаємо скибочку лимона, додаємо сметану і зелень – насолоджуємося. Солянка готова! Смачного!
Збірна солянка з картоплею та ковбасою
Збірна солянка з картоплею та ковбасою – це оригінальний та наваристий суп, який вражає своїм букетом ароматів та смаком, зібраних в одній каструльці. Для рецепту рекомендується використовувати виключно добірну яловичину, без жилок та плівок.
Час приготування – 2 год.
Час приготування – 30 хв.
Порцій – 7.
Інгредієнти:
- Вода – 2,5 л.
- Яловичина філе – 250 гр.
- Картопля – 200 гр.
- Ковбаса варена – 100 гр.
- Огірки солоні – 100 грн.
- Цибуля – 100 гр.
- Морквина – 100 гр.
- Паста томатная – 2 ст.л.
- Аркуш лавра – 2 шт.
- Соль – 1 ст.л.
- Олія – для смаження.
- Перець чорний мелений – 1 ч.л.
- Маслини – до смаку.
- Лимон – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Для варіння бульйону заливаємо яловичину водою і ставимо варитися. Тим часом, дрібно нарізаємо цибулину, ковбасу та огірки нарізаємо соломкою, натираємо на тертці моркву, чистимо і ріжемо кубиками картоплю. Частки лимона розрізаємо на четвертинки.
Крок 2. Бульйон варимо протягом години, знімаючи шум піною. Готовий відвар проціджуємо через марлю, а м’ясо остуджуємо та подрібнюємо.
Крок 3. У прозорий бульйон закидаємо картоплю, доводимо до кипіння та варимо протягом 20 хвилин.
Крок 4. Приготуємо засмажку: на олії пасеруємо цибулю з морквою, додаємо м’ясні вироби та солоні огірки. Через 5-7 хвилин вводимо томатну пасту та прогріваємо склад ще 1-2 хвилини.
Крок 5. Вміст сковороди викладаємо в каструлю з картоплею, приправляємо лавровим листом, перцем і сіллю – нудимо ще 10 хвилин, а потім наполягаємо під кришкою (5-10 хвилин).
Крок 6. У кожну тарілку солянки закидаємо лимон та оливки, за бажанням прикрашаємо зеленню. Смачного!
Солянка з капусти з сосисками
Солянка з капусти з сосисками – це одночасно ніжна та пікантна страва, яка відрізняється від того, що нам пропонували в їдальнях за часів СРСР. Капустяна солянка, приготовлена таким чином, та ще й у поєднанні з ароматними травами та свіжомеленим перцем вам обов’язково сподобається!
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 1 кг.
- Сосиски – 5 шт.
- Цибулини – 2 шт.
- Морквина – 3 шт.
- Паста томатная – 2 ст.л.
- Трави прованські – 5 грн.
- Лист лавровий – 3 шт.
- Перець чорний горошком – 6 шт.
- Перець запашний мелений – до смаку.
- Олія – для смаження.
- Укроп – 1 пучок.
- Петрушка – 1 пучок.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Вода – 1 ст.
Процес приготування:
Крок 1. На розпеченій олії обсмажуємо кружечки сосисок до рум’яності.
Крок 2. До рум’яного м’ясного компонента висипаємо дрібно нарізану цибулю, перемішуємо і смажимо близько 5 хвилин.
Крок 3. Тепер у вогнетривкий посуд відправляємо натерту морквину та перемішуємо. Через 5 хвилин посипаємо інгредієнти прованськими травами, сіллю та чорним перцем.
Крок 4. Доповнюємо склад тонко нашаткованою капустою, лавровим листом, томатною пастою, меленим запашним перцем і горошинами перцю – перемішуємо і через 2-3 хвилини виливаємо склянку води, і закриваємо кришкою, томимо на мінімальному нагріванні приблизно 40 хвилин.
Крок 5. Сервіруємо і подаємо до столу в теплому або остиглим вигляді, посипавши подрібненою зеленню. Смачного!
Суп солянка з оливками в домашніх умовах
Суп солянка з оливками в домашніх умовах – це досить жирний і калорійний суп, який має неперевершені смакові характеристики. Порція такої першої страви наситить вас до самого вечора, адже до його складу входить практично одне м’ясо!
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порцій – 6-7.
Інгредієнти:
- М’ясо – 1 кг.
