Соус для котлет м’ясних, курячих, рибних – 6 рецептів

Не секрет, котлети краще розкривають свій смак, присмачені ніжними соусами. Кисло-солодкий томатний, м’який вершковий або ж кремоподібний сирний – будь-який соус для котлет якнайкраще доповнить і сама страва, і ароматний гарнір до нього.

Класичний соус до м’ясних котлет

Поєднання соковитого м’яса і багатого помідорного смаку – класична комбінація.

Достатньо всього 15 хвилин, щоб приготувати його з використанням простих і доступних компонентів:

  • 40 г рослинної олії;
  • 50 г пасти з помідорів;
  • 1 цибулина;
  • 20 г борошна або крохмалю;
  • 1 ст. гарячої води;
  • часник і спеції.

Кроки:

  • Підсмаживши котлети, сковороду не мити і поставити на невеликий вогонь розігріватися. Додати масло.
  • Очистити, подрібнити цибулю і часник.
  • Обсмажити цибулю на олії.
  • Додати до цибулі борошно, томатну пасту, спеції і воду.
  • Готувати близько 15 хв, поки цибуля не зм’якнути, а сам соус не придбає однорідну консистенцію.
  • Прибрати вогонь, додати часник і дати трохи настоятися.
  • У сезон можна додати подрібнену свіжу зелень за смаком.

Такий соус можна використовувати як підливу – залити їм котлети і додатково загасити або ж безпосередньо як діп (англ. dip), для обмакувания їжі.

Пікантний грибний соус до м’яса

Якщо не знаєте, як урізноманітнити звичне меню, використовуйте безпрограшний секретний інгредієнт – неповторний грибний соус.

Щоб його приготувати, необхідний наступний набір продуктів:

  • 200 грам свіжих або сухих грибів;
  • 3 ст. л. борошна;
  • 2 ст. води;
  • 50 г вершків;
  • 50 г вершкового масла;
  • часник;
  • мелений перець;
  • сіль.

Приготування:

  • Гриби відварити в підсоленій воді до повної готовності. Злити бульйон в окрему ємність, він ще стане в нагоді.
  • Розтопити масло на сковороді і додати в нього борошно, злегка обсмажити.
  • Додати до борошна бульйон, потім гриби і гарненько протомитися.
  • Присмачити спеціями, прибрати з вогню, приправити часником.
  • Соус повинен добре охолонути, потім ви зможете «пюрировать» його в блендері.
  • Додавайте такий соус до м’ясних котлет або іншим стравам з м’яса.
  • Щоб він вийшов максимально смачним – використовуйте свіжі білі гриби.
Дивіться також:  Баклажани з м’ясом: 7 рецептів простих і апетитних

Вершковий соус для курячих котлет

До розряду класичних також відноситься і вершковий соус. Він чудово підходить до білого м’яса та риби. Його ніжна текстура підкреслює делікатність страви, створюючи неповторний ансамбль смаку.

Інгредієнти:

  • вершки або фермерська сметана високої жирності – не менш 200 мл;
  • борошно – 1 ст. ложка;
  • вода або бульйон – 1 склянка;
  • вершкове масло 30 грам;
  • перець;
  • цибуля шніт;
  • часник;
  • сіль.

Спосіб приготування:

  • В злегка підігріту сковороду вилити вершки або сметану. Якщо використовуються вершки, то кількість доданого бульйону потрібно зменшити.
  • Прогріти сметану, але не допускати кипіння, додати до неї дрібно порубаний лук шніт.
  • Вмішати в вершки борошно невеликими порціями за допомогою віночка і додати бульйон.
  • Борошно відмінно розчиняється в соусі, не утворює грудочок.
  • Приправити, додати масло і проварити на слабкому вогні. Не кип’ятити!
  • Перетерти часник.
  • Зняти сковороду з вогню, додати часник і накрити кришкою, щоб соус ввібрав пряний аромат перцю, ноти цибулі і пікантність часнику.

Рада! Слідкуйте за консистенцією. Сметанний соус не повинен бути густим, ні рідким. По щільності він повинен нагадувати підливу.

З майонезом і тертим сиром

Щоб присмачити некалорійне і досить прісне м’ясо нежирної риби або курки, італійські кухарі придумали чудовий освіжаючий майонезний соус для курячих котлет або рибного філе, приготованого на пару.

Зробити його нескладно, необхідні такі компоненти:

  • сир російський – 100 грам.
  • жирна сметана – 2 ст. л.
  • майонез – 2 ст. л.
  • огірки солоні – 2 шт.
  • зелений кріп.
  • часник.
  • лимонний сік.
  • мелений перець.

Як приготувати:

  • Огірки і сир необхідно натерти на тертці, додати до них подрібнений часник рубаний кріп. Змішати все до однорідності.
  • Потім приступити до рідких компонентів – змішати майонез, сметану, сік половини лимона. Додати перець.
  • З’єднати сирну масу з майонезній. Готувати на водяній бані, постійно помішуючи.
Дивіться також:  Сухарики в духовці з чорного і білого хліба – 12 рецептів в домашніх умовах

Можна подавати як гарячим, так і захололим. Відмінно доповнює не тільки м’ясні страви, але і різноманітні закуски.

Сирна підлива для рибного страви

Досить часто до рибних страв подають томатний соус. Особливо добре протушкувати в ньому ніжне філе минтая або тріски. Але це звична страва блисне новими гранями, якщо, замість томатної підливи, використовувати для нього ароматну сирну підливу з кремовим смаком.

Склад:

  • 1 ст. фермерського молока або вершків;
  • сир російський 40 грам;
  • борошно пшеничне або крохмаль 2 ст. л.;
  • 2 жовтка;
  • сік ½ лимона;
  • сіль;
  • зелень.

Спосіб приготування:

  • Соус готується повністю на водяній бані.
  • Молоко, вершки, жовтки і крохмаль з’єднати і зварити на водяній бані.
  • Консистенція повинна бути кремоподібній.
  • Натерти на дрібній тертці сир, змішати його разом з соусом.
  • Прогріти до однорідності.
  • Додати рубану зелень.

Соус до рибних котлет готовий!

Вершкова заправка до рибних котлет

Ще один варіант вершкового соусу, який чудово підійде не тільки до страв з риби, але і як підлива до гарніру. Його можна подавати разом з кашами, спагеті, картоплею.

Перелік інгредієнтів:

  • 2 уп. жирних вершків;
  • 150 грам овочевого або м’ясного бульйону;
  • твердий сир 80 грам;
  • вершкове масло-40 грам;
  • 2 курячі жовтки;
  • спеції;
  • свіжа зелень (кріп).

Спосіб приготування:

  • Підливу слід готувати на водяній бані або, у вкрай випадку, сотейнику з товстим дном.
  • Дрібно натерти твердий сир.
  • Приступаємо до змішування компонентів на водяній бані. Для початку розтопити масло.
  • До масла додати натертий сир, вершки і бульйон. Всі компоненти гарненько розмішати. Присмачити масу спеціями.
  • Соус повинен варитися, але не кипіти!
  • Коли структура соусу стане гладкою – додати тонко подрібнений кріп. Найсмачніше їсти відразу приготований.
Прокрутка до верху