Солянка готується дуже швидко і часто виручає зайнятих господинь, коли немає більше години на приготування обіду. Солянка з сосисками готується особливо швидко, тому що практично всі продукти, які використовуються в рецептах, не вимагають тривалої термічної обробки.
Солянка з свіжої капусти з сосисками
Солянка з капустою і сосисками легко і недовго готується.
Пропонуємо розглянути наступний рецепт:
- капуста — 150 г;
- морква — 1 невелика;
- цибулина — 1 маленька головка;
- сосиски (на будь-який смак) — 5 одиниць;
- томат-паста — 2 стіл. л.;
- італійські трави— 5 м;
- лаврушка — 2 листка;
- чорний перець — 5 горошин;
- запашний перець — 2 горошини;
- пісне будь-яке масло — 2 стіл. л.;
- сіль;
- свіжа петрушка — 10-15 гілочок;
- кріп — 10-15 гілочок.
Приготування капустяної солянки:
- Сосиски чистимо від плівки і ріжемо кружальцями. Обсмажуємо на розігрітій олії до появи невеликий скоринки. Так суп вийде більш наваристий і ароматний, так і сосиски будуть смачніші.
- Після цього очищаємо і ріжемо подрібніше цибулю. Перекладаємо його до сосисок і продовжуємо готування ще кілька хвилин, не забуваючи все перемішувати.
- Далі потрібно почистити моркву, дрібно нарізати або потерти і викласти до сосисок і цибулі. Приправити травами, перцем і посолити. Добре перемішати.
- Дрібненько нашаткувати капусту, попередньо знявши з неї кілька верхніх листів. Перекласти до решти продуктів, перемішати і готувати під кришкою 2-3 хвилини. Потім влити води стільки, щоб вона була вище всіх продуктів на 3-5 див. Покласти пасту, гарненько її розмішати. Вогонь зменшити і тушкувати все разом 30-40 хвилин, періодично помішуючи.
- Зелень ретельно змити, дрібно порубати і використовувати при подачі першого страви.
З додаванням картоплі
Солянка з сосисками, картоплею і капустою буде дуже ситної:
- молочні сосиски — 250 г;
- мисливські ковбаски — 300 г;
- картопля — 4 бульби;
- солоні огірочки — 2-3 дрібних;
- сіль, перець — на розсуд господині;
- лимонний сік — 1 стіл. л.;
- цибуля і морква — по 1 невеликий одиниці.
Готуємо швидку солянку з картоплею:
- Овочі почистити. Для початку, нарізати картоплю брусочками і поставити варитися, часом видаляючи пінку.
- Тим часом приготувати засмажку з тонко шинкованої цибулі і тертої моркви.
- Огірки дрібно порізати.
- Сосиски з ковбасками нарізати кільцями.
- У закипілу і напівготову картоплю скласти зажарку, ковбасні колечка і огірки. Влити кілька ложок маринаду для насиченості. Додати лимонний сік. Проварити 15 хвилин, спробувати на смак і при необхідності додати трохи солі, поперчити. На повільному вогні проварити ще кілька хвилин і вимкнути. Дати настоятися з чверть години перед подачею.
На замітку. Додавати в солянку сіль потрібно дуже акуратно і тільки в самому кінці приготування.
Копчені сосиски і мариновані огірки, які завжди входять до складу солянки, дають досить багато солі бульйону.
Солянка з квашеної капусти з сосискою
Квашена капуста додає страві невелику приємну кислинку. Приготувати цей суп можна за таким же рецептом, що й солянку зі свіжою капустою. Також в страву можна додати трохи картоплі та різних м’ясних інгредієнтів.
В солянку з квашеної капусти з сосискою не обов’язково класти солоні огірки, як це зазвичай робиться, — перше і так буде досить солоним.
З грибами
- копчені сосиски — 300 г;
- куряче філе без шкіри — 300 г;
- цибуля — 2 середніх;
- морква — 1 маленька;
- печериці — 100-150 г;
- квашені огірки — 2 невеликих;
- лаврове листя — 3 листка;
- мелений перець — 2-3 щіпки;
- масло пісне — 1-2 стіл. л. для засмажки.
Проста грибна солянка готується наступним чином:
- Промити курятину і відварити до готовності, періодично знімаючи пінку.
- Тим часом ковбаску нашаткувати, печериці при необхідності промити і нарізати невеликими шматочками.
- Морква з її сльозогінним іншому-цибулею почистити і дрібно нашаткувати, посмажити в олії до готовності. Окремо обсмажити гриби до повного випаровування з них рідини.
- Огірки вийняти з банки, дати трохи стекти рідини і посікти соломкою дрібніші.
- Оливки нарізати кільцями.
- Готове м’ясо вийняти з каструлі, дати охолонути. У бульйон скласти зажарку та інші підготовлені продукти, залишивши оливки для подачі. На повільному вогні варити 15-20 хвилин. За цей час м’ясо трохи охолоне і його можна буде розібрати на волокна або порубати кубиками, які потрібно знову скласти в солянку.
- Приправити страву, перемішати і варити до закипання.
Подавати з оливками і при бажанні приправляти сметаною.