- Аркуш лавра – 2 шт.
- Каперси – 1 ст.
- Цибулини – 2 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Огірки солоні – 4 шт.
- Оливки/оливки – 10 шт.
- Петрушка – 4 гілочки.
- Вершки – 100 гр.
- Ковбаса – до смаку.
- Олія – для смаження.
- Перець чорний горошком – 6 шт.
- Паста томатная – 2 ст.л.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком процесу виймаємо м’ясо з морозильної камери і даємо час розтанути.
Крок 2. М’ясо заливаємо водою і доводимо до кипіння, бульйон зливаємо та міняємо воду, повторно кип’ятимо. Додаємо стебло селери, очищену цибулю та моркву – варимо протягом 90 хвилин, знімаючи пінку. За 20 хвилин до готовності, приправляємо чорним перцем та лаврушкою.
Крок 3. Після закінчення часу бульйон проціджуємо, а м’ясо остуджуємо.
Крок 4. Другу цибулину нарізаємо дрібними кубиками чи півкільцями.
Крок 5. На розігрітій олії обсмажуємо цибулю до м’якості, додаємо соломку ковбаси, прогріваємо ще 3-4 хвилини.
Крок 6. Заправляємо компоненти томатною пастою і через 3 хвилини вливаємо ополоник бульйону.
Крок 7. Паралельно ріжемо соломкою або натираємо на великій тертці солоні огірки, оливки нарізаємо кільцями.
Крок 8. Подрібнюємо м’ясо.
Крок 9. У киплячий бульйон відправляємо м’ясні компоненти, засмажку та трохи солі – проварюємо ще 8-10 хвилин та вводимо каперси. Наполягаємо під кришкою ще 15-20 хвилин і розливаємо по тарілках.
Крок 10. Заправляємо сметаною та зеленню – насолоджуємось. Смачного!
М’ясна солянка з копченостями
М’ясна солянка з копченостями – це вишукана перша страва, яка зведе вас з розуму при першій же дегустації! Весь секрет неймовірного смаку полягає в наваристому бульйоні, розведеному кисло-солоним смаком добавок, прянощів та спецій – обов’язково приготуйте!
Час приготування – 1 год. 40 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 3.
Інгредієнти:
- Бульйон м’ясний – 250 мл.
- Вода – 100 мл.
- Копчена ковбаса – 150 гр.
- Огірки солоні – 2 шт.
- Цибуля – ½ шт.
- Морква – ½ шт.
- Олія – для смаження.
- Паста томатная – 1 ст.л.
- Оливки – 8 шт.
- Каперси – 1 год.
- Зелень рубленая – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо продукти: знімаємо шкірку і лушпиння з моркви та цибулі, обполіскуємо овочі.
Крок 2. Солоні огірки ріжемо кільцями або соломкою, моркву та цибулю дрібно подрібнюємо.
Крок 3. У сковорідку наливаємо трохи рослинної олії та обсмажуємо цибулю, висипаємо огірки з морквою та обсмажуємо ще 3-4 хвилини.
Крок 4. Копчену ковбасу розрізаємо на середні кубики.
Крок 5. Висипаємо м’ясо до засмаження і перемішуємо.
Крок 6. Вміст вогнетривкого посуду поливаємо томатною пастою та водою, заважаємо та прогріваємо.
Крок 7. Через 5 хвилин овочі в соусі та ковбасу перекладаємо в каструлю і заливаємо бульйоном, доводимо до кипіння і варимо 5 хвилин на мінімальному нагріванні.
Крок 8. Для заправки подрібнюємо промиту зелень, каперси та оливки.
Крок 9. Оливки та каперси разом із зеленню висипаємо в солянку, перемішуємо і через 3-5 хвилин прибираємо каструлю з вогню.
Крок 10. Не чекаючи остигання, знімаємо пробу. Смачного!
Рибна солянка в домашніх умовах
Рибна солянка в домашніх умовах готується просто і процес приготування не забере багато вільного вечора. Головний секрет успіху полягає в нормі кислоти, з якої дуже легко переборщити, оскільки крім риби та овочів, до складу також входять різні соління.
Час приготування – 50 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Форель холодного копчення – 350 грн.
- Цибуля – 3 шт.
- Огірки солоні – 5 шт.
- Розсіл огірковий – 1/3 ст.
