Солянка з капусти – 8 смачних рецептів приготування
Ситна солянка з капусти може бути як самостійною стравою, так і цікавим варіантом овочевого гарніру. Готується таке частування з різними добавками – грибами, м’ясом, картоплею. А основою його може стати як свіжа, так і квашена капуста.
Солянка з свіжої капусти
Інгредієнти: 630 г свіжої капусти, наполовину менше моркви, велика цибулина, 60 г томатної пасти, 4 лаврових листочка, мелений чорний перець, сіль.
Вимиті овочі дрібно шинкують. Цибулю найкраще різати мініатюрними кубиками. Цей компонент обсмажується на будь-якому жирі до м’якості.
Далі до цибулі висипається подрібнена морквина, сіль, перчик. Разом інгредієнти тушкують ще 7-8 хвилин.
У сковорідку відправляється і капуста. Бажано попередньо пом’яти руками.
Маса нудиться на повільному вогні ще 7-8 хвилин.
Залишилося викласти в сковорідку томат-пасту і довести солянку зі свіжої капусти до повної готовності.
З додаванням сосисок
Інгредієнти: близько кіло свіжої капусти, невелика морква, ріпчаста цибулина, 7 стандартних сосисок, 2 ст. ложки кетчупу без добавок, сіль.
Капуста миється, очищається від верхніх грубих листків і досить тонко шинкуется. Вона викладається на сковорідку і поливається оливковою або іншим рослинним маслом. Овоч відправляється обсмажуватися.
На окремій сковорідці страхуються подрібнений будь-яким зручним чином цибуля і морква. Вони готуються до м’якості. Далі в ємність відправляється кетчуп.
У готову капусту перекладається піджарка. На цьому етапі блюдо солиться.
У що залишилася від піджарки сковорідці готуються подрібнені сосиски. Їх потрібно обсмажувати 2-3 хвилини при помішуванні.
Залишилося змішати вміст двох сковорідок і солянка з сосисками і капустою повністю готова.
Солянка з капусти з грибами на зиму
Інгредієнти: 1,5 кіло лісових грибів та свіжої капусти, 2 морквини, 65 г солі, 3 стиглих томатів, 2 ріпчасті цибулини, 55 г цукру-піску, 120 мл томат-пасти, будь-які приправи, 25 мл столового оцту.
Гриби чистяться, пару раз промиваються і варяться 12 хвилин після закипання. Далі вони відкидаються на друшляк.
Капуста дрібно шинкуется, після чого вона трохи обсмажується на рафінованій олії у великій каструлі. Далі в ємність доливають трохи водички і овоч вже тушкується на мінімальному вогні.
На окремій сковорідці пассируется терта морква і полуколечки лука. Ця маса також надсилається до капусти.
Помідори звільняються від шкірки. Найпростіше зробити це після того, як вони будуть ошпарены окропом. Вони разом з грибами без зайвої рідини викладаються в каструлю до інших компонентів.
Додаються залишилися заявлені в рецепті інгредієнти, крім оцту. Маса гаситься близько півгодини. Важливо не забувати її періодично помішувати. Останнім у ємність заливається порція оцту.
Солянка з капусти з грибами на зиму після перемішування розкладається по стерилізованим ємкостей. Зберігається частування в прохолоді.
Як приготувати з м’ясом?
Інгредієнти: півкіло свинини, 2 ріпчасті цибулини, велика морквина, невеликий качан капусти, 2 томата, 5-6 часникових зубков, 130 г томат-пасти, 1 ст. ложка цукру-піску, сіль, 3 лаврових листочка.
Невеликі шматочки м’яса обсмажуються на будь-якому жирі до випаровування рідини з сковорідки.
Окремо страхуються подрібнена морква і цибуля.
Капуста нарізається мініатюрними квадратами, перекладається до м’яса. Сюди ж сиплеться сіль.
Дрібно ріжуться помідори і часник. Вони обсмажуються разом 10-12 хвилин. Суміш заливають невеликою кількістю води з цукром і томат-пастою. Закладаються і лаврові листочки. Після закипання маси лаврушка видаляється.
