Якщо готові домашні голубці просто обсмажити на рослинному маслі і подати до столу, то така страва напевно виявиться сухуватим. Виправити ситуацію допоможе ароматна заливка для обговорюваного частування. Сьогодні відомо кілька рецептів вдалого соусу для голубців. З ними ми вас і познайомимо!
Класичний томатно-сметанний соус для голубців
Інгредієнти:
- пара головок білого ріпчастої цибулі;
- дві невеликі морквини;
- 1 повний стакан среднежирной сметани;
- 4 ст. л. будь подрібненої зелені;
- 1 ст. кип’яченої води;
- 2 ст. л. з гіркою пасти з томатів;
- кухонна сіль;
- перець чилі;
- будь-яке рослинне масло.
Приготування:
- В жароміцної сковороді розжарити невелику кількість рослинного масла. Всипати в нього довільно дрібно нарізану цибулю. Потрібно, щоб шматочки овоча рівномірно просмажаться і при цьому не підгоріли.
- Моркву почистити, дуже дрібно потерти і висипати до цибулі. Продовжувати спільне обсмажування інгредієнтів ще 2 – 3 хвилини.
- Відправити до овочів томатну пасту, ще через хвилину викласти сметану і масу прогріти пару хвилин.
- Додати сіль, подрібнений чилі і зелень. Можна додати в блюдо і інші улюблені спеції.
- Залити основу соусу водою і перекласти в неї готові голубці.
Відправити голубці в томатно-сметанному соусі в духовку на чверть години при середній температурі.
Готуємо на основі сметани
Інгредієнти:
- півлітра сметани середньої жирності;
- 5 – 6 часникових зубчиків;
- 1 ч. л. червоного меленого пекучого перцю;
- 1 пучок свіжого кропу;
- дрібна сіль.
Приготування:
- Промити пучок петрушки і зрізати товсті стебла. Решту зелень дрібно порубати ножем.
- Змішати петрушку зі сметаною. Відмінно підійде для такого соусу молочний продукт 20%-жирності.
- Суміш посолити за смаком. Додати червоний перець і роздавлений свіжий часник.
Можна тушкувати голубці в сметанному соусі за таким рецептом в духовці. Або подати заливку окремо до вже готового гарячого блюда.
Простий томатний соус
Інгредієнти:
- 550 мл густого томатного соку;
- пара великих головок білого ріпчастої цибулі;
- 350 г свіжих стиглих і м’яких томатів;
- до 100 г свіжої петрушки;
- 2 лаврових листа;
- 5 – 7 горошин чорного перцю;
- рослинна олія;
- сіль і перець.
Приготування:
- Добре промити помідори і зробити на їх шкірці хрестоподібні надрізи у верхній частині. Опустити томати в крутий окріп і потримати в ньому пару хвилин.
- Шумівкою перекласти овочі в крижану воду, зняти з них шкірку, а м’якоть порізати кубиками.
- Так само подрібнити цибулю. Дрібно порубати промиту і обсушену зелень.
- Лаврушки і горошок перець загорнути в марлю.
- Обсмажити цибулю зі шматочками помідорів і зеленню на невеликій кількості олії. Готувати їх разом 8 – 9 хвилин.
- Залити продукти томатним соком. Вкласти в нього підготовлений марлевий мішечок.
- Гасити томатний соус на самому повільному вогні півгодини.
- Через чверть години вийняти спеції, додати сіль і цукор, всипати зелень.
Відразу ж залити готовим соусом голубці.
Рецепт з пряним смаком
Інгредієнти:
- стакан м’ясного бульйону;
- по парі штук цибулі і моркви;
- 30 мл пасти з помідорів;
- 1 ч. л. кореня імбиру;
- 25 г борошна;
- 75 г вершкового масла;
- 3 – 5 г кмину;
- 1 щіпка сушеного кропу;
- сіль і цукор.
Приготування:
- Корінь імбиру ретельно почистити і нарізати тонкими пластинками.
- Очистити овочі і дуже дрібно порізати. Моркву краще потерти на тертці як можна дрібніше.
- Кмин розтерти в ступці, додати цукор і сіль.
- Розтопити на чавунній сковорідці трохи більше половини вершкового масла. Додати до нього кмин, імбир. Смажити інгредієнти 3 – 4 хвилини.
