Солянка — це досить поширений варіант другої страви. Її роблять зі свіжої або квашеної капусти, додаючи до основного інгредієнта: м’ясо, птицю, різні овочі та зелень. В якості соусу для цієї страви використовують томатну пасту, гірчицю, сметану або майонез. Нижче наведені найбільш поширені рецепти солянки з квашеної капусти.
Класичний рецепт солянки з квашеної капусти
У класичному варіанті солянку роблять з м’ясом. Для цих цілей підійде як свинина, так і курятина.
В процесі роботи знадобиться:
- квашена капуста;
- свинина або яловичина;
- ріпчаста цибуля;
- томатна паста;
- сіль і приправи.
Отже, готуємо з м’ясом класичну солянку:
- Вимити і порізати м’ясо, викласти його в сковороду, приправити сіллю і спеціями, обсмажити до утворення скоринки.
- Віджати від соку квашену капусту. Якщо вона дуже кисла, промити в друшляку, після чого додати до м’яса.
- Нашаткувати цибулю півкільцями, відправити в сковороду і продовжити обсмажування.
- Приправити солянку томатною пастою, при необхідності додати трохи води і тушкувати, поки рідина не випарується.
Готову солянку розкласти по тарілках, посипати дрібно нашаткованої зеленню і подати до столу. Це блюдо буде смачним як в гарячому, так і в холодному вигляді.
З додаванням грибів
Якщо немає можливості придбати м’ясо, можна приготувати солянку з квашеної капусти з грибами. Їх дозволяється взяти як в свіжому, так і в консервованому вигляді.
В процесі приготування знадобиться:
- 500 г квашеної капусти;
- 2 головки ріпчастої цибулі;
- 3 – 4 моркви;
- 400 г грибів;
- сіль і приправи;
- сметана або вершки.
Порядок приготування:
- Почистити гриби, цибулю і моркву подрібнити і відправити обсмажуватися, додавши сіль і приправи.
- Злити розсіл з квашеної капусти, додати в сковороду і продовжити готування.
- За кілька хвилин до того, як зняти посуд з вогню, додати вершки або сметану, розведену водою, і протушкувати блюдо деякий час.
Рада. Щоб смак солянки був більш пряним і яскравим, краще використовувати консервовані лісові гриби і гострі приправи.
Готуємо зі свининою і гірчицею
Солянка зі свининою вийде гострої і пікантною, якщо заправити її майонезно-гірчичним соусом.
Щоб зробити таке блюдо, потрібні такі компоненти:
- квашена капуста;
- свинина;
- цибуля;
- часникові зубки;
- червоний болгарський перець;
- сіль і спеції;
- майонез і гірчиця в рівних пропорціях;
- зелень.
Процес роботи:
- Нарізати свинину кубиками або смужками, приправити сіллю, спеціями і відправити обсмажуватися.
- Подрібнити цибулю, часник, болгарський перець, а після того, як м’ясо покриється скоринкою, покласти овочеву нарізку в сковороду і продовжити готування.
- Відцідити квашену капусту від розсолу, додати в блюдо і підсмажити до м’якості.
- Змішати гірчицю і майонезний соус в рівних пропорціях, додати в блюдо і ретельно вимішати. Тушкувати під кришкою кілька хвилин.
Готову солянку розкладають по тарілках, посипають зеленню і ставлять на стіл.
Смачний варіант з сосисками
Солянка з квашеної капусти з сосисками — досить економний і поширений варіант приготування цієї страви.
Для роботи знадобиться:
- квашена капуста;
- будь-які сосиски;
- цибуля;
- болгарський перець;
- морква;
- свіжі помідори;
- сіль і приправи.
Послідовність роботи:
- Викласти в глибоку сковороду квашену капусту, терту моркву, порізану цибулю і нашатковану півкільцями болгарський перець. Приступити до смаження, посипавши сіллю і спеціями.
- Сосиски порізати кружальцями або напівкруглими скибочками і додати до овочів, коли вони розм’якшиться і пустять сік.
- Нарізати помідори кубиками, покласти до решти інгредієнтів, закрити ємність кришкою і тушкувати страву на вогні до готовності.
Увага! Помідори повинні добре протушкувати. В іншому випадку солянка може швидко «заграти» і стати непридатною до вживання.
