Спагеті без добавок виходять не дуже цікавими. Зате вони є чудовою основою для різних заправок. Соус для пасти – справжній шедевр кулінарного мистецтва, з них страва виходить дуже ніжним, соковитим, насиченим смаком і чудовим ароматом.
Як зробити вершковий соус для пасти
Необхідні продукти:
- нарізана петрушка – 20 г;
- вершки жирні – 250 мл;
- чорний мелений перець;
- шматок масла – 50 г;
- сіль за смаком;
- одна часникова часточка.
Як зробити вершковий соус для пасти:
- Кидаємо шматочок масла в глибоку сковороду і розтоплюємо при малій потужності вогню.
- Слідом заливаємо вершки і варимо масу протягом 5 хвилин.
- Промиту петрушки дрібно шаткуємо ножем, ту ж операцію проробляємо з часником.
- Висипаємо шматочки часнику і петрушки в вершки, перемішуємо.
- Додаємо чорний перець, сіль. Чекаємо, поки підлива закипить, знімаємо її з вогню.
З томатної пасти
Вам знадобиться:
- цибулина – 1 шт.;
- сіль за смаком;
- помідори – 3 шт.;
- пісне масло – 55 мл;
- чорний перець мелений за смаком;
- вершки – 90 мл;
- паста томатна – 60 г;
- щіпка цукру;
- будь-які приправи на ваш смак.
Готуємо вершково-томатний соус:
- З цибулини знімаємо лушпиння, дрібно кришимо коренеплід ножем і відправляємо у велику сковороду.
- Заливаємо туди вказану кількість масла і тушкуємо цибулю до прозорості.
- Свіжі помідори потрібно промити, потім опустити в каструлю з окропом на кілька секунд, а потім відразу помістити в холодну воду. Після цього з помідор вдасться легко зняти шкірку.
- Порізати м’якоть томатів і перекласти до цибулі.
- Тушкуємо масу, поки її консистенція не почне загусати.
- Викладаємо в неї томатну пасту, вершки, насипаємо сіль, прянощі і чорний перець.
- Зменшуємо вогонь до мінімальної потужності і готуємо ще 15 хвилин. Коли соус стане густим, можна вимкнути плиту.
- Паралельно приготуйте спагетті і залийте їх гарячим ароматним складом. Приємного апетиту!
Соус для пасти Болоньєзе
Список продуктів:
- цибуля – 1 шт.;
- м’ясний бульйон – 0,2 л;
- вино червоне – 150 мл;
- бекон – 80 г;
- томатна паста – 0,8 кг;
- яловиче м’ясо – 250 г;
- олія оливкова – 30 мл;
- свинина – 250 г;
- свіжий селера – 70 г;
- зубчик часнику – 2 шт.;
- морква – 1 шт.;
- масло вершкове – 40 р.
Як приготувати соус Болоньєзе:
- Всі овочі обробити, очистивши їх від шкірки і промивши. Морква подрібнюємо на кубики, селеру, цибулю і часникові дольки ріжемо довільно дрібніші.
- Викладаємо на поверхню сковороди обидва види масла і прогріваємо їх. Додаємо часник з цибулею і пасеруємо до прозорості.
- Викладаємо моркву і шматочки селери, готуємо ще 5 хвилин.
- Після цього висипаємо в сковороду шматочки бекону, перемішуємо і обсмажуємо 5 хвилин.
- Зі свинячого і яловичого м’яса робимо фарш і додаємо його до підготовлюваних інгредієнтів.
- Пасеруємо до тих пір, поки фарш не придбає коричневий колір, і додаємо 100 мл вина.
- Після того, як все вино випарується, виливаємо на його місце м’ясний бульйон.
- Додаємо в соус томатну пасту, закриваємо кришкою і тушкуємо страву протягом години.
- Постійно перемішуйте соус. Він буде готовий, як тільки м’ясо стане м’яким, і дійдуть до готовності шматочки овочів
Вершково-часниковий соус для пасти
Склад рецепта:
- щіпка солі;
- твердий сир – 130 г;
- два часникового зубчики;
- щіпка чорного перцю;
- вершки жирні – 0,1 л.
Для такого рецепта краще брати солонуваті сири, які додадуть соусу пікантність. Припадуть до речі і сорти з травами або горіхами.
Покрокова інструкція:
- Шматок сиру дістаємо з холодильника і подрібнюємо його на дрібних зубцях терки.
- У скляну миску наливаємо вершки, зсипаємо туди сир. Тепер необхідно нагріти цю суміш на водяній бані. Для цього в ємність побільше наливаємо воду і встановлюємо у ній чашку з майбутнім соусом. Всю конструкцію ставимо на вогонь і нагріваємо.
- Пропускаємо через прес очищені часточки часнику і додаємо в вершкову масу разом з перцем і сіллю.
- Як тільки підлива стане густою, прибираємо її з водяної бані, трохи охолоджуємо і подаємо до макаронних виробів.
