Соус для курки – це чудова можливість підкреслити і розкрити смак м’яса. Сьогодні є безліч рецептів приготування заправок, але найпоширенішими є вершковий, часниковий, томатний, а також кисло-солодкий соус.
Вершковий соус для курки
Вершковий соус для курки можна приготувати на основі вершків або молока. Досить часто куряче м’ясо готують з соусом «Бешамель». Багато господині додають в нього і такі інгредієнти, як часник, гриби, зелень і чилі, які надають заправці особливий смак.
Інгредієнти:
- 35 г борошна;
- 55 г масла топленого;
- 280 мл жирного молока.
Спосіб приготування:
- Борошно просіваємо і висипаємо її на суху прогартовану сковорідку.
- Як тільки борошно стане золотистою, але не коричневою, вливаємо сире молоко і кладемо топлене масло.
- Готуємо соус до загусання, приправивши її сіллю і перцем.
Готуємо з сметани
Сметана – це універсальний продукт, який часто використовують у приготуванні найрізноманітніших страв, у тому числі і соусів.
Головне, визначитися, яким за смаком буде сметанний соус для курки, адже навіть додавання одного компонента може вплинути на смакові якості усієї заправки.
Інгредієнти:
- стакан рідкої сметани;
- 25 мл м’ясного бульйону;
- 30 мл соку лимона;
- 35 г грибів;
- 60 г цвітної капусти.
Спосіб приготування:
- Нарізаємо дрібно гриби і відправляємо їх у сотейник разом з бульйоном і соком цитруса.
- Як тільки гриби знайдуть золотистий відтінок, вливаємо сметану і чекаємо, поки маса почне кипіти.
- Потім додаємо дрібно нарізану цвітну капусту і тушкуємо соус до повної готовності овочів. Якщо ви хочете зробити більш густий соус, додайте борошно або крохмаль.
Медово-гірчична заправка
Так як куряче м’ясо не має сама по собі яскравим смаком, для його приготування часто використовують різні маринади і соуси. Особливу смакову яскравість і соковитість страві додає медово-гірчичний соус.
Важлива перевага такої заправки в тому, що для її приготування використовуються тільки натуральні інгредієнти, ніяких барвників і підсилювачів смаку. Є два соусу: один – для приготування страви, інший – для подачі.
- Для першого потрібно взяти по дві ложки гірчиці і меду і змішайте їх. В такому складі можна маринувати м’ясо і запікати його в духовці.
- Для другого варіанту слід подрібнити два зубці часнику, змішати з двома ложками меду, гірчиці, масла і ложкою лимонного соку. Додати для аромату щіпку мускатного горіха і дати готового соусу час настоятися.
Замість часнику можна використовувати свіжий імбир, а звичайну гірчицю замінити діжонської, яка додасть соусу більш ніжний і солодкий смак.
Кисло-солодкий китайський соус для курки
У китайській кухні найвідомішим соусом є кисло-солодкий. Його подають з рибою, м’ясом і, звичайно ж, з куркою. Є різні варіанти приготування такого складу, розглянемо один з них. Для рецепта знадобиться сік. Можете взяти будь-який, головне, щоб він був з кислинкою. Підійде, наприклад, ананасовий, яблучний або апельсиновий.
Інгредієнти:
- півсклянки соку;
- цибулина;
- три зубці часнику;
- імбир (корінь в 5 см);
- три ложки олії рафінованої;
- по дві ложки кетчупу, темного цукру і соєвої приправи;
- по ложці оцту і крохмалю.
Спосіб приготування:
- Часникові зубчики і цибулю шаткуємо, імбир тремо на дрібній тертці.
- В підігрітому маслі пасеруємо інгредієнти подрібнені, потім посипаємо їх цукром, вливаємо сік, оцет, соус кетчуп.
- Як тільки склад завирує, засипаємо крохмаль, розведений в двох ложках води. Готуємо кисло-солодкий соус для курки до загустіння і знімаємо з плити.
З хріном і волоськими горіхами
Соус – це унікальна добавка, яка здатна кардинально змінити смак будь-якої страви. При цьому така заправка може бути м’ясної та овочевої, холодної і гарячої, солодкої, солоної або гострою. Пропонуємо варіант соусу з вельми цікавим щільним, гострим, вершковим смаком.
Інгредієнти:
- 320 мл жирних вершків;
- ½ Ч. л. солодкого піску;
- 145 г хрону (тертого);
- крихти білого хліба (дві ложки);
- 155 г волоських горіхів;
- лимонний сік.
Спосіб приготування:
- Волоські горіхи дрібно рубаємо або подрібнюємо блендером.
- Горіхову масу перемішуємо з тертим хріном, солодкими і солоними гранулами, і крихтами хліба.
- Вливаємо вершки, додаємо кілька крапель цитрусового соку і розмішуємо до тих пір, поки соус не стане густим.
З горіхами по-грузинськи
У грузинській кухні є страва під назвою сациві, яке готують з курки. Але сациві – це, швидше незвичайний соус, з яким подають обсмажену курятину, а іноді і інше м’ясо.
Інгредієнти:
- сім часникових зубчиків;
- 420 г волоських горіхів;
- 700 мл м’ясного бульйону;
- дві цибулини;
- пучок кінзи;
- дві ч. л. шафрану (імеретинський);
- три ч. л. хмелі-сунелі;
- по 1 ч. л. коріандру і червоного перцю;
- півчашки рафінованої олії;
- п’ять ложок оцту (столового або винного).
Спосіб приготування:
- У сковороду кладемо нашатковану цибулю, вливаємо півсклянки бульйону і тушкуємо овоч десять хвилин.
- У блендері подрібнюємо горіхи, часник і кинзу. Отриману масу кладемо до цибулі.
- Вливаємо бульйон, що залишився і готуємо соус протягом 15 хвилин.
- В кінці заправляємо його оцтом.
Томатний соус для курки
Томатний соус ідеально поєднується з курячим м’ясом, при цьому томатна заправка може бути різною за смаком. Пропонуємо рецепт заправки, який підходить не тільки для м’яса, але і для приготування піци.
Інгредієнти:
- 110 г томатів;
- 12 г часнику;
- базилік.
Спосіб приготування:
- Базилік і часник дрібно рубаємо.
- З томатів знімаємо шкірку, м’якоть разом часником і зеленню відправляємо в блендер. Перемішуємо до однорідності.
- Пробуємо соус на смак, додаємо цукор, сіль або перець.
Також можна приготувати томатний соус з плавленим сиром. Для цього візьміть баночку томатів у власному соку, один солодкий перець і 150 г плавленого сиру. Перець спечіть в духовці, очистіть його від шкірки і насіння, м’якоть разом з томатами подрібніть і покладіть в сотейник. Додайте спеції за смаком і трохи рубаного часнику. Як тільки маса закипить, покладіть шматочки сиру і готуйте соус до повного його розчинення. В кінці засипте в склад подрібнену зелень.
Як ви змогли переконатися, із простих і доступних інгредієнтів можна приготувати соус на будь-який смак. Так що не бійтеся експериментувати і відкривати для себе нові кулінарні шедеври. Адже з різними соусами це так просто!