Соус для макаронів – 10 простих і смачних рецептів приготування

Соус для макаронів – смачне доповнення, яке легко приготувати. Важко знайти продукт популярніший, ніж макарони, але є їх просто так мало хто любить. Тому соуси – справжня знахідка для різноманітного раціону харчування зі звичними продуктами. Ми підібрали максимально прості соуси з різними складами, кожен зможе знайти в цьому списку щось до душі.

Вершковий соус для макаронів

Вершковий соус для макаронів – найпоширеніше смачне та ніжне доповнення до варених макаронів. Він підходить до будь-якого виду макаронних виробів: під вершковим соусом однаково оригінально виглядатимуть і спагетті, і ріжки, і бантики.

Інгредієнти:

на – 4 порції

  • Вершки – 200 мл.
  • Сіль за смаком
  • Коріандр мелений – за смаком
  • Сир плавлений – 150 гр.
  • Орегано – за смаком
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) – 50 гр.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка
  • Олія вершкове – 1 ч.л.

Процес приготування:

Як приготувати соус для макаронів в домашніх умовах? Для створення вершкового соусу підготуйте всі необхідні спеції, вершки, сирок та олію.

Влийте в каструлю вершки та підігрійте їх на невеликому вогні, але не кип’ятіть.

Твердий сир натріть на тертці.

Теплі вершки змішайте з тертим сиром та м’яким вершковим маслом.

Додайте в ємність плавлений сирок і змішайте все до однорідної консистенції.

За смаком додайте сіль та мелені спеції. Полийте гарячі макарони вершковим соусом, посипте рубаною зеленню і можна пригощати смачною стравою рідних. Смачного!

Сирний соус для макаронів

Сирний соус для макаронів має в’язку консистенцію, апетитний аромат і тонкий смак. Це перевірений і ідеальний у всіх відношеннях рецепт. До того ж, крім макаронів сирний соус можна подавати до інших гарячих страв і додавати його в закуски.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 20 хв.

порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Пармезан – 20 грн.
  • Сіль за смаком.
  • Горіх мускатний мелений – 1 щіпка.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Борошно – 1 ст.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Молоко – 300мл.
  • Сир ементаль – 100 гр.
  • Олія вершкове – 20 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Очистіть головку цибулі від лушпиння, дрібно її наріжте.

Крок 2. У невелику каструлю влийте молоко, додайте лавровий лист, цибулю та поставте ємність на вогонь. Доведіть молоко до кипіння, вимкніть плиту. Накрийте кришкою каструлю і залиште молоко на 20 хвилин.

Крок 3. Через 20 хвилин процідіть молоко через сито.

Крок 4. Пармезан та ементаль натріть на дрібній тертці.

Крок 5. Просушіть сковороду, розтопіть на ній вершкове масло|мастило| і додайте столову ложку борошна, обсмажте її до золотистого кольору.

Крок 6. Потім влийте на сковорідку до борошна цибулеве молоко і тушкуйте соус до загусання, помішуючи лопаткою. В кінці додайте сіль, по одній-дві щіпки мускатного горіха та меленого перцю.

Крок 7. Всипте в вершковий соус сирну стружку, перемішайте, щоб сир розтопився, а маса стала однорідною.

Крок 8. Сирний соус для макаронів готовий, використовуйте його, поки він теплий. Смачного!

Простий та смачний томатний соус для макаронів

Простий та смачний томатний соус для макаронів можна приготувати зі свіжих або консервованих помідорів, томатної пасти або соку. Ми розповімо, як приготувати на сковороді простий томатний соус із томатної пасти. Він вийде насиченим, густим та ароматним.

Дивіться також:  Соус до риби - 10 простих і смачних рецептів

Час приготування: 60 хв.

Час приготування: 15 хв.

порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Оливкова олія – 2 ч.л.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Лист лавровий – за смаком.
  • Томатний соус – 700 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Чебрець – 1-2 гілки
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Орегано – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Поставте сковороду на вогонь. Очистіть і дрібно наріжте цибулю. Обсмажте нарізку цибулі на маленькому вогні протягом 3-4 хвилин.

Крок 2. Пасеровану цибулю посоліть і приправте перцем до смаку.

Крок 3. Потім додайте до цибулі дрібно нарізаний часник.

Крок 4. Після цього через 1-2 хвилини покладіть томатний соус на сковороду.

Крок 5. До томатного соусу додайте всі сушені спеції до смаку, перемішайте.

Крок 6. Накрийте сковороду кришкою і тушкуйте соус на повільному вогні протягом 45-50 хвилин.

Крок 7. Коли томатний соус буде готовий, скуштуйте його на сіль, відкоригуйте смак за потребою. Якщо соус здався вам занадто рідким, протушкуйте його ще деякий час.