- Маслини – 60 гр.
- Каперси мариновані – 1 ст.
- Паста томатная – 2,5 ст.л.
- Олія – 2,5 ст.л.
- Стебло селери – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Корінь селери сушений – 1 ч.л.
- Лимон – ½ шт.
- Петрушка – 20 гр.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Перець чорний горошком – 0,5 ч. л.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
- Суповий набір із сьомги – 700 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Для приготування бульйону, в каструлю закидаємо два види риби (підійде, шкірка, голова без зябер і очей, хвіст сьомги, і кістки та частина м’якоті форелі холодного копчення), корінь і стебло селери, горошини перцю, очищену моркву, лавр і цибулину.
Крок 2. Усю м’якоть форелі холодного копчення в бульйон не закидаємо. Не гаючи часу, другу цибулину очищаємо і нарізаємо.
Крок 3. Солоні огірки натираємо на тертці для овочів по-корейськи або ріжемо соломкою. Готовий бульйон проціджуємо.
Крок 4. Займемося засмажкою: на олії томимо цибулю до м’якості, додаємо пасту з протертих томатів, огірки, розсіл, ополоник бульйону. Гасимо протягом 15 хвилин.
Крок 5. До вмісту сковороди висипаємо каперси і викладаємо засмажку в бульйон, варимо ще 15 хвилин і при необхідності досолюємо і перчимо. Наполягаємо, готовий суп під кришкою 10-20 хвилин.
Крок 6. Розливаємо суп по піалах і в кожну порцію закидаємо лимон, зелень, маслини та шматочки форелі. Насолоджуємось!
Солянка з м’ясом яловичини
Солянка з м’ясом яловичини завжди виходить шалено наваристою та ситною, а своїм ароматом заповнює всю кухню ще до закінчення варіння. Приготуйте такий суп до обіду і всі члени вашої родини залишаться задоволені, ситі та впевнені у вашому кулінарному таланті!
Час приготування – 90 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порцій – 6-7.
Інгредієнти:
- Яловичина – 300 гр.
- Ковбаски мисливські – 200 грн.
- Картопля – 3 шт.
- Огірки мариновані – 2 шт.
- Маслини – 200 гр.
- Цибулина – 1 шт.
- Томатний соус – 5 ст.
- Олія – для смаження.
- Перець запашний горошком – 5 шт.
- Лимон – ½ шт.
- Петрушка – 6 гілочок.
- Вода – 3 л.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. М’якуш яловичини ріжемо на невеликі сегменти, поміщаємо в каструлю і заливаємо водою – варимо протягом 40 хвилин, обов’язково позбавляючись піни, що утворюється.
Крок 2. У цей час кубиками нарізаємо очищену цибулю з картоплею, ковбаски – кільцями, огірки, лимон та зелень довільно.
Крок 3. На розігрітій рослинній олії підрум’янюємо цибулю.
Крок 4. До пасерування висипаємо ковбаски та горошини перцю (попередньо слід роздавити). Смажимо 5 хвилин.
Крок 5. Заливаємо інгредієнти 200 мл бульйону і томимо близько 10 хвилин.
Крок 6. У готовий бульйон відправляємо маслини, апетитну засмажку, огірки та кубики картоплі – варимо 10 хвилин і присмачуємо петрушкою, перцем та сіллю. Даємо солянці настоятися під кришкою 15 хвилин.
Крок 7. Перед подачею додаємо в страву скибочку лимона. Готуйте та отримуйте задоволення!
Солянка з куркою
Солянка з куркою, шинкою та сосисками – це перша страва, яка особливо сподобається сильному підлозі, так як така гармонія компонентів підкорює при першій пробі. Особливий та неповторний смак страві надають такі інгредієнти, як мариновані огірки та маслини.
Час приготування – 50 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Гомілки курячі – 300 гр.
- Сосиски молочні – 150 гр.
- Ковбаса копчена – 150 гр.
- Шинка – 150 гр.
- Цибулина – 1 шт.
- Огірки мариновані – 1 шт.
- Паста томатная – 1 ст.л.
- Олія – для смаження.
- Аркуш лавра – 1 шт.
- Маслини – 10-12 шт.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо засмажку: у сковороді нагріваємо рослинне масло і обсмажуємо кубики маринованого огірка та цибулі, додавши 100 мл бульйону, звареного з ніжок, і томатну пасту.