Гостра солянка з сосисками
- варені сосиски — 150-170 г;
- цибулина — 1 маленька;
- огірки консерв. — 2 середніх;
- морква — 1 невелика;
- томати — 3 середніх, червоних;
- оливки/маслини — 5 одиниць;
- мелений перець — щіпка;
- картопля — 3-4 одиниці;
- лимон — ½ плода;
- сіль — ¼ стіл. л. (можна більше, але треба пробувати — консервовані огірки теж додають страві солоності);
- перець чилі — 1 маленький стручок;
- петрушка — 4 гілочки.
Приготування гострої солянки:
- Підготувати овочі. Все вимити. томати нарізати невеликими кубиками, картоплю почистити і нарізати шматочками середнього розміру. Цибулю почистити і тонко нашаткувати, моркву почистити і крупно натерти, огірочки дрібно порубати.
- Картоплю поставити варитися, а з цибулі і моркви зробити заправку, підсмажити їх на маслі. Коли зажарка буде практично готовою, викласти до неї томати і приправити дрібно порізаним чилі. Все гарненько перемішати.
- Поки картопля вариться, а заправка гаситься, сосиски ріжемо дрібно, пропорційно з шматочками овочів.
- З картопляного бульйону зняти пінку. Коли картопля прокипить 7-10 хвилин, викласти до нього заправку, огірочки, сосиску і влити трохи маринаду з консервації — для насиченості смаку.
- З лимона вичавити сік і додати в солянку. Приправити перцем. Проварити все разом ще 10-12 хвилин.
При подачі викласти на порційну тарілку маслинки і наповнити її солянкою.
В мультиварці
- вода — 2,8 л;
- картопля — 4 середніх;
- цибуля — 2 одиниці невеликого розміру;
- морква — 1 середня;
- огірки мариновані — 2 середніх;
- копчені сосиски — 350-400 г;
- яловичина або свинина без жиру — 250 г;
- томатна паста — 2 стіл. л.;
- оливки — за смаком;
- сіль, перець, свіжа зелень;
- лимон -1 невеликий плід.
Приготування смачної і ситної солянки в мультиварці:
- М’ясну вирізку гарненько прополіскуємо, ріжемо на 2-3 частини і ставимо варитися. Розрізати не обов’язково, але так продукт швидше звариться. У режимі «Варка» або «Суп» готуємо протягом 40-45 хвилин. Після закінчення часу, знімаємо пінку і виймаємо м’ясо, щоб воно охолонуло.
- Готовий м’ясний бульйон зливаємо в окремий посуд. З моркви і цибулі, по класиці, готуємо зажарку в програмі «Смаження» протягом 10-ти хвилин.
- Сосиски ріжемо подрібніше і викладаємо в зажарку. Продовжуємо готувати ще 5-7 хвилин.
- Ріжемо дрібно огірок, викладаємо до заправки з ковбасками. Вливаємо 3-5 ложок бульйону, томатну пасту і, за бажанням, пару ложок розсолу. Всі разом тушкуємо ще 10 хвилин.
- Картоплю чистимо, обполіскуємо, ріжемо невеликими брусочками або кубиками й викладаємо в зажарку. Остигле м’ясо нарізаємо і відправляємо туди ж. Заливаємо все бульйоном, ставимо режим «Варка» на 25-30 хвилин.
У тарілку для солянки кладемо гурток лимона і 4-6 оливок, останні можна розрізати на 2-3 частини. Налити порцію солянки і подати до столу.
По-селянськи
- сосиски різного виду — 400 г;
- капуста — 350 г;
- сметана — 100 г;
- суміш спецій «Універсальна» — за смаком;
- масло пост. — 1 стіл. л.;
- цибулина — 1 одиниця;
- морква — 1 одиниця;
- томатна паста — 1 стіл. л.
Приготування солянки по-селянськи:
- Підготувати засмажку з цибулі і моркви.
- Окремо трохи обсмажити сосиски, нарізані кружальцями.
- Дрібно нашаткувати капусту.
- Все скласти в сотейник або казанок. Заправити сметаною, пастою, прянощами і посолити. Долити води так, щоб консистенція нагадувала густий суп. Готувати півгодини під кришкою на середньому вогні. Час засікати після закипання.
З сосисками і ковбасою
Солянка з ковбасою і сосисками виходить дуже насичена:
- копчена ковбаса — 250 г;
- молочні сосиски — 300 г;
- грудинка — 300 г;
- картопля — 6 середніх бульб;
- маринован. огірки — 6 невеликих;
- цибулина — 1 головка.
Пряна, насичена солянка на основі різних копченостей готується наступним чином:
- Першим ділом відварюємо картоплю. Періодично обов’язково знімаємо пінку.
- Поки вариться картопля, ріжемо ковбаски і грудинку, обсмажуємо в олії. Коли закипить картопля, викладаємо до неї м’ясні складові.
- Огірок і цибулю дрібно нарізаємо, тушкуємо кілька хвилин в олії, що залишилася після ковбасок. Потім додаємо пасту, перемішуємо і викладаємо піджарку в каструлю. Доливаємо трохи розсолу з огірків.
- Якщо солянка здасться недостатньо солоної, додаємо трохи солі.