Крок 8. Густий та ароматний томатний соус можна подавати до макаронів одразу після приготування. Смачного!

Соус для макаронів з вершків та сиру

Соус для макаронів з вершків та сиру – це дуже вдале поєднання продуктів та популярна у багатьох сім’ях заправка для різних страв. Рецепт простий та продуманий, ніжний вершковий смак чудово доповнюють сушені італійські трави та мелений чорний перець.

Час приготування: 15 хв.

Час приготування: 15 хв.

порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Пармезан – 50 грн.
  • Трави італійські сушені – до смаку.
  • Вершки 15% – 200 мл.
  • Сир плавлений – 180 гр.
  • Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.
  • Сіль за смаком.
  • Олія – ​​1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте всі продукти для соусу. Пармезан можна замінити на інший твердий витриманий сир зі схожими смаковими якостями.

Крок 2. У каструлю влийте вершки та підігрійте їх на повільному вогні. Потім додайте в каструлю нарізаний кубиками плавлений сир і влийте олію. Нагрівайте масу, доки вона не стане повністю однорідною.

Крок 3. Далі додайте тертий пармезан і сіль до смаку, перемішайте.

Крок 4. Доведіть до кипіння соус і помішуйте, щоб пармезан рівномірно розійшовся по всій масі.

Крок 5. Ароматний та густий соус із вершків та сиру подавайте до макаронів у теплому вигляді. Смачного!

Соус «Бешамель» для макаронів

Соус «Бешамель» для макаронів – це чудове смачне надбання французької кухні, яке доступне всім. У рецепті соусу немає нічого складного і для нього вам знадобляться тільки звичайні продукти: молоко, вершкове масло, борошно та спеції.

Час приготування: 60 хв.

Час приготування: 15 хв.

порцій – 3.

Інгредієнти:

  • Молоко – 2 ст.
  • Борошно – 2 ст.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Сіль за смаком.
  • Олія вершкове – 3 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Для приготування соусу візьміть невелику каструлю. Розтопіть у ній вершкове масло.

Крок 2. Всипте до топленої олії пару столових ложок борошна, обсмажте її.

Крок 3. Коли з борошна та вершкового масла утворюється однорідна маса, влийте в неї молоко та продовжуйте нагрівати 2-3 хвилини після закипання. Соус посоліть і приправте до смаку.

Дивіться також:  Соус песто – 10 рецептів приготування в домашніх умовах

Крок 4. Соус “Бешамель” томіть на повільному вогні, постійно помішуючи близько години, так соус вийде більш насиченим і густим.

Крок 5. Готовим соусом «Бешамель» полийте варені макарони, також можна посипати блюдо будь-якими спеціями. Смачного!

Соус для макаронів зі сметани

Соус для макаронів зі сметани – це швидкий та бюджетний рецепт, який не займе у вас більше 20 хвилин. Навіть найпростіша страва разом соусом заграє по-новому. Варені макарони зі сметанним соусом стануть чудовим гарніром для м’яса та курки.

Час приготування: 20 хв.

Час приготування: 20 хв.

порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Вода – 50 мл.
  • Часник – 2 зуб.
  • Трави прованські сушені – 0,25 год.
  • Сметана 20% – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Паприка мелена – 0,25 ч.л.
  • Олія вершкове – 70 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте усі необхідні інгредієнти для соусу. Очистіть цибулю та зубчики часнику. Сметану заздалегідь дістаньте із холодильника, щоб вона прогрілася до кімнатної температури.

Крок 2. У каструлю з товстим дном викладіть вершкове масло. Цибулю наріжте дрібними кубиками і викладете в каструлю, смажте на середньому вогні до прозорості.

Крок 3. Далі додайте до пасерованої цибулі сметану, мелену паприку, а також суміш сухих трав.

Крок 4. Якщо паралельно приготування соусу на сусідній конфорці ви варите макарони, то замість води в соус краще додати макаронний відвар. Влийте в сметанний соус приблизно половину половника відвару.

Крок 5. Дайте соусу залишити кілька хвилин. Якщо сметана була рідкою, то на уварювання доведеться витратити більше часу. Соус для макаронів зі сметани готовий. Смачного!

Соус з грибами для макаронів в домашніх умовах

Соус з грибами для макаронів у домашніх умовах виходить смачним і насиченим. Він однозначно збагатить смак страв із макаронів і не тільки. Гриби для соусу можна підбирати будь-які, швидше і найпростіше готувати соус зі свіжими печерицями.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 15-20 хв.

порцій – 2.

Інгредієнти:

  • Сметана – 200 мл.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Борошно – 3 ст.
  • Гриби – 300 грн.
  • Олія вершкове – 3 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Для соусу підійдуть свіжі печериці, помийте їх. Також підготуйте решту продуктів за списком.

