Соус болоньєзе – 8 рецептів в домашніх умовах

Соус болоньєзе – це ідеальне доповнення до пасти, лазіння і багатьом іншим стравам, які не стали б такими смачними, не будь у їх складі цієї апетитної заливки. Його досить просто зробити самостійно.

Соус болоньєзе – класичний рецепт з фаршем

Класичний рецепт використовується найчастіше, відмінно поєднується з пастою, готується просто.

Необхідні продукти:

  • одна цибулина і моркву;
  • спеції на свій смак, бажано використовувати сухі трави;
  • 0,25 літра молока;
  • півкілограма фаршу;
  • дві ложки оливкової олії і ложка вершкового;
  • склянка білого сухого вина;
  • чотири консервованих томатів;
  • два стебла селери.

Процес приготування:

  • Цибулину, моркву, селеру промиваємо, кладемо в блендер і подрібнюємо.
  • Ці овочі викладаємо на сковороду з прогрітим вершковим і оливковою олією, обсмажуємо протягом п’яти хвилин до рум’яності.
  • Додаємо фарш, розминаємо його, присипаємо обраними спеціями, вливаємо молоко і тримаємо на плиті, поки воно повністю не випарується.
  • Помідори нарізаємо на невеликі шматочки, викладаємо до решти інгредієнтів, заливаємо вино, зменшуємо вогонь і тушкуємо соус без кришки протягом двох годин. Якщо буде необхідно, доливаємо трохи води.

Як приготувати соус для лазаньї

Соус болоньєзе для лазаньї просто незамінний інгредієнт. Саме він надає страві неповторний смак.

Необхідні продукти:

  • 20 мл червоного вина;
  • 0,7 кг помідор;
  • ложка оливкової олії і стільки ж вершкового;
  • 0,3 кг фаршу;
  • цибулина і морквина;
  • спеції за смаком і один лавровий лист.

Процес приготування:

  • Лук очищаємо, нарізаємо на невеликі шматочки, морква звільняємо від шкірки і натираємо.
  • Помідори заливаємо окропом і легко знімаємо з них шкірку, потім нарізаємо на кубики.
  • Подрібнену цибулю обсмажуємо на суміші з двох масел, додаємо моркву, тушкуємо овочі на повільному вогні.
  • Викладаємо до них фарш, розминаємо, щоб не було грудок, приправляємо спеціями і тушкуємо близько 15 хвилин.
  • Вливаємо вино, чекаємо, коли воно випарується, відправляємо на сковороду помідори, перемішуємо і тримаємо до готовності ще приблизно 30 хвилин.
Дивіться також:  Соус песто: з чим його їдять і з чим поєднують

З курячим фаршем

Зазвичай соус болоньєзе з фаршем робиться з яловичини, але він не гірше вийде, якщо приготувати на основі курячого м’яса.

Необхідні продукти:

  • спеції на свій смак;
  • дві ложки оливкової олії;
  • шість помідор;
  • два зубчики часнику;
  • 0,7 кг курячого філе або готового фаршу.

Процес приготування:

  • Куряче філе промити, нарізати на шматки, перетворити у фарш за допомогою блендера або м’ясорубки. Якщо у вас вже готовий фарш, то крок можна пропустити. Додаємо роздавлений часник, спеції і перемішуємо.
  • Прогріваємо масло на сковороді, викладаємо фарш і смажимо, не забуваючи постійно його помішувати.
  • Помідори звільняємо від шкірки, нарізаємо на шматочки або перебиваємо в блендері, додаємо до соусу і доводимо до готовності на повільному вогні ще протягом 10-15 хвилин.

Пісний варіант приготування

Необхідні продукти:

  • ложка оливкової олії;
  • одна цибулина, морквина і солодкий перець;
  • спеції на свій смак;
  • зубчик часнику;
  • 0,5 кг томатної пасти;
  • 70 грам грибів.

