Мало хто знає, що сині містять в собі велику кількість макроелементів з таблиці Менделєєва. Також до їх складу входять клітковина і пектин, які відмінно справляються зі шкідливим холестерином в організмі. Тому баклажани радять включати в раціон, щоб запобігти розвитку атеросклерозу та ішемічної хвороби серця.
З синіх можна приготувати велику кількість смачних і корисних страв, які і дорослі, і діти будуть їсти з нетерпінням. У чому секрет рецептури? Як приготувати смачне соте з баклажанів? Давайте розбиратися.
Класичне соте з баклажанів
Зараз ми навчимо вас готувати овочеве соте за класичним рецептом. Цей рецепт досить простий, тому доведеться за смаком навіть недосвідченим господаркам.
Продукти:
- сині – 4 штуки середнього розміру;
- цибулина – 1 штука;
- морква – 2 штуки середнього розміру;
- болгарський перець – пара;
- томати – 4 штуки середнього розміру;
- часник – 3-4 зубчики;
- оливкова олія;
- зелень.
Приготування:
- Сині потрібно нарізати кружечками по 5 мм в товщину, посолити і залишити, щоб овоч дав сік.
- Тим часом приступаємо до очищення цибулі, помідорів і перцю. Овочі очищаємо від шкірки і нарізаємо помідори кубиками, а перець і цибулю півкільцями. Все добре перемішуємо.
- Нагріваємо сковороду з маслом на середньому вогні і викладаємо овочі, солимо і тушкуємо.
- До цього часу сині повинні були дати сік, від якого потрібно позбутися. Потім кожен кружечок обсмажуємо з обох боків до золотистої скоринки.
- Обсмажені кругляшки складаємо в каструлю, а зверху викладаємо приготовані овочі. Потім подрібнюємо часник і зелень, посипаємо зверху.
- Накриваємо каструлю кришкою і ставимо на маленький вогонь, тушкуємо до готовності. Готову страву перемішуємо. Вийшло дуже смачне соте з баклажанів. Приємного апетиту!
Рецепт зимової заготівлі
Іноді у холодні зимові часи хочеться спробувати чогось незвичайного. Є швидкий і простий рецепт приготування незвичайної закуски на зиму.
Для приготування потрібно:
- 5 кілограм синіх;
- 1,5 кг болгарського перцю;
- гіркий перець – 1 штука;
- півкілограма цибулі;
- 1 головка часнику;
- рослинна олія;
- 1 ст. л. оцту;
- Зелень;
- сіль за смаком.
Процес приготування:
- Спочатку готуємо всі інгредієнти: зелень подрібнюємо, а овочі прокручуємо через м’ясорубку. Всі з’єднуємо в каструльці і встановлюємо на плиту на середній вогонь. Тушкуємо овочі з приправами протягом півгодини. За 5 хвилин до готовності страву за смаком солимо, а в кінці додаємо оцет.
- Сині нарізати однаковими кружечками, укладаються в миску і солятся. Все, їх можна відставити, щоб зникла гіркота, а овоч дав сік. Після закінчення години сік зливається, а сині обсмажують з обох боків до золотистого кольору.
- У заздалегідь простерилізовану баночки викладаємо обсмажені кружальця. Дії відбуваються наступним чином: виклали шар з кружечків – полили тушкованими овочами, потім наступний шар і т. д. Коли баночка наповниться, її залишиться закатати. Соте з баклажанів на зиму готово.
З кабачками
Класичне соте готується з баклажанів і овочевої приправи, але можна додати нові нотки в звичне блюдо і використовувати в якості додаткового компонента кабачки. Заготівля набуває новий неперевершений аромат і смак. Приготувати соте з баклажанів і кабачків дуже просто, дивіться і відразу записуйте рецепт, тому що родичам і гостям обов’язково сподобається ця страва.
Продукти:
- сині – 2 штуки;
- кабачок;
- томати – 4 штуки середнього розміру;
- морква – пара;
- цибуля – 1 штука;
- часник – невелика головка;
- рослинна олія;
- сіль за смаком;
- перець за смаком.
Готування:
- Сині очищаємо від шкірки і нарізаємо кубиками довільного розміру. Бажано робити невеликі брусочки. Баклажани викладаємо в миску, в підсолену воду на 10 хвилин.
- Кабачок теж очищаємо від шкірки і нарізаємо на брусочки. Ріжемо цибулю і тремо на тертці моркву. У сковороді з рослинним маслом робимо засмажку з моркви і цибулі.
- Беремо іншу сковороду, наливаємо масло і викладаємо подрібнені кабачки і сині. Обсмажуємо овочі протягом 5 хвилин. Зверху додаємо нашу зажарку. Потім викладаємо нарізану кубиками томати. Все добре перемішуємо.
