Соус болоньєзе рецепт з фото

Соус болоньєзе родом з Італії, а точніше, зі столиці італійського регіону Емілья-Романья міста Болонья. На батьківщині його називають Ragu alla Bolognese, на українську дослівно його можна перекласти так м’ясне рагу або м’ясний соус. Всупереч твердо усталеній думці, соус болоньєзе подають не зі спагеті, а з тальятелле або зеленої лазаньєю, які, в свою чергу, є класичними макаронними виробами з Болоньї. Тальятелле є гордістю регіону, можна сказати «обличчям» столиці, а лазанья найпопулярнішою в приготуванні після тальятелле.
Навчившись готувати рецепт соусу болоньєзе і подавати разом з «правильними» макаронними виробами, ви зможете вразити своєю кулінарною майстерністю близьких і друзів, влаштувавши їм вечір традиційної італійської кухні. Не забудьте прикупити пляшку сухого червоного вина, яке відмінно підійде до м’ясного соусу болоньєзе.

Рецепт соусу болоньєзе в домашніх умовах

 

Готувати соус досить просто, оскільки він складається з невеликого числа інгредієнтів. Розповімо, як приготувати соус болоньєзе у варіанті, рекомендованому Італійської академією кухні.

Час приготування: 2 год 30 хв.
Кількість порцій: на 6 персон.

Інгредієнти:

  • Яловичий фарш – 400 гр;
  • Свинячий фарш – 400 гр;
  • Панчетта (можна замінити на жирний бекон) – 70 гр;
  • М’ясний бульйон – 150 гр;
  • Помідори – 6 шт. середніх або
  • Консервовані помідори – 700 гр або
  • Томатна паста – 300 гр;
  • Селера – 1 стебло;
  • Морква – 1 шт.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Сухе червоне вино – 100 мл;
  • Базилік – 1 гілочка;
  • Оливкова олія – 1 ст. ложка;
  • Сіль, перець – за смаком.

В рекомендований склад необов’язковим компонентом входять вершки або молоко. Якщо хочете, ви можете додати їх замість м’ясного бульйону в тій же кількості.

Також до складу соусу можна додати:

  • Часник – 2-3 зубчики;
  • Солодкий перець – ½ шт.
Дивіться також:  Як зварити прозорий бульйон з фото

Приготування:

Готувати соус краще в каструлі з товстим дном або глибоку сковороду.
Наливаємо в сковорідку оливкову олію, розігріваємо. Додаємо в сковороду дрібно нарізані овочі (морква, селера, цибуля), панчетту і обсмажуємо до отримання золотистої скоринки. Слідкуйте за тим, щоб не пересмажити інгредієнти.
Далі додаємо обидва види фаршу, які попередньо краще перемішати між собою. Фарш добре розмішуємо на сковороді, розбиваємо з’явилися грудочки, домагаємося однорідного стану. Як тільки фарш почав підрум’янюватися додаємо до нього томатну пасту або очищені перетерті помідори, продовжуємо обсмажувати. Хвилин через 5 додаємо до отриманої маси посічену зелень, сіль, перець, перемішуємо і додаємо вино. Після цього, потрібно зменшити вогонь до середнього, ще раз гарненько перемішати майбутній соус, закрити сковороду кришкою і залишити тушкуватися на 2 години, акуратно перемішуючи кожні 15-20 хвилин.
Після вимкнення плити, соусу необхідно дати настоятися не менше півгодини, тому перед приготуванням соусу і подачею на стіл враховуйте цей час обов’язково.
Подаємо соус з тальятелле або з будь-якими іншими макаронними виробами на ваш смак. Посипаємо блюдо тертим пармезаном.
Соус болоньєзе добре зберігається і може стояти в холодильнику до 3 діб.
Тому його можна зробити заздалегідь і перед подачею просто розігріти.

Паста болоньєзе

Час приготування: 15 хв.
Кількість порцій: на 4 персони.

Інгредієнти:

  • Соус болоньєзе – 500 гр;
  • Паста (макарони, спагеті, макарони) – 500 гр;
  • Сир пармезан тертий – 10-15 гр;
  • Сіль – за смаком.

Приготування:

У киплячу підсолену воду кидаємо пасту і варимо протягом часу, зазначеного на упаковці. Важливо не переварювати макарони!
Далі, зливаємо воду і готову пасту викладаємо на розігріту сковороду з краплею оливкової олії. Туди ж додаємо соус болоньєзе. Перемішуємо і протушиваем хвилини 2-3, не більше.
Викладаємо пасту болоньєзе на тарілку, посипаємо тертим пармезаном і все, страва італійської кухні готово!
Соус болоньєзе також вельми популярний в приготуванні лазаньї.

Дивіться також:  Страва із сиру на великдень – рецепт з фото

Лазанья болоньезе

Час приготування: 1 ч.
Кількість порцій: на 4 персони.

Інгредієнти для лазаньї:

  • Соус болоньєзе – 500 гр;
  • Листи зеленої лазаньї (зі шпинатом, можна взяти звичайні) – 12 шт. (приблизно 10*5 см)або 300 гр;
  • Сир пармезан тертий – 30 гр;
  • Соус Бешамель – 800 гр;
  • Сіль за смаком.

Крім соусу болоньєзе для лазаньї необхідно приготувати ще соус бешамель:

Інгредієнти:

  • • Молоко – 1 літр;
  • • Вершкове масло – 3 ст. л.;
  • • Борошно – 4 ст. л.;
  • • Мускатний горіх – ½ ч. л.;
  • • Сіль – за смаком.

Приготування:

Розігріваємо сотейник, розтоплюємо масло, додаємо борошно і молоко. Безперервно помішуючи доводимо соус до кипіння. При загусанні можливе утворення грудочок, які необхідно добре розмішати. Додаємо мелений мускатний горіх, солимо, перемішуємо і залишаємо варитися ще 5 хвилин.
Соус готовий. Знімаємо сковороду з плити і залишаємо соус охолоджуватися.

Приготування лазаньї:

Беремо форму для випікання з високими бортами квадратної або прямокутної форми або глибоке деко, змащуємо вершковим маслом.
Кладемо 4 листи лазаньї по дну форми так, щоб листи трохи заходили один на одного. Зверху викладаємо половину соусу болоньєзе, посипаємо пармезаном і рівномірно заливаємо 1/3 соусу бешамель. На отриману масу накладаємо наступні 4 листи лазаньї і повторюємо попередній ряд. Знову накриваємо листами, змащуємо їх залишилися соусом бешамель і посипаємо пармезаном.
Розігріваємо до 180 градусів духовку і ставимо випікатися на 30 хвилин.

Buon Appetito!

Прокрутка до верху