Крок 2. У каструлі закип’ятіть воду, посоліть і опустіть гриби. Накрийте кришкою каструлю і варіть гриби протягом 20 хвилин.

Крок 3. Відкиньте варені гриби на друшляк. Коли стіче вода, наріжте тонкою соломкою.

Крок 4. На сковорідці розтопіть вершкове масло і просійте на нього борошно, смажте до золотистого кольору.

Крок 5. Обсмажену муку|борошно| розведіть грибним відваром, викладіть нарізані гриби і томіть протягом 8-10 хвилин|мінути|. Потім додайте сметану.

Крок 6. Гасіть соус з грибами та сметаною ще 5-10 хвилин. Перед тим як подати грибний соус до макаронів, додайте до нього невеликий шматочок вершкового масла. Смачного!

Соус для макаронів з молока

Соус для макаронів з молока має ніжний ненав’язливий смак. Ця смачна заправка дозволить перетворити та гармонійно доповнити смак макаронів. У вас буде самодостатня поживна страва або оригінальний гарнір для курки або м’яса.

Час приготування: 15 хв.

Час приготування: 15 хв.

порцій – 3.

Дивіться також:  Маринад для курки – 10 найсмачніших рецептів

Інгредієнти:

  • Сир тертий – 6 ст.
  • Перець кайєнський – до смаку.
  • Олія вершкове – 2 ст.л.
  • Борошно пшеничне – 2 ст.л.
  • Молоко – 1 ст.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. У каструлі з товстим дном на повільному вогні розтопіть пару столових ложок масла.

Крок 2. У топлене масло через сито всипте борошно, що просіює, обсмажте до золотистого кольору, помішуючи ложкою.

Крок 3. Далі введіть молоко в каструлю, перемішайте і томіть масу до загусання.

Крок 4. У молочний соус всипте сіль та мелені приправи, добре перемішайте.

Крок 5. Потім введіть тертий сир, перемішайте та нагрівайте соус, поки сир повністю не розплавиться. Заберіть каструлю з вогню.

Крок 6. Подавайте соус із молока до теплих макаронів. Смачного!

Соус для макаронів із вершкового сиру

Соус для макаронів із вершкового сиру має ідеальний смак. Взагалі соуси та спеції завжди дуже добре позначаються на смаку їжі, адже щоб отримувати задоволення та насичуватися їжею, вона обов’язково має бути смачною з різними яскравими відтінками.

Час приготування: 25 хв.

Час приготування: 20 хв.

порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Молоко – 300мл.
  • Сіль – 2 щіпки.
  • Борошно – 1-2 ст.
  • Сир вершковий плавлений – 100 гр.
  • Горіх мускатний мелений – 2 щіпки.
  • Перець чорний мелений – 2 щіпки.
  • Олія вершкове – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. На сковороді розтопіть столову ложку масла.

Крок 2. Всипте одну-дві столові ложки борошна і відразу ж розітріть її лопаткою, щоб не залишилося грудок.

Крок 3. Смажте муку|борошно| помішуючи протягом 2-3 хвилин|мінути| до легкого золотистого відтінку. Далі влийте половину молока, не перестаючи помішувати масу лопаткою.

Крок 4. Коли маса стане повністю однорідною, долийте молоко і добре перемішайте соус.

Крок 5. Наріжте сир кубиками або натріть на великій тертці. Додайте його на сковороду та перемішайте.

Крок 6. Продовжуйте готувати соус на середньому вогні до кипіння, постійно помішуючи.

Крок 7. Після того, як сир повністю розплавиться, додайте в соус сіль та спеції.

Крок 8. Цей соус із вершковим сиром ідеальний для макаронів. Смачного!

Часниковий соус для макаронів

Часниковий соус для макаронів готується досить просто і швидко. Практично за час, поки варяться макарони, ви легко приготуєте ароматний соус. Замішується він на основі сметани, а кількість часнику можна регулювати на свій смак. Якщо хочете отримати більш ядрений смак, то додайте більше.

Час приготування: 10 хв.

Час приготування: 10 хв.

порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Часник – 5 зубів.
  • Зелень – 30 грн.
  • Сметана – 200 грн.
  • Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Очистіть від лушпиння зубчики часнику.

Крок 2. У миску викладіть 200 мл сметани і додайте в неї сіль за смаком.

Крок 3. Невеликий пучок зелені помийте, просушіть на рушник або паперових серветках, дрібно порубайте ножем. Зелень можете вибирати на свій смак: кріп, кінзу, петрушку, цибулю.

Крок 4. Часник пропустіть через прес у сметану. Додайте в миску мелений перець та зелень. Соус добре перемішайте.

Крок 5. Часниковий соус готовий, відразу після його приготування можна подавати на стіл або дати трохи настоятися холодильнику. Смачного!