Рецепт з авокадо
Що потрібно взяти:
- часточку часнику;
- олія оливкова;
- один авокадо;
- каперси;
- сіль за смаком;
- лимонний сік;
- щіпку меленого чорного перцю;
- трохи Пармезану.
Алгоритм дій:
- Розрізаємо на дві половинки авокадо, виймаємо кісточки, знімаємо шкірку. М’якоть розрізаємо на шматочки.
- Часник очищаємо і кришимо ножем.
- У чашу блендера викладаємо кубики авокадо і подрібнений часник, наливаємо оливкову олію і лимонний сік, не забуваємо додати перець і сіль.
- Включаємо блендер і не вимикаємо його, поки маса в чаші не стане однорідною.
- Відварюємо спагетті і додаємо до них отриманий соус з авокадо, перемішуємо.
- Додатково можна посипати цю смакоту тертим Пармезаном і додати трохи каперсів.
Соус «Альфредо» для пасти
Компоненти рецепту:
- вершки – 0,3 л;
- сир «Пармезан» – 130 г;
- часникові зубчики – 7 шт.;
- масло вершкове – 50 г;
- мелений перець – 2 щіпки;
- сир «Пекоріно Романо» – 30 г;
- одна цибулина.
Поетапне приготування:
- Зніміть з часнику всю лушпиння і пропустіть через прес.
- Очистіть одну цибулину і дуже дрібно нашаткуйте.
- Обидва види сиру обробіть на тертці.
- У сотейник покладіть шматочок масла, дочекайтеся, поки воно розтопиться.
- Висипте туди шматочки часнику та цибулі і пасеруйте 5 хвилин. Щоб овочі не підгоріли, постійно помішуйте.
- Додайте до цибулі з часником сир, влийте вершки. Помішуючи лопаткою, готуйте соус, поки сир не розчиниться в вершках.
- Залишилося вимкнути вогонь, приправити підливу чорним перцем і подати до столу в гарячому вигляді з заздалегідь відвареними спагетті. Приємного апетиту!
Сирний соус з Горгонзолою
Список інгредієнтів:
- щіпка меленого перцю;
- «Горгонзола» сир – 200 г;
- лимонний сік – 40 мл;
- вершки – 0,1 л;
- дві щіпки мускатного горіха.
«Горгонзола» не занадто частий гість в невеликих магазинах під будинком. Однак, замінити її іншим сиром нелегко. Для цієї ролі підійде тільки інший сир з синьою цвіллю, типу «Дор Блю» або «Рокфор».
Як приготувати білий соус:
- Включаємо слабкий вогонь і нагріваємо на ньому перелиті в сотейник вершки.
- Сир ріжемо на шматочки і розминаємо з допомогою виделки. Перекладаємо його в вершки і тушкуємо 8 хвилин. Не забудьте постійно помішувати суміш.
- В кінці готування наливаємо лимонний сік, насипаємо мускатний горіх і перець, все перемішуємо і подаємо до столу.
Класичний соус для пасти «Карбонара»
Необхідні продукти:
- гілочка петрушки;
- спагетті – 0,4 кг;
- одна часникова часточка;
- бекон – 0,1 кг;
- щіпка меленого перцю;
- «Пармезан» – 90 г;
- сіль за смаком;
- три жовтка;
- вершки – 150 мл
Покрокова інструкція:
- На треку подрібнюємо «Пармезан» і перекладаємо його в чашу.
- Наливаємо до сиру вершки, сирі жовтки, насипаємо сіль і чорний перець. Перемішуємо майбутній соус і залишаємо його в стороні, поки готується паста.
- Бекон нарізаємо у вигляді тонкої соломки, ножем подрібнюємо часник і обсмажуємо ці два інгредієнти в сковороді протягом 4 хвилин.
- Готову пасту викладаємо до бекону в сковороду і заливаємо це апетитне пишність соусом.
- Готуємо пару хвилин, постійно перемішуючи масу, і знімаємо з вогню.
- Посипаємо гаряче блюдо рубаною петрушкою і тертим сиром. Приємного апетиту!
Грибний соус
Вам знадобиться:
- білий цибуля – 1 шт.;
- плавлений сир – 90 г;
- щіпка меленого перцю;
- часник – 2 зубчики;
- вершки – 0,2 л;
- печериці – 250 г;
- дві щіпки солі;
- паста – 130 р.
Як приготувати вершково-грибний соус:
- Спочатку зваримо у воді спагетті, не забудьте їх посолити.
- Свіжі очищені гриби ріжемо на пластинки, цибулю дрібно кришимо ножем.
- Пасеруємо печериці на сухій сковороді, додавши сіль.
- Як тільки грибна рідина випарується, наливаємо трохи олії і додаємо перець.
- Заливаємо гриби вершками і готуємо 5 хвилин.
- Плавлений сирок обробляємо на тертці і висипаємо до соусу.
- Залишилося перекласти в сковороду спагетті і перемішати. Наполягаємо страву 2 – 3 хвилини і подаємо до столу.
Класичні варіанти соусів до пасти неймовірно смачні, ніжні і, напевно, ніколи не втратять своєї актуальності.