Рецепт з картоплею
Картоплю можна по праву назвати одним з найпопулярніших в Росії овочів. Його додають в перші, так і другі страви, і звичайно, існує варіант приготування солянки з цим коренеплодом.
Для страви потрібно:
- квашена капуста;
- м’ясо або філе птиці;
- морква;
- цибуля;
- часник;
- кілька картопляних бульб;
- томатна паста;
- бульйон або кип’ячена вода;
- сіль і спеції;
- зелень.
Послідовність роботи:
- Нарізати м’ясо, подрібнити цибулю, моркву і часник. Додати сіль і приправи, обсмажити.
- Почистити картоплю, порізати великими шматками і додати до м’яса, після чого готувати до утворення скоринки.
- Ввести до інших інгредієнтів квашену капусту і потримати все на вогні ще деякий час. Після цього залити блюдо томатною пастою, розведеним у бульйоні або кип’яченій воді, і тушкувати, поки картопля не стане м’яким.
- За кілька хвилин до того, як прибрати ємність з конфорки, посипати блюдо рубаною зеленню і перемішати.
Рада. Для приготування такої страви краще брати не сковороду, а глибоку каструлю з товстими стінками.
З квашеної і свіжої капусти
Якщо квашеної капусти виявилося недостатньо для приготування солянки, можна додати до неї свіжу. При цьому допустимо використовувати як белокочанный, так і краснокочанный варіант.
Для страви потрібно:
- квашена і свіжа капуста в рівних частках;
- м’ясо або сосиски;
- цибуля;
- часник;
- морква;
- солодкий і пекучий перець;
- жирна сметана;
- сіль і відповідні приправи.
Процес роботи:
- Обсмажити м’ясо з цибулею, часником, морквою і подрібненим перцем. Якщо для готування використовуються сосиски, їх додають після обжарювання капусти.
- Висипати в сковороду асорті з капустяної соломки, обсмажити до готовності.
- Додати в блюдо сіль, спеції і сметану, а потім протушкувати, закривши ємність кришкою.
Деякі господині вважають за краще додавати в це блюдо зелений горошок, взявши свіжий, заморожений або консервований продукт.
Солянка з квашеної капусти в мультиварці
Різна побутова техніка значно полегшує життя домашньої господині і дозволяє готувати звичні страви, не витративши багато часу і сил. Розглянемо рецепт в мультиварці нашого і без того складного страви.
Для роботи знадобиться:
- куряче філе;
- квашена капуста;
- цибуля;
- часник;
- морквина;
- великі соковиті помідори;
- гірчичні насіння;
- сіль і приправи.
Порядок роботи:
- Розігріти в чаші приладу рослинне масло і викласти куряче філе. Приправити його сіллю і спеціями, після чого включити режим смаження.
- Коли м’ясо пустить сік, додати подрібнену цибулю, часник і моркву, обсмажити суміш до м’якості овочів.
- Покласти в чашу квашену капусту, нарізані кубиками помідори і готувати в режимі смаження ще 5 – 7 хвилин.
- Посипати блюдо горчичными насінням, перемішати і додати трохи води. Закрити кришку приладу, встановивши режим гасіння.
Солянка буде готова через 20 – 30 хвилин. По завершенні процесу не варто відразу ж відкривати кришку, краще дати страві трохи настоятися.
Як приготувати страву в духовці
Приготування солянки не забере багато часу і сил, якщо зробити це блюдо в духовці.
Для роботи знадобиться:
- квашена капуста;
- м’ясо;
- болгарський перець;
- цибуля;
- часник;
- морква;
- томатна паста;
- сметана;
- бульйон або очищена вода;
- приправи і сіль.
Послідовність приготування:
- Обсмажити на сковороді м’ясо з цибулею, морквою, болгарським перцем і часником. Коли воно пустить сік, додати квашену капусту.
- Трохи потримати страву на вогні, приправити сіллю і спеціями, перемішати. Потім викласти отриману масу у вогнетривкий посуд.
- Розрівняти інгредієнти ложкою і залити сумішшю томатної пасти, сметани і бульйону (або очищеної води). Слідом за цим пора відправити майбутню солянку в духовку.
- Готувати таке перше блюдо будемо при середньому підігріві до того моменту, поки не випарується рідина.
Можна приготувати цю солянку порційно, розклавши компоненти по горщикам і затоку томатно-сметанним соусом.