Овочевим соусом залити м’ясо з капустою. На мінімальному соусі частування гаситься під кришкою 15-17 хвилин.
Солянка з м’ясом стане повноцінним ситним варіантом обіду для всієї родини.
Рецепт для мультиварки
Інгредієнти: цілий качан капусти, пара морквин, велика цибулина, сіль, ¾ склянки фільтрованої води, 3-4 ст. ложки густої томат-пасти без добавок, суміш перчиком. Далі розповідається, як приготувати солянку в мультиварці смачно і просто.
Капуста тонко шинкуется. Інші овочі довільно подрібнюються ножем.
Спочатку в чаші «розумної каструлі» на будь-якому жирі пассируется цибулю, потім він смажиться разом з морквою.
Через 5-6 хвилин в чашу відправляється капуста.
Продукти солятся, перчатся, заливаються водою з розчиненою в ній пастою.
У програмі, призначеної для гасіння, страва нудиться близько півгодини.
Якщо зазначеного часу виявилося недостатньо, можна доготувати страву в тому ж режимі ще 12-14 хвилин.
З квашеної капусти по-селянськи
Інгредієнти: 620 г квашеної капусти, по солоного огурчику і ріпчатої луковке, повний стакан м’ясного бульйону, сіль, пара великих ложок томатної пасти, 80 г свинячого сала, 15 г борошна, ароматні трави.
Капуста прямо руками віджимається від розсолу. Якщо вона виявилася занадто кислою, овоч потрібно ще і промити проточною водою.
Кубики цибулі обсмажують на салі. У цю ж сковорідку відправляється сіль, спеції, томатна паста. А через пару хвилин – і підготовлена капуста.
Частування нудиться на мінімальному вогні. Коли овочі добре розм’якшаться, можна укладати в сковорідку брусочки солоного огірка без шкірки.
На окремій сковорідці до золотавості обсмажується борошно (масло при цьому не використовується). Потім вона заливається бульйоном. Рідина перемішується до зникнення грудок.
Сумішшю з четвертого кроку заливається капуста і готується ще 15-17 хвилин. В самому кінці можна за смаком додати у частування смажений бекон або сосиски.
Солянка з квашеної капусти стане смачним гарніром до будь-якої м’ясної страви.
З картоплею
Інгредієнти: кіло свіжої капусти, сіль за смаком, 8-9 картоплин, 1 ст. ложка томатної пасти, цибулина, спеції.
Цибуля і морква довільно подрібнюються. Ці інгредієнти потрібно обсмажувати приблизно 8-9 хвилин на будь-якому жирі. Далі до них викладається томат-паста. Бажано брати продукт без зайвих добавок.
Картопля чиститься і нарізається брусочками. Не потрібно дрібнити, інакше цей овоч при перемішуванні компонентів в результаті може перетворитися в непривабливу масу.
Хвилин через 10-12 в сковорідку можна закладати шинковану капусту. Кришкою посуд не накривається. На цьому етапі продукти солятся і присипаються спеціями.
Далі в сковорідку вливається невелику кількість води.
Солянка з капустою і картоплею нудиться до повної готовності всіх складових.
Пісна солянка
Інгредієнти: 2 середні морквини, половинка невеликого капустяного качана, 2 голівки цибулі, 1 ст. ложка оливкової олії, 2-3 ст. ложки кетчупу, будь-які суміші спецій.
Капуста шинкуется середньо. Цибулю дрібно ріжеться. Морква натирається на тертці з середніми отворами.
Прямо у каструлі для гасіння цибулю пару хвилин пассируется на оливковій олії. Потім 6-7 хвилин він готується вже разом з морквою.
Капуста солиться, розминається руками і тільки після цього відправляється в каструлю до інших продуктів. Гасіння триває ще 10-12 хвилин.
Додається кетчуп, суміш приправ, і частування нудиться вже до готовності.