- Часник очищаємо і подрібнюємо звичним способом. В соте додаємо сіль, спеції і часник. Все добре перемішуємо і доводимо до свого смаку. Тушкуємо ще 15 хвилин.
Соте з баклажанів по-угорськи
Соте по-угорськи – незвичайне блюдо для жителів Росії. Весь секрет полягає в тому, що готуються овочі не на маслі, а на грилі. За рахунок цього блюдо стає менш калорійним.
Інгредієнти:
- сині – 600 грам;
- томати – 800 грам;
- баранячий фарш – 700 грам;
- болгарський перець – 600 грам;
- картопля – 300 грам;
- цибулина – 3 штуки;
- сипучий базилік за смаком;
- 4 зубчики часнику;
- 2 склянки молока;
- ¼ Частину від пачки вершкового масла;
- 3 ст. л. борошна;
- яйце – 2 штуки;
- голландський сир – 300 грам;
- мускатний горіх по смаку;
- сіль.
Готування:
- Томати, часник і цибулю подрібнюємо в блендері.
- Баклажани режим кружечками, а картоплю на свій розсуд і відправляємо в духовку. Готуємо овочі до напівготовності.
- М’ясний фарш змішуємо з томатною масою і посипаємо мускатним горіхом, перемішуємо.
- На сковороду викладаємо вершкове масло, додаємо борошно, перемішуємо, щоб не було грудочок. Вливаємо молоко, перемішуємо і знімаємо з плити.
- Коли склад охолоне, потрібно додати яйця і половину тертого сиру.
- Деко застеляємо фольгою, на дно наливаємо трохи соусу і шаром викладаємо картоплю. Слідом ідуть колечка болгарського перцю. Зверху поливаємо соусом.
- Далі викладаємо м’ясний шар, за ним – баклажани. Зверху посипаємо базилік і поливаємо соусом.
- На самий верх кладемо помідори і посипаємо сиром. Запікаємо страву протягом 40 хвилин.
Готуємо в мультиварці
Багато домогосподарки вже давно перейшли на використання мультиварок. Там їжа готується швидше, а в той період поки вона готується, можна зробити інші справи по дому.
Інгредієнти:
- солодкий перець – 3 штуки;
- морква – 2 штуки;
- сині – 3 штуки;
- томати – 4 штуки;
- часник – 2 зубчики;
- цибуля – 1 штука;
- цукор за смаком;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Баклажани очищаємо і нарізаємо кружечками. Замочуємо на 10 хвилин в підсоленій воді.
- Перець ріжемо півкільцями.
- Помідори нарізаємо кружечками, а моркву ріжемо великими брусками.
- Подрібнюємо цибулю і часник.
- У чашу мультиварки наливаємо масло і складаємо овочі. Додаємо спеції за смаком і включаємо режим «плов». Після сигналу страву можна подавати до столу.
З болгарським перцем і помідорами
Соте з синіх з томатами і солодким перцем виходить соковитим і солодким.
Продукти:
- сині – 2 штуки;
- томати – 10 штук;
- болгарський перець – 5 штук;
- соняшникова олія;
- солі і перець за смаком.
Приготування:
- Сині нарізаємо кружечками і залишаємо відмокати в підсоленій воді.
- Перець ріжемо шматочками і обсмажуємо з обох боків до золотистого кольору.
- Баклажани вичавлюємо і обсмажуємо з обох сторін.
- На деко викладаємо баклажани, перці, помідори і часник.
- Запікаємо соте в духовці.
Готову страву можна подавати і в гарячому, і в холодному вигляді.
Аджапсандали – страва традиційної грузинської кухні
Овочі для аджапсандали тушкують у великому чугунному казані без додавання води, і особливо смачний він на наступний день. Спробуйте приготувати це вишукане блюдо будинку.
Продукти:
- сині – 1 кілограм;
- помідори – 500 грам;
- болгарський перець – 500 грам;
- цибулина;
- морквина;
- гострий перець – 1 штука;
- часник – головка;
- зелень;
- сіль;
- перець;
- рослинне масло.
Приготування:
- Сині нарізаємо кубиками, бажано невеликими. Посипаємо сіллю і залишаємо. Через 10 хвилин кружечки обсмажуємо з обох сторін.
- Робимо зажарку з цибулі, перцю і моркви. Смажимо, не забуваючи помішувати.
- Помідори очищаємо від шкірки і подрібнюємо. Часник подрібнюємо і додаємо до помідорів. Всі підготовлені овочі змішуємо і тушкуємо протягом 10 хвилин.
- Нарізаємо зелень, додаємо в казан, посипаємо спеціями. Продовжуємо тушкувати ще 10 хвилин. Перед подачею блюдо повинне постояти півгодини під закритою кришкою. Приємного апетиту!