Процес приготування:

  • Всі зазначені овочі промиваємо, очищаємо і тонко нарізаємо на смужки.
  • Прогріваємо масло на сковороді і по черзі викладаємо підготовлені овочі, обсмажуючи їх за кілька хвилин, потім додаємо нарізані гриби і томатну пасту. Приправляємо спеціями і тримаємо на вогні, поки овочі не стануть м’якими.
  • Отриману масу перекладаємо в блендер, збиваємо, але не надто сильно, і можна подавати разом зі спагеті.

З помідорами у власному соку

Приготувати соус можливо з консервованими помідорами у власному соку. Тоді він вийде більш насиченим.

Необхідні продукти:

  • 400 грам фаршу;
  • спеції на свій смак;
  • 800 грам помідор у власному соку;
  • 150 мілілітрів сухого вина;
  • одна цибулина і зубчик часнику;
  • ложка оливкової олії і вершкового.
Дивіться також:  Куряча шинка в ветчиннице – 6 рецептів

Процес приготування:

  • Прогрійте Масло на сковороді, додайте нарізаний часник, трохи обсмажте його і приберіть.
  • На сковороду покладіть подрібнену цибулю, тушкуйте кілька хвилин.
  • Викладіть туди ж фарш, пам’ятайте, щоб не було грудок, приправте спеціями і залийте вином. Тримайте на повільному вогні, поки воно повністю не випарується.
  • Помідори у власному соку наріжте або перебити в блендері, додайте в соус, перемішайте і готуйте ще приблизно 30 хвилин.

Соус болоньєзе Долмио

Соус Долмио – відмінний варіант для тих, хто поспішає, але хоче поласувати смачним блюдом.

Необхідні продукти:

  • 400 грам фаршу;
  • баночка готового соусу Долмио;
  • спеції за смаком;
  • ложка оливкової олії.

Процес приготування:

  • На сковороду покладіть масло, прогрійте, потім фарш, добре перемішайте.
  • Приправте його спочатку спеціями, а потім викладіть Долмио. Цілої банки буде багато, додайте кілька ложок, спробуйте, і за необхідності додайте ще, виходячи зі своїх смакових переваг.
  • Тушкуйте на середньому вогні близько 15 хвилин, а потім подавайте.

З додаванням печериць

Необхідні продукти:

  • 150 грам шампіньйонів;
  • спеції за смаком;
  • півкілограма фаршу;
  • шість помідор;
  • 150 мілілітрів сухого вина;
  • цибулина і моркву.

Процес приготування:

  • На сковороду кладемо нарізану цибулю, обсмажуємо його, потім гриби часточками, тримаємо на плиті, близько п’яти хвилин.
  • Туди ж додаємо фарш, розминаємо його, присипаємо приправами. Потім кладемо моркву, нарізану на невеликі шматочки і помідори, очищені від шкірки.
  • Вливаємо вино, робимо слабкий рівень нагріву і готуємо приблизно 60 хвилин.

З кабачком і селерою

Необхідні продукти:

  • цибулина і моркву;
  • два стебла селери;
  • 0,3 кг помідор;
  • приправи за смаком;
  • 400 грам фаршу;
  • один невеликий кабачок.

Процес приготування:

  • Цибулю нарізаємо, обсмажуємо на сковороді, потім з’єднуємо з подрібненим кабачком і продовжуємо тримати на середньому вогні. Через пару хвилин викладаємо шматочки селери.
  • Додаємо фарш, перемішуємо вміст, приправляємо спеціями і тушкуємо кілька хвилин.
  • Помідори звільняємо від шкірки, перекручуємо, або перебиваємо в блендері, заливаємо отриманим соком інгредієнти.
  • Прикриваємо сковороду кришкою, робимо нагрівання поменше і готуємо 30 хвилин.
Дивіться також:  Пиріжки з лаваша на сковороді і в духовці – 8 швидких рецептів
Прокрутка до верху