Крок 2. Жароміцний посуд закриваємо кришкою і гасимо вміст на помірному вогні близько 10-15 хвилин.
Крок 3. Зварений бульйон з курячих гомілок з’єднуємо із засмажкою.
Крок 4. Слідом у суп відправляємо подрібнену курку, шинку, ковбасу та сосиски, закидаємо лист лавра – доводимо до кипіння і проварюємо 10-15 хвилин. Наприкінці приготування вводимо в бульйон маслини.
Крок 5. Знімаємо пробу, всипаємо чорний перець та сіль.
Крок 6. Солянку розливаємо по тарілках і негайно дегустуємо. Смачного!
Суп солянка з квасолею
Суп солянка з квасолею – це вишукана страва, яка не тільки надовго позбавить вас від голоду, але також зігріє зсередини і допоможе вилікуватися від застуди. Смак справжньої солянки відрізняється своєю високою кислотністю та легкою гостротою, які чудово доповнюють відварене м’ясо та бобові.
Час приготування – 2 год. 30 хв.
Час приготування – 20-25 хв.
Порцій – 4-6.
Інгредієнти:
- Яловичина – 500 гр.
- Вода – 2 л.
- Квасоля біла – 1,5 ст.
- Картопля – 2 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Розсіл капустяний – 200 мл.
- Перець червоний солоний гострий – 1 шт.
- Овочева приправа – 1 ч.л.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Аркуш лавра – 2 шт.
- Ковбаса копчена – 150 гр.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Яловичина (краще брати шматок на кістки) заливаємо водою і доводимо до кипіння, прибираємо пінку і солимо, варимо протягом 120 хвилин при повільному кипінні.
Крок 2. Виймаємо м’ясо з бульйону і остуджуємо, в каструлю висипаємо промиту квасолю і засікаємо півгодини.
Крок 3. Очищаємо та промиваємо овочі.
Крок 4. Морквину та картоплю нарізаємо кубиками, цибулю – півкільцями. Картоплю відправляємо у бульйон.
Крок 5. На олії обсмажуємо цибулю з морквою, викладаємо в суп разом з розсолом і доводимо до кипіння. Приправляємо страву лавром, кільцями червоного перцю, овочевою приправою, сіллю та цукром.
Крок 6. Відварену яловичину ріжемо на кубики і розкладаємо по порційних тарілках.
Крок 7. Додаємо соломку ковбаси.
Крок 8. Коли картопля в супі стала м’якою – відключаємо нагрівання та заливаємо м’ясні інгредієнти наваристим бульйоном з овочами та квасолею. Смачного!
Грибний суп солянка
Грибний суп солянка – це ідеальна страва для осіннього обіду, який припаде до смаку всім вашим домочадцям. Для додаткової ситості додамо в суп трохи картоплі та інших овочів. А печериці наситять страву неповторним та яскравим ароматом, перед яким неможливо встояти!
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порцій – 8.
Інгредієнти:
- Гриби – 300 грн.
- Картопля – 6 шт.
- Цибулина – 1 шт.
- Аркуш лавра – 1 шт.
- Олія – для смаження.
- Вода – 2 л.
- Огірки мариновані – 2 шт.
- Паста томатная – 1,5 ст.л.
- Оливки б/к – 200 гр.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо елементи: очищаємо і нарізаємо цибулю чверть кільцями або кубиком, подрібнюємо мариновані огірки та гриби.
Крок 2. На помірному полум’ї прогріваємо олію і пасеруємо цибулю 3-4 хвилини.
Крок 3. До цибулі висипаємо гриби, перемішуємо та продовжуємо теплову обробку.
Крок 4. Присмачуємо засмажку огірками та томатною пастою, зменшуємо нагрівання та закриваємо кришкою – гасимо близько 5 хвилин.
Крок 5. Тим часом у каструлі доводимо воду до кипіння, чистимо і ріжемо картоплю – закидаємо в окріп і солимо.
Крок 6. До картоплі викладаємо засмажку з грибами та цибулею, доводимо до кипіння і варимо 20 хвилин.
Крок 7. Доповнюємо суп оливками та лавром, перемішуємо та тримаємо на конфорці ще 5 хвилин.
Крок 8. Кожну порцію прикрашаємо лимоном та зеленню. Смачного!