Не секрет, котлети краще розкривають свій смак, присмачені ніжними соусами. Кисло-солодкий томатний, м’який вершковий або ж кремоподібний сирний – будь-який соус для котлет якнайкраще доповнить і сама страва, і ароматний гарнір до нього.
Класичний соус до м’ясних котлет
Поєднання соковитого м’яса і багатого помідорного смаку – класична комбінація.
Достатньо всього 15 хвилин, щоб приготувати його з використанням простих і доступних компонентів:
- 40 г рослинної олії;
- 50 г пасти з помідорів;
- 1 цибулина;
- 20 г борошна або крохмалю;
- 1 ст. гарячої води;
- часник і спеції.
Кроки:
- Підсмаживши котлети, сковороду не мити і поставити на невеликий вогонь розігріватися. Додати масло.
- Очистити, подрібнити цибулю і часник.
- Обсмажити цибулю на олії.
- Додати до цибулі борошно, томатну пасту, спеції і воду.
- Готувати близько 15 хв, поки цибуля не зм’якнути, а сам соус не придбає однорідну консистенцію.
- Прибрати вогонь, додати часник і дати трохи настоятися.
- У сезон можна додати подрібнену свіжу зелень за смаком.
Такий соус можна використовувати як підливу – залити їм котлети і додатково загасити або ж безпосередньо як діп (англ. dip), для обмакувания їжі.
Пікантний грибний соус до м’яса
Якщо не знаєте, як урізноманітнити звичне меню, використовуйте безпрограшний секретний інгредієнт – неповторний грибний соус.
Щоб його приготувати, необхідний наступний набір продуктів:
- 200 грам свіжих або сухих грибів;
- 3 ст. л. борошна;
- 2 ст. води;
- 50 г вершків;
- 50 г вершкового масла;
- часник;
- мелений перець;
- сіль.
Приготування:
- Гриби відварити в підсоленій воді до повної готовності. Злити бульйон в окрему ємність, він ще стане в нагоді.
- Розтопити масло на сковороді і додати в нього борошно, злегка обсмажити.
- Додати до борошна бульйон, потім гриби і гарненько протомитися.
- Присмачити спеціями, прибрати з вогню, приправити часником.
- Соус повинен добре охолонути, потім ви зможете «пюрировать» його в блендері.
- Додавайте такий соус до м’ясних котлет або іншим стравам з м’яса.
- Щоб він вийшов максимально смачним – використовуйте свіжі білі гриби.
Вершковий соус для курячих котлет
До розряду класичних також відноситься і вершковий соус. Він чудово підходить до білого м’яса та риби. Його ніжна текстура підкреслює делікатність страви, створюючи неповторний ансамбль смаку.
Інгредієнти:
- вершки або фермерська сметана високої жирності – не менш 200 мл;
- борошно – 1 ст. ложка;
- вода або бульйон – 1 склянка;
- вершкове масло 30 грам;
- перець;
- цибуля шніт;
- часник;
- сіль.
Спосіб приготування:
- В злегка підігріту сковороду вилити вершки або сметану. Якщо використовуються вершки, то кількість доданого бульйону потрібно зменшити.
- Прогріти сметану, але не допускати кипіння, додати до неї дрібно порубаний лук шніт.
- Вмішати в вершки борошно невеликими порціями за допомогою віночка і додати бульйон.
- Борошно відмінно розчиняється в соусі, не утворює грудочок.
- Приправити, додати масло і проварити на слабкому вогні. Не кип’ятити!
- Перетерти часник.
- Зняти сковороду з вогню, додати часник і накрити кришкою, щоб соус ввібрав пряний аромат перцю, ноти цибулі і пікантність часнику.
Рада! Слідкуйте за консистенцією. Сметанний соус не повинен бути густим, ні рідким. По щільності він повинен нагадувати підливу.
З майонезом і тертим сиром
Щоб присмачити некалорійне і досить прісне м’ясо нежирної риби або курки, італійські кухарі придумали чудовий освіжаючий майонезний соус для курячих котлет або рибного філе, приготованого на пару.
Зробити його нескладно, необхідні такі компоненти:
- сир російський – 100 грам.
- жирна сметана – 2 ст. л.
- майонез – 2 ст. л.
- огірки солоні – 2 шт.
- зелений кріп.
- часник.
- лимонний сік.
- мелений перець.
Як приготувати:
- Огірки і сир необхідно натерти на тертці, додати до них подрібнений часник рубаний кріп. Змішати все до однорідності.
- Потім приступити до рідких компонентів – змішати майонез, сметану, сік половини лимона. Додати перець.
- З’єднати сирну масу з майонезній. Готувати на водяній бані, постійно помішуючи.
Можна подавати як гарячим, так і захололим. Відмінно доповнює не тільки м’ясні страви, але і різноманітні закуски.
Сирна підлива для рибного страви
Досить часто до рибних страв подають томатний соус. Особливо добре протушкувати в ньому ніжне філе минтая або тріски. Але це звична страва блисне новими гранями, якщо, замість томатної підливи, використовувати для нього ароматну сирну підливу з кремовим смаком.
Склад:
- 1 ст. фермерського молока або вершків;
- сир російський 40 грам;
- борошно пшеничне або крохмаль 2 ст. л.;
- 2 жовтка;
- сік ½ лимона;
- сіль;
- зелень.
Спосіб приготування:
- Соус готується повністю на водяній бані.
- Молоко, вершки, жовтки і крохмаль з’єднати і зварити на водяній бані.
- Консистенція повинна бути кремоподібній.
- Натерти на дрібній тертці сир, змішати його разом з соусом.
- Прогріти до однорідності.
- Додати рубану зелень.
Соус до рибних котлет готовий!
Вершкова заправка до рибних котлет
Ще один варіант вершкового соусу, який чудово підійде не тільки до страв з риби, але і як підлива до гарніру. Його можна подавати разом з кашами, спагеті, картоплею.
Перелік інгредієнтів:
- 2 уп. жирних вершків;
- 150 грам овочевого або м’ясного бульйону;
- твердий сир 80 грам;
- вершкове масло-40 грам;
- 2 курячі жовтки;
- спеції;
- свіжа зелень (кріп).
Спосіб приготування:
- Підливу слід готувати на водяній бані або, у вкрай випадку, сотейнику з товстим дном.
- Дрібно натерти твердий сир.
- Приступаємо до змішування компонентів на водяній бані. Для початку розтопити масло.
- До масла додати натертий сир, вершки і бульйон. Всі компоненти гарненько розмішати. Присмачити масу спеціями.
- Соус повинен варитися, але не кипіти!
- Коли структура соусу стане гладкою – додати тонко подрібнений кріп. Найсмачніше їсти відразу приготований.