- Всипати до прянощів овочі. Готувати ще 8 – 9 хвилин.
- Додати томатну пасту. Продовжувати приготування 6 – 7 хвилин.
- Масло розтопити на другій сковорідці і обсмажити на ньому муку до легкої ледь помітною рум’яності.
- Поступово влити бульйон і готувати масу пару хвилин при частому помішуванні для загустіння.
- З’єднати вміст двох сковорідок.
В отриманому соусі прогріти голубці.
Соус для ледачих голубців в духовці
Інгредієнти:
- 2 ст. л. домашньої сметани;
- півтора склянки яловичого бульйону;
- з 1 невеликий цибулині і моркви;
- сіль;
- спеції за смаком.
Приготування:
- На будь-якому розігрітому жирі обсмажити подрібнені овочі. Найкраще цибулю нарізати мініатюрними кубиками, а моркву дрібно терти.
- Коли овочі стануть м’якими і злегка рум’яними, додати до них відразу всю сметану і залити яловичий бульйон.
- Всипати сіль і улюблені спеції.
- Тушкувати соус для ледачих голубців 20 – 25 хвилин в духовці на невеликому вогні під кришкою.
Коли маса загусне, вимкнути духовку і залишити соус в ній ще на кілька хвилин.
Овочева підливка
Інгредієнти:
- 1 червоний болгарський перець;
- сіль за смаком;
- 1 помідор;
- 1/3 ст. пасти з томатів;
- суміш перців;
- масло;
- 1 морквина;
- сіль;
- 1 цибулина.
Приготування:
- Моркву потерти середньої соломкою і змішати з цибульними кубиками.
- Довести овочі до м’якості на будь-якому розігрітому маслі.
- Додати в сковорідку дрібні кубики перцю і тушкувати продукти разом пару хвилин.
- Помідор очистити від шкірки, крупно порізати і теж відправити в сковороду.
- Додати томатну пасту і долити приблизно 1 ст. води.
- Посолити, поперчити соус і тушкувати його на невеликому вогні, поки всі компоненти не розм’якшаться, і він не стане однорідним.
Смачно готувати в такий заливці голубці в мультиварці, а також у духовці на сковороді.
Сирний соус до голубців
Інгредієнти:
- 1/3 ст. світлої борошна;
- півпачки натурального вершкового масла;
- ½ Десертної ложки гірчичного порошку;
- 2 ст. молока високої жирності;
- ½ Ч. л. соєвого соусу;
- сіль;
- грам 100 будь-якого сиру.
Приготування:
- Розтопити в сотейнику вершкове масло, нарізане шматочками і пару хвилин обсмажити на ньому всю муку при постійному помішуванні.
- Коли зникнуть всі грудочки, влити нехолодну молоко.
- Додати соєвий соус, трохи солі і порошок гірчиці.
- Всипати весь дрібно тертий сир.
Ретельно перемішати компоненти соусу, прогріти його пару хвилин.
Томатна заливка з кропом і кмином
Інгредієнти:
- 1 склянка овочевого бульйону;
- по 1 шт. моркви та цибулі-ріпки;
- 25 г томат-пасти;
- олія для обсмажування;
- сушений імбир;
- 2 – 3 зубки часнику;
- 1 ст. л. просіяного борошна;
- 3 г кмину;
- ½ Ч. л. сушеного кропу;
- сіль і цукор, кілька сортів меленого перцю.
Приготування:
- Часник з кмином розтерти в ступці, а овочі дрібно порізати.
- Загасити цибулю з морквою до м’якості.
- Додати імбир, томат-пасту, суміш з першого кроку, сіль і цукор.
- Коли маса рівномірно забарвиться, додати бульйон з борошном.
- Томити вміст сковорідки до загустіння.
Подавати соус гарячим або холодним з вже готовими голубцями.
Варіант на основі майонезу
Інгредієнти:
- 90 г класичного майонезу;
- 70 г аджики;
- спеції за смаком.
Приготування:
- Поєднати класичний майонез з аджикою.
- Додати спеції.
- Дати соусу настоятися.
Змастити гарячі голубці сумішшю і відразу подати до столу.
Будь-який з перерахованих вище соусів можна використовувати різними способами. Наприклад, томити в ньому напівготові голубці або поливати вже тушковане блюдо для більшої соковитості. Пробуйте і шукайте «свій» варіант. Приємного апетиту!